Και σήμερα ακόμη στα ράφια των καταστημάτων κυκλοφορούν αλλαντικά με καρμίνιο, την απαγορευμένη χρωστική που έχει καταγγείλει το ΠΑΚΟΕ και έχει επιβεβαιώσει ο ΕΦΕΤ.

Την ανάκληση προϊόντος με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν θερμικής Επεξεργασίας» ζήτησε ο ΕΦΕΤ καθώς ανιχνεύθηκε χρωστική ουσία (καρμίνιο), μη επιτρεπόμενη για το συγκεκριμένο είδος τροφίμου. Το προϊόν παράγεται από τη «ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ ΑΕ» και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ καλεί όσους καταναλωτές το έχουν ήδη προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Το καρμίνιο εντοπίσθηκε στη «χοιρινή ωμοπλάτη βραστή Spar, προϊόν θερμικής επεξεργασίας», σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 26/8/2013. Το καρμίνιο γνωστό και ως φυσικό κόκκινο, είναι χρωστική ουσία. Είναι το άλας αλουμινίου του καρμινικού οξέος, χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών λουλουδιών, καλλυντικών αλλά και σε προϊόντα τροφίμων και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία σε ορισμένους ανθρώπους.

Εθνική κρίση στη Νέα Ζηλανδία, από το διατροφικό σκάνδαλο της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Fonterra στη Νέα Ζηλανδία με κίνδυνο τη κατάρρευση των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, οι οποίες αποτελούν στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας.
Η νεοζηλανδική κυβέρνηση «επενέβη» χθες στις μονάδες παραγωγής του συνεταιρισμού στέλνοντας «επιτρόπους» της για να αναλάβουν απευθείας τη διοίκησή τους. Η ανάμειξη του κράτους στη κρίση που αντιμετωπίζει μία εταιρεία είναι σπάνιο γεγονός, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στίβεν Τζόις. Πρέπει, όμως οι ανά τον κόσμο καταναλωτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας, που αντιπροσωπεύουν το 25% των εξαγωγών της χώρας, τόνισε ο ίδιος.

Οι κρατικοί λειτουργοί έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι ο συνεταιρισμός, στον οποίο συμμετέχουν 13.000 παραγωγοί, θα παράσχει «σαφείς και ακριβείς πληροφορίες» για τη μόλυνση με βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση παρτίδων ορού γάλακτος οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή προϊόντων, μεταξύ των οποίων και βρεφικό γάλα.

Ο συνεταιρισμός Fonterra ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι τρεις παρτίδες ορού γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ροφημάτων για αθλητές βρέθηκε τον Μάιο 2012 να περιέχει το βακτήριο Clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, μια νόσο που επιφέρει παράλυση, ακόμα και θάνατο. Ο μολυσμένος ορός εξήχθη στη Κίνα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Σαουδική Αραβία και χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή βρεφικού γάλακτος και ενεργειακών ροφημάτων.

Ο συνεταιρισμός Fonterra είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Νέας Ζηλανδίας και παράγει 15,4 δισεκατομμύρια τόνους γάλακτος ετησίως, που ισοδυναμεί με το 89% της παραγωγής της χώρας, σημαντικό μέρος της οικονομίας της οποίας είναι προσανατολισμένο στην αγροτική παραγωγή.