117451_5843Οι Έλληνες ζουν υπό την απειλή της ρύπανσης και των χημικών ενώ 8 στους 10 δεν πιστεύουν ότι το κράτος μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα

Τρομαγμένοι και απληροφόρητοι νιώθουν οι Έλληνες απέναντι στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τους. Σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% θεωρούν μεγαλύτερη απειλή τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τα χημικά στα τρόφιμα και το κάπνισμα. Την ίδια στιγμή δηλώνουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στους κινδύνους αυτούς καθώς οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι η ελληνική πολιτεία και η δημόσια περίθαλψη δεν είναι σε θέση να ελέγξουν και να περιορίσουν το φαινόμενο.

Όμως ούτε οι ιδιωτικές δομές είναι σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων αποτελεσματικές για κάτι τέτοιο. Από την απογοήτευση για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης δεν ξεφεύγει ούτε ο επιστημονικός κλάδος, με έναν στους δύο να θεωρεί ότι οι επιστήμονες δεν καταφέρνουν να βρουν γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό σε σχέση με τους κινδύνους που το απειλούν.

Η ερώτηση «τι θεωρείται πιο επικίνδυνο για την υγεία σας» τέθηκε από την ομάδα της Έφη Σίμου και τον Τομέα Επιδημολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας σε δείγμα 1.227 ατόμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και στις 11 Ιουνίου στη Δεύτερη Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Διαχείρισης Κινδύνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από τη ρύπανση, τα χημικά και το κάπνισμα, σημαντικά υψηλό κίνδυνο θεωρούν οι Έλληνες ότι διατρέχουν και από επιδημίες, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και παθητικό κάπνισμα ενώ καθημερινές συνήθειες τους όπως η έκθεση στον ήλιο, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η παχυσαρκία δείχνουν να τους απασχολούν πολύ σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 60%.

Τα ΜΜΕ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά τις συνήθειες τους καθώς το 78.7% από όσους απάντησαν στην έρευνα δήλωσε ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που προβάλλονται έχουν επηρεάσει τις καταναλωτικές επιλογές στα τρόφιμα.

Αν και όλοι οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν είναι γνωστοί, τα μεγάλα ποσοστά ανησυχίας καταδεικνύουν μια εκτεταμένη ανασφάλεια των Ελλήνων οι οποίοι ενίοτε επηρεάζονται από τα μέσα πολύ περισσότερο από τους επιστημονικούς φορείς και το κράτος.

ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ Η ΣΑΠΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ …ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠ’ΑΥΤΗΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.