Από τον Σπερχειό ξεκινά η απίστευτης έκτασης ρύπανση του Μαλιακού κόλπου, καθώς σε αυτόν καταλήγουν όχι μόνο αστικά και βιομηχανικά λύματα, αλλά και απόβλητα από τα πενήντα δύο ελαιοτριβεία τα οποία βρίσκονται γύρω από τον ποταμό, αλλά και σφαγεία και αγροτικές εκτάσεις γεμάτες φυτοφάρμακα. Όλα αυτά, και μέχρι πρόσφατα μαζί με τις αποχετεύσεις της Στυλίδας, και χωρίς να υποστούν προηγουμένως καμία επεξεργασία, φαίνεται πως καταλήγουν στον Μαλιακό κόλπο, καταστρέφοντας τελείως την αλιεία, όσο και τη δυνατότητα εσόδων από τον τουρισμό. Ο πληθυσμός των ψαριών έχει μειωθεί κατά 50% κατά την τελευταία δεκαετία, όπως δηλώνουν οι αλιείς της περιοχής, ενώ το 2009 η ρύπανση μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες είχαν δημιουργήσει ένα τοξικό φύκι που είχε… αποδεκατίσει τους πληθυσμούς των ψαριών. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη βιολογικών καθαρισμών των λυμάτων που τελικά καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του Σπερχειού ποταμού, ο οποίος δέχεται απευθείας ακόμα και τα λύματα των βυτιοφόρων από τους λειτουργούντες βόθρους. Την ακριβή κατάσταση των υδάτων τόσο του Σπερχειού ποταμού όσο και του Μαλιακού κόλπου καλούνται να ερευνήσουν και να αποτυπώσουν για πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες, στα πλαίσια του προγράμματος «ΚΡΗΠΙΣ» που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 20 μήνες, ενώ τελικό στόχο του όλου εγχειρήματος αποτελεί η κατάρτιση ενός σχεδίου διάσωσης του υδάτινου αυτού οικοσυστήματος.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΤΟ 2008 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΕΠΤΩΝ ΟΡΙΩΝ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΞΕΒΡΑΣΜΑ ΨΟΦΙΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ. ΤΟΤΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΟΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ… ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ (500.000) ΕΥΡΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ.

ΈΤΣΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ «ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ» ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ. ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ.