Εκδηλώσεις με περιεχόμενο

Δελτίο τύπου 830                                                                    Αθήνα ,06.03.2024 

Σήμερα ξεκίνησε στο παλιό αμαξοστάσιο στο Γκάζι η εκδήλωση με τίτλο «ΑΜΑΛΘΕΙΑ»  για την ερασιτεχνική γεωργία και παραγωγή τροφής με οργανωτή φορέα το Skywalker και τη συμμετοχή άλλων φορέων (εταιριών, βιολογικών συνεταιρισμών, ραδιοφωνικών σταθμών κ.α) με τη συμμετοχή περιπτέρων και περιβαλλοντικών συλλόγων  με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κι ιδιαίτερα της νέας γενιάς  για να μάθει να καλλιεργεί τη γη και να έχει πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης κι ένα καλύτερο μέλλον, χρησιμοποιώντας τη βιολογική καλλιέργεια αντί της συμβατικής. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τα νέα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την υφαντική, την παρασκευή άρτου κι άλλων προϊόντων της μάνας γης, τα οποία κίνησαν το ενδιαφέρον τους και θα τα ωθήσουν  στο μέλλον να ασχοληθούν. Η συμμετοχή των καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων αλλά και των γεωργικών συνεταιρισμών οι  οποίοι έκαναν σε μας γνωστή τη δράση ως  μέσω των προϊόντων τους, της συζήτησης που είχαμε μαζί τους αλλά και των ενημερωτικών φυλλαδίων τους μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο .

Το ΠΑΚΟΕ συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές με περίπτερα , όπου τα δρώμενα του είναι ειδικά για τα παιδιά των σχολείων.

Α. Επίδειξη με όργανα μετρήσεων σε νερά ανθρώπινης κατανάλωσης , θαλασσινά νερά , στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Β. Διανομή σε παιδιά φυτά για το σπίτι τους

Γ. Δωρεάν διανομή βιβλίων που αναφέρονται στην προστασία του Περιβάλλοντος

Δ. Με ομιλίες ειδικών σε θέματα διατροφής ( Παιδική Παχυσαρκία ) και ( Διατροφή και Χώμα )

Τι είπαν στην κάμερα του ΠΑΚΟΕ εκθέτες και ο Διευθυντής του Skywalker κύριος Δημήτρης Φυντάνης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΥΝΤΑΝΗ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ SKYWALKER)

κα. Ζουμπούλη: Ποιος είναι ο στόχος της εκδήλωσης;

κ.  Φυντάνης : Στόχος της εκδήλωσης είναι να βοηθήσουμε όσους ενδιαφέρονται ή θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται. Για να μάθουν οι άνθρωποι να συμμετέχουν στην παραγωγή της τροφής τους, να ανακαλύψουν ευκαιρίες και δυνατότητες  για να ξεκινήσουν, για να πάνε ένα βήμα παρακάτω.

κ. Ζουμπούλη: Πόσα χρόνια ασχολείστε με τις εκδηλώσεις;

κ. Φυντάνης: Το Skywalker  μπήκε στις εκδηλώσεις από το 2013 και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε ήταν να βοηθήσει τους άνεργους, που τότε ήταν περίπου 1.500.000 και δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν  εξαρτημένη σχέση εργασίας, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες ή να δημιουργήσουν κάποιο δίκτυο ή και κάποιο εισόδημα. Το πρώτο που κάναμε ήταν το Job Festival το 2005 και μέσα στο 2014 , στα τέλη Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη που ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα Νεολαίας κι από τότε ξεκινήσαμε  φεστιβάλ εκπαίδευσης που τώρα το λέμε fill gap festival. Μετά βάλαμε φεστιβάλ εθελοντισμού, φεστιβάλ επιχειρηματικότητας, φεστιβάλ για χόμπυ, φεστιβάλ κυκλικής οικονομίας και τώρα κάνουμε την ΑΜΑΛΘΕΙΑ, που είναι για την παραγωγή τροφής ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο ενδιαφέρονται. Τα νέα παιδιά, οι μαθητές ξεκινούν από περιέργεια περισσότερο.

κ. Ζουμπούλη:  Πιστεύετε ότι τα νέα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν από την εκδήλωση;

κ. Φυντάνης: Nα σου πω την αλήθεια εγώ είδα την κόρη μου, τώρα είναι  3η λυκείου, πριν δυο χρόνια ξεκίνησε μαζί με το αγόρι της μαζεύανε ελιές και  από την επεξεργασία τις έκαναν επιτραπέζιες και τις έτρωγαν κιόλας.

κ. Ζουμπούλη: Πέρα από Skywalker στηρίζουν κι άλλοι φορείς την εκδήλωση;

κ. Φυντάνης: Ναι, είναι οι διαχρονικοί μας συνεργάτες: Το ΠΑΚΟΕ, η ΒΙΟΖΩ, ο Δήμος Αθηναίων και πολλοί  άλλοι φορείς οι οποίοι ευχαρίστως συνωμοτούν  για την  αληθινή ευτυχία και την βελτίωση του επιπέδου ζωής. Και μην ξεχάσετε 23-24 Απριλίου πάλι εδώ έχουμε φεστιβάλ Εθελοντισμού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΤΑ- «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»

κ. Μαντάς :  Η μελισσοκομία είναι ωραίο πράγμα να τη βάλει κανείς στη ζωή του για χόμπυ, είναι ψυχοθεραπεία, περνάς πολύ ωραία όταν την έχεις για χόμπυ. Τι σημαίνει για χόμπυ;  Να έχεις 5-10 μελίσσια κάπου στη φύση.

κ. Μυλωνάς: 5-10 μελίσσια πόσο μέλι μπορεί να σου βγάλουν;

κ. Μαντάς: Εξαρτάται, μπορεί να πάρεις κι εκατό κιλά μέλι το χρόνο. Το χρόνο μπορείς να πάρεις από το τίποτα μέχρι είκοσι κιλά κατά μέσο όρο  την κυψέλη μπορείς όμως να μην πάρεις και τίποτα. Υπάρχουν δύσκολες χρονιές που δεν είναι καλή η φύση , που δεν βρέχει.

κ. Ζουμπούλη: Ασχολείστε πολλά χρόνια με τη μελισσοκομία;

Υπεύθυνος: Ασχολούμαι 30 χρόνια με τη μελισσοκομία. Είμαι από ένα χωριό των Καλαβρύτων . Είχανε οι θείοι μου μελίσσια και κολλήσαμε αυτό το ωραίο χόμπυ, το κάναμε βέβαια κάποια στιγμή επάγγελμα. Όταν ξεφεύγει από χόμπυ και γίνεται επάγγελμα είναι μια δύσκολη δουλειά. Ίσως είναι η δυσκολότερη κτηνοτροφική δουλειά. Είναι όπως οι άλλες κτηνοτροφικές δουλειές όμως είναι η πιο όμορφη. Είσαι μοναχικός μέσα στο δάσος, ασχολείσαι με ένα πλάσμα το οποίο σαν οικογένεια είναι μια τελειότητα κι έχει όμως και πάρα πολλές δυσάρεστες στιγμές. Έχει υπερβολική κούραση, υπερβολικές ώρες δουλειάς τις οποίες κανείς δεν ξέρει εάν δεν συμμετέχει, εάν δεν γνωρίζει τη μελισσοκομία. Είναι υπερβολικά δύσκολη δουλειά, από τις έξι το πρωί έως τις έντεκα το βράδυ, οι μέλισσες θα σε αφήσουν μια ώρα το απόγευμα, πέντε με έξι να φας όρθιος. Ο μήνας που είμαστε πιο χαλαροί είναι ο Δεκέμβριος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Από κει και πέρα αρχίζουν τα ξενύχτια. Η μελισσοκομία έχει πάρα πολύ δουλειά μέσα στο εργαστήριο κι επί του πεδίου στη φύση έξω.

Κ.Μυλωνάς: Με το μέλι τι παίζει; Βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ φθηνό κι ακριβό μέλι

κ. Μαντάς:  Με το μέλι όπως και με τα άλλα προϊόντα παίζουν πολλά άλλα πράγματα. Είναι ένα είδος στην Ελλάδα που δεν είναι σε επάρκεια μεγάλη. Το 70% του μελιού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο μέλι. Η Ελλάδα παρόλο που είναι μια μεγάλη μελισσοκομική χώρα σε σχέση με τις άλλες χώρες γιατί έχουμε πολλές κυψέλες, παράγουμε λιγότερο μέλι γιατί έχουμε ξηροθερμικό περιβάλλον. Αυτό όμως μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πιο γευστικά, πιο αρωματικά μέλια. Τα Βαλκάνια που έχουν πιο πολλές βροχές μπορεί να πάρουν περισσότερο μέλι αλλά πιο άνοστο.

κ. Ζουμπούλη: O κόσμος προτιμάει το δικό σας μέλι περισσότερο από αυτά που πωλούνται στο σουπερμαρκετ;

κ. Μαντάς: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μέλι ανάλογα με το βαλάντιο του κάθε ανθρώπου. Αν δεν αντέχει κάποιος να πάρει κάποιο πιο ακριβό, θα πάρει κάτι πιο οικονομικό όπως έχουμε σε όλα τα προϊόντα και ακριβά και οικονομικά προϊόντα. Δε γίνεται ούτε στη φύση, ούτε στη ζωή μας να έχουμε κάτι οικονομικό και ταυτόχρονα τόσο καλό.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝ.Σ. ΕΠ. ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ

κ. Ζουμπούλη:  Ανήκετε σε κάποιο φορέα, σε κάποιο συνεταιρισμό;

Υπεύθυνος: Δεν ανήκω σε φορέα, είμαι μόνος μου, είμαι  καλλιεργητής 17 χρόνια και τα τελευταία 13 ασχολούμαι με τη φυσική καλλιέργεια. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πόσο κοστίζει αντικειμενικά η τροφή μας , όχι μόνο υποκειμενικά δηλαδή τα χρήματα που πληρώνουμε για να την αγοράσουμε, τότε θα κατανοήσουμε πόσο πολύ επιβαρύνουμε το περιβάλλον, πόσο πολύ το έδαφος,  πόσο πολύ το υπόλοιπο κομμάτι που ουσιαστικά βγαίνουμε σε πολύ άσχημο δρόμο. Καλλιεργούμε τα τελευταία 150, ο πλανήτης έχει ζήσει εκατομμύρια χρόνια. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή  με τη συμβατική γεωργία δεν είναι μόνο οδυνηρό με τους ανθρώπους κι όχι μόνο εμείς θα πληρώσουμε το τίμημα αλλά  θα πληρωθεί το τίμημα και για όλη τη  φύση που είναι δίπλα μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΙΓΙΡΑ ΜΑΝΑ» & ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΙΠΠΟΛΥΤΗ»

Έχουμε πολύ ωραία χειροποίητα προϊόντα φτιαγμένα με πολλή αγάπη από  δυναμικές  γυναίκες του πολιτιστικού και φιλανθρωπικού συλλόγου ΑΙΓΙΡΑ ΜΑΝΑ  και του γυναικείου συνεταιρισμού ΙΠΠΟΛΥΤΗ. Δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να έχουν οι γυναίκες δικαίωμα στην εργασία και τις μαθαίνουμε να έχουμε μια τέχνη για να βιοπορίζονται, να έχουν στόχους, όνειρα και πάνω από όλα αυτό δεν είναι μόνο.

κ.Ζουμπούλη: Πως λειτουργεί ο φορέας σας;

Υπεύθυνη: Mας βρίσκουν στα  social media, η μία μιλάει στην άλλη. Εμείς θέλουμε πάρα πολύ οι γυναίκες να ενεργοποιηθούν γι αυτό τις προτρέπουμε στο να κάνουν το χόμπυ τους επάγγελμα κι «αφού μπορείς κι εσύ, μπορώ κι εγώ» άρα δουλεύουμε αυτό το κομμάτι κι η μία στηρίζει την άλλη

κ. Ζουμπούλη: Είστε πολλά χρόνια στο χώρο;

Υπεύθυνη Συλλόγου : 18 χρόνια. Εχουμε μεγάλη εμπειρία. Κι αυτό που νομίζω ότι έχουν οι γυναίκες ανάγκη είναι να έχουν αυτοεκτίμηση ώστε να μπορούν να στηρίζονται στα πόδια τους, να βιοπορίζονται.

κ. Ζουμπούλη: Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

Υπεύθυνη Συλλόγου: Στην Καλλιθέα, επί της οδού Ξενοφώντος 85, είναι το γυναικείο καφενείο μας εκεί. Εκεί κάνουμε διάφορες συνεδρίες, έχουμε ψυχολόγο, νομικό σύμβουλο κι εκεί λύνουμε όσα θέματα υπάρχουν.

Έχουμε  πολύ ωραία δανειστική βιβλιοθήκη κι απέναντι ακριβώς υπάρχει ο γυναικείος μας συνεταιρισμός ΙΠΠΟΛΥΤΗ, όπου υπάρχουν μέσα ραπτομηχανές κι άλλα εργαλεία τα οποία τα κορίτσια τα χρησιμοποιούν και δημιουργούν.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ