Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια

ΝΑΜΠΙΛ – ΙΩΣΗΦ ΜΟΡΑΝΤ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μοραντ, δήμαρχος ΚυλλήνςΣτον τόπο όπου πέρσι, αλλοδαποί εργάτες γης που αναζητούσαν τα χαμένα τους μεροκάματα κυνηγήθηκαν και τραυματίστηκαν από ορισμένους ντόπιους, στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος μετανάστης στην πολιτική ιστορία του τόπου Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, με καταγωγή από τη Συρία.

Ο Ναμπίλ Μοράντ αποτελεί κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όντας 23 χρόνια στην περιοχή και ασχολούμενος ενεργά με τα κοινά, καθώς επί τρεις τετραετίες εκλεγόταν ως δημοτικός σύμβουλος, με πρωτιά στους σταυρούς. Έχει ελληνική υπηκοότητα και είναι ορθόδοξος, ενώ επί χρόνια επέβλεπε ως γιατρός τις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στο νομό. Η κάθοδός του στις εκλογές ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και η επικράτησή του με σχετική άνεση από τον αντίπαλό του, Ανδρέα Κορομηλά.

Όπως δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του, βασικός στόχος του είναι η ορθή ένταξη των εργατών στην κοινωνία, η δημιουργία ενός καθαρού καταυλισμού, καθώς και η δημιουργία ενός κοινωνικού φροντιστηρίου.

Όσον αφορά στην κίνηση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί την παραλία των Αλυκών Λεχαινών, που βρίσκεται στα όρια του δήμου του, η θέση του είναι σαφής: «Δεν είμαι κατά της ανάπτυξης. Αλλά η περιοχή δεσμεύεται από τις συνθήκες Natura και Ramsar. Η όποια ανάπτυξη λοιπόν, οφείλει να σεβαστεί αυτά τα δεδομένα. Άλλωστε, η ανάπτυξη μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους και όχι απαραίτητα με ξενοδοχεία».