ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΨΑΡΙΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
Δελτίο Τύπου 827 Αθήνα 28/02/2024
Επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 μετά από καταγγελίες πολιτών για τις ιχθυοκαλλιέργειες στις θέσεις Μαύρο όρος και Πρασούδι της Φωκίδας στον Κορινθιακό κόλπο παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου του Alpha και δικών μας δημοσιογράφων .Από τις επιτόπιες μετρήσεις , χημικές αναλύσεις , και μικροβιολογικούς προσδιορισμούς( που πραγματοποιήθηκαν στα πιστοποιημένα και διαπιστευμένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ ), διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα υπέρβασης των ορίων σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 70 % των 29 δειγμάτων που πήραμε. Για αυτό η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ θα επαναλάβει άμεσα τις δειγματοληψίες και επιτόπιες μετρήσεις . Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.
Το ΠΑΚΟΕ έχοντας στην κατοχή του έγγραφα ( συνημμένα):
Βάζει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους.
Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων ,έχει κατατεθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο ΥΠΕΝ χωρίς να έχει ακόμη εγκριθεί.
Θα εγκριθεί κάποια στιγμή ; Δεν μπορούν να δώσουν έγκριση;
Τα υπόλοιπα προαναφερόμενα έγγραφα που αναφέρονται δεν έχουν καμία σημασία χωρίς την ύπαρξη της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Αίτηση χορήγησης άδειας κτηνιατρικών όρων από την εταιρεία προς τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Δ/νση και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας στις 9.11.2023
- Εισήγηση για την έγκριση θετικών κτηνιατρικών όρων από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας 28.11.23
Είναι εφικτό μέσα σε 19 μέρες που έγινε η αυτοψία από την αρμόδια Επιτροπή να κάνει εισήγηση για έγκριση;;;
Σε αυτή την χώρα είναι μάλλον μύθος η αυτή η περιβόητη «γραφειοκρατία».
Η έγκριση έχει εκδοθεί τελικά;;;;
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΟΕ
Την ημέρα της επίσκεψης του ΠΑΚΟΕ ο Δήμαρχος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha : « Εάν οι μετρήσεις δεν είναι καλές, θα τις καταθέσουμε στην προσφυγή που έχουμε κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας έτσι ώστε η απόφαση να είναι αρνητική κατά της εταιρείας, και θετική για εμάς και τους δημότες της δημοτικής ενότητας Τολοφώνος »
Παρόλο που δήλωσε τα παραπάνω την ίδια ημέρα δεν συναντήθηκε ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος δημοτικός σύμβουλος με το ΠΑΚΟΕ.
Το ΠΑΚΟΕ την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης του αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία με τον δήμαρχο , ώστε την επόμενη μέρα να είναι παρών και ο ίδιος. Πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητη η παρουσία του καθώς θα μπορούσε και ο ίδιος σε συνάντηση που θα είχαμε από κοντά να μας βοηθήσει στη διεξαγωγή της έρευνας μέσω συζήτησης μαζί του για την υπόθεση και παραθέτοντας μας τα έγγραφα που έχει ο Δήμος στην κατοχή του για την λειτουργία των συγκεκριμένων ιχθυοκαλλιεργειών. Ο Δήμαρχος όμως μας ενημέρωσε ότι δεν θα μπορεί να παρευρεθεί λόγω άλλων υποχρεώσεων που έχει. Ο Δήμος της Δωρίδος εδώ και μήνες κάνει αγώνες για τον συγκεκριμένο λόγο και όταν το ΠΑΚΟΕ ήθελε να προσφέρει βοήθεια γιατί κανένας δεν ήταν εκεί από τον Δήμο για να βοηθήσει στην συγκεκριμένη κατάσταση;;;; Το ΠΑΚΟΕ δεν χρηματοδοτήθηκε από κανέναν για να διεξάγει επιστημονική και δημοσιογραφική έρευνα. Παρόλα αυτά ο δήμαρχος μας έδωσε τηλέφωνο κατοίκου της περιοχής ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την μεταφορά μας με βάρκα κοντά στις Ιχθυοκαλλιέργειες, δυστυχώς συνομιλήσαμε με τρία άτομα από την περιοχή που διαθέτουν Καΐκι , ο ένας δεν μπορούσε επικαλούμενος επίσκεψη στο νοσοκομείο , ο άλλος μας αποθάρρυνε λόγω άσχημου καιρού και ο τρίτος επικαλέστηκε ότι δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει λόγω της χωρητικότητα της βάρκας.
Το ΠΑΚΟΕ προσπάθησε το απόγευμα της προηγούμενης να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο καθώς είχε επικοινωνήσει μαζί του και το πρωί αλλά δεν μπορούσε να τον βρει καθώς δε δέχτηκε τις κλήσεις στο κινητό του, για αυτό τον ενημερώσαμε και μέσω SMS και email για την επίσκεψη μας για την επόμενη μέρα . Όπως και την επόμενη μέρα προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τον βρούμε όσες κλήσεις και αν πραγματοποιήσαμε. Που ήταν ο Δήμαρχος;; Οι Δημοτικοί σύμβουλοι;;;;
Τελικά την επόμενη επισκεφτήκαμε την περιοχή και καταφέραμε να βρούμε κάτοικο της περιοχής για να μας μεταφέρει με βάρκα το επιστημονικό και δημοσιογραφικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ όσο και την δημοσιογράφο του Alpha.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η δημοσιογραφική ομάδα του ΠΑΚΟΕ συνομίλησε με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και κατέγραψε τις δηλώσεις τους.
Στις περιοχές του Αγίου Σπυρίδωνος, του Αγίου Νικολάου και της Καλλιθέας, οι ντόπιοι προβληματίζονται για τις καταστροφικές συνέπειες ανάλογων επενδύσεων στο φυσικό περιβάλλον της Δωρίδος. Κατά γενική ομολογία, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οι γραφικές παραλίες και οι όμορφοι κόλποι, στο βωμό του κέρδους κάποιων ιδιωτών, καθώς επίσης δεν μπορούν να συνυπάρξουν, τουριστική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες σε αυτά τα γραφικά λιμανάκια.
Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας και Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου στο Μοναστηράκι κ. Ιωάννης Λάιος τονίζει στο ΠΑΚΟΕ: «Κοιτάξτε, όλα ξεκινάνε από το περίφημο χώροταξικό για τη Φωκίδα. Δόθηκε το 35% στις μεταλλοκτησίες , άλλο ένα 35% στις αναμογενήτρες και φωτοβολταϊκά πάρκα και έναν 15% στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εδώ οι περιοχές αυτές από το χωροταξικό είναι οριοθετημένες για ιχθυοκαλλιέργειες. Αλλά εδώ έχουμε ένα φαινόμενο όπου υπάρχουν λιβάδια ποσειδονίας μέσα στη θάλασσα κατά μήκος των ακτών, η οποία ποσειδονία είναι ο χώρος όπου αναπαράγουν τα ψάρια και επιπλέον απελευθερώνουν πολύ περισσότερο οξυγόνο σε σχέση με τα δέντρα όσον αφορά το μέγεθός τους. Αυτό λοιπόν είναι προστατευόμενο, καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν το περιλαμβάνει στη μελέτη. Δεν έχουν κανείς ποτέ έρευνα βληθούν για να πούν ότι εδώ υπάρχει λιβάντια ποσειδονίας και να μην εγκαταστάθει. Εδώ δεν ακολουθείται η τακτική που ακολουθήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια ,όπου επιβάλλονται στους παραγωγούς να κάνουν κλουβιά ανοιχτής θαλάσσης. Αλλά η χώρα μας είναι μια χώρα απίθμενης ασυδοσίας. Καθένας κάνει ό,τι του κατεβαίνει το κεφάλι, έχουν και τους καλούς και ακτοβουλευμένους δικηγόρους που τους καλύπτουν και μπορούν και κάνουν όποιες παρανομίες θέλουν και η τοπική κοινωνία δυστυχώς είναι ανήσυρη. Γιατί, ας πω ένα παράδειγμα, ο Δήμος και η Περιφέρεια είναι ονομοδοτικά όργανα. Τις αποφάσεις παίρνουν η Αποκεντρωμένη της Θεσσαλίας , όπου εκεί είναι ένας κυβερνητικός υπάλληλος, κομματικός υπάλληλος, ο οποίος δίνει πάντα αυτό το οποίο θέλει και πει ο Πρωθυπουργός. Από ό,τι ψάξαμε δεν υπάρχουν περιβαντολογικές μελέτες και δεν ξέρουμε και αν θα υπάρξουν ποτέ. Να σας πω και παράδειγμα από το Δήμο, που ήρθαν περιβαντολογικές μελέτες για αιολικά πάρκα, οι οποίες ήταν copy-paste από άλλες περιοχές της χώρας, από Βοιωτία και από Καρδίτσα. Τέτοιο αισχρό φαινόμενο. Εδώ το καλοκαίρι κολυμπάει, κόσμος κανονικά.» Τέλος δήλωσε «Πιστεύω όσο ενημερώνουμε τον κόσμο, ειδικά την νεολαία, ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο αύριο. Μια νεολαία ενημερωμένη είναι απειλή για τις τάξεις που κυβερνάνε τη χώρα μας. Γι’ αυτό και έχουν οδηγήσει την νεολαία μας να είναι ανιστόρητξκαι αγιογράφητη επίτηδες. Για να μπορούνε να την καθοδηγούν.
Ο Κώστας , κάτοικος του Αγίου Νικολάου, αναφέρει στο ΠΑΚΟΕ: « Ο Άγιος Νικόλαος είναι πιο τουριστικός από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Εδώ στον Άγιο Σπυρίδωνα, Ιούλιο -Άυγουστο , είναι περίπου στα 500 άτομα μαζί με τους τουρίστες. Κάναμε τους αγώνες που κάναμε. Μας είδατε, μας έγραψαν όλοι κανονικά δεν έγινε τίποτα. Βλέπεις και στις παραλίες κάτω όταν κάνεις μπάνιο, δηλαδή εκεί που ήταν μια καθαρή αμμουδιά, βλέπεις χνούδι στις πέτρες ας πούμε, γλιστράς μέσα στη θάλασσα, αυτά. Αυτό δεν υπήρχε πριν. Δεν υπάρχουν ψάρια. Όλα τα ψάρια έρχονται εδώ δίπλα στα ιχθυοτροφεία».
Ο Ανδρέας, ψαράς από τον Άγιο Σπυρίδωνα επισημάνει: «Έχουν ακουστεί πολλά για τις ιχθυοκαλλιέργειες και πλέον είμαστε επιφυλακτικοί. Αναμένουμε από εσάς τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να έχουμε κι εμείς μια ξεκάθαρη εικόνα. Εκτός του ότι θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μας ενδιαφέρει εξίσου πολύ να προστατευτεί το όνομα της περιοχής που τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει χιλιάδες κόσμου, κάτι που για εμάς είναι ένα σημαντικό εισόδημα».
Πλησιάζοντας τα εξωτερικά κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών δεν διαπιστώσαμε να υπάρχουν ψάρια . Η θάλασσα ήταν ήρεμη και κανονικά τα ψάρια θα έπρεπε να είχαν βγει στην επιφάνεια του νερού καθώς πλησίαζε η βάρκα. Επειδή αυτό μας προβλημάτισε ιδιαίτερα στις 27. 2. 2024 επικοινωνήσαμε τόσο με την δημοσιογράφο του Αlpha, τον ψαρά που μας μετέφερε στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και με τον κύριο Λάιο. Σε όλους τέθηκε η ερώτηση εάν διαπίστωσαν την ύπαρξη ψαριών και εάν γνωρίζουν πόσα ψάρια υπάρχουν στα κλουβιά;;; Κανένας δεν μπορούσε να μας απαντήσει και προβληματίστηκαν και οι ίδιοι. Για τους προαναφερόμενους λόγους θα γίνουν άμεσα επαναληπτικές δειγματοληψίες.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ