Αέρας Ακραία Φυσικά φαινόμενα Ατμοσφαιρική Ρύπανση Αυτοκινηση Βιομηχανική Καταγγελίες-αερας

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

ατμοσφαιρική ρύπανσηΟ μισός αστικός πληθυσμός σε όλο τον κόσμο εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση 2,5 φορές υψηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ-WHO), με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια άνθρωποι να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και άλλων ασθενειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ τον προηγούμενο μήνα, η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 3,7 εκατ. ανθρώπων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, μόνο το 2012. Μαζί με τη ρύπανση εσωτερικού χώρου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι εκ των σημαντικότερων υγειονομικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε περισσότερους από έξι εκατ. ανθρώπους το 2012, περισσότερους, δηλαδή, από το AIDS και την ελονοσία μαζί.

Βασική πηγή του κακού είναι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως η ενεργειακή παραγωγή άνθρακα από εργοστάσια, αλλά και η εκτεταμένη χρήση των αυτοκινήτων αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου στις αστικές μετακινήσεις.

Επιπλέον, η μη αποδοτική χρήση ενέργειας στα κτίρια και η ανεξέλεγκτη χρήσης ακατάλληλης βιομάζας στη μαγειρική και τη θέρμανση, που προκαλεί και την αιθαλομίχλη στα αστικά κέντρα αποτελούν παράγοντες αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τη Δρ. Φλάβια Μπουστρέο από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας Οικογένειας, Παιδιών και Γυναικών του ΠΟΥ, είναι «υπερβολικά τα αστικά κέντρα στις μέρες μας που τυλίγονται από μολυσμένο αέρα σε τέτοιο βαθμό που ο ουρανός δεν είναι ορατός». Η ίδια προσθέτει ότι δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε από το γεγονός ότι ο αέρας αυτός είναι πολύ επικίνδυνος για να τον αναπνεύσουμε. Για τον λόγο αυτό, όλο και περισσότερες πόλεις και κοινότητες παγκοσμίως, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των κατοίκων τους, ιδίως, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση δεδομένων «αστικού αέρα» περιλαμβάνει 1600 πόλεις σε 91 χώρες, 500 δηλαδή περισσότερες απ’ ότι ήταν στην προηγούμενη βάση του 2011. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κόσμου για το μείζον αυτό ζήτημα, ζωτικής και υψίστης σημασίας για την παγκόσμια υγεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο είναι:

 

  1. Δελχί, Ινδία
  2. Πάτνα, Ινδία
  3. Γκουαλιόρ, Ινδία
  4. Ραϊπούρ, Ινδία
  5. Καράτσι, Πακιστάν
  6. Πεσαβάρ, Πακιστάν
  7. Χοραμαμπάντ, Ιράν
  8. Αχμενταμπάντ, Ινδία
  9. Λάκναου, Ινδία