Δεκαέξι πλοία έχουν παραμείνει ημιβυθισμένα από τις αρχές του 1980 μέχρι σήμερα στην περιοχή Λιμανάκι του Περάματος. Πρόκειται για πλοία «απορρυπαντικά», πλοία δηλαδή που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό μεγάλων πλοίων και ήταν επιφορτισμένα με την αποκομιδή πετρελαϊκών υπολειμμάτων που έμεναν στις δεξαμενές τους και τα οποία πλέον , σύμφωνα με έκθεση του ΟΛΠ, εκλύουν τοξικές ουσίες που τα καθιστούν ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον. Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου , Αριστοτέλης Αλεξόπουλος κάνει λόγο για τεράστιες επιπτώσεις στο βυθό της θάλασσας και τη ναυσιπλοϊα , ενώ τονίζει ότι κανένας φορέας δεν έχει αναλάβει να κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή μελέτες στο βυθό ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της μόλυνσης που συντελείται. Από την άλλη, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Νίκος Νικολαίδης, χαρακτηριστικά αναφέρει πως το θέμα της απομάκρυνσης των πλοίων αυτών συζητιέται έδω και 30 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ την ίδια στιγμή , διευθυντικό στέλεχος του ΟΛΠ τονίζει πως η απομάκρυνση αυτή , αν και αναγκαία, είναι δύσκολη από νομικής πλευράς, καθώς είναι φορές που είτε αγνοείται ο ιδιοκτήτης είτε το πλοίο έχει κατασχεθεί από κάποια τράπεζα. Τέλος, ο δήμαρχος Περάματος, Παντελής Ζουμπούλης, δηλώνει πως τα ναυάγια αυτά αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση της ανάπλασης της περιοχής από την κινέζικη εταιρεία COSCO, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση αυτή ως αντισταθμιστικό όφελος για την απόκτηση του ελέγχου του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.
ΠΕΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
ΟΜΗΡΟΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ –ΚΟΥΦΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙ Ή ΒΥΘΙΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥΣ.
ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΥΤΕΣ, ΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Η ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΚΜΗ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΣΤΙΕΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗΣ , ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΥΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η COSCO ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ.