Οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα του αέρα στα 46 χρόνια δράσεων και αγώνων ξεπέρασαν τις 5000000
Δελτίο Τύπου 931 | Αθήνα, 30/12/2024 |
---|
Το ΠΑΚΟΕ, με 46 χρόνια έρευνας, μετρά και καταγγέλλει στους αρμοδίους το έγκλημα που εδώ και χρόνια διαπράττεται στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις.
Οι αγώνες του ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1979, με την ανακάλυψη του φωτοχημικού νέφους στην Αθήνα, δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία μετρήσεων για το νέφος (ολικά αιωρούμενα σωματίδια, καπνός, οξείδια του αζώτου και θείου, καθώς και το όζον).
Στην συνέχεια, αφού αφυπνίσαμε την κρατική μηχανή να κάνει συνεχείς μετρήσεις, αρχίσαμε τις μετρήσεις A/P σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα σε πλατείες, σταθμούς μετρό, στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Το ΠΑΚΟΕ συνεχίζει τους αγώνες του για μια καθαρή Ελλάδα, απηλλαγμένη από τα μικροσωματίδια PM2,5, που είναι καρκινογόνα και επικίνδυνα.
Στόχος μας είναι να επεξεργασθούμε τις μετρήσεις που έχουμε κάνει την δεκαετία που πέρασε, να παράξουμε στατιστικά στοιχεία και να εκδώσουμε τον Μάιο-Ιούνιο μελέτες με προτάσεις για την αντιμετώπιση του τεραστίου αυτού προβλήματος.
Παρακάτω παρατίθενται στοιχεία από διεθνείς έρευνες και δημοσιεύσεις, που δυστυχώς μάς επιβεβαιώνουν.
Επίσης, παραθέτουμε και τις μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε στον Πειραιά το Σάββατο 28.12.2024.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Aιτία θανάτων και ασθενειών
Στην πορτοκαλί κατηγορία, 5 φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα: Μολδαβία, Ρουμανία, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία και Μαυροβούνιο.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, με έδρα την Κοπεγχάγη, το 2022 239.000 άνθρωποι πέθαναν από την ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια.
Αυξημένος ο αριθμός των θανάτων σε Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία. Αλλά μειωμένος σε σχέση με το 2021. Μεταξύ 2005 και 2022 ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 45%, με στόχο την μείωσή τους κατά 55%, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράση «Μηδενική Ρύπανση» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το 2030.
Ακόμη, 70.000 θάνατοι οφείλονται στην ρύπανση με όζον. Όσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου, αέριο που εκλύεται από τα οχήματα και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, 48.000 θάνατοι οφείλονται σε αυτό, γεγονός που πιστοποιεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί την σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις αρνητικές επιδράσεις της στην μνήμη και την μάθηση, σε παιδιά ηλικίας εννέα και δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Σε αυτήν την έρευνα συμμετείχαν 8.500 παιδιά από τις ΗΠΑ. Κατά την μελέτη, το νιτρικό αμμώνιο, το συγκεκριμένο συστατικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μικροσωματιδίων PM2,5, συνδέεται με την φτωχότερη μάθηση και μνήμη των παιδιών. Σχηματίζεται όταν το αέριο αμμωνία και το νιτρικό οξύ, παραγόμενα από γεωργικές δραστηριότητες και την καύση ορυκτών καυσίμων, αντιστοίχως, αντιδρούν στην ατμόσφαιρα.
Εφ’ όσον επηρεάζει αρνητικά την μνήμη, συνδέεται και με την νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια, σε ενήλικες, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν νευρογνωστική βλάβη σε όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Εκτός από αυτά, συνδέονται και με άλλες ασθένειες, με καρδιολογικές και πνευμονικές παθήσεις, με άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα, όπως κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με το Euronews.
Για ακόμη μία φορά, και η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτήν την στιγμή, μόνον επτά χώρες στον κόσμο έχουν καταφέρει να αναπνέουν καθαρό αέρα, μέσα στο έτος 2023.
Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία τήρησαν την ασφάλεια των 5 μικρογραμμαρίων ανά m3 αέρα. Στα ίδια ασφαλή επίπεδα εκινήθησαν το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία.
Λιγότερο μολυσμένα επίπεδα, υπολογίσιμα με κάποια χρωματική κλίμακα, κατέγραψαν οι εξής χώρες: Σουηδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Λιχτενστάιν, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδόρα, Λεττονία, Ουκρανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Ρωσσία.
Στην κίτρινη κατηγορία -μόλυνση έως και 3 φορές πάνω από το ασφαλές πρότυπο- ανήκουν οι εξής χώρες: Λιθουανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία, Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία, Κύπρος, Σλοβενία και Ιταλία.
Το Iğdir στην Τουρκία είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης, 9 φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα.
Η Νότια και η Κεντρική Ασία πρωταγωνιστούν στην μολυσμένη ποιότητα του αέρα, με πιο μολυσμένη πόλη το Μπαγκλαντές (79,9 μg/m3), και ακολουθεί το Πακιστάν, με επίπεδα 14 φορές πάνω από τα ασφαλή πρότυπα.
Η Ινδία εμφανίζει επίπεδα PM2, 5 -10 φορές πάνω από το όριο. Το βιομηχανικό κέντρο Begusarai, στα βορειοανατολικά της χώρας, είναι το πιο μολυσμένο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των έξι αναφορών του IQAir, ο Καναδάς ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στην Β. Αμερική, όπου βρίσκονται οι 13 πιο μολυσμένες πόλεις της περιοχής.
Από τα στοιχεία του ΠΟΥ προκύπτει ότι περίπου 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με ποσοστό άνω του 80% να οφείλεται στα αιωρούμενα σωματίδια.
Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 10.000 πρόωροι θάνατοι και μείωση κατά 13% του προσδόκιμου ζωής εξ αιτίας της κακής ποιότητας του αέρα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ειδικότερα, η πόλη των Ιωαννίνων, κατά τον κ. Νίκο Μιχαλόπουλο, καθηγητή και διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι «πρωταθλητής» στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, εξ αιτίας του αναγλύφου της, που τους εγκλωβίζει.
Ακόμη και στην Αττική, όταν έχουμε άπνοια, παρατηρούμε καταστάσεις ηυξημένων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων.
Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ