Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων για μια σειρά έργων περιβαλλοντικών υποδομών που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές , όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, τα έργα αυτά λαμβάνουν περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας αίτησης και χωρίς την διενέργεια Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτά τα έργα είναι μεταξύ άλλων:

–          Εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στερεών αποβλήτων με ημερήσια ποσότητα από 2 έως 50 τόνους.

–          Εγκαταστάσεις αποθήκευσης σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων με ποσότητα από 2 έως 50 τόνους ημερησίως.

–           Εγκαταστάσεις αποθήκευσης ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων με ικανότητα αποθήκευσης από 5 έως 1000 τόνους σε περίπτωση που είναι εκτός ορίων οικισμών και πόλεων, ή με ικανότητα έως 200 τόνους σε περίπτωση που είναι εντός οικισμών.

–          Οι χώροι υποδοχής κινητών μονάδων μεμονωμένων εγκαταστάσεων ανάκτησης υλικών μέσω μηχανής διαλογής από μη επικίνδυνα απόβλητα.

–          Μεμονωμένες εγκαταστάσεις παρασκευής εδαφοβελτιωτικών- κομπόστ από προδιαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων.

–          Οι χώροι υποδοχής κινητών μονάδων για την επεξεργασία μη επικίνδυνων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.

–          Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων με διάθεση επεξεργασμένων υγρών στο έδαφος ή για αστική- βιομηχανική χρήση.

–          Το σύνολο των χώρων αποθήκευσης μη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων σε στεγανές δεξαμενές που ξεπερνά τα 30 κ.μ.

Ιδιαίτερα για τις εγκαταστάσεις και αποθηκεύσεις «σκουπιδιών», το πρώτο μέλημα που θα έπρεπε το ΥΠΕΚΑ να έχει είναι εκείνο της προστασίας της ρύπανσης των εδαφών, του υδροφόρου ορίζοντα και της χλωρίδας και πανίδας. Εν τούτοις παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εναρμονισμένες οδηγίες της ΕΕ για αυτό, αφήνει ελεύθερους και ασύδοτους αυτούς που πλουτίζουν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Ντροπή σας κύριοι του ΥΕΚΑ.