Πέντε νεκροί, και ένας αγνοούμενος είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο. Και όχι μόνο. Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία και η ΒοΗ αυθαιρεσια πνίγει τον Έβρουλγαρία, χώρες απ’ όπου διέρχεται ο ποταμός με δεκάδες χωριά να έχουν πλημμυρίσει και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πλάτος του ποταμού τα τελευταία 50 χρόνια έχει μειωθεί από 1.500- 2.000 μέτρα που ήταν, σε 150 – 200 μέτρα σήμερα, με σταδιακή ύψωση αναχωμάτων μέσα στην κοίτη του ποταμού, καταλαβαίνουμε ότι οι πλημμύρες που σημειώνονται φαίνονται απολύτως λογικές. Παράλληλα, η κοίτη του Έβρου δέχεται από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο και Εργίνη μεγάλες ποσότητες φερτών υλών, με συνέπεια τη δημιουργία μεγάλων νησίδων.

Μια άλλη αιτία πλημμύρας του Έβρου είναι το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στον Άρδα ποταμό στη Βουλγαρία, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Όταν γίνεται υπερχείλιση στο φράγμα, μέσα σε ελάχιστες ώρες τα νερά χύνονται ορμητικά μέσω του Άρδα στον Έβρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η ελληνική πλευρά.

Πολλές προτάσεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πάντως η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία και κοινές δράσεις από Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία.

Κάθε χρόνο και χειρότερα. Και δεν είναι μόνο οι πλημμύρες του ποταμού, είναι και οι επικίνδυνες χημικές ενώσεις που κουβαλάει από την Τουρκία και τη Βουλγαρία με βαρέα μέταλλα, όπως είχε ανακοινώσει το ΠΑ.Κ.Ο.Ε πριν τρία χρόνια, όπου οι καλλιέργειες με τον υδράργυρο και το νικέλιο να είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στα σιτηρά. Η περιφέρεια άραγε τι κάνει για όλα αυτά;