Αέρας Ακραία Φυσικά φαινόμενα Ατμοσφαιρική Ρύπανση Καταγγελίες-αερας Καταγγελίες-καταναλωτης καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΙΜΑ

pagoiΤον αδύναμο κρίκο του πλανήτη φαίνεται ότι αποτελεί η Ανταρκτική, σύμφωνα με πρόσφατες κλιματικές μελέτες. Συγκεκριμένα, οι δυο νέες έρευνες ενσκήπτουν στα δυτικά της Ηπείρου, όπου βρίσκονται ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα κινούμενους παγετώνες στον πλανήτη, των οποίων η αστάθεια έχει διαπιστωθεί από τη δεκαετία του 1960.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα θερμότερα ωκεάνια ύδατα διαβρώνουν το θαλάσσιο μέτωπο των παγετώνων. Τη διαδικασία συρρίκνωσης επιδεινώνει και επιταχύνει η μορφολογία του υπεδάφους εξαιτίας της οποίας οι παγωμένοι όγκοι κατακρημνίζονται και υποχωρούν.

Στη δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον παγετώνα Θουέιτς, έναν από τους έξι του Κόλπου Άμουνδσεν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος παγετώνας βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη φάση τήξης, η οποία θα διαρκέσει από δυο αιώνες έως 1000 χρόνια, ανάλογα με το σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας. Από μόνος του μπορεί να ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη των ωκεανών κατά 60 εκατοστά.

Το σενάριο μιας κατακλυσμικής, απότομης κατάρρευσης των παγετώνων δεν εξετάστηκαν.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΠΑΓΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ, ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΠΟΥ ΕΛΙΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ, ΒΓΗΚΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΣ «ΑΓΡΑΝ»ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. ΠΟΛΛΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ.