Διατροφή και Υγεια Τροφιμα

ΚΕΡΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

Στη … επικάλυψη με κερί οφείλεται η υπερβολικά γυαλιστερή όψη εσπεριδοειδών, ιδίως αυτών που δεν καλλιεργούνται στη χώρα λόγω κλίματος ,όπως λάιμ, κόκκινα σαγκουίνια και γκρέιπφρουτ. Τα είδη αυτά, λόγω της πολύωρης μεταφοράς τους ψεκάζονται προληπτικά με κηρώδεις ουσίες προκειμένου να φθάσουν αναλλοίωτα στη χώρα μας. Στις αγορές μας όμως διατίθενται και κερωμένα λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια εισαγωγής ,παρόλο που τα παράγουμε  ήδη σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα είδη εκτός εποχής, ακόμα και τα εγχώρια , καθώς είναι τα πρώτα που επικαλύπτονται με παραφίνη προκειμένου να διατηρήσουν την καλή τους όψη για όσο διάστημα απαιτείται. Παρόλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η παραφίνη δεν περνάει μέσα στο φρούτο ,αλλά παραμένει στη φλούδα του, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση φρούτων εκτός εποχής αλλά και εισαγόμενων ,καθώς δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την τήρηση των επιτρεπτών ορίων ασφαλείας χρήσης των εν λόγω ουσιών αλλά ούτε και για τη σύσταση τους αυτή καθεαυτή.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΓΥΑΛΙΣΜΕΝΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ Η «ΠΑΡΑΦΙΝΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΩΣ «ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ»