ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

9 ‘’ΚΟΛΠΑ’’, ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

wcpicrainstormΤο πρωτόκολλο ελέγχου της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2, που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, δεν είναι κατάλληλο, για τις σημερινές συνθήκες, γιατί βασίζεται σε ξεπερασμένες μεθόδους ελέγχων και διαδικασιών. Η Altroconsumo (Ιταλική Ένωση Καταναλωτών και μέλος της BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών) διενήργησε τους ίδιους ελέγχους, που η Ενωσιακή νομοθεσία επιβάλλει να διενεργούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Και για τα δύο μοντέλα αυτοκινήτων, που έλεγξε η Altroconsumo, η κατανάλωση καυσίμου, που διαφημίζουν οι κατασκευαστές ήταν πολύ χαμηλότερη, από την κατανάλωση, που μέτρησε η Altroconsumo. Υπάρχουν κάποια «κόλπα», που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές, για να βελτιώσουν, την απόδοση του αυτοκινήτου:

  1.    Μείωση του βάρους του οχήματος

Η μείωση του βάρους ενός οχήματος μπορεί να οδηγήσει, σε 4,4% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

  1.    Τρόπος οδήγησης

Η προσαρμογή της επιτάχυνσης, του φρεναρίσματος κ.λπ., μπορεί να οδηγήσει, σε 3% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

  1.    Θερμοκρασία

Διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας μπορούν να οδηγήσουν, σε 2,3% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

  1.    Πίεση ελαστικών

Η υψηλή πίεση, στα ελαστικά, μπορεί να οδηγήσει, σε 2,9% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

  1.    Ειδικά λιπαντικά

Γίνεται χρήση ειδικών λιπαντικών, που δε χρησιμοποιούνται, από τους οδηγούς.

  1.    Αποσύνδεση ηλεκτρογεννήτριας

Η αποσύνδεση της ηλεκτρογεννήτριας εξοικονομεί, επιπλέον, ενέργεια και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.

  1.    Σφράγιση αυτοκινήτου

Για να βελτιωθεί η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, σφραγίζονται όλα τα τμήματά του, με ταινία.

  1.    Μείωση τριβών στα φρένα

Μειώνονται οι τριβές, ανάμεσα στα τακάκια και στους δίσκους των φρένων.

  1.    Βελτίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων

Η ευελιξία των ελέγχων επιτρέπει, στους κατασκευαστές να δηλώνουν κατανάλωση καυσίμου, μέχρι και 40% χαμηλότερη.

Εξαιτίας των «παραθύρων» που αφήνει το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο ελέγχου κατανάλωσης καυσίμου, οι κατασκευαστές μπορούν, εύκολα, να «ωραιοποιήσουν» τα αποτελέσματα των ελέγχων. Έτσι, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χρήματα, για να κινήσουν το όχημά τους, από όσα υπολογίζουν με βάση τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, άμεσα, να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο πρωτόκολλο ελέγχου (NEDC), με το νέο πρωτόκολλο (WLTP), που υιοθέτησε η Οικονομική Επιτροπή, για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE).

Το ΠΑΚΟΕ εδώ και είκοσι (20) χρόνια, φωνάζει για την προϊστορική λειτουργία του συστήματος αυτού, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία. Έπρεπε ξένοι φορείς να μας δηλώσουν ότι οι προδιαγραφές των αυτοκινητοβιομηχάνων, πρέπει να αλλάξουν. Τριάντα χρόνια τα ίδια. Επιτέλους θα αλλάξει το σύστημα; Να δούμε…

 

ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Η μελάσα (σάκχαρα & νερό) είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην νοθεία μελιού… Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθίζεται στο καθαρό μέλι, και το ανάβεις, το μέλι καίγεται εύκολα. Εντούτοις, εάν αυτή η δοκιμή γίνεται με αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καίγεται, έτσι θα παράγει έναν ήχο τριξίματος.

images (2)Το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία. Σαν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε είναι πιθανόν να είναι καθαρό μέλι. Φαίνεται καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως. Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες με αρκετή υγρασία.

Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και την λευκότητα του. Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό. Εάν το μέλι περιέχει αλεύρι ή άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα. Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.

Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου. Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίσο ποσό νερού. 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι. Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας κόκκινων δεξτρινών που βρίσκονται σε τεχνητό προϊόν γλυκόζης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, πρέπει να γίνουν ακριβή τεστ σε εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου & χημικών αναλύσεων, με γνώσεις σε μελισσοκομικά.

 Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει έρευνες στα πιστοποιημένα εργαστήρια του για την ποιότητα μελιών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά. Οι καταγγελίες πολλές και πωλούνται μέλια με 3 – 5 ευρώ το κιλό, τα οποία είναι σίγουρα επικίνδυνα νοθευμένα.

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν στο τι αγοράζετε!

 

 

Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ 99% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ

ΕΜΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ 8%

xwmateri1Την ώρα που στην Ελλάδα τσακωνόμαστε για το πού θα φτιάξουμε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων παρωχημένης πλέον τεχνολογίας (τις οποίες οι ιθύνοντες πλασάρουν για μοντέρνες) η Σουηδία έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 99% των σκουπιδιών της.

Με σειρά προτεραιότητας, η διαχείριση των απορριμμάτων στη σκανδιναβική χώρα ξεκινά από την πρόληψη δημιουργίας νέων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και εναλλακτικές λύσεις στην ανακύκλωση για να καταλήξει στην απόθεση σε χωματερές.

Είναι εντυπωσιακό το στατιστικό στοιχείο ότι από τα 461 κιλά απορριμμάτων που παράγει ετησίως ο μέσος Σουηδός ποσοστό μόλις ένα τοις εκατό καταλήγει στη χωματερή. Όσο για τις εναλλακτικές λύσεις στην ανακύκλωση αυτές συνοψίζονται στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αποτέφρωσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, η ποσότητα των οποίων φτάνει τους δύο εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο, όσα δηλαδή ανακυκλώνονται.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σκουπίδια-για-ενέργεια λειτουργούν 32 σταθμοί αποτέφρωσης-ενεργειακής παραγωγής. Επειδή όμως οι Σουηδοί ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν πολύ, η χώρα εισάγει περί τους 800.000 τόνους απορριμμάτων από χώρες όπως η γειτονική Νορβηγία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, ακόμη και η Ιταλία ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Βασική αρχή του συστήματος είναι ότι η καύση τριών τόνων απορριμμάτων περιέχει ίση ενέργεια με ένα τόνο υγρού καυσίμου. Από το σύστημα θερμαίνονται 950.000 σουηδικά νοικοκυριά και ηλεκτροδοτούνται ακόμα 260.000.

Δεν θα επικαλεστούμε τις οικολογικές ευαισθησίες των Σουηδών, γιατί και εκεί υπάρχουν έντονα προβλήματα βιομηχανικής ρύπανσης. Αλλά άλλο να ανακυκλώνεις μόλις 8% των σκουπιδιών που παράγεις και άλλο 99%. Εν τούτης το ισοζύγιο των χρημάτων μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας είναι 3 προς 1. Δηλαδή στα 100 ευρώ που ξοδεύουμε εμείς για την ‘’δήθεν’’ ανακύκλωση, οι Σουηδοί ξοδεύουν 33 ευρώ.

Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την τακτική αυτή αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

 

ΜΠΕΣΤΕ ΣΚΥΛΟΙ… ΑΛΕΣΤΕ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΕΚΧΕΡΣΩΣΕ 200 ΣΤΡ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ

ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Anapsixi_Platanos_THUMBΔεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού όταν είδαν μια τεράστια υγροτοπική έκταση της τάξης των 200 στρεμμάτων εκχερσωμένη παράνομα, κοντά στην πλημμυρική κοίτη του Αλιάκμονα.

Πρόκειται για δημόσια έκταση που βρίσκεται κάτω από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Αιγινίου.

Στην περιοχή υπήρχε υγροτοπική βλάστηση, η οποία εκχερσώθηκε με σκοπό τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Η έκταση όπου έγινε η επέμβαση βρίσκεται στην Β’ Ζώνη (Προστασίας της Φύσης) του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και αποτελεί μία ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, όπου επιτρέπεται μόνο η βόσκηση, ως μέσο διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε σε καταγγελία κατ’ αγνώστου στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΚΜ, Δήμος Πύδνας – Κολινδρού), ενώ ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Αιγινίου. Στη συνέχεια ο υπαίτιος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε και του έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις.

Το φαινόμενο των εκχερσώσεων αποτελεί μια συνήθη πρακτική των καταπατητών.

Ο Φορέας Διαχείρισης έχει εντοπίσει και καταγγείλει και άλλες απόπειρες μετατροπής φυσικών εκτάσεων σε χωράφια στο Δέλτα του Αλιάκμονα κατά τα προηγούμενα χρόνια, ναι και, καμία δεν ήταν αυτής της έκτασης. Με τις ενέργειές του κατόρθωσε να τις αποτρέψει κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.

(Πηγή: http://www.axiosdelta.gr/)

Η απάτη  στο άιμα μερικών ελλήνων. Το ΠΑΚΟΕ αυτή την ασυδοσία και το ανεξέλεγκτο της σάπιας κρατικής μηχανής τα έχει καταγγείλει επανειλημμένα αλλά δυστυχώς δεν γίνετε τίποτε. Οι υπάλληλοι που ‘’δήθεν’’ υπηρετούν τον πολίτη είναι πολλές φόρες άχρηστοι. Στο ‘’μυαλό’’ μας  είναι να τους εξοστρακίσουμε και να διεκδικήσουμε με αξιοκρατία να επιλέγονται. Αυτή είναι και η λύση.

 

 

Όχι άλλα τοξικά μεταλλεία στην Ευρώπη!

Το μόνο που εξασφαλίζουν… θάνατο

29 Σεπ., 2014 – Τα μεγάλης κλίμακας, επιφανειακά μεταλλεία χρυσού open – pitα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που οι πολίτες της ΕΕ γενικά δεν γνωρίζουν, αλλά τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα πρέπει να προέλθουν από κάπου.

Η σύγχρονη εξόρυξη ακρωτηριάζει το περιβάλλον, προκαλεί μακροχρόνια ρύπανση, χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών όπως το κυάνιο και συχνά εκτοπίζει ολόκληρες κοινότητες.

epikindina-ximika-syriaΕίμαστε ένας ευρωπαϊκός συνασπισμός από ΜΚΟ, ομάδες πρωτοβουλίας και κοινότητες από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Τουρκία. Έχουμε ενωθεί για να πολεμήσουμε τα τοξικά μεταλλεία και την εξόρυξη με βάση το κυάνιο στην Ευρώπη.

Πολλοί από εμάς ζουν σε περιοχές που απειλούνται από τέτοια τοξικά μεταλλεία. Εκτός από το να συζητάμε για την κοινή μας απειλή, προτείνουμε μια κοινή λύση. Από τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η εξόρυξη με βάση το κυάνιο επηρεάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους τόσο κοντά όσο και μακριά, πολύ μακριά. Από τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε επίσης ότι όταν οι άνθρωποι ενώνονται, κερδίζουν. Αυτό είναι που συνέβη πρόσφατα στη Σλοβακία, όπου η εξόρυξη με βάση το κυάνιο απαγορεύτηκε.

Τον Αύγουστο 2014 ξεκινήσαμε στη Rosia Montana / Ρουμανία μια κοινή εκστρατεία για την απαγόρευση της εξόρυξης με τη χρήση κυανίου στην Ευρώπη. Το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση της εξόρυξης με βάση το κυάνιο, λόγω των συντριπτικών κίνδυνων από αυτή την τεχνολογία για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Θέλουμε να κάνουμε αυτή την ψήφο πραγματικότητα, ζητώντας από τον κ Karmenu Vella, τον υποψήφιο Επίτροπο για το περιβάλλον, να εφαρμόσει το ψήφισμα και να ενεργήσει σύμφωνα με αυτό!

Γνωρίζουμε ότι η σύγχρονη βιομηχανική εξόρυξη είναι μια επικίνδυνη χημική διεργασία που δεν παράγει πλούτο, αλλά οδηγεί σε ρύπανση, φτώχεια και εξάρτηση. Γνωρίζουμε επίσης ότι ξεριζώνει ανθρώπους και κοινότητες.

Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποτελείται από δυνατές και υγιείς κοινότητες με πολίτες που είναι σίγουροι για το παρόν και το μέλλον.

Γνωρίζουμε ότι οι εξορύξεις και το κυάνιο συνδέονται με διαφθορά και με πολιτικές αποφάσεις που επιβάλλονται από πάνω.

Πιστεύουμε ότι μια πραγματική δημοκρατία ευδοκιμεί όταν οι ιθύνοντες εργάζονται για τους ανθρώπους και όχι για την εξουσία και το κέρδος.

Αρνούμαστε να δεχθούμε ότι μια χημική ουσία τόσο δηλητηριώδης όσο το κυάνιο επιτρέπεται ακόμα να χρησιμοποιείται σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες στην εξόρυξη σε όλη την Ευρώπη-μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το κυάνιο έχει υψηλή τοξικότητα και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο. Μια κουταλιά ενός διαλύματος κυανιούχου 2%θα σκοτώσει έναν άνθρωπο και τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ατυχήματα σε μεταλλεία δείχνουν τις καταστροφικές του επιπτώσεις.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να απαιτήσουμε οι ιθύνοντες της Ευρώπης επιτέλους να δράσουν και κάνουν την εξόρυξη με βάση το κυάνιο μια υπόθεση του παρελθόντος.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές αλήθειες που θέτει η εξόρυξη με βάση το κυάνιο κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κ. Karmenu Vella, του υποψήφιου   Επιτρόπου Περιβάλλοντος.  Μέσα από την άμεση επαφή με τους ευρωβουλευτές μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  γνωστοποιήσαμε τη σημασία του να τεθεί η απαγόρευση της εξόρυξης με βάση το κυάνιο στο πρόγραμμα του επόμενου Επιτρόπου.

Οι ευρωβουλευτές που έχουν ακούσει τις ανησυχίες μας θα απευθυνθούν στον κ. Karmenu  Vella κατά τη διάρκεια των ακροάσεων έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Το κυάνιο δεν γνωρίζει σύνορα και καλούμε τους φίλους μας σε όλη την Ευρώπη για να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια!

 Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει παρέμβει έντονα, στην απαράδεκτη επεξεργασία ορυκτών με κυανιούχες θανατηφόρες καρκινογόνους ρίζες ,αλλά ο χρυσός για τους εξουσιαστές μας είναι αποθεματικό και όχι ελπιδοφόρο για τους καρκινοπαθείς. Τι λέτε κύριε ΥΠΕΚΑ;

 

 

Η καινούρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε:

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την προέλευση του κρέατος
trofikes dhlitiriaseis (foto gigas)Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής πολιτικής τροφίμων θα αποκαλύψει το πρόγραμμά του, για τα επόμενα 5 χρόνια, στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι η ξεκάθαρη σήμανση του κρέατος πρέπει να βρίσκεται «ψηλά», στις προτεραιότητές του, ιδίως μετά το σκάνδαλο, με το αλογίσιο κρέας.

Κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτέμβρη η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, «έτρεξαν» μια εκστρατεία, ζητώντας να επεκταθεί η σήμανση της χώρας προέλευσης, σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν κρέας, όπως στα λαζάνια, στο ζαμπόν, στα λουκάνικα, που πωλούνται, στην Ευρώπη. Ενώ η προέλευση του νωπού κρέατος, σύντομα, δε θα αποτελεί μυστήριο, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, για το κρέας, στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η εκστρατεία της BEUC στοχεύει να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση. Πάνω από 9.000 καταναλωτές έκαναν share ή like της εκστρατείας, στο face book και στο twitter, μέχρι σήμερα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος (που πρόκειται να οριστεί), ο κ. Vytenis Andriukaitis, δε μπορεί να κωφεύσει, στο αίτημα αυτό των καταναλωτών. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Δεκέμβριο του 2013, δείχνει ότι 9 στους 10 καταναλωτές θέλουμε να γνωρίζουμε, που γεννήθηκε, εκτράφηκε και σφάχτηκε το ζώο, από το οποίο προέρχεται το κρέας, που τρώμε.

Η Μονίκ Γκόγιενς, Διευθύντρια της BEUC σχολίασε: « Αυτή η εκστρατεία αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδιαφέρονται, για τη σήμανση της προέλευσης του κρέατος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ακούσει αυτό το 90% των καταναλωτών, που θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση του κρέατος, που τρώνε. Το πρόσφατο σκάνδαλο, με το αλογίσιο κρέας, έχει σοβαρά πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στα τρόφιμα.  Η αλυσίδα παραγωγής- κατανάλωσης κρέατος πρέπει να γίνει πιο διαφανής. Η διαφάνεια αποτελεί μέρος της λύσης, για την αποκατάστασή της χαμένης εμπιστοσύνης. Η υποχρεωτική

Η εκστρατεία μας (σε δύο στάδια):

  1.     Η εκστρατεία απογειώθηκε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πάνω από 9.000 shares/likes. Ζητήσαμε, από τους καταναλωτές να κάνουν share και retweet την παρουσίαση, που έδειχνε το τυπικό ταξίδι ενός γουρουνιού http://bit.ly/1rzvjCr, από «το αγρόκτημα, στο πιάτο».
  2.     Κάποιοι παρασκευαστές τροφίμων, εθελοντικά, αναγράφουν την προέλευση του κρέατος, που χρησιμοποιούν. Ζητήσαμε, από τους καταναλωτές να ανεβάσουν παραδείγματα, στη συλλογή μας http://bit.ly/1wTgmd5 με την κοινή χρήση των φωτογραφιών τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το #meatorigin.

 

Η πρόταση μας είναι: ελαχιστοποιείστε όσο μπορείτε την κατανάλωση του κρέατος. Είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

 

 

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος «Σκόρδο σε άλμη»

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των τροφίμων για την παρακολούθηση των προσθέτων και των χρωστικών ουσιών και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Σκόρδο σε άλμη», το οποίο βρέθηκε να περιέχει θειώδη χωρίς αυτό να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Πρόκειται για το προϊόν «Σκόρδο σε άλμη», σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων, με ημερομηνία παραγωγής 02-09-14 και ημερομηνία λήξης 02-09-15. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την εταιρία : «CAMPUS A.E.B.E., ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ», Πλατύκαμπος Λάρισας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

αρχείο λήψης (6)

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του ανωτέρω προϊόντος και είναι αλλεργικοί στα θειώδη, να μην το καταναλώσουν.

 

 

 

Και πόσα άλλα επικίνδυνα τρόφιμα μας σερβίρουν;

 

 

 

 

Σκουπίδια και πλαστικά «πνίγουν» την Ελλάδα

Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και τη λήξη της τουριστικής περιόδου, χιλιάδες τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν στις άκρες των δρόμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ξεκινούν το καταστροφικό τους ταξίδι χωρίς… επιστροφή για τις ελληνικές θάλασσες.

Για πολλούς μήνες, «περίμεναν» τους τοπικούς φορείς να ενδιαφερθούν για την αποκομιδή τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η στοιχειώδης κινητοποίηση αλλά και η εύλογη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών για αυτή την προσβλητική εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Άλλωστε, η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να έχει συνηθίσει την παρουσία των απορριμμάτων σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει πως το πλέον επικίνδυνο υλικό για το περιβάλλον είναι το πλαστικό.

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η αντίληψη πως απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για τη διάσπαση των πλαστικών, με αποτέλεσμα να επαναπαυόμαστε και να «φορτώνουμε» το βάρος της αντιμετώπισης του προβλήματος στις επόμενες γενιές.

xwmateri1

Μία προσωρινή αφύπνιση έρχεται λίγο πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια, οπότε και οι δράσεις καθαρισμού των παραλιών, όπου θα ξαπλώσουμε.

Σύνηθες φαινόμενο. Κατά τα άλλα οι ‘’εγκέφαλοι’’ της ανακύκλωσης συζητούν συνέχεια για επιτυχίες. Πρέπει να ντρέπεστε κύριοι. Η ανακύκλωση το 2010 ήταν 11% και σήμερα 7%.

Τι έχετε να πείτε;