Δελτίο Τύπου 951 Αθήνα, 26/2/2025

Πάνω από 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μείζονα περιβαλλοντική απειλή αποτελεί, σύμφωνα με έκθεση του  Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η αστική ρύπανση.

Ο υπερβολικός θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκονται στα ύψη στις χώρες της Ευρώπης και τα τρία τέταρτα των πολιτών της διαβιούν κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Τουλάχιστον 250.000 θάνατοι προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ και τα υπερβολικά επίπεδα θορύβου έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως διαταραχές ύπνου, άγχος, γνωστικές διαταραχές και προβλήματα ψυχικής υγείας.

48.000 νέα περιστατικά καρδιοπάθειας και 12.000 πρόωροι θάνατοι είναι ο απολογισμός στην Ευρώπη ετησίως, την ώρα που για την επίτευξη των στόχων για καθαρό αέρα έχουν διατεθεί 46, 4 δισ. ευρώ από το 2014 έως το 2020 και άλλα 185,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021- 2027.

Ειδικά το διοξείδιο του αζώτου που παράγεται από οχήματα είναι μια μεγάλη απειλή για την υγεία.

Η αξιολόγηση της προόδου για την ηχορύπανση, σύμφωνα με το ΕΕΣ είναι πρακτικά αδύνατη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί ακόμη και να αυξηθεί κατά 3% έως το 2030.

Η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να εστιάζουν σε καθημερινές εργασίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα ενός ατόμου να συγκεντρώνεται σε εργασίες, να αποφεύγει τους περισπασμούς και να συμπεριφέρεται με κοινωνικά κατάλληλο τρόπο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα και η επιδείνωση στα ποσοστά της Αθήνας

Σοβαρά είναι τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Αθήνας, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία στην Αττική, έχουν συμβάλει στην αύξηση των ρύπων, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, το Ρουφ και οι Αμπελόκηποι εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης με την ατμόσφαιρα να θεωρείται άκρως επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημοσιεύσει χάρτη της ποιότητας του αέρα, ο οποίος δείχνει ότι η ρύπανση είναι αυξημένη και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως τα Λιόσια, το Περιστέρι και ο Πειραιάς, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η οδός Πατησίων, αλλά και στο Μαρούσι.

Μικροσωματίδια, διοξείδιο του αζώτου,  διοξείδιο του θείου και  όζον αποτελούν τα πλέον επιβλαβή στοιχεία για την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Παρούσα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Άργος, Ναύπλιο, Χαλκίδα, Λάρισα και Βόλο, που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ποιότητας αέρα, με δυσμενείς συνέπειες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το ΠΑΚΟΕ από δικές του μετρήσεις για το 2024 διεπίστωσε ότι στις παραπάνω πόλεις η κατάσταση έχει ξεφύγει. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεσες παρεμβάσεις, για να προστατευθεί το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Να ληφθούν άμεσα μέτρα από Δήμους και Περιφέρειες και να γίνει σωστή διαχείριση των πόρων.

Να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τα αυστηρότερα πρότυπα και να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. που στοχεύουν σε καθαρότερη ατμόσφαιρα. Ας σταματήσουν οι ιθύνοντες να παίζουν με την υγεία των πολιτών!