Δελτίο Τύπου 826                                               Αθήνα 26/02/2024

Η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ μετέβη στην περιοχή των Οινοφύτων και του Ωρωπού προκειμένου να πραγματοποιήσει δειγματοληψίες υδάτων και μετρήσεις αερίων ρύπων.

Ειδικότερα, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, η αποστολή του ΠΑΚΟΕ εντόπισε σημαντικές επιβαρύνσεις τόσο στον Ασωπό ποταμό και στις πλαζ Χαλκουτσίου και Σκάλας Ωρωπού, όσο και στην ατμόσφαιρα της Βιομηχανικής Ζώνης στα Οινόφυτα.

Ασωπός SOS!

Όσον αφορά τις δειγματοληψίες στον Ασωπό ποταμό, η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, πραγματοποίησε λήψεις κατά το μήκος του από τα Οινόφυτα, στο Συκάμινο και μετέπειτα στο Χαλκούτσι στις εκβολές του.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, τα εργοστάσια πετούν λύματα στον ποταμό, οι γεωργοί ρυπαίνουν με φυτοφάρμακα τα νερά του, αλλά και ασυνείδητοι πολίτες πετούν μπάζα και σκουπίδια στο διάβα του ποταμού.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΠΑΚΟΕ για τα επιφανειακά νερά του ποταμού Ασωπού, σε περιοχές Οινόφυτα, Συκάμινο, Ωρωπός, Χαλκούτσι,   στις  20 / 02 / 2024 αποδεικνύουν :

1.Εκτίμηση αποτελεσμάτων για μικροβιολογικούς προσδιορισμούς:

  • Ε. Coli:

Στα έξι από τα 17 συνολικά δείγματα σχηματίστηκαν αποικίες  E.Coli πάνω από το νομοθετημένο όριο των 250 Cfu ( αποικιών ) / 100 ml.

  • Εντερόκοκκοι:

Στα 14 από τα 17 συνολικά δείγματα σχηματιστήκαν αποικίες Εντερόκοκκων  πάνω από το νομοθετημένο όριο των 100 Cfu ( αποικιών ) / 100 ml.

2.Εκτίμηση αποτελεσμάτων οργανοληπτικών παραμέτρων:

Οι μετρήσεις οργανοληπτικών παραμέτρων (pH, TDS , Αγωγιμότητα, Θολερότητα )  έδειξαν ότι οι τιμές όλων των δειγμάτων κυμάνθηκαν  εντός ορίων  εκτός από το τελευταίο δείγμα που λήφθηκε από την εκβολή του ποταμού εμφάνισε υψηλή αγωγιμότητα και υψηλή συγκέντρωση TDS . Όσον αφορά την θολερότητα όλα τα δείγματα  εμφάνισαν υψηλές τιμές και τέλος   Οσμή / χρώμα  δεν εμφάνισε κανένα δείγμα.

3. Εκτίμηση αποτελεσμάτων  χημικών αναλύσεων:

•Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν την εμφάνιση καθώς και την υπέρβαση του νομοθετημένου ορίου  εξασθενές χρωμίου σε  δεκαέξι δείγματα από τα δεκαεπτά  συνολικά δείγματα.

• Οι συγκεντρώσεις των Νιτρικών NO3- (mg/L) , των Θειικών SO42+ (mg/L) και  των Φωσφορικών   (Ρ2O5) (mg/L)  όλων των δειγμάτων είναι κάτω από τα νομοθετημένα όρια.

•Οι συγκεντρώσεις των  COD βρίσκονται  πάνω από τα αντίστοιχα νομοθετημένα όρια σε   τέσσερα δείγματα από τα δεκαεπτά  συνολικά δείγματα, τα δείγματα αυτά είναι από τις περιοχές  του Ωρωπού και του Χακουτσίου.

Ο Άρης από τα Οινόφυτα, εργολάβος στο επάγγελμα, τόνισε στους συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ: «Ο Ασωπός δέχεται μεγάλη ρύπανση και πολλές φορές έχουμε κάποιες δυσάρεστες μυρωδιές στην περιοχή. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική συνείδηση και έτσι όπως πάμε θα καταστρέψουμε αυτό το όμορφο ποτάμι της περιοχής μας. Για εμάς, που μεγαλώσαμε εδώ και ζούμε τις οικογένειές μας εδώ, βλέπουμε τον τόπο μας διαρκώς να μαραζώνει τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο».

Ο 70χρονος Βαγγέλης από το Συκάμινο αναφέρει: «Παλιά εμείς, πριν καμιά 30αριά χρόνια, κολυμπούσαμε στον Ασωπό και οι γυναίκες έπλεναν στις όχθες του. Σήμερα, κανένας δεν κατεβαίνει στο ποτάμι και όλοι θεωρούμε ότι τα νερά του είναι μολυσμένα. Κάτι επίσης πρωτόγνωρο για εμάς, είναι η στάθμη του νερού, που φέτος όπως παρατηρείται κι εσείς, είναι πιο χαμηλή που θυμάμαι στη ζωή μου».

Βεβαρημένη η κατάσταση στα Οινόφυτα

Το ΠΑΚΟΕ βρέθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα στα Οινόφυτα όπου δημοτικός υπάλληλος ξεκαθάρισε ότι το πόσιμο νερό είναι κατάλληλο για τα νοικοκυριά, καθώς γίνονται συνεχώς αναλύσεις. Παράλληλα, εξήγησε ότι σίγουρα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή από τις βιομηχανίες και τα φορτηγά, ωστόσο η περιοχή ζει από το εμπόριο .

Με μια περιήγηση στα Οινόφυτα διαπιστώσαμε ότι μετανάστες έχουν κατακλύσει την περιοχή καθώς εργάζονται στις βιομηχανίες και στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι νέοι στα Οινόφυτα προσπαθούν να βρουν διεξόδους σε εργασίες εντός της Αθήνας με την περιοχή να ερημώνει και πλέον να σφύζει από μετανάστες.

Πιο «πράσινα» Συκάμινο, Χαλκούτσι, Σκάλα

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται το Συκάμινο, το Χαλκούτσι και η Σκάλα που ναι μεν «αναπνέουν» μακριά από τους ρύπους των βιομηχανιών, αλλά τα λύματα του Ασωπού δυστυχώς ρυπαίνουν στο πέρασμά τους τους όμορφους αυτούς οικισμούς της Αττικής.

Στις δειγματοληψίες του ΠΑΚΟΕ  όσον αφορά το πόσιμο νερό στις περιοχές Οινόφυτα, Συκάμινο, Ωρωπός, Χαλκούτσι, στις  20 / 02 / 2024, προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

1.Εκτίμηση αποτελεσμάτων για μικροβιολογικούς προσδιορισμούς :

  • Κολοβακτηροειδή:

Ο μικροβιολογικός προσδιορισμός έδειξε τον εμφανισμό αποικιών Κολοβακτηριοδών σε 1 δείγμα από τα 20 δείγματα συνολικά , το δείγμα αυτό είναι από την περιοχή του Συκάμινου. Οδός Αγ. Δημητρίου.

  • Ε.Coli

Ο μικροβιολογικός προσδιορισμός έδειξε τον εμφανισμό αποικιών Ε.Coli σε 1 δείγμα από τα 20 δείγματα συνολικά , το δείγμα αυτό είναι από την περιοχή των Οινοφύτων. Οδός Πύργου.

  • Εντερόκοκκοι:

Ο μικροβιολογικός προσδιορισμός έδειξε τον  μη εμφανισμό αποικιών  Εντερόκκοκκων   και 20 δείγματα συνολικά .

2.Εκτίμηση αποτελεσμάτων οργανοληπτικών παραμέτρων :

Οι μετρήσεις οργανοληπτικών παραμέτρων  (pH, TDS , Αγωγιμότητα,Θολερότητα,Οσμή / χρώμα ) έδειξαν  τη μη υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων  όλων των δειγμάτων.

3. Εκτίμηση αποτελεσμάτων  χημικών αναλύσεων :

Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν την εμφάνιση εξασθενές χρωμίου σε δεκατέσσερα δείγματα από τα είκοσι συνολικά δείγματα.

 Οι συγκεντρώσεις των Νιτρικών NO3- (mg/L), Θειικών SO42+ (mg/L),Φωσφορικών   (Ρ2O5) (mg/L) βρίσκονται κάτω από τα αντίστοιχα νομοθετημένα όρια.

* * Η παγκόσμια οργάνωση (ΠΟΥ) έχει από το 1974, θεσπίσει όριο για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο μάλιστα  έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο και μεταλαξιογόονο τα 5μg/lt σε Νερά Ανθρώπινης Κατανάλωσης,  Το ΠΑΚΟΕ θεωρεί ότι εξαιτίας της καρκινογόνου δράσης του, το εξασθενές χρώμιο δεν επιτρέπεται να ανιχνεύεται καθόλου στα Νερά Ανθρώπινης  Κατανάλωσης.

Στην Σκάλα Ωρωπού, η κυρία Αριστέα, αναφέρει σε συνεργάτη του ΠΑΚΟΕ ότι «για εμάς εδώ είναι ένας μικρός παράδεισος. Ήδη από τους πρώτους μήνες της άνοιξης το Χαλκούτσι και η Σκάλα γεμίζουν από εκδρομείς και παραθεριστές που απολαμβάνουν ένα όμορφο και αγνό περιβάλλον μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Τώρα, σε ότι αφορά θέματα περιβαλλοντικά, εμείς δεν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όλοι εδώ κολυμπάνε κανονικά, πλην ελάχιστων περιπτώσεων που παρατηρούνται κάποιες δυσοσμίες. ».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο του Ωρωπού αντιμετωπίζει μεγάλη επιβάρυνση τόσο από την εκβολή του Ασωπού, όσο και την ανυπαρξία Βιολογικού Καθαρισμού Ωρωπού που απαιτεί άμεση διασφάλιση της τήρησης περιβαλλοντικών προτύπων και της δημιουργίας αποτελεσματικών δικτύων για τη διασφάλιση της υγιεινής και της δημόσιας υγείας.

Το ΠΑΚΟΕ ολοκλήρωσε την έρευνα πραγματοποιώντας μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων. Η σειρά επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων   πραγματοποιήθηκε σε δώδεκα  σημεία  συνολικά  στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων  , του Συκάμινου και του Ωρωπού  με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την ποιότητα του αέρα.  Έτσι μετρήθηκαν, ανά  ένα λεπτό , οι τιμές των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 και ΡΜ10 και  φορμαλδεΰδης.  Ακόμη στα ίδια σημεία έγιναν και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.  Παρακάτω παρατίθενται πίνακας με τις μέσες τιμές των παραμέτρων,  η εκτίμηση των αποτελεσμάτων καθώς και τα διαγράμματα.

Πίνακας μέσων όρων τιμών των παραμέτρων των ατμοσφαιρικών ρύπων                   20 / 02 / 2024  

ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙPM2,5PM10HCHOΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3n Tesla
1.Κοντά σε βιομηχανία, ΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης27,5510,0515
2. ΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης (Ε01 21)37700,1275
3. ΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης(Ε01)4368,50,1435
4. ΒΜΣΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης3462,50,0965
5. Οινόφυτα, Κεντρική Πλατεία2139,50,11135
6. Οινόφυτα Δημαρχείο26560,11225
7. Οινόφυτα. Εκκλησία30460,09205
8.Οινόφυτα. (Γλάρος) γέφυρα Ασωπού2550,50,125
9. Οινόφυτα. Παράδρομος κοντά στον Ασωπό28470,0935
10. Συκάμινο. Κεντρική πλατεία25250,0565
11. Ωρωπός. Οδός Ελευθερίας. Γέφυρα Ασωπού18180,0730
12. Χαλκούτσι. Κεντρική πλατεία11110,0815
Ανώτατο επιτρεπτό όριο  ( Μέση ημερήσια τιμή)5500,0220

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

Για τα αιωρούμενα σωματίδια  ΡΜ2,5

Σε  όλα τα σημεία μετρήσεων οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 5μg / m3  . Την πιο μεγάλη συγκέντρωση   των PM2,5 εμφανίζεται στην  ΠΕΟ Αθηνών – Θες/νικης(Ε01) (43 μg / m3  -μέσος όρος ).

Για τα αιωρούμενα σωματίδια  ΡΜ10

Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 50 μg / m3    σε επτά σημεία από τα 12 συνολικά σημεία.   Την πιο μεγάλη συγκέντρωση   των PM10 εμφανίζεται στην  ΠΕΟ Αθηνών – Θες/νικης (Ε01 21) ( 70 μg / m3 –  μέσος όρος ).

Επιπτώσεις στην υγεία  των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 2,5 και  ΡΜ10

Απόθεση στο αναπνευστικό μας σύστημα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν βήχα, άσθμα, συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού, χρόνια βρογχίτιδα, θνησιμότητα.

Για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Σε όλα τα σημεία οι τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 20 nanoTesla  εκτός από δύο σημεία ( Κοντά σε βιομηχανία, ΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης  και  στην κεντρική πλατεία στο Χαλκούτσι )Την πιο μεγάλη τιμή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εμφανίζεται στην ΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης (Ε01 21) (275 nTesla –  μέσος όρος  ) .

Επιπτώσεις στην υγεία  της Η/Α

Από άποψη επικινδυνότητας είναι περισσότερη κρίσιμη, όπως π.χ η ραδιενέργεια.  Όταν η έκθεση ενός οργανισμού σ’ αυτή υπερβεί κάποιο όριο, μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις του γενετικού κώδικα του DNA, καρκίνο – γενετικά φαινόμενα στα βιολογικά συστήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Για την φορμαλδεΰδη

Σε όλα τα σημεία οι τιμές της συγκέντρωσης της φορμαλδεΰδης  είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 0,02 mg / m3 με τη μεγαλύτερη τιμή συγκέντρωσης στην στην ΠΕΟ Αθηνών – Θεσ/νικης  (Ε01)(0,14 mg / m3-  μέσος όρος  )

Επιπτώσεις στην υγεία  φορμαλδεΰδης

• Προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα.

• Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή.

• Κατατάσσεται πλέον και επίσημα ως καρκινογόνος ουσία

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ