1.ΦΥΛΗ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
2.ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ!

Δελτίο Τύπου 831
Αθήνα, 11-03-2024.

1.ΦΥΛΗ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το ΠΑΚΟΕ, χρόνια τώρα, προσπαθεί να πείσει τους εκάστοτε διοικούντες ότι η λύση για τα σκουπίδια δεν είναι ο γιγαντισμός μιας «δήθεν» υγειονομικής ταφής, αλλά η δημιουργία τοπικών μονάδων ανακύκλωσης, τα λεγόμενα ΚΔΑΥ και μονάδων κομποστοποίησης. Εν τούτοις, οι σπουπιδάρχες Άκτωρ και ΤΕΡΝΑ βολεύονται, διότι θησαυρίζουν με μονάδες γίγαντες και έτσι ο… χορός των εκατομμυρίων, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους και Περιφέρεια, καλά κρατεί. Με μεγάλο θύμα τους κατοίκους που θυσιάζουν την υγεία τους -και των παιδιών τους, στον βωμό της αισχροκέρδειας των «σκουπιδαρχών». Στο ίδιο δελτίο τύπου θα αναφέρουμε και την περίπτωση της Μάνδρας Αττικής.

Η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον έως το 2028 θα παραμείνει στην σημερινή μορφή της η χωματερή της Φυλής, επικαλούμενη τα όσα είπε ο Μ. Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ύστερα από την συνάντηση των δύο πλευρών.
Έτσι αίρεται η παλαιότερη δήλωση του πρώην περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για κλείσιμο του ΧΥΤΑ το 2025. Η ίδια συλλογικότητα καταγγέλλει ότι επίκειται «νέα θηριώδης χωματερή» με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, η μείωση των απορριμμάτων που θάβονται στην χωματερή θα επέλθει μέσω της κατασκευής δύο μονάδων επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό, της επιβολής τέλους ταφής στους δήμους και της κατασκευής «μονάδας» ή «μονάδων» ενεργειακής αξιοποίησης.
Μέχρι και σήμερα, συνεχίζεται απρόσκοπτα και ανεύθυνα το έγκλημα που διαπράττεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος των κατοίκων της Αττικής, και ειδικότερα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, μιας από τις μεγαλύτερες ανοιχτές χωματερές και τοξικές βόμβες της Ευρώπης!
Ένα τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων έχει προκαλέσει μια τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, που έχει ως συνέπεια την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου σε κατοίκους της περιοχής από την συνέχιση της λειτουργίας της φαραωνικής εγκατάστασης της Φυλής, που υποδέχεται το σύνολο των αστικών απορριμμάτων της Αττικής και των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια από μελέτες και εισηγήσεις επιστημόνων, και ιδίως από το 2014 σε έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι είναι ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου. Σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες του ΕΜΠ, ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι μολυσμένος και συνδέεται άμεσα με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή, σε ένα μολυσμένο υπέδαφος που απλώνεται σε μεγάλη ακτίνα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την επίσημη γνωμοδότηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, βεβαιώνεται ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί όπως και η διάρκεια ζωής του.
Το ΠΑΚΟΕ βρέθηκε για μία ακόμη φορά στον ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα, να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και να συνομιλήσει με πολίτες της περιοχής.
Ώρα μηδέν για τα σκουπίδια στην Αττική
Ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι η πιο πονεμένη ιστορία δημόσιας πολιτικής στην σύγχρονη Ελλάδα στην διαχείριση απορριμμάτων. Η κατάσταση στην Αττική, με 35% του πληθυσμού της χώρας σε 2,9% της επιφάνειάς της και με 40% της παραγωγής σκουπιδιών, είναι εμβληματική των αδιεξόδων δεκαετιών που έχει προκαλέσει η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, η διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων και τα γραφειοκρατικά και δικαστικά εμπόδια που αποτρέπουν αναγκαία έργα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα διαπιστώθηκαν σε μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ.), με τους μελετητές να μιλούν για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων και να καταγράφουν ως χαρακτηριστική την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών-φουρανίων, βενζολίου-τολουολίου, PCB-PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, όπως είναι τα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.
Μάλιστα, σχετικά με τις συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων που εξετάστηκαν στην μελέτη, καταγράφεται ότι «προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών.»
Ζώα βοσκούν δίπλα και μέσα στην χωματερή
Στην έρευνα του ΠΑΚΟΕ διαπιστώθηκε ακόμη και κοπάδι ζώων παρουσία βοσκού να τρώει δίπλα και μέσα στην χωματερή, σε μια «νεκρή ζώνη» που θεωρητικά απαγορεύεται η εγκατάσταση ή διαμονή κάθε ζωντανού οργανισμού.
Οι εικόνες μιλούν μόνες τους, με «ζωντανά», τα οποία τρέφονται σε ένα τοξικό περιβάλλον, και το γάλα ή το κρέας τους θα προωθηθεί χωρίς κανένα έλεγχο στην αγορά της Αθήνας και κατά συνέπεια στα πιάτα μας.
Εκτελούνται συμβόλαια θανάτου στην χωματερή;
Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στην χωματερή έχουν βρεθεί πτώματα τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.
Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία η υπόθεση ανθρωποκτονίας του 54χρονου υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης;
«Πώς είναι η ζωή σε απόσταση αναπνοής από τη χωματερή;»
Ο εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων και κάτοικος του Δήμου Φυλής κ. Μιχάλης Ζαρρής τονίζει σχετικά: «Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ανυπόφορη, και οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί από αυτό το τοξικό περιβάλλον που βρίσκεται δίπλα μας. Σχεδόν κάθε οικογένεια θρηνεί ένα θύμα από καρκίνο και γενικότερα φοβόμαστε τις παρενέργειες της χωματερής κυρίως για τα παιδιάς μας. Στα σχολεία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος, προκειμένου να εφαρμόσουν στο μέλλον πρακτικές φιλικές προς τον κόσμο που ήρθαν. Με συνεχείς δεντροφυτεύσεις και διάφορες ενημερωτικές δράσεις ευαισθητοποιούμε τις νέες γενιές που πιστεύω ότι θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

2.ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ!

Θα σηκωθούν οι 25 νεκροί και θα φωνάζουν: Ζητάμε δικαιοσύνη!
Πιστεύουμε ότι κάτω από τα Βούρλα στον Σαρανταπόταμο υπάρχουν …ΠΤΩΜΑΤΑ.
Κανείς μέχρι σήμερα, από τον Νοέμβριο του 2017 (πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια), δεν έχει προβεί στις ενέργειες που προτείνουμε συνεχώς από το 2017, δηλαδή να καθαρισθεί το τμήμα του ποταμού (από την γέφυρα της Εθνικής Οδού μέχρι την θάλασσα) για να διαπιστωθούν οι καταγγελίες μας.
Ελπίζουμε με το σημερινό δημοσίευμά μας να συγκινηθούν οι υπεύθυνοι της σάπιας κρατικής μηχανής, από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής μέχρι τους υπεύθυνους του Λιμεναρχείου.
Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων και θα συνεχισθεί στις 13 Μαρτίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017 που κόστισε την ζωή σε 25 ανθρώπους.
Στην υπόθεση δικάζονται για συγκεκριμένες πράξεις οκτώ κατηγορούμενοι καταδικασμένοι στον πρώτο βαθμό αλλά και έξι εκ των αθωωθέντων, μεταξύ των οποίων και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, μετά από έφεση που είχε ασκήσει η Εισαγγελία.
Μετά από εισαγγελική έφεση οι κατηγορούμενοι βρίσκονται ξανά στο εδώλιο. Οι συνήγοροι των σε πρώτο βαθμό απαλλαχθέντων διατυπώνουν την θέση, ότι η έφεση της εισαγγελίας ως προς τις έξι απαλλαγές υπεβλήθη εκπρόθεσμα αλλά και χωρίς να αντικρούεται από τον ασκούντα την έφεση εισαγγελικό λειτουργό το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου για την απαλλαγή των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με τη θέση που διατυπώθηκε από την πλευρά της κυρίας Δούρου, η κατηγορούμενη κρίθηκε αθώα με την απόφαση που ανακοινώθηκε 16 Ιουνίου 2022, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με την υπεράσπιση θα άρχιζε να «τρέχει» η 10ήμερη προθεσμία για την έφεση του Εισαγγελέα και όχι στις 23 Ιουνίου 2022, οπότε και ολοκληρώθηκε η δίκη με την απαγγελία των ποινών.

Η υπεράσπιση θεωρεί πως η απόφαση για τους αθωωθέντες ήταν εκτελεστή από την ημέρα ανακοίνωσης της απαλλαγής, και επομένως η προθεσμία για την έφεση έληξε στις 27 Ιουνίου. Θεωρούν επίσης ότι η Εισαγγελία είχε πρόσβαση στα πρόχειρα πρακτικά και ότι, εφ’ όσον ήθελε να στραφεί κατά της απαλλαγής, θα μπορούσε να τα έχει στην διάθεσή της. Επί πλέον οι συνήγοροι ισχυρίζονται πως η έφεση του Εισαγγελέα στερείται αιτιολογίας.
Το δικαστήριο άκουσε σήμερα και την εισαγγελική πρόταση επί των ενστάσεων, η οποία ζήτησε να απορριφθούν και να κριθεί παραδεκτή η έφεση κατά των απαλλαγέντων. Κατά την πρόταση, η Εισαγγελία απέκτησε πρόσβαση στην δικογραφία με την ολοκλήρωση της δίκης, ενώ έκρινε πως η έφεση είναι εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη.

Τα παραπάνω είναι άκρως εφιαλτικά, επειδή οι 25 νεκροί, όταν δολοφονήθηκαν, δεν γνώριζαν τις ημερομηνίες που επικαλείται η κ. Δούρου για την αθωότητά της.
Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί το δικαστήριο επί των ενστάσεων.
Να σημειωθεί ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους οκτώ από τους 21 κατηγορουμένους για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια δια παραλείψεως, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 6 χρόνια, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Πρόκειται για δύο αντιπεριφερειάρχες, κατά τον επίμαχο χρόνο, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, και πέντε, τότε, στελέχη, της Πολεοδομίας και της Υπηρεσίας αστυνόμευσης ρεμάτων.
Είχε κρίνει επίσης αθώους 13 κατηγορουμένους. Από αυτούς, η κυρία Δούρου καθώς και πέντε στελέχη από το Δασαρχείο και την Πολεοδομία, βρίσκονται ενώπιον του Εφετείου.
Σε ό,τι αφορά την κ. Ρένα Δούρου, το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία, με ψήφους δύο προς ένα, αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Η έφεση του Εισαγγελέα που έφερε σήμερα ξανά στο εδώλιο την πρώην περιφερειάρχη, αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση, η οποία έκρινε πως η κυρία Δούρου δεν φέρει ευθύνη καθώς είχε μεταβιβάσει-εκχωρήσει τις επίμαχες αρμοδιότητες στους δύο καταδικασθέντες αντιπεριφερειάρχες. Η άποψη της μειοψηφίας ήταν πως έχει ευθύνη η περιφερειάρχης, καθώς αυτή ασκεί εποπτεία -και συνακόλουθα είναι ποινικά υπεύθυνη- η οποία δεν αίρεται με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ.