ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΡΤΟ

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και βιολογικών προϊόντων στην υψηλής παραγωγικότητας περιοχή του Αλίαρτου Βοιωτίας απειλούνται από τη λειτουργία επιχείρησης αποθήκευσης, διαλογής και επεξεργασίας παλαιών μετάλλων που μόλυνε το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνα χημικά υλικά! Αγρότες της περιοχής διαπίστωναν καθημερινά ότι στα χωράφια του εμφανίζονταν κηλίδες από πετρελαιοειδή που κατέστρεφαν τας σπαρτά τους. Η υπόθεση έφτασε ως τους αστυνομικούς, που μαζί με περιβαλλοντολόγους από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βοιωτίας, έκαναν επιτόπια έρευνα στο περιφραγμένο οικόπεδο. Βρέθηκαν διάσπαρτα τόνοι από παμπάλαια μέταλλα, παλιά σίδερα και εξαρτήματα με απόβλητα λιπαντικών. Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, που συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, δεν είχε εξασφαλίσει την προβλεπόμενη από τον νόμο περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη λειτουργία της!

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΤΩΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ.

 

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία 78 χωματερές, ενώ άλλες 318 έχουν σταματήσει να δέχονται σκουπίδια, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκατασταθεί, αποτελώντας μόνιμη απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, βρίσκονται σε λειτουργία πάνω από 200 χωματερές που, συνήθως τις νυχτερινές ώρες και τα σαββατοκύριακα δέχονται σκουπίδια, τοξικά βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία περνούν μέσω του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα μέχρι τα πιάτα και τις βρύσες μας. Πριν από δυο εβδομάδες, εντοπίστηκε από τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος χωματερή στην Ανατολική Αττική, που ενώ έχει μπει στο πρόγραμμα αποκατάστασης, για το οποίο εκταμιεύτηκαν κοινοτικά κονδύλια, στην πραγματικότητα συνεχίζει να λειτουργεί. Σε ολόκληρη την Αττική συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα 20 χωματερές και υπάρχει ο κίνδυνος για εκατομμύρια πολίτες που θα μπορούσαν να καταναλώσουν τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή, καθώς αρδεύεται με νερό που ενδέχεται να έχει επιμολυνθεί από τα αστικά, βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα. Στις χωματερές δε λείπουν ούτε οι πυρκαγιές. Υπολογίζεται ότι παραπάνω από τις μισές πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα έχουν ως πρωταρχική αιτία είτε καύσεις σκουπιδιών, είτε αναφλέξεις υλικών που βρίσκονται σε αυτές. Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 για πρώτη φορά για το σύνολο των 1.125 χωματερών της χώρας που λειτουργούσαν και λίγα έγιναν από τότε. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο το Κολέγιο των Επιτροπών αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο με τη δεύτερη καταδίκη να συνεπάγεται αυτόματη επιβολή προστίμων ύψους 28 εκατομμυρίων εφάπαξ και από κει και πέρα 71.193 ευρώ περίπου κάθε ημέρα που παραμένουν ανοιχτές οι χωματερές.

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΤΟ SITE ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ!

 

ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΟΡΚΟΕΣΤΟ: ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στη Γαλικία και λίγοι το γνωρίζουν. «Η Χαλκιδική είναι ο καθρέφτης του Κορκοέστο» έγραφε άρθρο της τοπικής εφημερίδας Xornal Galicia, βλέποντας στις Σκουριές το μέλλον, αν όχι ήδη το παρόν της περιοχής. Αναφορά στις Σκουριές κάνουν και αρκετοί Ισπανοί ακτιβιστές κατά του ορυχείου στο Διαδίκτυο. Και στις δυο περιπτώσεις, δυο πανέμορφες, σχεδόν παρθένες περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν κρανίου τόπος στο όνομα μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης επένδυσης. Το Φεβρουάριο του 2011 η αυτόνομη κυβέρνηση της Γαλικίας παραχώρησε στην Edgewater άδεια για 90ετή εκμετάλλευση του Κορκοέστο και της παρακείμενης περιοχής όπου πιστεύεται ότι κρύβονται σημαντικά αποθέματα χρυσού. Η εξόρυξη όμως δε θα γίνει υπόγεια με γαλαρίες, αλλά θα είναι ανοιχτή, προς χάρη της οποίας θα καταστραφούν πολλά στρέμματα δάσους, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν τεράστιες δεξαμενές στις οποίες θα συγκεντρωθούν τα απόβλητα. Επιστήμονες, οικολογικές οργανώσεις και πολλοί κάτοικοι φοβούνται για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν οι γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ο υδροφόρος ορίζοντας από το κυάνιο. Υπάρχει όμως κι ένα έμμεσος, αλλά καθόλου αμελητέος κίνδυνος: «Φαντάζεστε τι θα συμβεί έτσι και σπάσει κάποια δεξαμενή; Η ζημιά στο περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτη», λέει στην εφημερίδα Pubico ο Φινς Εϊρέσας, αναπληρωτής γραμματέας της Ένωσης για την Οικολογική Προστασία της Γαλικίας.

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ Η ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΟΥΝ ΣΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.

 

ECOPEST: «ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γεωργία ακριβείας με λιγότερα αγροχημικά, μια εφαρμοσμένη πρακτική με απτά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πολλές καλλιέργειες. Το πρόγραμμα Eco-Pest που εφάρμοσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο πιλοτικά στην Κωπαΐδα, βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ψηφίστηκε από τα κράτη-μέλη ως το «Καλύτερο ανάμεσα στα καλύτερα» περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το 2012. Μέσω του προγράμματος μειώθηκε η χρήση γεωργικών φαρμάκων κατά 30% και οι ρύποι από τα χημικά σκευάσματα στα πηγάδια της περιοχής κατά 70%. Το Eco-pest εφαρμόστηκε στην περιοχή Χαιρώνεια Βοιωτίας σε 12.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, ένα ευάλωτο οικοσύστημα καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας είναι «υψηλός» και άρα η μόλυνση του εδάφους εύκολα περνά στα υπόγεια νερά. «Οι αγρότες είχαν μάθει να ακολουθούν μια ρουτίνα στη χρήση φυτοφαρμάκων, έριχναν ό,τι είχαν συνηθίσει. Δεν ήξεραν να «απαντήσουν» σε διαπιστωμένες ανάγκες της καλλιέργειας τους», λέει η διευθύντρια του Μπενάκειου κ.Κυριακή Μαχαίρα. Ήταν λοιπόν αρχικά δύσκολο να ακούσουν τους νεαρούς γεωπόνους που τους συμβούλευαν να αλλάξουν συνήθειες δεκαετιών και να μάθουν να χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα όποτε και όσο χρειάζεται. Πάντως, όσα θαυμαστά έγιναν μέσω του Eco-pest σύντομα θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους αγρότες με την εφαρμογή της οδηγίας (128/2009) για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πολλά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μείωση των φυτοφαρμάκων που πρέπει να κατατεθεί από την πλευρά της χώρας μας με βάση τη σχετική οδηγία.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ -ΧΕΡΙ. ΠΡΩΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΛΑΤΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΟΝ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Η διεθνής δράση της 25ης Μαΐου  κατά της ΜΟΝSNATO αποτελεί την κορύφωση ενός παγκόσμιου, όλο και πιο διευρυμένου και πιο αποτελεσματικού αγώνα: του αγώνα των περιβαλλοντικών κινημάτων, ανεξάρτητων επιστημόνων, κάθε συνειδητού πολίτη ενάντια στην επιβολή των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών(μεταλλαγμένων) στη γεωργία, στη φύση και στη διατροφή. Ένα από τα θέματα για τα οποία γίνεται η διαμαρτυρία αφορά «την ανεύθυνη και άπληστη βιομηχανία» μεταλλαγμένων, που βεβαίως δεν αποτελείται μόνο από τη διαβόητη MONSANTO αλλά και από άλλες πασίγνωστες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και ευρωπαϊκές όπως η BAYER . Η τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προπαντός η «εξαπόλυση» των προϊόντων της στη φύση, αλλά και η ανοιχτή προσπάθεια των πολυεθνικών του χώρου αν επιβάλουν τα προϊόντα τους σε βάρος των φυσικά εξελιγμένων εμπεριέχει ανυπολόγιστο ρίσκο: για τη δημόσια υγεία, για τη βιοποικιλότητα και για την ανεξαρτησία και αξιοπρεπή διαβίωση του αγροτικού πληθυσμού. Επισημαίνεται επίσης ότι «στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων σημαντικότατο είναι το πεδίο της σήμανσης: Δικαιούμαστε και μπορούμε να επιβάλλουμε τη χωριστή σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά. Παράλληλα, ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ενάντια στον κολοσσό της βιοτεχνολογίας Monsantο. Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσα από το διαδίκτυο και θα κατέβουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Σικάγου, του Μόντρεαλ, του Βερολίνου, του Παρισιού, της Μόσχας κ.α. , ζητούν την απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

ΨΑΡΙ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ, ΟΡΙΣΤΕ; ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ; ΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΦΩΝAΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΤΙ ΝΑ ΠEIΣ;

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Άκρως επικίνδυνες για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών, παραμένουν οι παιδικές χαρές των δήμων, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, που δεν πληρούν καν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση. Καταγράφονται περίπου 10.000 παιδικές χαρές με τις περισσότερες να έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες. Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αναμένεται να διατηρηθεί και στο άμεσο μέλλον, καθώς δόθηκε διετής παράταση στους δήμους ώστε να τις συμμορφώσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν σχετικά ε τις τεχνικές προδιαγραφές και τα παιδιά θα εξακολουθούν να παίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες. Ειδικά στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Νανά Σπυροπούλου, οι 65 παιδικές χαρές από τις 130 εν έχουν την πιστοποίηση από τον ΕΛΟΤ.

ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ; ΑΡΑΓΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ; ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ , ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

 

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

Βαριά συννεφιά πάνω από τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Η αιτία είναι η νέα μεγάλη μείωση στην τιμή αγοράς(ταρίφα) από το σύστημα της κιλοβατώρας, που παράγεται από οικιακά φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, με κυβερνητική απόφαση η ταρίφα των οικιακών φωτοβολταϊκών έπεσε στα 12,5 λεπτά την κιλοβατώρα(kWh), από 55 λεπτά που ήταν όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Η βασική αιτία της μείωσης είναι αναμφίβολα το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφεται στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.) και στον λογαριασμό για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Ενέργειας (ΑΠΕ). Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε οικιακά φωτοβολταϊκά ήταν πολύ μεγάλες και το μέρος των αποσβέσεων που απορροφούσαν δυσανάλογα υψηλό. Ένα ακόμα βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, από τότε που ορίστηκαν οι υψηλότατες ταρίφες έχει μειωθεί έως και 64%. Οι μεγάλες μειώσεις των τιμών αγοράς της κιλοβατώρας από οικιακά φωτοβολταϊκά συνάντησε τις μεγάλες αντιδράσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο και θεωρούν τις τιμές που επιβλήθηκαν υπερβολικά χαμηλές. Η υπόθεση πάντως, αποτυπώνει για μια ακόμη φορά, πώς ο σχεδιασμός για τα περιβαλλοντικά θέματα γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική περιβαλλοντική λογική, αλλά μόνο με βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις.

ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΝΕ ΣΤΟ ΛΟΥΚΙ, ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΑΝ ΤΑ «ΟΙΚΙΑΚΑ» ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΕΠΕΡΝΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ 8.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ