Δελτίο Τύπου 818 Αθήνα,9.2.2024
Σήμερα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, το ΠΑΚΟΕ σας ενημερώνει για τα οικο-γεγονότα που επέλεξε να σας παρουσιάσει από 5 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου 2024.
Σήμερα θα διαβάσετε για το νομοσχέδιο που δεν δίνει λύση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες , για τον Στρεπτόκκοκο Α που έχει σαρώσει τις παιδικές ηλικίες , για τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πλατείες του Πειραιά και για τη διαρροή από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
1.Το ΠΑΚΟΕ ΑΠΑΙΤΕΙ παραλίες με πρόσβαση για όλους !
Tι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλίες ;
Το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στις 1.2.24 του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 14 του μήνα.
ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ
Τι περιλαμβάνει;
Παραλίες σε περιοχές Natura
- Η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών θα απαγορεύεται. Σε όσες παραλίες προσφέρονται προς εκμετάλλευση, το ποσοστό κάλυψης θα είναι 30 % του συνολικού εμβαδού της παραλίας.
- Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες δε θα μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 150 τ.μ.
Το ΠΑΚΟΕ ερωτά ποιες και πόσες θα είναι οι παραλίες Natura που θα προσφέρονται για εκμετάλλευση και με ποια κριτήρια ;;
Παραλίες εκτός περιοχών Natura
- Η παραχώρηση δεν θα υπερβαίνει τα 500 τ.μ.
- Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες δε θα μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ.
Πώς είναι δυνατόν και δίκαιο, το νομοσχέδιο να προσεγγίζει με το ίδιο πρίσμα επιχειρήσεις που λειτουργούν σε παραλίες με πολύ μεγάλο πλάτος και μήκος, και επιχειρήσεις που λειτουργούν σε παραλίες με μικρό μήκος και πλάτος;
Δηλαδή με αυτά τα τετραγωνικά που παραχωρούνται νόμιμα , έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι; Ααα ναι …δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε 500τ.μ. σε μια παραλία . Λογικά αυτά τα «λίγα» τετραγωνικά μέτρα που θα παραχωρούνται στις επιχειρήσεις θα τυχαίνει να είναι τα σημεία που θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην παραλία ή δεν θα έχουν μπροστά βράχια.
Ακόμη θα επιβάλλει επιχειρήσεις να αφήνουν το κόσμο να μπορεί να διασχίσει τον χώρο που θα έχει παραχωρηθεί στην εκάστοτε επιχείρηση; Ή επειδή δεν θα είναι πελάτες , δε θα επιτρέπεται;;;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους ο αιγιαλός και η παραλία, είναι αγαθά κοινόχρηστα με κύριο προορισμό τους την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα. Η προστασία τους αποτελεί ευθύνη του Κράτους το οποίο οφείλει να εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης εποπτείας και ελέγχου των κοινόχρηστων αυτών αγαθών.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Η κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ηλεκτρονική διαδικασία θα διεξάγει διαγωνισμούς μέσω τυποποιημένων τευχών παραχώρησης και ελάχιστο τίμημα ανάλογο με την αντικειμενική αξία της περιοχής και τη διάρκεια παραχώρησης. Μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρασίες. Φέτος μέχρι 15 Μαΐου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνεπώς πρέπει να είναι γνωστή η διαδικασία για τις αδειοδότησης. Ακόμη είναι νωρίς , υπάρχει χρόνος γιατί να ανακοινωθούν.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
- Διασφάλιση ελεύθερης , απρόσκοπτης πρόσβασης του κοινού στον αιγίαλο και για τα ΑΜΕΑ δημιουργία sea tracks.
- Διατήρηση καθαριότητας του αιγιάλου ή της παραλίας.
- Ύπαρξη πινακίδας με τις συντεταγμένες της παραχώρησης και το QR code της
- Ύπαρξη ντους και αποδυτηρίων για τους λουόμενους
- Ύπαρξη ναυαγοσώστη
- Οι δήμοι θα έχουν την ευθύνη για την τήρηση των όρων.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Με το QR code που θα αναγράφεται στην πινακίδα θα μπορεί κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και αν διαπιστώσει υπέρβαση της καταχώρησης θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελία . Θα μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε καταγγελία ανώνυμα . Συγγνώμη γνώσεις μηχανικού έχει ο μέσος Έλληνας ή κάποιος τουρίστας; Εντωμεταξύ αυτή η διαδικασία για τις άμεσες καταγγελίες γιατί δεν γίνεται και σε άλλα ζητήματα;;
ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατάληψη αιγιάλου και παραλίας χωρίς την ύπαρξη σύμβασης παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης , θα εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί εντός 48 ωρών. Παράλληλα θα επιβάλλεται πρόστιμο ( 4πλάσιο του τιμήματος παραχώρησης) . Τέλος μέσα σε 24 ώρες θα υλοποιείται διαταγή σφράγισης και διακοπή σφράγισης , αν δεν υπάρχει σύμβαση.
Τέλος αυτά τα έσοδα που θα προκύψουν τόσο από τις αδειοδοτήσεις όσο και από τα πρόστιμα δεν έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση που θα διαθέσουν αυτό το ποσό.
2. ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΥ Α
Τα αυξημένα περιστατικά απλών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο, όσο και των διεισδυτικών λοιμώξεων (οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ), που παρατηρήθηκαν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, έχουν θέσει σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τα εγχώρια επιδημιολογικά στοιχεία από τις αρχές του 2023 και μέχρι σήμερα παρατηρούμε αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων από τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Έχει προκαλέσει ανησυχία και η καταγραφή κρουσμάτων με σοβαρές επιπλοκές.
ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
• Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
• Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
• Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
• Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
• Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ:
1. Η μετάδοση του γίνεται με άμεση επαφή όταν υπάρχουν δερματικές λοιμώξεις που οφείλονται στο μικρόβιο . Εμμεσα, μεταδίδεται απο ασθενή άτομα σε άτομα με το φτάρνισμα, το βήχα (λιγότερα με την ομιλία).
2.Επίσης, η μετάδοση είναι δυνατόν να γίνει μέσω τροφίμων που επιμολύνθηκαν, ιδιαίτερα από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως είναι ευνόητο, η μετάδοση του βακτηρίου είναι πιο εύκολη σε χώρους όπου τα άτομα συνωστίζονται.
Ποιοι είναι οι Στρεπτόκοκκοι;
Βακτήρια Gram – θετικά, μικροαεροφιλικά, με σφαιρικό σχήμα, εμφανίζονται σε αλυσίδες διπλοκόκκους. Το γένος καθορίζεται από έναν συνδυασμό αντιγονικών, αιμολυτικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών στις ομάδες A, B, C, D, F, και G .
(Streptococcus pyogenes)
Τα περισσότερα είδη αποτελούν μέρος της χλωρίδας του δέρματος του εντέρου της ανώτερης αναπνευστικής οδού των ανθρώπων. Βρίσκεται συχνά στο ρινοφάρυγγα και στο δέρμα.
Μπορεί να παρατηρηθεί στο έδαφος, στον αέρα και στο γάλα.
Οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από το διεισδυτικό Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Όπως αναφέρετε στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα κοινό βακτήριο που πολλοί από εμάς το φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς όμως να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξη. Ποσοστό περίπου 5% των υγιών ατόμων έχουν το μικρόβιο αυτό στο λαιμό τους χωρίς να έχουν λοίμωξη (υγιείς φορείς). Τους χειμερινούς μήνες οι υγιείς φορείς φθάνουν το 20%. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Χρόνος επώασης 2 -4 ημέρες για τις οξείες λοιμώξεις
Fullscreen
Mute
Ο λόγος για το β-αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) που είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Όπως αναφέρεται σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη.
Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Είναι περίοδος χαμηλού ανοσοποιητικού.
Ως ανθρώπινο παθογόνο είναι τέλεια προσαρμοσμένο στον ξενιστή, έχοντας δημιουργήσει έναν αδιάσπαστο κύκλο μετάδοσης, προσκόλληση στην κύρια θέση μόλυνσης (δέρμα ή λαιμός), αποικισμό και πολλαπλασιασμό, καθώς επίσης να αμύνεται τόσο κατά των εγγενών, όσο και κατά των επίκτητων ανοσολογικών μηχανισμών του ανθρώπου, με επακόλουθη δυνατότητα διάδοσης σε νέο ξενιστή.
Υποστηρίζεται ότι δεν επιβιώνει στο εξωτερικό περιβάλλον. Ως τόσο ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών. Υποστηρίζεται ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μόλυνση με ο στρεπτόκοκκο είναι αποτέλεσμα ευκαιριακής επαφής με μολυσμένο άτομο με το σάλιο ή τις εκκρίσεις από τη μύτη κάποιου που είναι ήδη μολυσμένος.
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Παρόλου που ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, ως τόσο δεν εξαιρούνται και οι υγιείς φορείς του βακτηρίου.
3.ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Για άλλη μια φορά στις 7 / 02 / 2024, το Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε μια σειρά μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε οκτώ πλατείες κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.
Επισκεφθήκαμε την πλατεία Οδησσού (Σταθμός μετρό ΗΣΑΠ), πλατεία Καραϊσκάκη, Ωρολογίου (Ακτή Μιαούλη και Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Α’), Μελίνας Μερκούρη που είναι απέναντι απο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Επίσης, τις πλατείες Ροντήρη και Τερψιθέας, στη συνέχεια στο Λιμάνι Ζέας για να μετρήσουμε ατμοσφαιρικούς ρύπους στην πλατεία Κανάρη.
Ολοκληρώσαμε με τις μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου κοντά στο Δημοτικό Θέατρο.
Έτσι μετρήθηκαν, ανά 30 δευτερόλεπτα, οι τιμές των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 και ΡΜ10, φορμαλδεΰδης και των πτητικών οργανικών ενώσεων TVOC, σε 3 σημεία ακτινωτά της κάθε πλατείας. Ακόμη στα ίδια σημεία έγιναν και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Παρακάτω παραθέτουμε την εκτίμηση των αποτελεσμάτων καθώς και διαγράμματα.
Εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
v Αιωρούμενα σωματίδια. (Particulate Matter, PM)
Είναι δεδομένο ότι οι αόρατοι εχθροί της υγείας μας που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα , ως αιωρούμενα σωματίδια επιδρούν πολύ σοβαρά στην υγεία μας και μειώνουν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων (από απλές ενοχλήσεις, ερεθισμό και δάκρυσμα των ματιών και φτάνουν σε βήχα, δυσχέρεια αναπνοής και βαριά νοσήματα των αναπνευστικών οργάνων).
Τα αιωρούμενα σωματίδια με μικρή διάμετρο (PM2.5 για διάμετρο μικρότερη από 2.5μm) αλλά και με πολύ μικρή διάμετρο ( PM1 για διάμετρο μικρότερη από 1 μm) θεωρούνται ως τα πλέον επικίνδυνά για τον άνθρωπο, λόγω της βαθύτερης διείσδυσης και εναπόθεσης στο ανθρώπινο σώμα. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επίδραση των σωματιδίων μεγαλύτερης διαμέτρου (έως 10μm, τα PM10).
- Για τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10
Αν εξαιρέσουμε τις μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 στις πλατείες Ωρολογίου, Τερψιθέας και Ροντήρη, σε όλες τις υπόλοιπες οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 50 μg / m3 .
Την πιο μεγάλη συγκέντρωση των PM10 εμφανίζει η πλατεία Καραϊσκάκη (74 μg / m3), Μελίνας Μερκούρη (72 μg / m3) και Κανάρη (72 μg / m3) ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά η πλατεία Οδησσού (63 μg / m3 ) η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου ( 58 μg / m3 ) και η πλατεία Ροντήρη ( 48 μg / m3 ).
- Για τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5
Σε όλες τις πλατείες οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 5μg / m3 .
Τις πιο μεγάλες συγκεντρώσεις των PM2,5 εμφανίζει η πλατεία Καραϊσκάκη ( 32 – 42 μg / m3 ) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά πλατεία Οδησσού και Μελίνας Μερκούρη ( από 38 μg / m3 ), πλατεία Κανάρη (36 μg / m3), πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου ( 31 μg / m3 ), πλατείες Ροντήρη ( 28 μg / m3 ), πλατεία Ωρολογίου και Τερψιθέας (από 27 μg / m3 ).
- Για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Η/Α
Σε όλες τις πλατείες τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 20 nanoTesla. Την πιο μεγάλη τιμή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εμφανίζει η πλατεία Ροντήρη (220 nTesla), οι πλατείες Οδησσού και Μελίνας Μερκούρη (από 120 nTesla), ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά η πλατεία Κανάρη (70 nTesla), Ελευθερίου Βενιζέλου (30 nTesla), Τερψιθέας (30 nTesla), Ωρολογίου (30 nTesla) και Καραϊσκάκη (30 nTesla) .
Επιπτώσεις στην υγεία της Η/Α
Από άποψη επικινδυνότητας είναι περισσότερη κρίσιμη, όπως π.χ η ραδιενέργεια. Όταν η έκθεση ενός οργανισμού σ’ αυτή υπερβεί κάποιο όριο, μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις του γενετικού κώδικα του DNA, καρκίνο – γενετικά φαινόμενα στα βιολογικά συστήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.
- Για την Φορμαλδεΰδη
Η συγκέντρωση της φορμαλδεΰδης σε όλες τις πλατείες ήταν χαμηλή και κυμαινόταν από 0 έως 0,01 mg/m3 δηλαδή κάτω από τα νομοθετημένα όρια του 0,02 mg/m3.
Επιπτώσεις στην υγεία φορμαλδεΰδης
• Προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα.
• Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή.
• Κατατάσσεται πλέον και επίσημα ως καρκινογόνος ουσία.
- Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων σε όλες τις πλατείες δεν ανιχνεύτηκαν.
Επιπτώσεις στην υγεία πτητικών οργανώσεων
• Οι άμεσες επιπτώσεις: ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, πονοκεφάλους, ζάλη, προβλήματα όρασης και εξασθένιση της μνήμης
• Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: άσθμα, έκζεμα, και καρκίνο του πνεύμονα.
ΔΙΑΓΡΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΟΡΩΝ ΜΕΓΙΣΤΩΜ ΚΑΙ ΕΛΆΧΙΣΤΩΝ ΤΙΜΏΝ ΜΕΤΡΉΣΕΩΝ.
Από το παραπάνω διάγραμμα μέσων ορών και μέγιστων τιμών μετρήσεων ΡΜ2,5 φαίνεται ότι , η ατμόσφαιρα που περιβάλει το λιμάνι Πειραιά είναι αρκετά επιβαρυμένη από τα αιωρούμενα σωματίδια διάμετρού μικρότερη από 2.5μm.
Από το παραπάνω διάγραμμα μέσων ορών και μέγιστων τιμών μετρήσεων ΡΜ 10 φαίνεται ότι οι πιο επιβαρυμένες πλατείες από τα αιωρούμενα σωματίδια είναι αυτές που βρίσκονται πλησίον λιμανιού (πλατεία Οδησσού, Μελίνας Μερκούρη) και λιμάνι Ζέας. Εκτός των άλλων, στη κατάσταση που δημιουργείτε συμβάλει και το πλήθος των καραβιών.
Οι αυξημένες τιμές των μετρήσεων Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σύμφωνα με το διάγραμμα, βρέθηκαν στην πλατεία Οδησσού, εκεί που συγκεντρώνονται το Λιμάνι το ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ, και οι κεντρικοί δρόμος του Λιμανιού. Αλλά, και στα σημεία τις πλατείας Μελίνας Μερκούρη και πλατείας Ροντήρη οι συγκεντρώσεις Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, λόγο αρκετών συμπυκνωμένων φυσικών ή τεχνητών πηγών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας: οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, κεραίες ραδιοφωνίας και οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίαςτηλεόρασης, συστημάτων ραντάρ.
4.Η ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ
Στις 8.2.2024 διαπιστώθηκε διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι , στη βορειοανατολική Ιαπωνία , ωστόσο την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε στα μέσα από την εταιρεία διαχείρισης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tepco ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη μόλυνσης εκτός των εγκαταστάσεων.
Μετά τον εντοπισμό της διαρροής από εργαζόμενο που καθάριζε σωλήνες εξάτμισης στις εγκαταστάσεις , οι αρμόδιοι ανέλαβαν και σταμάτησαν την διαρροή 20 λεπτά μετά. Εμείς αναρωτιόμαστε αν συνέβησαν έτσι τα γεγονότα ;;;
Ο εκπρόσωπος της Tepco ανακοίνωσε ότι το νερό αυτό μπορεί να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα , όπως στρόντιο 90 και καίσιο 137 , για αυτό η εταιρεία προβλέπει να αποσύρει το έδαφος που μολύνθηκε. Δεν αναφέρουν καθόλου ποια είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας που έπρεπε να μετρήσουν.
Ακόμη διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στα δεδομένα ελέγχου της ραδιενέργειας στις περιοχές γύρω από τον σταθμό. Πως έκανε τόσο σύντομα ανακοίνωση; Έγιναν όλοι οι έλεγχοι;
Ιστορικά ας γυρίσουμε 13 χρόνια πίσω
Στις 11 Μαρτίου του 2011 συνέβη μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον πλανήτη . Ένας πολύ ισχυρός σεισμός και στη συνέχεια ένα τρομερό τσουνάμι προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα. Όμως, χωρίς ρεύμα οι πυρηνικοί σταθμοί υπερθερμάνθηκαν, κι έτσι οι μονάδες 1, 2 και 3 εξερράγησαν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα και στη θάλασσα. Το 2011 μετά από αυτό το γεγονός είχε προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και είχε σταματήσει και η εισαγωγή προϊόντων από την Ιαπωνία για 2 μήνες.
Η Greenpeace για αυτό τον λόγο είχε αποφασίσει όλα αυτά τα χρόνια να διεξαγάγει έρευνα . Το τοπικό γραφείο της στην Ιαπωνία παρακολουθεί στενά όλα αυτά τα χρόνια την κατάσταση στη Φουκουσίμα και δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με την ακτινοβολία στην περιοχή. Το 2021 κάνει έναν απολογισμό για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και απαντάει σε κάποια ερωτήματα.
Συνοπτικά διαπίστωσαν μετά από 10 χρόνια ότι:
- Το 85% της μολυσμένης επιφάνειας των επτά περιοχών της Φουκουσίμα εντός της SDA (Περιοχή Ειδικής Απολύμανσης) δεν έχει υποστεί απολύμανση και σχετίζεται άμεσα με τους κινδύνους που δημιουργούν οι ορεινές δασικές περιοχές, οι οποίες παραμένουν μια μακροπρόθεσμη πηγή μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της επαναμόλυνσης.
- Υπάρχουν στοιχεία ότι η ραδιενέργεια στο έδαφος των δασών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και περνάει στο υπέδαφος, με την περισσότερη ωστόσο να παραμένει εγκλωβισμένη στο στρώμα των πρώτων 5cm.
- Η ραδιενέργεια που έφτασε στο δάσος τις ημέρες μετά το ατύχημα κατακάθισε στο έδαφος, καθώς και σε μικρά ρέματα, με ένα τμήμα να καταλήγει σε ποτάμια και λίμνες.
- Τα δάση είναι δεξαμενές καισίουκυρίως, το οποίο και επανεκλύεται στην ατμόσφαιρα από εκείνα.
- Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ιαπωνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα απολύμανσης, που ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η απολύμανση κοντεύει να ολοκληρωθεί. Είναι δυστυχώς αρκετά μακριά από την αλήθεια αυτή η δήλωση.
Προκύπτει κίνδυνος από τα προϊόντα της Φουκουσίμα που διακινούνται διεθνώς;
Πράγματι υπάρχουν στοιχεία από την έρευνα της Greenpeace που συνδέουν προβλήματα υγείας με την κατανάλωση ραδιενεργών τροφίμων. Το ποσοστό της ραδιενέργειας σε ζώα και φυτά μπορεί να παραμείνει αρκετά υψηλό για χρόνια. Στην περίπτωση της Φουκουσίμα, αν και η καταστροφή του 2011 απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον με άμεσο αντίκτυπο στην τριγύρω παραγωγή, ήταν μόνο ένα μικρό μέρος όσων απομένουν στον λιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα και σε πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους ιδιαίτερα μολυσμένου νερού στο εργοστάσιο.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση ήθελε αυτό το νερό να απελευθερωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όμως αυτό θα άνοιγε νέο γύρο επιπτώσεων με πιο άμεση την απειλή στην αλιεία και τις γεωργικές δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Φουκουσίμα. Καθώς επηρεάζουν και όλο τον πλανήτη διότι τα προϊόντα που προκύπτουν τόσο από την αλιεία και την γεωργία τα κάνουν εξαγωγή.
Aκόμη και στις απολυμανθείσες περιοχές το 2021 διαπιστώθηκε μόλυνση λόγω της κίνησης της ραδιενέργειας. Σε αυτή την έρευνα βρέθηκαν στοιχεία που υποδηλώνουν μόλυνση με πιθανή αιτία την επανέκλυση ραδιενέργειας από τα κοντινά δάση.
Μετά από αυτές τις έρευνες , τι γίνεται; Η Greenpeace έκανε προτάσεις αντιμετώπισης. Άσκησαν πίεση για να εφαρμοστούν; Γιατί δεν κινείται νομικά εναντίον της ιαπωνικής κυβέρνησης και της Διεύθυνσης του εργοστασίου ; Κάνει έρευνες και τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτά της ιαπωνικής κυβέρνησης. Τι νόημα έχει να υλοποιεί έρευνα ;
Άλλοι διεθνείς οργανισμοί , άλλοι φορείς γιατί δεν δρουν;
Ο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έδωσε το πράσινο φως και η Ιαπωνία άρχισε το περασμένο καλοκαίρι την σταδιακή ρίψη νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την επεξεργασία του με το σύστημα ALPS. Δηλαδή δεν επηρεάζεται το θαλάσσιο περιβάλλον;
Η Κίνα και η Ρωσία αποφάσισαν μετά από αυτήν απόφαση να αναστείλουν όλες τις εισαγωγές τους προϊόντων από τη θάλασσα της Ιαπωνίας .
Το ΠΑΚΟΕ για όλα αυτά θέτει ερωτήματα:
- Η Ελλάδα αλλά και κατά επέκταση η Ευρώπη τι θα πράξει;
- Θα συνεχίσουν να εισάγονται προϊόντα αλιείας από την Ιαπωνία και από την Νταϊιτσι;
- Έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι να γίνονται ή θα γίνουν έλεγχοι από τον Δημόκριτο για να διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα αλιείας αλλά και κτηνοτροφίας που εισάγονται είναι ασφαλή;
Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ