Αντί να τα πάνε για ανακύκλωση, πολλές εταιρείες, οδηγούν τα’ αυτοκίνητα που παίρνουν απ’ ευθείας στην κατανάλωση, μεταπουλώντας τα ως μεταχειρισμένα.
Ετσι, αγοράζουν για παλιοσίδερα τα Ι.Χ. , τα … γυαλίζουν και τα ξαναπουλάνε αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, αδιαφορώντας για το ταυτόχρονο έγκλημα που διαπράττουν σε βάρος του περιβάλλοντος, διαθέτοντας ξανά στους δρόμους παλιά, ρυπογόνα κι επικίνδυνα οχήματα.
Η δουλειά αρχικώς είχε στηθεί με μεταπώληση στη μαύρη αγορά των χαρτιών , των δικαιολογητικών, για την ανακύκλωση, μετέπειτα οι εταιρείες αυτές μετατράπηκαν σε μεγάλες μάνδρες πώλησης μεταχειρισμένων.
Ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ., πείθεται ότι το όχημα του κάνει μόνο για παλιοσίδερα, παίρνει από 50 έως 200 ευρώ και στη συνέχεια το Ι.Χ. αν είναι από εκείνα που μπορούν να μεταπωληθούν, αξιολογείται, «συμμορφώνεται» χωρίς πολλές δαπάνες και απλώς μεταπωλείται ως μεταχειρισμένο.
Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Πολλά οχήματα που έπρεπε να είχαν διαλυθεί για ανακύκλωση, διαλύονται για τ’ ανταλλακτικά τους, τα οποία καταλήγουν σε Ι.Χ. που γίνονται επικίνδυνα για τους δρόμους.
Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των οχημάτων που οδηγήθηκαν φέτος στην ανακύκλωση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είναι περίπου 57.000 σε σχέση με τα 54.000 που ανακυκλώθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε ,ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ,ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ «ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ». ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ,ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.