Αέρας Αστικα Αποβλητα Ατμοσφαιρική Ρύπανση Βιομηχανικά Αποβλητα - νερο Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Θαλασσια Ρυπανση Νερό Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΡΥΠΟΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Το νομοθετικό πρόγραμμα της τρέχουσας επιτροπής της ευρωκοινοβουλίου καλείται να προωθήσει η Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 όπου και θα είναι η προεδρεύουσα χώρα για την Ε.Ε.  Οι νέες κοινοτικές οδηγίες αφορούν κυρίως  την ποιότητα της ατμόσφαιρας, τα αστικά απορρίμματα, τα ξενικά είδη, την πράσινη ανάπτυξη  αλλά και τη θαλάσσια χωροταξία. Συνοπτικά , η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέο πλαφόν στις εκπομπές αερίων ρύπων, λήψη μέτρων  για αλλαγή συσκευασιών ή και φορολόγηση του πλαστικού με στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από πράσινες επενδύσεις ,ενώ στόχος της είναι και η κατάρτιση λίστας με τα απαγορευμένα είδη φυτών και ζώων ώστε να μπει φραγμός στη μείωση της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα καλείται να κερδίσει και το στοίχημα της ανακύκλωσης ,καθώς κινδυνεύει με προσφυγή στα δικαστήρια για τη μη συμμόρφωσή της προς τις κοινοτικές οδηγίες. Θυμίζεται πως μέχρι το 2020 κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης θα πρέπει να ανακυκλώνει τουλάχιστον το 50% των σκουπιδιών της, με την Ελλάδα να μην υπερβαίνει σήμερα ούτε το 10%.  Η χώρα μας θα πρέπει να τακτοποιήσει άμεσα και το ζήτημα των χωματερών καθώς και της αξιοποίησης του νερού που παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας για την άρδευση δενδροφυτεύσεων.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΛΙΓΕΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ, ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ, ΦΩΝΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΑ. ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΩΡΑ ΑΠ’ΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ (ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ Κ.Α)

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ. ΞΑΝΑΦΕΡΤΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ.