Δελτίο Τύπου 930 Αθήνα, 23/12/2024

Τα οικογεγονότα του Δεκεμβρίου αφορούν ένα συνονθύλευμα από σημαντικά θέματα οικολογίας και πολιτικής, που αφορούν το νερό, τα απορρίμματα, τις επενδύσεις έργων κατασκευαστικών κολοσσών, τον μολυσμένο αέρα, την γεωργική πολιτική και την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σχετικά με τον ατμοσφαιρικό αέρα, οι πολίτες των μεγαλουπόλεων συνεχίζουν να εκτίθενται και να αρρωσταίνουν ή να πεθαίνουν από τον μολυσμένο αέρα. Περίπου 450.000 θάνατοι, ετησίως, από καρδιακές παθήσεις, έχουν καταγραφεί και συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω των πυρκαγιών.

Η ΕΕ στην τελευταία έκθεσή της αποφαίνεται ότι 245.000 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν το 2023 από την αυξημένη και επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση με τον βασικό ρύπο τα αιωρούμενα σωματίδια. Στην Ελλάδα πέθαναν 145.000 Έλληνες πολίτες, ηλικίας 35-65 ετών. Άλλοι 220.000 θάνατοι λόγω αναπνευστικών παθήσεων. Η Ελλάδα κατέχει την 12η θέση στην παγκόσμια θνησιμότητα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει τον ρυπογόνο αέρα της χώρας μας. Για να είμαστε πιο σαφείς, αυτά τα στοιχεία αφορούν την μακροχρόνια έκθεση σε ρύπανση μικροσωματιδίων μεγαλύτερη από την συνιστώμενη συγκέντρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, των 5μg/m3.

Οι κάτοικοι της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας δεν πεθαίνουν μόνον από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τον μολυσμένο αέρα, αλλά και από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ετησίως, καταγράφονται 20 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους λόγω μικροβιακής αντοχής, ενώ 2.000 με 3.000 ασθενείς χάνουν την ζωή τους ετησίως από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά πολύ χαμηλότερος.

Τα παθογόνα, τα οποία κυριαρχούν και απειλούν καθημερινά τους ασθενείς στο ΕΣΥ, είναι μεταξύ άλλων η κλεμπσιέλλα, το ασινετομπάκτερ, οι ψευδομονάδες κ.ά. ενώ οι μισοί νοσηλευόμενοι λαμβάνουν τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με 26,7 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 18,3, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Γεωργία Κουρλαμπά. Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση μικροβιακής αντοχής όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα.

Από τον αέρα πάμε τώρα στο νερό.

Ο πόλεμος για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό συνεχίζεται. Τόσο οι δήμοι εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούνται όσο και οι ευθύνες εξακολουθούν να αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ των κρατικών φορέων. Οι υδάτινοι πόροι πρέπει να αποτελέσουν σκοπό βέλτιστης διαχείρισης, ενώ το έτος 2060 είναι κομβικό για να μην υπάρξει υδατικό έλλειμμα, με έμφαση στα πηγαία νερά!

Το ΠΑΚΟΕ αδιάλειπτα συνεχίζει τους ελέγχους για την καθαρότητα του νερού. Στην συλλογή δειγμάτων και φωτογραφιών από το μολυσμένο νερό στο ρέμα Χελιδονούς και τον Ποδονίφτη που διενήργησε το ΠΑΚΟΕ, η σχετική Υπηρεσία αμφισβήτησε σε απαντητική επιστολή της τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ!

Οι καταγγελίες πολιτών στο ΠΑΚΟΕ για μολυσμένα ψάρια με σκουλήκια που πωλιούνται σε λαϊκές αγορές, συνεχίζονται!

Στον Βόλο ξανάρχισαν να πίνουν πόσιμο νερό, αλλά αυτό δεν αρκεί για την εισαγγελία Βόλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την διακοπή της παροχής του, λόγω θολότητος!

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, έρχονται και οι κρατικές πολιτικές, οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα των πολλών ευνοώντας τα συμφέροντα των λίγων.

Εκεί που τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τούς απορροφούν οι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί κολοσσοί, με ένα πακέτο 253 εκατομμυρίων ευρώ να διανέμεται για τον κατασκευαστικό κλάδο και την χημική βιομηχανία, οι πολίτες εξαθλιωμένοι εορτάζουν τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος του 2025, με την ακρίβεια και σε βασικά είδη διατροφής να καλπάζει!

Πιο ακριβό φέτος από ό,τι πέρυσι θα είναι το γιορτινό τραπέζι!

Και οι αγρότες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα περισσότερο από ποτέ!

Η δύσκολη στιγμή για τον αγρότη δεν έρχεται μόνον όταν χάνει το χωράφι του και την γεωργική έκτασή του από το γεγονός ενός καιρικού φαινομένου. Η δύσκολη στιγμή έρχεται όταν χάνει την γη του από το σχέδιο των δασικών χαρτών, κατά την διάρκεια μιας δίκης!

Οι διατάξεις για τους δασικούς χάρτες έχουν αλλάξει και αυτές οι αλλαγές έχουν κριθεί νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2021, με συνέπεια οι χάρτες να μην είναι πλέον νόμιμοι.

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι το λιγότερο απαράδεκτο!

Οι αγωγές, με τις οποίες οι δασολόγοι διεκδικούν για λογαριασμό του Δημοσίου τις ιδιοκτησίες των πολιτών, στηρίζονται μόνο στο εξής: τον χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών εκτάσεων από τους επικυρωμένους δασικούς χάρτες, επειδή κατά τεκμήριο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο -και αυτός είναι ένας σωστός ισχυρισμός.

Και να ήταν μόνον οι παράνομοι δασικοί χάρτες και η νέα ΚΑΠ που απειλούν τους αγρότες;

Τώρα έρχεται να προστεθεί και η «Mercosur», ο νέος θάνατος των Ευρωπαίων παραγωγών, με πρωτοβουλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν, να επιδιώκει να ολοκληρώσει την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μερκοσούρ (Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βραζιλία).

Στις Βρυξέλλες εκφράζονται ερωτήματα για την επιλογή της Προέδρου της Κομμισσιόν να κλείσει εσπευσμένα την Συμφωνία, μόλις προέκυψε η κυβερνητική κρίση στην Γαλλία, την μεγαλύτερη και πιο ισχυρή πολέμιο της Συμφωνίας.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομμισσιόν κατηγορείται ότι έχει αλλάξει την διατύπωση της Συμφωνίας, ώστε να μην είναι «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου», και άρα να μην απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπως και αυξημένη πλειοψηφία.

Η Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου συναντά σοβαρές αντιστάσεις, ειδικά από την Γαλλία, και προβλέπει την εισροή μεγάλων ποσοτήτων αδασμολόγητων αγροτικών προϊόντων, βιοαιθανόλης και κρέατος, από την Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη. Η Πρόεδρος της Κομμισσιόν κατηγορείται για μονομερή ενέργεια σε επίπεδο θεσμικό αλλά και για μια συμφωνία που πλήττει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων αγροτών.,

Εξ αιτίας αυτού, η πολιτική ομάδα της LEFT κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν, όπως αποφάσισε το Προεδρείο της ομάδας.

Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν γύρω από το ποιος αποφασίζει για ποιους και με ποιους όρους…

Το έλλειμμα δημοκρατίας είναι σαφές!

Από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τα μπόνους ύψους που έκρινε αντισυνταγματικά το ΣτΕ, μέχρι τον υπερτουρισμό που κρούει τον περιβαλλοντικό συναγερμό σε όλον τον πλανήτη.

Για αυτό, και η μετατόπιση του κέντρου βάρους στην Κοινωνία των Πολιτών, όπως τονίσθηκε σε ένα σχέδιο δράσης του Ιδρύματος Μποδοσάκη, είναι θεμελιώδης για την επανασύσταση των αξιών της δημοκρατίας, καθώς αυτή συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στο 1,6% του ΑΕΠ και στο 1,9 της απασχόλησης.                                                            

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ