Δελτίο τύπου 829                                                                    Αθήνα ,4.3.2024 

    Η πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια  « όσο λιγότερα γνωρίζεις για το περιβάλλον, τόσο καλύτερα» γι αυτούς που το ληστεύουν, το υπερεκμεταλλεύονται και αισχροκερδούν σε βάρος του αλλά και σε βάρος της υγείας της δικιάς μας και των παιδιών μας, δυστυχώς έχει αποχαυνώσει τη νεολαία μας.

    Επειδή αυτοί οι ….τύποι σκεπτόμενοι  το σήμερα και τη δική τους… δήθεν ευημερία, δεν σκέπτονται ότι όλη αυτή η κακομεταχείριση του περιβάλλοντος, θα έρθει μπούμερανγκ σε όλους συμπαρασύροντας κι αυτούς.

    Οι κομματικές ηγεσίες και οι κυβερνώντες πολλά χρόνια παραγνωρίζουν εσκεμμένα ότι η καραμέλα που όλοι τη λένε «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» εάν δεν αναφέρεται ταυτόχρονα και η αιτία που την προκαλεί (Βιομηχανία, ναυσιπλοΐα, μεταφορές, Δημόσιο και ιδιωτικοί φορείς παραγωγής ενέργειας και τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.α.) ελπίζουν στη λήθη των πολιτών.

    Για αυτό πρέπει όλοι οι φορείς και οι πολίτες που πιστεύουν σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον να απαιτήσουν με επιστολές, με τηλεφωνήματα ακόμη και με καταγγελίες στις εν «υπνώσει» δικαστικές αρχές.

              ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ:

  1. Υποβαθμίζοντας κι εγκαταλείποντας τη δημόσια Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η κυβέρνηση αγνοεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας(π.χ. Συμφωνία Παρισιού για το Κλίμα), τις Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2022 για ενίσχυση και γενίκευση της Εκπαίδευσης για την Πράσινη Μετάβαση) ακόμη και την Ελληνική νομοθεσία που προβλέπει κρατική χρηματοδότηση για τα ΚΕΠΕΑ και συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να υπηρετούν σε αυτά (από περίπου 300 έχουν μείνει 141).
  2. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για τη λειτουργία των ΚΕΠΕΑ μειωνόταν χρόνο με το χρόνο και έληξε τον Αύγουστο του 2023. Για τη μείωση, λήξη και μη ανανέωση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα ΚΕΠΕΑ υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, καθώς η Ε.Ε. δίνει κονδύλια για το Περιβάλλον, την Εκπαίδευση για την Αειφορία  και το Κλίμα, κάποιοι όμως πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση!
  3. Έχουν μείνει στα ΚΕΠΕΑ λιγότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπει η νομοθεσία (υπηρετούν 141 στα 58 ΚΕΠΕΑ, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 290).
  4. Σε αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν υπάρχουν οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων, των οποίων η αρμοδιότητα είναι να στηρίζουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία (ένας/ μία σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας).
  5. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εγκύκλιος του Υπουργείου για επισκέψεις σε ΚΕΠΕΑ αναφέρει ότι «Δεν προβλέπεται κάλυψη δαπανών φιλοξενίας στο Τεχνικό Δελτίο του Έργου. Οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές πραγματοποιούνται χωρίς Δαπάνη για το Δημόσιο» (σελ. 5 εγκυκλίου του Υπουργείου, 2 Φεβ. 2024). Καμία χρηματοδότηση δεν υπάρχει από την αρχή της σχολικής χρονιάς για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία είναι, πιθανότατα, η μόνη δημόσια σχολική δομή που δεν παίρνει ούτε ένα (1) ευρώ για κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων. Παρά την πρόβλεψη της νομοθεσίας για χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω επιχορήγησης προς τον τοπικό Δήμο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η χρηματοδότηση αυτή στους Δήμους.
  6. Δεν χρηματοδοτούνται τα εθελοντικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων. Στην προμνημονιακή περίοδο χρηματοδοτούνταν τόσο με μικρή κρατική επιχορήγηση, όσο και με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

     Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι είναι καιρός πλέον να αντιμετωπίσουμε το θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως κυρίαρχο για την ενημέρωση των παιδιών μας ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ, ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

                                        ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ