ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η έκθεση των παιδιών στην περιβαλλοντική ρύπανση που δημιουργείται λόγω της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη. Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Δρ Ελίζαμπεθ Τίρινγκ και Γιοακίμ Χάινριχ μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 400 10χρονων παιδιών που ζούσαν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και διαπίστωσαν ότι για κάθε 500 μέτρα πιο κοντά στις πηγές ρύπανσης αυξάνεται κατά 7% η αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι χημικές ουσίες (όπως το διοξείδιο του αζώτου) και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους κινητήρες αυτοκινήτων, δρουν οξειδωτικά στον οργανισμό και επιδρούν αρνητικά στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του αίματος. Σύμφωνα με τον Δρ Χάινριχ «Το οξειδωτικό στρές που προκαλεί η ρύπανση του αέρα, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη». Άλλοι, πάντως, Βρετανοί ειδικοί, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα η σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και τον διαβήτη στα παιδιά.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΚΡΙΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΦΩΝΑΖΕΙ» ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

 

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΤΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Στην Αττική το 2012 οι ακτές δέχτηκαν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό λουομένων,  καθώς μεγάλο κομμάτι των Αθηναίων παρέμειναν λόγω κρίσης, «εντός των πυλών». «Πέρυσι οι λουόμενοι στις ακτές μας πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα προβλήματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν παραλιακό δήμο είναι η τήρηση της καθαριότητας. Οι δήμοι δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να κάνουν προσλήψεις προσωπικού. Οι δε εποχιακοί είναι πολύ περιορισμένοι. Αν σε αυτό προσθέσετε και τις καλοκαιρινές άδειες, καταλαβαίνετε ότι ειδικά τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούμε να έχουμε το προσωπικό που θα έπρεπε στην υπηρεσία καθαριότητας», λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος. Ανάλογο είναι και το πρόβλημα στο δήμο Ωρωπού. «Ο δήμος δημιουργήθηκε από τη συνένωση εννέα ανομοιογενών περιοχών. Για παράδειγμα, το ένα τρίτο του δήμου δεν διέθετε υπηρεσία καθαριότητας, καθώς την είχε εκχωρήσει σε ιδιώτες», λέει ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος. Όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι, η νοοτροπία του κόσμου σε σχέση με την καθαριότητα των ακτών δείχνει να βελτιώνεται. Τα προβλήματα όμως είναι ακόμα μεγαλύτερα σε δήμους της μητροπολιτικής Αθήνας, όπως ο Δήμος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, στους οποίους η πρόσβαση γίνεται εύκολα μέσω συγκοινωνίας. «Τοποθετούμε χημικές τουαλέτες, καθαρίζουμε την άμμο με μηχανήματα, αλλά από εκεί και έπειτα πρέπει και ο κόσμος να λειτουργεί πιο υπεύθυνα. Η νοοτροπία έχει αρχίσει να αλλάζει, θέλουμε όμως πολλά βήματα ακόμα» λέει ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς. Αντίθετα με τη μητροπολιτική Αθήνα, στους δήμους της ΒΑ Αττικής δεν έχει κλείσει ακόμα το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων. Τόσο ο Δήμος μαραθώνα-Ν.Μάκρης, όσο και ο Δήμος Ωρωπού προσπαθούν να εντάξουν στο τρέχον ΕΣΠΑ τις μελέτες για βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να περιλάβουν την κατασκευή τους στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑ Ο ΛΑΟΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ.

 

ΗΤΑΝ ΤΟ BACKLOADING ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

Στις 16 Απριλίου 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφους 334 έναντι 315 και 60 αποχές, απέρριψε το σχέδιο για απόσυρση από την αγορά 900 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την επαναφορά τους τη διετία 2019-2020, ένα σχέδιο γνωστό με το όνομα backloading. Ο μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παραμένει θολός στο ευρύ κοινό. Την ιδέα της χρήσης δυνάμεων της αγοράς για να ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη σύνοδο του Κιότο το 1997. Η ιδέα συνίσταται στο εξής: καθορίζονται αυστηρά ανώτατα όρια εκπομπής CO2 και εκδίδονται δικαιώματα- τίτλοι μέχρι του συγκεκριμένου ορίου. Βιομηχανίες που δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό τίτλων για να καλύψουν τις εκπομπές τους αντιμετωπίζουν βαρύτατα πρόστιμα. Βιομηχανίες που εκπέμπουν λιγότερο, μπορούν να αποταμιεύσουν τα δικαιώματά τους για να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ή να τα πωλήσουν. Στην προσπάθεια να επανεκκινηθεί η αγορά, προτάθηκε- και τελικά απορρίφθηκε- το backloading. Θα διόρθωνε αυτό την κατάσταση; Πριν απαντήσουμε να ξαναδούμε γιατί γίνονται όλα αυτά. Δεν είναι αυτοσκοπός η δημιουργία μια αγοράς ανταλλαγής ρύπων. Στόχος είναι να αντιστραφεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ένα φαινόμενο που σε βάθος χρόνου θα έχει τεράστιο οικολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό κόστος. Το προταθέν backloading θα αποτελούσε μια καλή βοήθεια αλλά δε θα έλυνε το πρόβλημα. Υπάρχει άλλος δρόμος που οδηγεί στον ίδιο στόχο; Σαφώς και υπάρχει, αλλά είναι λιγότερο ρεαλιστικός : η υιοθέτηση ενός «φόρου εκπομπής CO2».

ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ «ΡΥΠΑΝΤΕΣ».

 

ΣΚΟΥΡΙΕΣ:ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΤ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Επεισοδιακή υπήρξε άλλη μια επίσκεψη κατοίκων της Ιερισσού, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι ζήτησαν να μην προχωρήσει η αποψίλωση του δάσους στο ρέμα Καρατζά υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχετικές άδειες του δασαρχείου, και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την πορεία κάνοντας χρήση χημικών. Από την πλευρά της αστυνομίας υποστηρίχθηκε ότι οι κάτοικοι πέταξαν πέτρες και δυο βόμβες μολότοφ και γι’ αυτό εκείνοι απάντησαν με ρίψη χημικών. Πάντως το θέμα της αποψίλωσης του δάσους στο συγκεκριμένο σημείο εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα, καθώς παρότι πήραν τη δέσμευση του δασαρχείου σχετικά με την αδειοδότηση της εταιρίας, δεν έχουν παρουσιαστεί άδειες για την κοπή των δένδρων.

ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΕΓΑΛΗ. ΜΑΣ ΓΥΡΝΑΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ.

 

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Όταν τον Δεκέμβριο του 2003 ο όμιλος της Global Finance του  κ. Αγγελου Πλακόπητα αποκτούσε το 49,92% της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον ιδρυτή της κ. Π. Νίκα, καταβάλλοντας περίπου 55 εκατ.ευρώ, όλοι προεξοφλούσαν λαμπρές ημέρες, καθώς για πρώτη φορά η Global Finance εγκατέλειπε την τακτική της εξαγοράς μειοψηφικών συμμετοχών. Όμως οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και η Global Finance παραμένει ακόμα εγκλωβισμένη στη Νίκας, έχοντας διανύσει μια δεκαετία με συχνές αλλαγές management, διατροφικά σκάνδαλα, ζημιογόνα αποτελέσματα, αλλά και μεταβολές στη μετοχική σύνθεση μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών, από τα οποία μόνο κερδισμένοι δεν βγήκαν οι ομολογιούχοι δανειστές. Τελευταίο ζήτημα που επηρεάζει την εταιρεία είναι ο εντοπισμός DNA αλόγου σε αλλαντικά της, ενώ είχαν προηγηθεί το 2007 οι 8,5 τόνοι αλλοιωμένου κρέατος και αλλαντικών, που είχαν βρεθεί και κατασχεθεί σε αποθήκη τους. Το ερώτημα πλέον είναι πώς μπορεί η ιδιοκτησία της Νίκας να αντιδράσει, δεδομένου ότι έχει περάσει στην αντεπίθεση η Creta Farms, προτάσσοντας την ποιότητα των προϊόντων της.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ.

 

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

Συνολικά πάνω από 400 κιλά κρέας αλλοιωμένο ή χωρίς την ειδική σφραγίδα εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στη διάρκεια των αγορανομικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε 180 καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, εν όψει των εορτών του Πάσχα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εντοπίστηκαν και κατεστράφησαν τετρακόσια κιλά διαφόρων κρεάτων, ενώ επεβλήθησαν τα νόμιμα πρόστιμα, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΙΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

 

ΕΦΕΤ : ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ DNA ΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΑΒ ΠΑΡΙΖΑΚΙ»

Την προληπτική απόσυρση προϊόντος με την εμπορική ονομασία «ΑΒ Παριζάκι» που παράγεται και συσκευάζεται για την εταιρεία «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» με στοιχεία επί της επισήμανσης «ανάλωση πριν από τις 05/06/2013», ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, λόγω της ανίχνευσης DNA αλόγου. Έπειτα από καταγγελία, ο ΕΦΕΤ προέβη σε δειγματοληψία και κατόπιν εργαστηριακή ανάλυση στο προϊόν(330 γρ.) κατά την οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA ποσοστό 0,1%).

ΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΒ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ-ΖΕΡΙ. ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.

 

ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας επέδειξε ότι τα φυτά πρωτοστατούν στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς αποβάλλουν αέρια σωματίδια τα οποία λειτουργούν καταλυτικά στον σχηματισμό σύννεφων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πασαλί Παασίνεν, μελέτησαν επί ένα χρόνο δεδομένα από 11 τοποθεσίες στη Γή και διαπίστωσαν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της γής, τόσο τα φυτά του πλανήτη μας απελευθερώνουν αέρια και βοηθούν στο να σχηματίζονται σύννεφα στον ουρανό, αναχαιτίζοντας έτσι την ηλιακή ακτινοβολία. Στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας τα σωματίδια και τα αέρια αναμιγνύονται αποτελεσματικά δρώντας σαν ασπίδα κατά της υπερθέρμανσης. Τα αέρια των φυτών βγαίνοντας στην ατμόσφαιρα δημιουργούν σωματίδια τα οποία σταδιακά μεγαλώνουν σε μέγεθος αποτελώντας τελικά τη βάση για το σχηματισμό των σταγονιδίων των σύννεφων.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΥΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΦΥΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΝΙΤΡΙΚΩΝ

Σε Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο επεκτείνονται οι ζώνες που κινδυνεύουν από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, ανοίγοντας το δρόμο σε περισσότερους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Τη διεύρυνση του καταλόγου των ζωνών που είναι ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση ορίζει η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Υγείας- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι περιοχές που προστίθενται είναι το νότιο τμήμα του ποταμού Έβρου, το πεδίο της λίμνης Βιστωνίδας, του ποταμού Αγγίτη και της Βόρειας Κορινθίας και τα υπόγεια νερά του Οροπεδίου Τρίπολης, των Φιλιατρών Κυπαρισσίας, της Λαρισσου Αχαΐας, του Λεωνιδίου Αρκαδίας, του Μαραθώνα Αττικής και της Μεσογαίας Αττικής. Σκοπός αυτής της απόφασης είναι η τροποποίηση των παραγράφων Α και Β του Άρθρου 2 της 19652/1906/1999 ΚΥΑ, που έχει εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 4 παρ.1 και 2 της 16190/1335/1997 ΚΥΑ και τροποποιήθηκε με τις 20419/2522/2001 και 106253/2010 ΚΥΑ ,με τον προσδιορισμό επιπλέον υδάτινων αποδεκτών που υφίστανται ή ενδέχεται να υποστούν νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης από τις χερσαίες περιοχές που χαρακτηρίζονται με την παρούσα ως ευπρόσβλητες ζώνες, ώστε να επιτυγχάνεται πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΤΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ-ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΑΦΡΟΤΩΝ-ΓΕΩΠΟΝΩΝ, ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΔΗΘΕΝ» ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ. ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΜΕ «ΔΗΘΕΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΜΕ ΕΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ.

 

80 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ «ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ» ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Περίπου 110-120 μεταλλευτικοί χώροι, που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, περιμένουν την αξιοποίησή τους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) η συνολική αξία των μεταλλευμάτων που περικλείουν ξεπερνάει τα 40 δις. ευρώ και πιθανόν να φτάνει τα 80 δις. ευρώ! ‘Όπως προκύπτει από την πλήρη καταγραφή των 80 πρώτων μεταλλευτικών χώρων, εκ των οποίων πάνω από το 60% βρίσκεται στη Μακεδονία και στη Θράκη, τα  βασικά ορυκτά που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας και μπορούν να αξιοποιηθούν είναι ενώσεις  χρυσού, μεικτά θειούχα, ενώσεις χαλκού, σιδηρομεταλλεύματα, βωξίτης, λευκόλιθος και λιγνίτης. Οι επιστήμονες γεωλόγοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν υπερβολικές τις αντιδράσεις που υπάρχουν και επικαλούνται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας αφενός ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και αφετέρου ότι σε κάθε περίπτωση υποχρέωση της πολιτείας είναι να ασκεί συστηματικούς ελέγχους. Σε αντίθεση με ότι ισχύει στην περίπτωση των υδρογονανθράκων που απαιτούνται πολλά χρόνια για να εισπράξει έσοδα το ελληνικό Δημόσιο, οι μεταλλευτικοί χώροι αποδίδουν αμέσως μόλις παραχωρηθούν σε επενδυτές. Το ζήτημα των μεταλλευτικών χώρων της Ελλάδας και της αξιοποίησής τους τέθηκε επιτακτικά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει και λόγω κρίσης, Σε αυτό το πλαίσιο το ΙΓΜΕ συνέταξε στα τέλη του 2011 ειδική έκθεση προς τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ώστε να τεθούν οι προτεραιότητες και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Την υπόθεση ανέλαβε τότε να «σηκώσει» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ» 80 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΟΜΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ! Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ.

 

ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ

Μέτρα για να υδροδοτηθούν με πόσιμο και χαμηλής τιμολόγησης νερό οι δημοτικοί οικισμοί Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης, οι κάτοικοι των οποίων πίνουν μολυσμένο και ακατάλληλο νερό, ζητά το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνουν στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Εσωτερικών και Μακεδονίας και Θράκης. «Επειδή το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης των παραπάνω οικισμών με πόσιμο νερό και μάλιστα χαμηλής τιμολόγησης», καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΔΕΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.

ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Σε προσωρινή αναστολή έχουν τεθεί τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ να μπει, αφού έκλεισε το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στη Χαλκίδα, στην καύση… δευτερογενών καυσίμων. Στα τέλη Μάρτη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έδωσε άδεια λειτουργίας στη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ» στο Αλιβέρι, μετά από επέκταση με συγκρότημα τροφοδοσίας του κύριου καυστήρα με στερεά υπολείμματα ανακύκλωσης. Πρόκειται για άδεια καύσης RDF λέει η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «Αυτή ήταν η τελική πράξη μιας επίμονης προσπάθειας της συγκεκριμένης τσιμεντοβιομηχανίας, που έχει ξεκινήσει από το 2006 και της είχε εξασφαλίσει, μέχρι τώρα, αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, άδειας εγκατάστασης επέκτασης, έγκρισης παρέκκλισης από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και άδεια οικοδομής. Όλα αυτά ενώ εκκρεμούν στο ΣτΕ προσφυγές των κατοίκων κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων». Πώς προέκυψε όμως η καύση RDF; «Ο όρος στερεά υπολείμματα ανακύκλωσης χρησιμοποιείται για να ωραιοποιήσει, ίσως και να νομιμοποιήσει, το πραγματικό καύσιμο, που δεν είναι άλλο από το RDF, το οποίο, όπως και το SRF, είναι προϊόν, κυρίως, της μηχανικής- βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων» λένε τα μέλη της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παρά την αναστολή της άδειας, οι βασικές αδειοδοτήσεις παραμένουν σε ισχύ. Όπως σημειώνει και η Πρωτοβουλία, «Πρόκειται για ένα σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, το οποίο αδιαφορεί πλήρως για τη μείωση των απορριμμάτων, την πρόληψη, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλό κόστος διαχείρισης και τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, αποσκοπεί στην κατασκευή μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας, στα οποία θα οδηγείται το σύνολο, σχεδόν, των αστικών απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή, δηλαδή αδιάλεχτα. Με σκοπό την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων, όπως το RDF και το SRF. Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να φανεί ότι υπάρχουν δυνατότητες να «καεί» με ασφάλεια το RDF και το SRF .

ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ RDF  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΙΝΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.