Περιβαλλον Τροφιμα

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΤΡΟΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020

Ένα εκτάριο γης θα πρέπει  να «θρέφει» πέντε ανθρώπους το 2020 , όταν το 1960 επαρκούσε για 10 ,σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, επιβάλλοντας έτσι την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας κατά 70% τουλάχιστον μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια , χρησιμοποιώντας τους ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη με τον πλέον ορθολογικό τρόπο που να εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη. Η βασική αιτία της αλλαγής αυτής εντοπίζεται στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, ρυζιού, σόγιας και καλαμποκιού κατά την περίοδο 1960-2012, ως αποτέλεσμα της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης, με την αγορά δημητριακών να εμφανίζει αύξηση της ζήτησης της τάξης του 1,4%  ετησίως  την τελευταία 20ετία, ενώ  οι ανάγκες τροφής, ζωοτροφών και βιοκαυσίμων  αναμένεται να ξεπεράσουν  τα 3 δισεκατομμύρια τόνους το 2025 σημειώνοντας αύξηση 30%. Αιτία δεν είναι μόνο η αύξηση του πληθυσμού, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ενώ αλματώδη ανάπτυξη έχει παρουσιάσει και η αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων,  χωρίς τη χρήση των οποίων οι διατροφικές κρίσεις θα ήταν πολύ μεγάλες, αφού η παραγωγή οπωροκηπευτικών  θα ήταν μειωμένη κατά  60% με αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής τους. Εξίσου καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η πρόοδος της βιοτεχνολογίας, με τη μεγάλη ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ενώ αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20% σε Ασία, υποσαχάρια Αφρική και Ανατολική Ευρώπη είναι  εφικτή  μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν ακολουθηθούν  συστήματα «γεωργίας ακριβείας» , όπως προβλέπει η έκθεση της Sygenta, χωρίς την ύπαρξη της οποίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες θα χρειαζόταν να  καλλιεργούμε 75% περισσότερη γη για να παράγουμε την ίδια ποσότητα  προϊόντων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ , ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΒΙΡΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ 30-35% ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΜΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ  ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Η ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.