Δελτίο Τύπου 959Αθήνα, 4/4/2025
Αν δεν βιώναμε κάποιες αντιξοότητες, η ευημερία δεν θα ήταν τόσο ευπρόσδεκτη.

Το ΠΑΚΟΕ κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σας παρουσιάζει την έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του και σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των αλλεργιών.

Αν και ο φετινός χειμώνας είχε ανοιξιάτικές διαθέσεις η εποχική αλλαγή του καιρού, μας επιστρέφει το ζωογόνο φως του ήλιου που μάς δίνει την ενέργεια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Μαζί του όμως επιστρέφουν και οι ανοιξιάτικες ταλαιπωρίες – οι αλλεργίες που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τις ζωές περισσότερων από ενός δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.   

Στην κλινική ιατρική  η αλλεργία εκδηλώνεται με τη μορφή διαφορετικών καταστάσεων όπως αναφυλαξία, κνίδωση, αγγειο-οίδημα, αλλεργική ρινο-επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό άσθμα, ορονοσία, αλλεργική αγγειίτιδα, πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας, ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), δερματίτιδα εξ επαφής και κοκκιωματώδεις αντιδράσεις, καθώς επίσης και το πολυποίκιλο φάσμα των τροφικά ή φαρμακολογικά επαγόμενων αντιδράσεων υπερευαισθησίας.

Αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν σε κάθε όργανο του οργανισμού μας. Συνηθέστερα όμως συμμετέχουν το δέρμα και οι βλεννογόνοι, καθώς αντιπροσωπεύουν τον φραγμό μεταξύ του συγκεκριμένου οργανισμού και του περιβάλλοντός του.

Πώς παθαίνει κανείς αλλεργία;

Ο όρος “Αλλεργία” γεννήθηκε στο Münchener Medizinische Wochenschrift στις 24 Ιουλίου 1906 ως “ειδικά τροποποιημένη αντιδραστικότητα του οργανισμού”. Σήμερα ορίζουμε ως αλλεργία μια ανοσολογικά επαγόμενη και ειδική σε αλλεργιογόνο υπερευαισθησία που μπορεί να οδηγήσει σε ποικιλία διαφορετικών ασθενειών.  Η αλλεργία δεν αποτελεί η ίδια νόσο, αλλά έναν μηχανισμό που οδηγεί σε νοσηρές καταστάσεις.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο, αναπτύσσεται μία αλλεργική ευαισθητοποίηση, όπως θα συνέβαινε για μία μόλυνση. Παράγει έναν τύπο αντισώματος, μία πρωτεΐνη που αντιπαλεύει ιούς και μολύνσεις, ονόματι αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), για να αντιμετωπίσει το αλλεργιογόνο. Όταν ο οργανισμός έρχεται σε νέα επαφή με το ίδιο αλλεργιογόνο, τα αντισώματα IgE απελευθερώνονται, προκαλώντας την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών. Αυτά τα δύο μαζί προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Ένας από τους σημαντικότερους μεσολαβητές που συμμετέχουν σε μία αλλεργική αντίδραση είναι η ισταμίνη, η οποία προκαλεί τέντωμα των λείων μυών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στα τοιχώματα των διόδων αέρα και παραγωγή περισσότερης βλέννας στις διόδους αέρα, προκαλώντας βήχα, τοπικό κνησμό και καύσο.

Υπενθυμίζουμε, ότι κάθε ουσία που προκαλεί την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον της,  ονομάζεται αλλεργιογόνο.

Οι πιο συνηθισμένες πηγές αλλεργιογόνων είναι:

ακάρεα της οικιακής σκόνης

• γύρη φυτών, το γρασίδι

• κατοικίδια ζώα

• σπόροι και μυκοτοξίνες μυκητών.

• τροφές (ειδικά γάλα, αυγά, αλεύρι, σόγια, θαλασσινά, φρούτα και καρποί όπως τα φιστίκια )

• τσιμπήματα από σφήκες ή μέλισσες

• κάποια φάρμακα

• το λάτεξ (φυσικό και συνθετικό latex)

• χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης (ερεθιστικά όπως τα απορρυπαντικά και τα αρωματικά).

Η  εισπνοή συγκεκριμένων ειδών σπορίων μυκήτων προκαλούν συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας, συχνά εκδηλούμενων ως βρογχικό άσθμα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόκληση μυκοτοξικώσεων ή/και την εμφάνιση αναπνευστικής αλλεργίας είναι  η  παρουσία  σπορίων μυκήτων στον αέρα. Τα σπόρια εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε απευθείας μέσω της εισπνοής τους είτε έμμεσα μέσω της πρόσληψης τροφής στην οποία αναπτύσσονται οι μύκητες από τα σπόρια, υπό κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος,  οπότε και ευνοείται η παραγωγή των μυκοτοξινών.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αλλεργία από τα φυτά, που ανθίζουν την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι απλώς ενοχλητική. Για όσους έχουν άσθμα ή υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις, όμως, αυτές οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα φυτά είναι η Οξιά, Μούρο, Δρυς,  Ελιά, Πεύκο, Λεύκα, Ιτιά, Σφενδάμι, Κέδρος, Κυπαρίσσι και άλλα.  Όσο πιο δυνατός είναι ο αέρας, τόσο μεγαλύτερη η διασπορά τους και η εμφάνιση των αλλεργικών ασθενών.  Να διευκρινίσουμε  ότι αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να μεταφερθούν από πολλά χιλιόμετρα μακριά καθημερινά και να ενοχλήσουν τους αλλεργικούς, όπως γνωρίζουμε από τους εξωτερικούς μετρητές γύρεων. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη είναι συχνά ευαίσθητοι και στα ζωύφια σκόνης (μικροσκοπικά έντομα, που τρέφονται με ανθρώπινα κύτταρα επιδερμίδας) και στην πιτυρίδα των ζώων και τη μούχλα.

Αλλεργιογόνα είναι και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, με πιο συνηθισμένα το Dermatophagoides pteronyssinus και το Dermatophagoides farinae. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (μεγέθους μέχρι τρία δέκατα του χιλιοστού), οπότε δεν είναι ορατά με το μάτι. Τα ακάρεα εντοπίζονται κυρίως στη σκόνη κλειστών χώρων που δεν αερίζονται και δεν καθαρίζονται επαρκώς.  Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και σε χώρους όπως μέσα μεταφοράς, καθημερινός χώρος εργασίας επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, σχολεία, αποθήκες κλπ.

Τύποι αλλεργίας: δερματική αλλεργία (δερματίτιδα), αναπνευστικές αλλεργίες.

Την άνοιξη, τα αλλεργιογόνα που μπορεί να είναι ουσίες του περιβάλλοντος χώρου και η αύξηση της ηλιοφάνειας προκαλούν αλλεργίες. Κάθε χρόνο. περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, ενήλικες αλλά και παιδιά, υποφέρουν εξαιτίας κάποιας αλλεργίας. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές, οι αλλεργίες αυξάνονται σε υψηλό ποσοστό.

Οι  συνήθεις  αλλεργίες της άνοιξης.

  • Δερματική αλλεργία –  Αλλεργική κνίδωση και αγγειοίδημα, Φυτο-φωτο δερματίτιδα, Πολύμορφο εκ φωτός, Φωτοαλλεργική δερματίτιδα,  Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
  • Αναπνευστικές αλλεργίες: Αλλεργική ρινίτιδα , Εποχική αλλεργική ρινίτιδαΑλλεργικό άσθμα,  Αλλεργική κνίδωση και αγγειοίδημα, Αναφυλαξία.

Η αναφυλαξία είναι μια οξεία αλλεργική αντίδραση και ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και, αργότερα, παρακολούθηση από αλλεργιολόγο. Η αναφυλαξία μπορεί να συμβεί σε ορισμένους ανθρώπους μετά την έκθεσή τους σε κάποια ουσία στην οποία είναι έντονα αλλεργικοί. Οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αναφυλαξία είναι οι τροφές, τα φάρμακα και τα τσιμπήματα από έντομα. Η αναφυλαξία προκαλείται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες αλλεργίες και εκδηλώνετε με

– Επιδερμίδα: κνίδωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη, στους οφθαλμούς και/ή στα άκρα, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα καύσου (ζέστης), ερυθρές πλάκες (κοκκινίλες), εξανθήματα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα αλλεργίας είναι το φτέρνισμα, μπούκωμα ή καταρροή, φαγούρα στη μύτη και στοματοφαγούρα, καταβολή δυνάμεων (συχνότερα από τη χρήση αντιισταμινικων σκευασμάτων), συχνά αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κόκκινα, οιδηματώδη μάτια, υδαρείς διαφανείς εκκρίσεις, κνησμό, φωτοφοβία, δακρύρροια, επίταση των συμπτωμάτων του αλλεργικού άσματος, βήχα, δύσπνοια, συριγμό.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες

Είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγετε τις αλλεργίες της Άνοιξης ειδικά αν ζείτε κοντά σε περιοχές με βλάστηση. Όμως, μπορείτε εύκολα να ανακουφιστείτε από το φτάρνισμα, τη ρινόρροια , τη δακρύρροια με την αποφυγή του κυρίου αιτίου που σας προκαλεί την αλλεργία.

 Ακολουθούν κάποιες συμβουλές.

• Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία, παρόλο που η γύρη τους μεταφέρεται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά.

• Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε κλειστούς χώρους

• Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.

• Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

• Προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους όταν η ποσότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή ( η γύρη συνήθως βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα τις πρωινές ώρες).

• Όταν είναι δυνατό κρατείστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των εαρινών μηνών ώστε να κρατήσετε έξω τα αλλεργιογόνα. Ένας ιονιστής αέρα, ίσως βοηθήσει.

• Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματισμού στο σπίτι. Καθαρίζετε σχολαστικά τα ράφια και όλες τις επιφάνειες μέσα στο σπίτι στις οποίες γύρη μπορεί να κατακαθίσει.

• Πλένετε τα μαλλιά σας όταν επιστρέφετε σπίτι γιατί η γύρη μπορεί να συλλεγεί σε αυτά.

• Σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Φορέστε μάσκα γιατί κατά τον καθαρισμό μπορεί να απελευθερωθεί η γύρη η μούχλα, η σκόνη, που έχει παγιδευτεί στο χαλί σας.

Απο την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ.