Ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες για το τεράστιο κομμάτι πάγου, στην Ανταρκτική, που είναι έτοιμο να αποκοπεί. Όπως λένε, πρόκειται για μια  «τράπεζα πάγου», δυο φορές στο μέγεθος της Νέας Υόρκης, το οποίο όταν αποκολληθεί θα σχηματίσει ένα παγόβουνο 1.709 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Οι “τράπεζες πάγου” δημιουργούνται από τις συνεχείς χιονοπτώσεις που παραμένουν σχετικά σταθερές για εκατομμύρια χρόνια και έχουν εντυπωσιακό μέγεθος αφού ισούται περίπου δύο φορές με το μέγεθος της Νέα Υόρκης.

Αν και η NASA δεν έχει αναφέρει τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποί αναμένεται να γίνει η αποκόλληση, υπάρχουν δυο τεράστιες ρωγμές οι οποίες θα μεγαλώσουν και τελικά θα αποκόψουν το κομμάτι. Η πρώτη ρωγμή εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο βόρειο μέρος και συνεχίζει να μεγαλώνει προς τα ανατολικά. Η άλλη, έχει ξεκινήσει από το κέντρο του και κινείται βόρεια και ήταν σταθερή επί 30 χρόνια αλλά πλέον μεγαλώνει κατά 2,5 μίλια το χρόνο. Όταν αυτές οι δυο συναντηθούν, το κομμάτι αυτό θα αποκοπεί από την στεριά.

Η επικείμενη, όπως όλα δείχνουν , αποκόλληση προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς πάνω στην “τράπεζα πάγου” βρίσκεται μια μεγάλη βάση που φιλοξενεί επιστήμονες από την Βρετανία και οι έρευνες τους αφορούν την ατμόσφαιρα και το διάστημα. Λόγω φόβων για την ασφάλεια των επιστημόνων ο συγκεκριμένος σταθμός έχει κλείσει δυο φορές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αλλαγών που παρατηρούνται στην σύσταση του πάγου.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ