Δελτίο Τύπου835 Αθήνα, 26.03.2024
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώθηκε την εβδομάδα από 18 Μαρτίου έως 21 Μαρτίου και περιγράφεται στην σελίδα 4 των εκδηλώσεων.
Καταρχήν θέλουμε να γνωρίζετε ότι η Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ , ενεργοποιήθηκε και έστειλε προσκλήσεις και τελικό πρόγραμμα σε χιλιάδες αποδέκτες καθώς και στην κυβέρνηση , στους βουλευτές και στα κόμματα , όπου δυστυχώς η συμμετοχή τους ήταν περιορισμένη – απέδειξαν μάλλον ότι τα κοινωνικά θέματα δεν τους αγγίζοιυν – .
Το πρωινό πρόγραμμα περιελάμβανε έκθεση σε περίπτερα των οργάνων που μετρούν την ρύπανση – μόλυνση σε νερά , την ατμοσφαιρική ρύπανση , την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την ενημέρωση του κοινού. Επίσης διανεμηθήκαν αρκετά βιβλία , έντυπα , περιοδικά του ΠΑΚΟΕ , γλάστρες με φυτά και άλλα.
Στο απογευματινό πρόγραμμα 17:00 – 19:00 υπήρξαν ομιλίες, Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κος Παναγιώτης Χριστοδουλάκης ανέφερε πως η είναι μια θλιβερή μέρα για τον Πλανήτη καθώς κάθε λεπτό πεθαίνουν τρία παιδιά λόγω της κακής ποιότητας των νερών.
Eπίσης ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλάκης : «Το νερό που πίνουμε σήμερα στην Αττική έρχεται από τον Μόρνο και παρόλο που σε αυτόν διοχετεύονταν διάφορα απόβλητα η ποιότητά του νερού που φτάνει σε εμάς είναι καλή με τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ. Σε αναλύσεις που έγιναν ωστόσο πρόσφατα από τον καθηγητή κύριο Παπανικολάου διαπιστώθηκαν, στο νερό που πίνουμε αλλά και σε πολλές γεωτρήσεις, ανοσοβακτήρια πλαστικών σε πολύ μεγάλο αριθμό.
Τα ανοσοβακτήρια πλαστικών, έχει διαπιστωθεί σε Ευρώπη και Αμερική ότι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διαπίστωσε με ανακοίνωσή του πριν 15 μέρες, 50 με 70 ανοσοβακτήρια πλαστικών σε 80 από τα 100 έμβρυα εγκύων γυναικών. Αυτό καθιστά το νερό προβληματικό σε παραμέτρους που δεν είχαν καν αναλυθεί και υπάρχει μέλλον ακόμα στην έρευνα ώστε να αποκτήσουμε γνώσεις για το τί συμβαίνει γύρω από αυτό.
Η Παγκόσμια Μέρα Νερού και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με τις ενέργειες που πραγματοποιούν οι κυβερνήσεις σχετικά με την ποιότητα του νερού τα τελευταία 20 χρόνια.
Εδώ και 18 χρόνια υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Διαχείρισης Νερών. Μετά από μια και μόνη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το 2015 και ενώ ο ρόλος του ήταν να βάλει μια τάξη στα κακώς κείμενα στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, δεν δραστηριοποιήθηκε ξανά.
Το ΠΑΚΟΕ είναι εδώ και έχει ξεκινήσει ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για την λειτουργία του από τις 16 Ιουνίου 1979 ως και σήμερα, ο κύριος Χριστοδουλάκης επισήμανε τους αγώνες που έχει κάνει εδώ και 45 χρόνια σχετικά με το νερό και την προστασία του ως κοινωνικό αγαθό και φυσικού πόρου που η πρόσβασή του σε αυτό αποτελεί δικαίωμα όλων των Ελλήνων και όλων των πολιτών του Πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν 30 χρόνια, στην Αττική δραστηριοποιούνταν περίπου 300 διανομείς που εμπορεύονταν νερό χειρίστης ποιότητας στην «μαύρη αγορά» καθώς απουσίαζε ο κρατικός έλεγχος. Μετά από πολλά προβλήματα στην υγεία των πολιτών και αγώνες που δόθηκαν, η Αττική απέκτησε 75000 χλμ. υδρευτικού δικτύου σε 17 δήμους που την περιβάλουν. Ωστόσο, το δίκτυο αυτό θεωρείται πλέον πεπαλαιωμένο καθώς υπάρχει από το 1923 και πλέον απαρτίζεται από σωλήνες αμιάντου και άλλων μετάλλων που δεν είναι καλά για την υγεία.»
Στην Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του τομέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κος Παναγιώτης Δημόπουλος και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Υπηρετώ επί 25 χρόνια το κομμάτι της διαχείρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος ως Καθηγητής Οικολογίας γιατί τα νερά σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση.»
Ο κος Δημόπουλος επισήμανε το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, όταν σαν χώρα δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ε.Ε. για κρίσιμα ζητήματα. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Κλείνοντας, ανέφερε: «Ως ΠΑΣΟΚ ζητάμε να προχωράμε ως χώρα σε σχέση με την διαχείριση των υδατικών πόρων και τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, να υπάρχει στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, να μην γίνονται φαραωνικά έργα που μόνο συμφέροντα εξυπηρετούν και να γίνονται τα μικρά έργα ορεινή υδρονομίας ώστε να μην καταστρέφονται περιουσίες όπως έγινε στην Θεσσαλία. Θα θέλαμε να έχουμε μια στενή συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ για να προχωρήσουμε με κοινά βήματα μαζί τα θέματα των υδατικών πόρων και του νερού ως Δημόσιο αγαθό.»
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και η κυρία Έφη Γκανά, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ιατρικού Οργανισμού «Οι γιατροί ενάντια στις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων».
Τέλος πραγματοποίησε θερμό χαιρετισμό ο Διευθυντής του Skywalker.gr Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής του Skywalker και συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων.
Η Νομική Σύμβουλος του ΠΑΚΟΕ, Αναστασία Ρεκλείτη ως Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω ανέφερε:
«Το νερό έχει δικαιώματα κι εμείς ως καταναλωτές δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νερό.» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ρεκλείτη. «Υπάρχει μια σωρεία διατάξεων της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομοθεσίας που θεσμοθετούν την ποιότητα του νερού. Την τεχνική υποδομή ύδρευσης και τις προδιαγραφές αυτής.
Η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2184/20 ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία τον Μαϊο του 2023 και αυστηροποιεί τις μεθόδους των φορέων ύδρευσης ως προς την καταλληλότητα, την μείωση διαρροών και την ασφάλεια του νερού σε όλη τη διαδρομή από το σημείο συλλογής ως τις βρύσες μας.
Η συγκεκριμένη οδηγία ανέφερε κλείνοντας η κυρία Ρεκλείτη, προκύπτει ως αντανάκλαση της ανάγκης να ενσωματωθούν οι νέες επιστημονικές εξελίξεις και οι προκλήσεις που προκύπτουν εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. »
Τέλος τόνισε : «Όλοι έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στο πόσιμο νερό και δικαίωμα να καταγγέλουμε όποτε διαπιστώνουμε πως αυτό δεν είναι ποιοτικά κατάλληλο. Το ΠΑΚΟΕ μπορεί σε αυτή την περίπτωση να πιέζει τους αρμόδιους και τους κυβερνώντες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πόσιμου νερού στην Ελλάδα.»
Στη συνέχεια μίλησε η κυρία Μαρία Σοφού , Χημικός του ΠΑΚΟΕ, η οποία ανέφερε : «Το ΠΑΚΟΕ λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια και κάθε χρόνο πραγματοποιεί έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας , προσφέροντας Δωρεάν την αντικειμενική ενημέρωση στους πολίτες που αναφέρεται στην ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και των θαλασσινών νερών . Αυτές τις έρευνες τις πραγματοποιεί το ΠΑΚΟΕ ύστερα από καταγγελίες των πολιτών που απευθύνονται στο ΠΑΚΟΕ και εκείνο σπεύδει να τους βοηθήσει καθώς οι ίδιοι δεν διαθέτουν τα μέσα και κάποια στήριξη από κάποιο άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Το 2022 – 2023 πραγματοποιήθηκαν 71 έρευνες – μελέτες και διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα στις περιοχές Άργους – Ναυπλίου , στην Εύβοια αλλά και στα Οινόφυτα. Δυστυχώς δυσοίωνα ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας καθώς σε μεγάλο ποσοστό το δειγμάτων το μικροβιακό φορτίο ήταν αυξημένο. Το ΠΑΚΟΕ ακόμη κάνει έρευνα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε όλη την Ελλάδα , οι πρώτες δειγματοληψίες ξεκινάνε τον Μάιο και ακολουθούν επαναληπτικές δειγματοληψίες».
Μετά πήρε το λόγο η κυρία Μαρία Παπαδοπούλου Καθηγήτρια Πανεπιστημίου , Μικροβιολόγος του ΠΑΚΟΕ , η οποία ανέφερε:
«Πόσο ωραίο ακούγεται ‘’Ο γαλάζιος πλανήτης’’.
Είναι αυτός, ο δικός μας πλανήτης, με το 74% της επιφάνειας καλυμμένο από νερό.
Από αυτό, το 97% περίπου, βρίσκεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, συνεπώς είναι αλμυρό και δεν είναι κατάλληλο για πόση και για άρδευση. Ένα ποσοστό της τάξεως του 3% είναι γλυκό νερό και συμπεριλαμβάνεται στις λίμνες, τα ποτάμια, τους παγετώνες, τα υπόγεια νερά και τους υγροβιότοπους. Από αυτό το ποσοστό, τα 2/3 είναι είτε εγκλωβισμένα στους παγετώνες είτε βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και δυσπρόσιτες περιοχές.
Πάνω από το 80% των παγκόσμιων λυμάτων, του νερού από οικιακή χρήση, εμπορικές, βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες, ρέει πίσω στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σε ορισμένες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό ξεπερνά ακόμα και το 95%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικροοργανισμοί είναι καθοριστικός παράγοντας ποιότητας του νερού με θετικό και αρνητικό αντίκτυπο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων ετών αποδεικνύεται καταστροφική για τους υδάτινους πόρους.
Από τότε, όλο και περισσότερα πληθαίνουν οι υδατογενείς ασθένειες εξ αιτίας της μόλυνσης του νερού.
Οι υδατογενείς ασθένειες προκαλούνται κυρίως από την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών βακτηρίων, ιών, παράσιτων, όπως η χολέρα, η σαλμονέλα, η ηπατίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, που σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές.
Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι 2 δισ. άνθρωποι καταναλώνουν πόσιμο νερό ρυπασμένο με περιττώματα, 785 εκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφαλούς πόσιμου νερού, ενώ 2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης.
Σύμφωνα με την έρευνα του WHO, 15 εκατομμύρια παιδιά κάτω της ηλικίας των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που οφείλονται στην πόση μολυσμένου νερού»
Στο τέλος των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν ο κύριος Χριστοδουλάκης ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για όσους πεθαίνουν λόγω της αδιαφορίας των ισχυρών αυτού του κόσμου.
Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στις εκδηλώσεις το απόγευμα εμφανίζονται ολόκληρες στο webTV του ΠΑΚΟΕ , στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας του.
Στο βραδινό πρόγραμμα 19:00 -23:00 πρωτοστάτισαν γκρουπ (CodaSicks , ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ , Nostra Musica και Last Laugh Lane )με ροκ μουσική , που προσφέρθηκαν ΔΩΡΕΑΝ στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΠΑΚΟΕ μαζί με το Skywalker.
Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ