«Η απειλή για το Περιβάλλον είναι τεράστια»,  δηλώνουν οι επιστήμονες.

έλαιο κλοφένΣοκ προκαλεί η αποκάλυψη για την ύπαρξη 20 τόνων ελαίου κλοφέν στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις ραδιοφωνικού σταθμού « Η φωνή της Αμερικής» του Τοπείρου Ξάνθης και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις όχθες του Νέστου και το παραθαλάσσιο μέτωπο της Τοπείρου. Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό η επικίνδυνη ουσία που έχει απαγορευτεί από το 1986, ήδη διαρρέει από τους παλιούς μετασχηματιστές και τους πομπούς των εγκαταστάσεων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται από την σκουριά. Οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς λένε ότι ακόμα και το ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Από το 2006 που σταμάτησε να λειτουργεί ο σταθμός και πέρασε στο Δημόσιο, η πολιτεία προσέλαβε τέσσερα άτομα ως συντηρητές. Όμως στις 24 Ιανουαρίου, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου στην οποία ανήκει πλέον ο χώρος, απέλυσε τους συντηρητές και δεν υπάρχει κανείς να ελέγχει τις διαρροές.

Ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης πραγματοποίησε έκθεση αυτοψίας στις 24 Μαρτίου όπου σημειώνει: «Η πιθανότητα διαφυγής του κλοφέν είναι μεγάλη καθώς ο χώρος μπορεί εύκολα να βανδαλιστεί. Ο Θεόδωρος Κεχαγιάς ένας από τους συντηρητές, όπου η σύμβαση του δεν ανανεώθηκε λέει: «Το υγρό αυτό χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικάνους ως μονωτικό και ψυκτικό για τους μετασχηματιστές. Είναι πολύ καρκινογόνο και η δουλεία μας ήταν να συντηρούμε τα μηχανήματα, καθώς το κλοφέν τα σκουριάζει. Τώρα ο χώρος είναι παρατημένος». Ο Θεόδωρος Κουιμτζής, καθηγητής του ΑΠΘ, προσθέτει: «Η ουσία αυτή είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο και ολέθρια για την πανίδα και την χλωρίδα. Το κλοφέν παραμένει ενεργό ακόμη και αν περάσουν εκατοντάδες χρόνια και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα διείσδυσης στο έδαφος λόγω ότι είναι αμμώδης λόγω του Νέστου». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζει ότι «Αυτή ουσία προκαλεί νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα σχεδόν σε όλα τα είδη των ζώων και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως αφού είναι καρκινογόνος ουσία».

Στις εγκαταστάσεις που καλύπτουν 8.000 στρέμματα υπάρχει ένα κεντρικό κτίριο και ένας αποθηκευτικός χώρος, όπου η περίφραξη είναι διαλυμένη και τον χώρο μπορεί να τον προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε. Σύμφωνα με την αυτοψία μέσα στον χώρο βρέθηκαν, , επιπλέον 20 τόνοι αμίαντου. Με αυτό το καρκινογόνο υλικό ήταν περιτυλιγμένες οι εξατμίσεις 6 γεννητριών.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΦΗΣΤΕ ΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΤΟ ΚΛΟΦΕΝ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΓΟΝΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ.