Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ακραίες πλημμύρες, σαν αυτές που έπληξαν πρόσφατα τη Βρετανία, φαίνεται πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες , σύμφωνα με νέα μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα με επικεφαλείς επιστήμονες του Πανεπιστημίου UV του Άμστερνταμ. Οι πλημμύρες αυτές , που θα λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις μέχρι το 2050, αναμένεται να έχουν τετραπλάσιο κόστος από το σημερινό, κάτι που μεταφράζεται μέχρι και σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως το 2050, από 4,9 δις. ευρώ που ήταν την περίοδο 2000-2012 , ενώ οι επιπτώσεις τους θα ξεπερνούν τα όρια μιας χώρας , καθώς το ξεχείλισμα ενός ποταμού θα έχει πλέον αντίκτυπο και στις γειτονικές χώρες. Στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, όπως η αύξηση του πληθυσμού και η επέκταση των κατοικιών , αποδίδουν οι επιστήμονες την καταστροφικότητα των πλημμύρων και ταυτόχρονα καλούν τα κράτη να ενισχύσουν τους μηχανισμούς χρηματοδοτικής υποστήριξης και αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Aλλά η υποβάθμιση και κακοδιαχείριση του περιβάλλοντος κρύβει και άλλους κινδύνους. Επιστήμονες από τη Γαλλία και τη Ρωσία ανακάλυψαν γιγάντιο ιό σε δείγμα παγωμένου εδάφους από περιοχή στο βορειοανατολικό άκρο της Σιβηρίας ενώ εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πως ο ιός ήταν ικανός να προσβάλει αμοιβάδες –μονοκύτταρους οργανισμούς. Μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να μην αποτελεί άμεση απειλή για τον άνθρωπο, οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν για πιθανή επανεμφάνιση άλλων ιών άρα και την επανεμφάνιση ξεχασμένων και απειλητικών – για την ανθρωπότητα -ασθενειών.
ΤΟ ΠΑΚΟΕ , ΕΔΩ ΚΑΙ 34 ΧΡΟΝΙΑ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ, ΦΩΝΑΖΕΙ, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΙ «ΔΗΘΕΝ» ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΕΚΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ, ΕΠΕΣΕ ΣΑΝ ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ. ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ 15.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΚΤΩΝ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΑΣ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ,ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.