Καταγγελίες-νερο Περιβαλλον

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΡΥΠΑΣΜΕΝΗ Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

λίμνη ΚάρλαΑν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που εντοπιστήκαν τα πρώτα προβλήματα στη λίμνη της Καστοριάς, καμία λύση δεν έχει δοθεί ακόμα, με τη δυσοσμία αλλά και το φυτοπλαγκτόν κάθε χρόνο να αυξάνεται. Άσπρη και πράσινη λάσπη καλύπτει εδώ και ένα μήνα της επιφάνεια της  λίμνης, ενώ κάτοικοι αναφέρουν ότι η έντονη μυρωδιά δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον γύρω από την ‘’καρδιά’’ της λίμνης.

Οι επιστήμονες έκαναν δειγματοληψία στο νερό της λίμνης και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η ραγδαία αύξηση του φυτοπλαγκτόν οφείλεται στο φώσφορο που υπάρχει στη λίμνη από την απόρριψη αστικών λυμάτων που οδηγεί σε υπερτροφισμό. Οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υποβάθμιση της λίμνης υπήρξαν από τη δεκαετία του ’70 από τα αστικά λύματα της πόλης και των παραλίμνιων οικισμών.

Την τελευταία 15ετια υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τις από τις γύρω καλλιέργειες προκάλεσαν στα νερά της προβλήματα ευτροφισμού. Έχει σημειωθεί  ότι λόγο της επιμονής των ψαράδων για συγκεκριμένα είδη ψαριών, που είναι εμπορεύσιμα, αυξάνεται ο πληθυσμός άλλων ειδών με ορατό κίνδυνο διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας.

Η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μαρία Μουστάκα δήλωσε πως δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση για τη σωτηρία της λίμνης, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Τόσο ο δήμος όσο και τα συναρμόδια υπουργεία είναι μπλεγμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την προστασία της λίμνης. Πρέπει να σημειωθεί όμως, το μεγάλο αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία που έχει ο υπερτροφισμός της λίμνης.

 

Το 1985 το ΠΑΚΟΕ, είχε καταγγείλει την ρυπασμένη λίμνη στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Το μόνο τοπίο εθνικής σημασίας για την Καστοριά είναι η λίμνη της. Οι βουλευτές, οι αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, δυστυχώς δεν δίνουν την δέουσα σημασία για αυτήν. Θα καταντήσει σαν την Κορώνεια.

Αίσχος κύριοι εξουσιαστές.