Δελτίο Τύπου 815                                                                 Αθήνα, 2.2.2024

Σήμερα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, το ΠΑΚΟΕ σας ενημερώνει για τα οικο-γεγονότα που επέλεξε να σας παρουσιάσει από 29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2024.        

 Σήμερα θα διαβάσετε για τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια που εισπνέουμε σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, τον εφιάλτη της χωματερής στην Φυλή, την τραγωδία στο Μάτι και την πρόθεση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές κατά 90 % έως το 2040 (όνειρο απατηλό).

1.EIΣΠNEOYME ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

3.000 – 4.000 Αθηναίοι πεθαίνουν ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Το ΠΑΚΟΕ πρώτο, πριν από 45 χρόνια αποκάλυψε τους κινδύνους του φωτοχημικού νέφους στην Αθήνα. Μέχρι να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή  και αφού οι τότε υπεύθυνοι έβαζαν το κεφάλι στην άμμο και έλεγαν ότι δεν υπάρχει νέφος, θρηνήσαμε χιλιάδες θύματα. Το ΠΑΚΟΕ πρώτο σήμερα χτυπά όλες τις καμπάνες του συναγερμού γιατί ο θάνατος βρίσκεται πάνω από τα κεφαλιά των πολιτών της Αθήνας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση πεθαίνουν στην Αθήνα 3.000- 4.000 συμπολίτες μας

Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε  χθες ( 01 – 02 -2024 )ακόμη μια σειρά μετρήσεων  σε έξι πλατείες ( Καραϊσκάκη , Ομόνοια , Βικτώρια , Κλαυθμώνος , Σύνταγμα και Μοναστηράκι)  με σκοπό την ενημέρωση των Αθηναίων για την ποιότητα του αέρα.  Έτσι μετρήθηκαν, ανά  30 δευτερόλεπτα, οι τιμές των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 και ΡΜ10, φορμαλδεΰδης και των πτητικών οργανικών ενώσεων   TVOC,σε 3 σημεία  ακτινωτά της πλατείας .  Ακόμη στα ίδια σημεία έγιναν και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.  Παρακάτω παρατίθεται η εκτίμηση των αποτελεσμάτων καθώς και διαγράμματα.

 Τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Για τα αιωρούμενα σωματίδια  ΡΜ10

Σε όλες τις πλατείες  οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 50 μg / m3  εκτός από τις πλατείες Καραϊσκάκη και Ομόνοια. Την πιο μεγάλη συγκέντρωση   των PM10 εμφανίζει η πλατεία Κλαυθμώνος (68 μg / m3) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά   Μοναστηράκι( 61 μg / m3  )  , Βικτώρια( 57μg / m3  )  ,  Σύνταγμα( 55 μg / m3  )  ,  Ομόνοια ( 38 μg / m3  )  και Καραϊσκάκη ( 28 μg / m3  ).

  • Για τα αιωρούμενα σωματίδια  ΡΜ2,5

Σε όλες τις πλατείες  οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 5μg / m3  . Την πιο μεγάλη συγκέντρωση   των PM2,5 εμφανίζει η πλατεία Κλαυθμώνος ( 35 μg / m3  ) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά   Σύνταγμα( 34μg / m3  ),  Μοναστηράκι( 30 μg / m3  )  ,   Βικτώρια( 28 μg / m3  ),  Ομόνοια ( 19 μg / m3  ) και Καραϊσκάκη ( 16 μg / m3  )  .

Επιπτώσεις στην υγεία  των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 2,5 και  ΡΜ10

Απόθεση στο αναπνευστικό μας σύστημα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν βήχα, άσθμα, συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού, χρόνια βρογχίτιδα, θνησιμότητα.

  • Για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Σε όλες τις πλατείες  τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πάνω από το νομοθετημένο όριο των 20 nanoTesla . Την πιο μεγάλη τιμή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εμφανίζει η πλατεία  Ομόνοια ( 1570 nTesla) και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά   Καραϊσκάκη( 380 nTesla),  Βικτώρια ( 180 nTesla), Μοναστηράκι ( 110 nTesla)   ,     Κλαυθμώνος (90 nTesla)  και  Σύνταγμα (30 nTesla)  .

Επιπτώσεις στην υγεία  της Η/Α

Από άποψη επικινδυνότητας είναι περισσότερη κρίσιμη, όπως π.χ η ραδιενέργεια.  Όταν η έκθεση ενός οργανισμού σ’ αυτή υπερβεί κάποιο όριο, μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις του γενετικού κώδικα του DNA, καρκίνο – γενετικά φαινόμενα στα βιολογικά συστήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις  της φορμαλδεΰδης και των πτητικών οργανικών ενώσεων  σε όλες τις πλατείες ήταν χαμηλές και κάτω από τα νομοθετημένα όρια.

Επιπτώσεις στην υγεία  φορμαλδεΰδης

• Προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα.

• Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή.

• Κατατάσσεται πλέον και επίσημα ως καρκινογόνος ουσία.

Επιπτώσεις στην υγεία πτητικών οργανώσεων

•          Οι άμεσες επιπτώσεις: ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, πονοκεφάλους, ζάλη, προβλήματα όρασης και εξασθένιση της μνήμης

•          Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: άσθμα, έκζεμα, και καρκίνο του πνεύμονα.

ΔΙΑΓΡΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΟΡΩΝ

2. Τα μπάζα στη χωματερή και η <<μαφία>> της ανακύκλωσης στην Αττική

Η χωματερή στην  Φυλή αποτελεί την πιο παράνομη σκουπιδοδράση , της τελευταίας τριανταετίας στην Ελλάδα και Ευρώπη.

 Επίσης είναι με τα αριθμητικά δεδομένα η πιο μεγάλη σε χωρητικότητα και έκταση ( 200 στρέμματα το λιγότερο )σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράγει διοξίνες στην ατμόσφαιρα τόσες σε ποσότητα όσο παράγουν όλες οι υπόλοιπες βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες στην Αττική , Βοιωτία ( Οινόφυτα κ.α ) και Εύβοια .

Οι επεκτάσεις σε νέα «κύτταρα» της χωματερής είναι προϊόντα διαπλοκής του απερχόμενου περιφερειάρχη Πατούλη , όπου το νέο κύτταρο που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια με προδιαγραφές 2 εκατομμύρια  τόνους απόθεσης εττησίως έχει ξεπεράσει τα δεδομένα του Δήμου Αθηναίων με τις 1,8 εκατομμύρια τόνους / χρόνο , συν τα υπόλοιπα της Αττικής , των νησιών και των σκουπιδιών μέχρι Λάρισα.

Το ΠΑΚΟΕ από σήμερα 1. 2.2024 θα πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα σε βάθος για την παράνομη αυτή χωματερή , η οποία αποτελεί βόμβα μεγατόνων για την υγεία των κατοίκων της Αττικής.

Δεν έχει τέλος το κουβάρι βρώμας και δυσωδίας των απορριμμάτων στην περιοχή της Φυλής. Η έρευνα του<< ΠΑΚΟΕ>>, αποκαλύπτει το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται στο δήμο Φυλής, λόγω της κακοδιαχείρισης από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Οι πολίτες στην κυριολεξία  <<βράζουν>> με την κατάσταση που έχει επικρατήσει στον εν λόγω δήμο, ενώ μια μειοψηφία ανεύθυνων συνεχίζει να αδιαφορεί μπροστά στο πρόβλημα, καταστρέφοντας το περιβάλλον για δικό της οικονομικό όφελος!

Την ίδια στιγμή, ουκ ολίγες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει από πολίτες, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι το ίδιο απορριμματοφόρο μαζεύει απορρίμματα από πράσινο, μπλε και καφέ κάδο και στη συνέχεια κατευθύνεται στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και από εκεί στη χωματερή.

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των ανακυκλώσιμων προϊόντων, θάβεται σε <<υγειονομικό>> περιβάλλον όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρούνται μεγάλες παρατυπίες στη διαχείριση των υλικών κατεδάφισης. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, τα απορρίμματα της Αττικής θάβονται με μπάζα, μια εξέλιξη που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε περιβάλλον και υγεία. Προϊόντα όπως είναι οι μπαταρίες αυτοκινήτων και βεγγαλικά πλοίων, προσθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο με τα σκουπίδια που θάβονται στον ΧΥΤΑ Φυλής να καταλήγουν-μέσω του υδροφόρου ορίζοντα- σε τροφές ακόμα και στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, τα μαύρα ταμεία της διαφθοράς και η σπατάλη του δημόσιου χρήματος αποτελούν υγειονομική βόμβα τόσο για τους πολίτες της Αττικής όσο και για το ίδιο το περιβάλλον με την ανησυχία να είναι έκδηλη.

Η οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί στο δήμο Φυλής είναι και <<έργο>> του απερχόμενου προέδρου κ. Βασίλη Κόκκαλη ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών,  επέτρεψε την είσοδο λαθραίων φορτηγών και απορριμματοφόρων τα οποία περιείχαν μείγμα σύμμεικτων και υλικών ανακύκλωσης , αμείβοντας με ένα μικρό ποσό άτομα  που συμμετείχαν στην παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα, την έντονη δυσαρέσκεια του για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, εξέφρασε ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς την ώρα που ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε τον αντικαταστάτη του πρώην προέδρου Βασίλη Κόκκαλη. Πλέον, επικεφαλής σε ζητήματα περιβάλλοντος, αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Σιάτρας, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την κακοδιαχείριση του προκατόχου του αλλά και την οικονομική εξυγίανση του ΕΣΔΝΑ.

3. MATI 2018: ΜΕΛΑΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

                   ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΩΤΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΗΚΑΝ

Το ΠΑΚΟΕ έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το έγκλημα σε βάρος 120 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους από τη αδιαφορία και την ασχετοσύνη των δήθεν «αρμοδίων».

Το «ΜΑΤΙ»  κάηκε και μαζί του δημιουργήθηκε μάλλον η πιο μελανή σελίδα της νεότερης ιστορίας μας που κάποιος μπορεί να την παραλληλίσει με την σφαγή από τους Τούρκους στο Αρκάδι της Κρήτης και από την σφαγή από τους Γερμανούς  στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα.

Η διαφορά είναι ότι οι Έλληνες της ανεπαρκούς κρατικής μηχανής «σκότωσαν» Έλληνες στο Μάτι, ενώ αντίστοιχα Γερμανοί και Τούρκοι σκότωσαν Έλληνες σε Δίστομο και Καλάβρυτα.

Βέβαια το ΠΑΚΟΕ στην αρχή αυτής  της τραγωδίας ασχολήθηκε με αυτό που ξέρει καλά να κάνει, βοηθώντας στην ενημέρωση για την ποιότητα του αέρα με συγκεκριμένες προτάσεις και ταυτόχρονα κατήγγειλε τους « αρμόδιους» για την εγκληματική πράξη που δεν περιόρισαν από τον αμίαντο από τις κεραμοσκεπές και τον άφησαν  να παραμένει ελεύθερος .

Εντούτοις η δίκη συνεχίζεται και ουδείς μέχρι στιγμής – περάσανε αρκετά χρόνια – δεν είναι «μέσα». Μάλιστα μερικοί… δήθεν πολιτικοί εκλέχθηκαν βουλευτές και μοστράρουν…

Άραγε υπάρχει δικαιοσύνη;

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται ατασθαλίες, έλλειψη συντονισμού αλλά και η ανυπαρξία των υποδομών, σύμφωνα με τις απολογίες των 14 κατηγορουμένων για το Μάτι. Την ανικανότητα του κράτους περιγράφει λεπτομερώς ο Ιωάννης Φωστιέρης, που ήταν στην επιχείρηση. «Το Μάτι πέθανε 100 μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κράτος φάνηκε ανεπαρκές και ενώ μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 θεσμοθετήθηκε νόμος για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σωτήρης Τερζούδης. «όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», τόνισε σε δηλώσεις του. Στις εφιαλτικές ώρες της απομάκρυνσης των κατοίκων στο Μάτι περιέγραψε ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. «Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος. Εννέα άτομα πνίγηκαν. Μια ήταν η οδός διαφυγής: η Λεωφόρος Μαραθώνος και αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής. Από τις έξι το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο. Δεν ήταν ενδεδειγμένη η οργανωμένη απομάκρυνση γιατί δεν ήταν ξεκάθαρη η ασφαλής οδός διαφυγής ούτε το σημείο συγκέντρωσης».

Διχογνωμία για την εκτροπή του ελικοπτέρου προς τη Motor Oil

Αντιφάσεις και πολλές διχογνωμίες εκφράστηκαν για την εκτροπή του ελικοπτέρου κοντά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο να επιμένει στην απόφαση του να μην σταλθεί το συγκεκριμένο ελικόπτερο και τον Ιωάννη Φωστιέρη να υποστηρίζει ότι η εκτροπή του ελικόπτερου ήταν μια σωστή επιλογή. «Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μια έκρηξη, θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες, όχι πολιτικοί»

Στην καταβολή κάθε πιθανής προσπάθειας έτσι ώστε να ξεπεραστούν όλα τα καιρικά φαινόμενα, στάθηκαν οι πυροσβέστες στις απολογίες τους. Μάλιστα τόνισαν ότι δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα. «Τι να κάνουμε, να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν είμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο», αναφέρει ο Ιωάννης Φωστιέρης ενώ συνέχισε λέγοντας. «Τα εναέρια με αυτόν τον άνεμο τρέμουν, ο κυβερνήτης του Σινούκ είπε πως διαλυόταν το ελικόπτερο, από την άλλη τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα! Πετούν στα κόκκινα».

 Όλοι ήξεραν για νεκρούς πριν από τη σύσκεψη-σόου

«Κόλαφος» ήταν η κατάθεση του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ,Σωτήρη Τερζούδη. Στην απολογία του, υποστήριξε ότι η ύπαρξη νεκρών το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο Μάτι, δεν ήταν κάποια εικασία αλλά μια πληροφορία που ήταν πλήρως διασταυρωμένη και για την οποία ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι δεν ενημερώθηκε. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατηγορουμένων, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι  το επιτελείο γνώριζε για την ύπαρξη 16 νεκρών. Μάλιστα, την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, υπογραμμίζοντας ότι «μάθαμε για νεκρούς στις 19.54.19. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός. Ναι γνωρίζαμε για κάποιους νεκρούς».

Την τραγωδία με τους 16 νεκρούς στο Μάτι, ήρθε να επιβεβαιώσει και ο διευθυντής Πυρόσβεσης και Διάσωσης, Χρήστος Λάμπρης, ο οποίος υποστήριξε ότι όντως υπήρχαν νεκροί στις έντεκα το βράδυ λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης ομολόγησε ότι στις 21.30 το βράδυ έμαθε για την ύπαρξη νεκρών. «Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος και βέβαια το ΕΚΕΠΥ και από την ενημέρωση  που είχαμε  στις 21.30 εγώ έμαθα  για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματαθαιόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν γνώριζε διασταυρωμένα για νεκρούς. «Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο. Στις 23.30, την ώρα της συνέντευξης, δεν ήξερα συγκεκριμένα για ύπαρξη νεκρών».

Την ίδια ώρα, αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι απολογίες των κατηγορουμένων. Μέσα σε αυτές βρίσκεται και αυτή του κυβερνήτη του ελικοπτέρου «ΦΛΟΓΑ1» Χρήστου Δροσόπουλου, με τον ίδιο να καταθέτει τις επιθέσεις που δέχτηκε από την ημέρα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. «Βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση διότι υπερέβαλα εαυτόν. Εδώ, την ευσυνειδησία και την αίσθηση καθήκοντος την κάναμε κατηγορητήριο», αναφέρει. Τη συκοφάντηση και τη λοιδορία που δέχτηκε από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς της αντιπάλους στάθηκε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην απολογία της.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες των κατηγορουμένων και στη συνέχεια, θα προταθεί η απόφαση του εισαγγελέα για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων.

Κοινώς, ‘’Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι’’…

4. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

<< Η ΕΕ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΑΤΑ 90% ΕΩΣ ΤΟ 2040>>

Το ΠΑΚΟΕ στις προτάσεις – αποφάσεις της ΕΕ είναι πολύ επιφυλακτικό . Επειδή εδώ και 20 χρόνια , ουδέποτε έχουν τηρηθεί οι οδηγίες της ΕΕ , παρά το γεγονός ότι έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το περίφημο 20 + 20 + 20 δηλαδή ότι το 2020 θα είχαν ανέβει οι ΑΠΕ 20% , τα αέρια των θερμοκηπίου θα έχουν κατέβει 20% και τα καύσιμα θα είχαν πτώση 20%. Αυτά δεν έχουν επιτευχθεί ουδέποτε, με αποτέλεσμα η  ΑΠΕ 18%, τα αέρια θερμοκηπίου αύξηση 16% και τα καύσιμα αύξηση 45%.

Το «πράσινο φως» για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2024 πρόκειται να δώσει η Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, επιστήμονες του κλίματος επιδοκιμάζουν το εν λόγω εγχείρημα αλλά οι βιομηχανίες αντιδρούν λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και του διεθνούς ανταγωνισμού στις καθαρές τεχνολογίες. Στόχος των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Οικογένειας είναι να καταταχθεί η Ε.Ε στις πρώτες κλιματικά ουδέτερες στον κόσμο έως το 2050.

Το σχέδιο αναμένεται να πάρει τελική έγκριση στις 6 Φεβρουαρίου και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι υποχρεωμένα -βάση νόμου- να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, καθώς ο τρόπος ζωής θα είναι πιο φιλικός και οι επιχειρήσεις μαζί με τον αγροτικό τομέα καλούνται να δεχτούν περιορισμούς.

Στο επίκεντρο της επικείμενης συμφωνίας για το περιβάλλον, εντάσσονται και οι αγρότες. Ο στόχος είναι,  το 2040 να έχει αποδεσμευθεί άνθρακας από αγρότες και δασοκόμους. Αυτή η εξέλιξη, θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του στόχου χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το μερίδιο των μετακινήσεων.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ