Το ΠΑΚΟΕ πριν δέκα (10) χρόνια, είχε πραγματοποιήσει έρευνα για την κατάσταση στο φυσικό περιβάλλον του Κολοβρέχτη. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν ανησυχητικά. Το ΠΑΚΟΕ κατήγγειλε τα γεγονότα αυτά στην Νομαρχία, στον εισαγγελέα περιβάλλοντος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρασαν δέκα χρόνια και τα προβλήματα τα ίδια. Ως πότε θα αντέξει αυτό το οικοσύστημα που ρυπαίνει το ευρύτερο οικοσύστημα του υγροβιότοπου στην Αρτάκη;

Το ΠΑΚΟΕ συμπαρίσταται στον αγώνα της ομάδας πολιτών για τον Κολοβρέχτη και είναι σε θέση για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει την μελέτη του 2009 απευθυνόμενος στην Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ.

Μετά από 10 χρόνια η ομάδα των πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη αποφάσισε να ασχοληθεί με τον εγκληματικά εγκαταλελειμμένο αυτόν υγροβιότοπο, εκδίδοντας 2 ανακοινώσεις, στις 02/03 και στις 13/03/2019 τις οποίες και σας παραθέτουμε περιληπτικά.

Ευχόμαστε στην ομάδα αυτή να μην εγκαταλείψει τον αγώνα και είμαστε στη διάθεσή της για ότι χρειαστεί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   02/03/2019

Ο ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ο Υγροβιότοπος «Λιβάδι» ή «Κολοβρέχτης» έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή προστασίας της φύσης» με το προεδρικό διάταγμα της 1ης Αυγούστου 1989 (βλ. ΦΕΚ 042/τ. Β/09/10/1989) και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες Βέρνης και Βόννης. Είναι ο κυριότερος υγροβιότοπος της κεντρικής Εύβοιας με τεράστια σημασία για τα σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση μεταναστευτικά πουλιά. Εκτός από την οικολογική του αξία, έχει και αρχαιολογική καθότι κατοικείται από τους παλαιολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Είναι μνημείο φύσης και ιστορίας , παρόλα αυτά το υπουργείο περιβάλλοντος και ενε΄ργειας όχι μόνο δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή για την προστασία και την ανάδειξη του Κολοβρέχτη αλλά στον πρόσφατο φορέα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που ίδρυσε για την Εύβοια άφησε έξω τον σημαντικό αυτό τόπο , προσβάλλοντας τους αγώνες που έχουμε κάνει για αυτόν τόσα χρόνια και όχι μόνο αυτό αλλά και στην διαβούλευση – συζήτηση που άνοιξε το υπουργείο (τέλη 2017) πριν οριστικοποιήσει την απόφασή του ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ στην παρέμβασή μας αγνοώντας μας επιδεικτικά.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή του υγροβιότοπου λειτουργεί παράνομα το πτηνοσφαγείο της ΑΓΡΟΖΩΗΣ που είναι θυγατρική μιας από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικες επιχειρίσης της Ελλάδος, της συνεταιριστικής ΠΙΝΔΟΣ των Ιωαννίνων. Η λειτουργία του πτηνοσφαγείου που σφάζει εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα κάθε μήνα, έχει δημιουργήσει μια τεράστια χαβούζα μέσα στην Α΄ ζώνη – πυρήνα του υγροβιότοπου. Επίσης παράνομη είναι και η απόληξη του βιολογικού καθαρισμού της Νέας Αρτάκης μέσα στην στην Α΄ ζώνη του υγροβιότοπου. Επίσης παράνομη είναι και η απόληξη του βιολογικού. Η καταπάτηση και η καταστροφή του πλούσιου αυτού οικοσυστήματος από ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ συνεχίζεται ανεξέλεγκτη.

ΕΜΕΙΣ ΡΩΤΑΜΕ:

Ποιους συμφέρει να μείνει ο υγροβιότοπος απροστάτευτος και έξω από οποιοδήποτε (έστω διακοσμητικό) φορέα διαχείρισης; Φυσικά και συμφέρει τους καταπατητές και τους ρυπαντές και στο παιχνίδι της διαπλοκής που παίζουν κάθε φορά στην πλάτη μας. Τελικά το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας με την απόφασή του αυτή ποιους ωφελεί και ποιους εξυπηρετεί; Είναι ανιδιοτελής η απόφαση του ή μήπως υπάρχει αλληλοεξυπηρέτηση συμφερόντων; Τελικά ας μας απαντήσει σε ποιον φορέα διαχείρισης θα ενταχθεί ο Κολοβρέχτης;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   13/03/2019

Το Climatestrike είναι είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο τον κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα την κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

            Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλώ δε μάλλον στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη απαιτείται άμεση και ριζική στροφή του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής με εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, ενέργεια των κυμάτων κ.α.)

            Οι κινητοποιήσεις στην Ήπειρο εναντίον της έρευνας και των σχεδίων εξόρυξης πετρελαίου καθώς και η πρωτοβουλεία των 34 φορέων της κοινωνίας των πολιτών “1,5 βαθμοί Κελσίου” που συγκεντρώνει οργανώσεις που κινητοποιούνται για το περιβάλλον, τα κοινωνικά θέματα , την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την μετανάστευση αποδεικνύει ότι η υπόθεση της προστασίας του κλίματος μας αφορά όλους και όλες.

Μετά απ’ αυτά το ΠΑΚΟΕ ανησυχεί και προτίθεται να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα περιβάλλοντος για το διαρκές αυτό έγκλημα που γίνεται στον Κολοβρέχτη.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ