Δελτίο Τύπου 824                   Αθήνα 21/02/2024

ΘΕΣΣΑΛΙΑ SOS: Σε απόγνωση κάτοικοι και αγρότες – Μύθος η κλιματική αλλαγή, οι ευθύνες έχουν ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Το ΠΑΚΟΕ από την πρώτη στιγμή τον Σεπτέμβριο του 2023, βρέθηκε στη Θεσσαλία όπου κατέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες του ακραίου καιρικού φαινομένου «Daniel» – Όπως έχουμε τονίσει από την αρχή της «καραμέλας» που διακινείται και λέγεται «κλιματική αλλαγή», αυτή δημιουργήθηκε από τις άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, έχει ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ΠΑΚΟΕ έκρουε εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά οι αρμόδιοι φορείς… περί άλλων ετύρβαζαν. Συγκεκριμένα εμείς προτείναμε τα εξής:

1) Εδώ και πάνω από 10 χρόνια το ΠΑΚΟΕ πρότεινε τη δημιουργία δύο υδρολεκάνων στη Θεσσαλία με αντίστοιχες καταβόθρες για να φεύγει το νερό με υπόγειες σήραγγες. Οι δυνατότητες αποστράγγισης θα ήταν για πάνω από 1000 τόνους βροχής ανά στρέμμα την ημέρα.

2) Μετά τον Ιανό και τις καταστροφές που υπήρξαν το 2020 είχαν ανακοινωθεί ένα σωρό μέτρα. Τα μισά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και όσα έγιναν ήταν στο πόδι. Τι έγινε, λοιπόν; Για μία ακόμα φορά ζήσαμε στο ίδιο έργο θεατές. Ζήσαμε την καταστροφή και στη Θεσσαλία χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν ζώα, χάθηκαν καλλιέργειες και πολλά σπίτια που ήταν λιθόχτιστα.

Λάθη και παραλείψεις από τους αρμοδίους, απόγνωση από τους πληγέντες

Μεγάλα προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο έξι μήνες πριν, με τους κατοίκους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αγωνιούν για τις περιουσίες τους, για το ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειές του.

Η Θεσσαλία υπέστη ολοκληρωτικές καταστροφές ωστόσο μισό χρόνο μετά, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση οχύρωσής της από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις υποτιθέμενες αποζημιώσεις και εξαγγελίες Μητσοτάκη που δεν έχουν ακόμη δει!!!

Η έκθεση των 254 σελίδων του δικαστικού πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκρουρμπάτση για τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της φονικής κακοκαιρίας Daniel που «έπνιξε» το θεσσαλικό κάμπο «καίει» την πολιτική προστασία, την περιφέρεια και τους δήμους.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται λόγος για λάθη, παραλείψεις και ανεπαρκή αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί όλα τα αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τις προηγούμενες κακοκαιρίες (Ιανός, Διομήδης).

Εμείς ρωτάμε: Θα πάει κάποιος αρμόδιος στη φυλακή;;;

Τι έλεγαν το 2020

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έλεγαν πίσω στο 2020 τα κυβερνητικά στελέχη. Στην αποκατάσταση και ενίσχυση των αναχωμάτων του Πάμισου ποταμού, σε μήκος 10 χιλιομέτρων, από τη Γελάνθη μέχρι το Μουζάκι μιλούσε τότε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Υπογράψαμε τη σύμβαση και ξεκινούν οι εργασίες ενός ακόμη αντιπλημμυρικού έργου ουσίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας» είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Καθαρίζουμε, αποκαθιστούμε, συντηρούμε και ενισχύουμε τα αναχώματα και τα πρανή στον Πάμισο ποταμό, από τη Γελάνθη μέχρι το Μουζάκι. Στην Καρδίτσα τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με προγραμματισμό και διαβλέποντας το μέλλον έρχεται να συμπληρώσει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών. Σε μια έντονη, τοξική περίοδο για την κοινωνία και την οικονομία, λόγω και των αυξήσεων των τιμών σε υλικά και καύσιμα, εμείς συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε χρήσιμα έργα. Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε δημοπρατήσεις έργων» είχε προσθέσει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο περιλάμβανε:
-Καθαρισμό της κοίτης του Πάμισου σε σποραδικές θέσεις
-Αποκατάσταση και ενίσχυση αναχωμάτων
-Ενίσχυση και προστασία των πρανών με συρματοκιβώτια.

Μπαράζ ερωτήσεων προς την κυβέρνηση σχετικά με τις αιτίες των πολυετών καθυστερήσεων στην χάραξη και υλοποίηση αντιπλημμυρικού σχεδιασμού πραγματοποίησαν βουλευτές και ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης με αφορμή τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

Άφαντες οι αποζημιώσεις

Μέσα στην απόγνωση συνεχίζουν να ζουν όσοι από τους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 και που έχουν ήδη υποβάλλει αναγγελία ζημιάς, καθώς δεν έχουν δει ακόμη το χρώμα του χρήματος από τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Οι πλημμυροπαθείς εξοργίζονται από την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων μετρώντας ακόμη τις πληγές τους, ενώ οι αγρότες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του θεσσαλικού κάμπου αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… Μητσοτάκη!

Σε πρόσφατη επίσκεψή του, στις 8 Δεκέμβρη του 2023, στη Θεσσαλία, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απολογήθηκε στους πληγέντες για τις καθυστερήσεις και έκανε λόγο για «εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία». «Εξακολουθούμε να προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα στην καταβολή όλων των σχετικών αποζημιώσεων. Ξέρω ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις, ξέρω ότι υπάρχουν και παράπονα, αλλά θέλω να αντιληφθούν όλοι ότι είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλήθεια τι έχετε να πείτε που έξι μήνες μετά δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις κύριε Μητσοτάκη; Πως θα ζήσουν αυτά τα νοικοκυριά; Πως θα παράγουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι; Πως θα σταθεί και πάλι στα πόδια της η άλλοτε πλουτοπαραγωγική και σήμερα σακατεμένη Θεσσαλία;

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στάθηκε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και συνεχίζει να πιέζει και να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ δίπλα στους αγρότες… με μια ΜΟΝΟ ΔΙΑΦΩΝΙΑ!

Το ΠΑΚΟΕ στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Γι’ αυτό πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάψουν να αδιαφορούν για το μέλλον των αγροτών αλλά κι ολόκληρης της πατρίδας μας.

Τα αιτήματα τους, όπως τα έχουν περιγράψει παρακάτω, είναι δίκαια και αφορούν την προστασία του εισοδήματος τους, από το τεράστιο κόστος παραγωγής. Σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα η αγροτιά παλεύει για να μπορέσει να μείνει στον τόπο της και να καλλιεργήσει τα χωράφια. Παλεύει ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που πετσοκόβει την βασική ενίσχυση, που έχει οδηγήσει τα αγροτικά προϊόντα να φτάνουν πανάκριβα στο ράφι, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Όμως πρέπει να προστατέψουμε τους καταναλωτές, υποχρεώνοντας με τις δράσεις μας και των αγροτών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση να βρουν δικλείδες ασφαλείας για την απαλλαγή από τα καρκινογόνα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

Η μοναδική διαφωνία του ΠΑΚΟΕ σε ότι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, είναι η ελεύθερη και αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μέσω του αιτήματός τους «Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ» διότι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον μας, όσο και στο πιάτο του καταναλωτή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ