Το περιοδικό Food and chemical toxicology απέσυρε την πρώτη στην ουσία, δημοσίευση που συσχέτιζε τα μεταλλαγμένα με καρκινογενέσεις, επειδή όπως ισχυρίστηκε μετά, η σχετική έρευνα του γάλλου μοριακού βιολόγου του Πανεπιστημίου της Καέν δρ. Ζιλ-Ερικ Σεραλινί, δεν είχε μεγάλο δείγμα πάνω στο οποίο διεξήχθησαν τα πειράματα και άρα δεν θεωρείται επιστημονικώς έγκυρη.

Η δημοσίευση έγινε αρχικά το Φθινόπωρο του 2012 και ανέφερε την παρουσία καρκίνου, (με όγκους και πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια),  σε ποντίκια που ετράφησαν συστηματικά για δύο χρόνια με μεταλλαγμένο καλαμπόκι  ΝΚ 603 της αμερικάνικης εταιρείας Monsanto.

Κατά της έρευνας του δρ. Σεραλινί τάχτηκαν, αρκετοί ευρωπαίοι επιστήμονες αλλά και η αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ζητώντας την ανάκληση της δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό.

Όταν η ανάκληση έγινε, ο δρ. Ζεραλινί σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε, κατηγόρησε συγκεκριμένο συνεργάτη του περιοδικού, πρώην εργαζόμενο στη Monsanto.

Μετα από αυτό ο  πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική κ. Ζοέλ Σπιρού έκανε λόγο για «σκάνδαλο στο πεδίο της δημόσιας υγείας».

H MONSANTO,  ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ,  ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΑΠ’ΑΥΤΑ  Ε Τ Η Σ Ι Ω Σ  38 ΔΙΣ.ΔΟΛΛΑΡΙΑ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΡΙΧΝΕΙ ΜΕΡΙΚΑ……ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΥΛΩΣΕΙ…ΣΤΟΜΑΤΑ.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΜΩΣ ΘΕΡΙΖΕΙ. ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ, ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ.