ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ:
1.ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΡΑΧΝΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ , ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟΥ
2. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ……. ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ!
3.ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

1.ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΣ ΑΡΑΧΝΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ  ΚΑΛΩΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ

  • Εκατοντάδες χιλιόμετρα το μήκος των επικίνδυνων καλωδίων
  • Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 30-40 φορές πιο υψηλή από το όριο

Πολύ καλά τοποθετεί το πρόβλημα στην «Καθημερινή», ο Τάσος Αναστασάτος  στις 7 Απριλίου,  με τον τίτλο ΄΄Όχι άλλα καλώδια΄΄ όπου παρακάτω περιληπτικά τα περιγράφει. 

Όμως τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά. Το  ΠΑΚΟΕ σε έρευνα η οποία συνεχίζεται, έχει διαχωρίσει τα ΄΄καλώδια΄΄ σε αρκετές κατηγορίες , ανάλογα με την ενέργεια που μεταφέρουν, με το αποτέλεσμα που έχουν, με την επικινδυνότητα τους  εξαιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπουν και το βασικότερο με τις παράπλευρες απώλειες που έχουν σε διάφορες παραμέτρους  του ανθρωπογενούς συστήματος , που περιλαμβανόμαστε ως  ΄΄homo sapiens industrials΄΄.

Ενδεικτικά στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, σε χιλιόμετρα μήκους,  είναι τα παρακάτω στην Αττική:

  1. Καλώδια υπέργεια της ΔΕΗ και άλλων παρόχων περίπου 850-950km
  2. Καλώδια τηλεφωνίας 180-200km
  3. Καλώδια μεταφοράς επιβατών 100-120km

Η  επικινδυνότητα  σε ακτινοβολία, είναι τα καλώδια της ΔΕΗ σε μαγνητική επαγωγή ( Nano tesla Nt)1800-2750  με όριο ( εκτίμηση του ΠΑΚΟΕ) τα 20Nt. Τα καλώδια της τηλεφωνίας σε Nt 750-1200Nt και της μεταφοράς 550-700Nt.

Η δε απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο σε θερμότητα είναι της τάξης του 15-17%, που σημαίνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα αρκετά σημαντικά.

Η έρευνα συνεχίζεται και να λάβουμε υπόψη ότι η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επικίνδυνη γιατί προκαλεί καρκινογενέσεις , καρδιαγγειακά προβλήματα, στείρωση  κ.α.

Τον Σεπτέμβριο θα δημοσιευθούν επίσημα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Όμως αν αναλογιστούμε τις απώλειες από τον καρκίνο και τις άλλες απώλειες στο περιβάλλον και τις υποδομές, αθροιστικά για τα τελευταία 10 χρόνια, το ποσό που αναφέρεται πιο κάτω για τις υπογειοποιήσεις  είναι δέκα φορές  υποπολλαπλάσιο, δηλαδή 200 δισεκατομμύρια ευρώ.  Ποιος έχει υπολογίσει την επικινδυνότητα του καρκινογόνου PVC στα καλώδια;

Λόγια …Λόγια…… Λόγια……..

Καλώδια, καλώδια παντού…..Όπου και να σηκώσεις το βλέμμα σου θα δεις καλώδια. Ακόμα και από τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Καλώδια του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος (με το αποτρόπαιο θέαμα των αιωρούμενων μετασχηματιστών), της  τηλεφωνίας, του τρόλεϊ, του τραμ, του οδοφωτισμού.

Οι μεγάλες εξαγγελίες για  υπογειοποίηση καλωδίων των δικτύων, μένουν μόνο λόγια. Αντίθετα  όσο περνάει ο καιρός  η  εικόνα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται: επεκτείνουμε το τραμ, κρεμάμε και οπτικές ίνες στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, κρεμάμε κι άλλα φωτάκια, βάζουμε κι άλλες επισυνδέσειες σε περίπτερα, εκτός σχεδίου κατοικίες, κατασκευές στον αιγιαλό και δεν έχει τέλος αυτή η λίστα.

Τα  αισθητικά προβλήματα 

Αρκεί να σηκώσει κάποιος το βλέμμα του στον ουρανό και το αποκρουστικό θέαμα έρχονται να συμπληρώσουν οι  στύλοι  του οδοφωτισμού  ένα- δύο  μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, και σε λίγο παραπέρα ακόμα ένας   στύλος με μία κάμερα και σε 2-3 μέτρα απόσταση άλλος στύλος με καλώδια του τρόλεϊ και του τραμ . Το κερασάκι στην τούρτα , χιλιάδες  διαφημιστικοί στύλοι και πινακίδες των οποίων ύπαρξη έχει απαγορευτεί έπειτα από ατυχήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας τους επειδή μοτοσικλετιστές έπεσαν πάνω τους, σε σημεία που δεν έπρεπε να υπάρχει τίποτα. Οι πινακίδες κάθετα στον δρόμο επίσης απαγορεύονται επειδή αποσπούν την προσοχή των οδηγών, αλλά βρείτε έναν εμπορικό δρόμο που τηρείται η πρόβλεψη του νόμου. Ουδέποτε αφαιρέθηκαν.

Οι  μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

  • Τα υπόγεια δίκτυα έχουν μεγαλύτερο κόστος  εγκατάστασης  αλλά έχουν πολύ μικρότερο κόστος  συντήρησης: δεν κινδυνεύουν από ανέμους, καταιγίδες  πυρκαγιές.
  • Οι έρευνες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας  έχουν δείξει ότι πολλές  από τις  πυρκαγιές που κατακαίουν  κάθε χρόνο τη χώρα μας  έχουν σαν  αιτία τους  σπινθήρες  που ξεπηδούν από κακοσυντηρημένους  πυλώνες  του ηλεκτρικού ρεύματος.       

 Αν υποχρέωναν τους φορείς που έχουν την ευθύνη της συντήρησης τους, να  πληρώσουν     για το γιγαντιαίο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος  των πυρκαγιών που αποδεδειγμένα οφείλονται στα καλώδια και τους μετασχηματιστές , τότε θα συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι υπογειοποίηση των καλωδίων έχει μεγάλο κόστος;

  • Τα καλώδια δυσχεραίνουν τη λειτουργία των γερανών, τις σκυροδετήσεις κ.λπ., γεγονός  με απτό και άμεσο  οικονομικό κόστος.
  •  Πιστεύει κανείς  ότι το αποκρουστικό  θέαμα  των ατελείωτων μέτρων καλωδίων στον ουρανό που αντικρίζουν οι  κάτοικοι  δεν κάνει το ίδιο άσχημο και  στα μάτια των εύπορων επισκεπτών-τουριστών; Ας μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας βασίζεται στον τουρισμό και τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Πως θα αναβαθμίσουμε λοιπόν το προϊόν μας και  θα αυξήσουμε την κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επισκέπτη- τουρίστα, όταν παρουσιάζουμε αυτό το χάλι; Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, με βάση τα στοιχεία του 2023 είναι 600 ευρώ ανά επίσκεψη .

Ας μην τα κάνουμε όλα με την μία….Άλλωστε το κόστος είναι σημαντικό και υψηλό. Ας κάνουμε όμως μια αρχή και σταδιακά σε βάθος χρόνου, με βάση την προτεραιοποίηση των αναγκών αλλά και της επικινδυνότητας να προχωρούμε. Το μεγαλύτερο δίκτυο είναι αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με εκτιμήσει στελεχών της  αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος  της  υπογειοποίησης   όλου του δικτύου είναι περί τα 20 δισ. ευρώ.

Ας  αρχίσουμε με τις  βασικότερες αρτηρίες και τα τοπόσημα των πόλεων μας, καθώς  και με τους  παραδοσιακούς οικισμούς όπου το οριακό όφελος είναι μεγαλύτερο. Λεφτά (από το Ταμείο Ανάκαμψής) υπάρχουν. Η πρόσφατη εμπειρία μάλιστα της  πανδημίας, όταν και διανεμήθηκε ποσό υπερδιπλάσιο αυτού στις  εισοδηματικές ενισχύσεις, δείχνει ότι τα πάντα είναι εφικτά όταν κάτι είναι προτεραιότητα.

2.ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…….!!!!!

Συνελήφθη  αντιδήμαρχος για τη χωματερή σε περιοχή NATURA

Το ΠΑΚΟΕ  έχοντας πολυετή εμπειρία των πεπραγμένων πολλών Δήμων , για πολλοστή φορά καταγγέλλει το γεγονός και πιστεύει ότι οι ανευθυνουπεύθυνοι   παραδειγματικά θα τιμωρηθούν. ΟΨΟΜΕΘΑ!!!!!!!

Για ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων, κλαδεμάτων και άλλων στερεών αποβλήτων σε προστατευμένη περιοχή Natura, κοντά στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν δύο οδηγοί φορτηγών  και ο Αντιδήμαρχος.  Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι είναι  δασική περιοχή που απορρίφθησαν τα κλαδέματα  και  που βρίσκεται εντός ενταγμένης ζώνης προστασίας Natura και σε Ζώνη Προστασίας Εθνικού Πάρκου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άτυπη και παράνομη  χωματερή (ΧΑΔΑ) και να συλληφθούν 3 άτομα.

 Η έρευνα αυτή, κατά πληροφορίες, αφορά περίοδο προηγούμενης διοίκησης και στο στόχαστρο βρίσκεται 54χρονος δημοτικός λειτουργός.

3.ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΙΤΑ

Κίνδυνος πανδημίας για τη Γρίπη των Πτηνών

Πρέπει να προστατέψουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών μας

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει ασχοληθεί με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για τη γρίπη των πτηνών.  Όμως ανησυχούμε για την προετοιμασία των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων.  Θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε:

  1. Ποια μέτρα προφύλαξης υπάρχου ιδιαίτερα σε εκτροφεία και οικόσιτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
  2. Έχουν απογραφεί οι  μονάδες αυτές;

Περιμένουμε απάντηση!

Μικρή αλλά υπαρκτή η απειλή.

Τον κώδωνα του κίνδυνου, σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 θα προκαλέσει πανδημία, κρούει η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθώς τα κρούσματα μεταξύ θηλαστικών πολλαπλασιάζονται. Η προειδοποίηση του EFSA έρχεται την ώρα που ιός εξαπλώνεται σε εκτροφεία αγελάδων σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ. Σε άνθρωπο πάντως, ένα  κρούσμα παρατηρήθηκε και ο οποίος αναρρώνει χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

Από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 887 κρούσματα του Η5Ν1 σε ανθρώπους, από τα οποία το 52% ήταν θανατηφόρα. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν άτομα που ήρθαν σε επαφή με άρρωστα άγρια οικόσιτα πτηνά. Αντίθετα,  εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει την τελευταία διετία από τον Η5Ν1, οποίος έχει πλέον επεκταθεί ακόμα και στην Ανταρκτική, όπου απειλεί τις αποικίες πιγκουΐνων.

Υποψίες  μετάδοσης απευθείας μεταξύ θηλαστικών

Τα πολυάριθμα κρούσματα μεταξύ θαλάσσιων ελεφάντων στη Νότια Αμερική δημιουργούν υποψίες ότι ιός μπορεί να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ θηλαστικών. Εάν ο  ιός Α(Η5Ν1) της γρίπης των πτηνών αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μετάδοση μεγάλης κλίμακας μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης ανοσιακής  άμυνας των ανθρώπων εναντίον ιών Η5.

Θετικές στον ιό βρέθηκαν και κότες ωοτοκίας σε μια φάρμα του Τέξας που αναγκάστηκε να θανατώσει 1,6 εκατομμύρια πτηνά, αναφέρει το Reuters.

Σε εκτροφεία ιός γρίπης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά την τελευταία διετία ανιχνεύθηκε σε εκτροφεία γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε πέντε αμερικανικές πολιτείες, καθώς και σε έναν εργαζόμενο εκτροφείου που εμφάνισε ήπια μόνο συμπτώματα. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός», αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ακόμα ενδείξεις ότι ιός μεταδίδεται απευθείας μεταξύ αγελάδων και άλλων θηλαστικών. Στο Τέξας, την πολιτεία που πλήττεται περισσότερο, ο ιός Η5Ν1 έχει ανιχνευθεί σε επτά κοπάδια αγελάδων και έναν εργαζόμενο που εμφάνισε επιπεφυκίτιδα και λαμβάνει αντιιική θεραπεία σε απομόνωση

 Εκτός από θαλάσσιους ελέφαντες, ιός έχει βρεθεί επίσης να προσβάλλει γάτες, κατσίκες, αλεπούδες, ρακούν, ασβούς, καφέ και πολικές αρκούδες. Το θετικό είναι ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως GSK και Modena δηλώνουν έτοιμες να παράγουν εμβόλιο γρίπης των πτηνών για τον άνθρωπο εφόσον χρειαστεί.

Πολλά ακόμα είδη θηλαστικών έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο από τον Η5Ν1. Στη Νότια Αμερική, τα κρούσματα σε φώκιες είναι τόσα πολλά ώστε δημιουργούν υποψίες για απευθείας μετάδοση μεταξύ θηλαστικών. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση μεταξύ ανθρώπων, το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας δεν έχει αποκλειστεί.

 Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός», αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ακόμα ενδείξεις ότι ιός μεταδίδεται απευθείας μεταξύ αγελάδων και άλλων θηλαστικών.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ