Δελτίο Τύπου 814 Αθήνα, 31.01.2024
Στο προηγούμενο τεύχος του Ιανουαρίου 2024, το ΠΑΚΟΕ δημοσίευσε μια διεξοδική αναφορά και μελέτη του Παγκόσμιου Ιατρικού Οργανισμού Dafoh Doctors Against Forced Organ Harvesting – Ιατροί Ενάντια στις Εξαναγκαστικες Αφαιρέσεις Οργάνων, για το Φάλουν Γκονγκ και το καθεστώς των μεταμοσχεύσεων στην Κίνα. Ο Dafoh είναι ένας μη κερδοσκοπικός ιατρικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006 και παρέχει στην ιατρική κοινότητα και στο ευρύ κοινό αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τις εξαναγκαστικες αφαιρέσεις οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους.Στοχευει στην προώθηση της ηθικής στην ιατρική μεταμόσχευσης και ερευνά το κινεζικό σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων επί 18 χρόνια. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ είναι η πολυπληθέστερη και λιγότερο γνωστή ομάδα που χρησιμοποιείται για τις εξαναγκαστικες αφαιρέσεις οργάνων από το καθεστώς της Κίνας. Οι διώξεις των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ ξεκίνησαν το 1999 από τον τότε ΓΓ του ΚΚΕ, Τζιάνγκ Τζεμίν. Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια αρχαία κινεζική άσκηση διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας, στοχεύοντας στην καλλιέργεια του ήθους του ανθρώπου και του εαυτού.
Για την ιστορία, λοιπόν, το 2015 η Κίνα ισχυρίστηκε ότι είχε σταματήσει την αφαίρεση οργάνων από εκτελεσμένους κρατουμένους και μετέβη στην χρήση οργάνων από το νεοϊδρυθέν δημόσιο πρόγραμμα δωρεάς οργάνων, δηλώνοντας ότι τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις στην Κίνα μετά το 2015, προέρχονταν αποκλειστικά από το εθελοντικό πρόγραμμα δωρεάς οργάνων –κατά την δήλωση ιδιώτη ιατρού και όχι κάποιου κρατικού αξιωματούχου ή εκπροσώπου της κινεζικής κυβερνήσεως.
Αυτή η δήλωση του 2015 αίρει προβληματισμό ως προς την αλήθειά της, καθ΄ ότι δεν έχουν ανακληθεί επισήμως οι διατάξεις του 1984, που επιτρέπουν την χρήση οργάνων από εκτελεσμένους κρατουμένους…
Στην Κίνα επικρατεί ένας «μεταμοσχευτικός τουρισμός», και ενώ οι δωρεές οργάνων είναι δημόσιες και εθελοντικές, κάποιοι σε νοσοκομεία εξαγοράζουν με μείωση του χρόνου αναμονής την μεταμόσχευση, όπως απεκάλυψε η κινηματογραφική ομάδα του καναλιού TV Chosun από την Νότιο Κορέα, με κρυφή κάμερα στο Κέντρο Μεταμόσχευσης Τιαντζίν στην ίδια πόλη.
Η Κίνα επιθυμεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων, και έτσι, επί παραδείγματι, ένας μέγιστος χρόνος αναμονής των ασθενών καλύπτει το διάστημα δύο εβδομάδων.
Διεθνείς ερευνητές έχουν τεκμηριώσει ότι υπάρχει στην Κίνα μια μυστική πηγή δωρητών οργάνων, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να ταυτοποιηθούν και να αφαιρεθούν βίαια τα όργανά τους. Κατά τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως ανέφερε στους «Fianancial Times» (2017), το ΚΚΚ είναι ανώτερο από κάθε νόμο ή ηθικό κριτήριο. Έτσι η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων των κρατουμένων μπορεί να θεωρηθεί όχι ως παράβαση των δυτικών ηθικών κριτηρίων και νόμων, αλλά μάλιστα μια καθ΄ όλα νόμιμη πράξη.
Με βάση επίσημα στοιχεία το σύνολο των μεταμοσχεύσεων έως το 2014 ανήρχετο σε 10.000, ένα κλάσμα των εκτιμώμενων αριθμών των πραγματικών εγχειρήσεων στο νοσοκομείο.
Το 2019, φτάσαμε σε μια κρίσιμη μάζα πληροφοριών όταν το Ανεξάρτητο Διεθνές Δικαστήριο για την Κίνα, υπό την προεδρία του sir Geoffrey Nice KC, εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξαναγκαστικες αφαιρέσεις οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους όντως συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κίνα, προσδιορίζοντας ως βασική ομάδα που πλήττεται, τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
Η Gao Rongrong, θύμα του Φάλουν Γκονγκ, από την επαρχία Λιαονίνγκ. Έτος 2005
Η Ιταλία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ έχουν θεσπίσει νόμους ώστε να σταματήσουν τον μεταμοσχευτικο τουρισμό στην Κίνα. Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ψήφισμα το 2013 αλλά και προσφάτως τον Μάιο του 2022 όπου καταδίκασε την απεχθή πρακτική του Κινεζικού καθεστώτος.
Όμως:
Για πρώτη φορά, εδώ και 25 χρόνια, το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην καταδίκη της Κομμουνιστικής Κίνας για την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ.
Ενώ τα προηγούμενα ψηφίσματα αφορούσαν κυρίως την αναγκαστική αφαίρεση οργάνων των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ και άλλων, το νεότερο ψήφισμα καταδικάζει ανοιχτά τους δράστες που εμπλέκονται στην καταστολή και την παρακολούθηση ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων διεθνών ερευνών, διαφόρων κυρώσεων και ποινικών διώξεων.
Το ψήφισμα P9-TA (2024) 0037 ενεκρίθη με πλειοψηφία στις 18 Ιανουαρίου 2024 στο Στρασβούργο.
Αυτό το ψήφισμα είναι ζωτικής σημασίας, γιατί όχι μόνο διατυπώνει ξεκάθαρα την φρίκη της βίαιης εκστρατείας του ΚΚΚ κατά του Φάλουν Γκονγκ, αλλά απαιτεί επίσης αποφασιστικά μέτρα για την διερεύνηση αυτών των φρικαλεοτήτων και την τιμωρία των δραστών.
Το ψήφισμα ζητά επίσης την άμεση απελευθέρωση του κ. Ding Yyande, πατέρα του κ. Ding Lebin, που είναι κάτοικος Βερολίνου εδώ και 11 χρόνια, ο οποίος ταξίδεψε από την Γερμανία στην Γαλλία για την ψηφοφορία του ψηφίσματος στις 18 Ιανουαρίου, και διεξάγει μια μεγάλη εκστρατεία διάσωσης της οικογένειάς του, του πατέρα του και της μητέρας του κ. Ma Ruimei, που συνελήφθησαν και οι δύο (μαζί με άλλους 70 ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ) τον Μάιο του 2023 μόνο και μόνο επειδή επιδίδοντο σε αυτήν την άσκηση διαλογισμού. Η σύλληψή τους έγινε την ώρα εργασίας τους στην φυτεία τσαγιού.
Η μητέρα του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, ο πατέρας του όμως εξακολουθεί να κρατείται παράνομα, και μάλιστα στις 15 Δεκεμβρίου 2023 πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση στην Κίνα και πρόστιμο περίπου 2.100 USD.
Ο Γερμανός πολιτικός Michael Gahler, χορηγός του ψηφίσματος, σχολίασε ότι ο κ. Ding Yuande και ασκούμενοι σαν αυτόν είναι αθώοι. Δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα. «Είναι αθώος. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο συνελήφθη είναι ότι εξασκεί Φάλουν Γκονγκ.»
Μεταξύ της πολυεπίπεδης λίστας συστάσεων, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν τον τερματισμό κάθε θρησκευτικής δίωξης από το ΚΚΚ στο ψήφισμα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνικής δίωξης και της διάχυτης χρήσης λογοκρισίας και παρακολούθησης που βασίζεται στην τεχνολογία.
Το ψήφισμα προτρέπει το ΚΚΚ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και το κινεζικό σύνταγμα.
Το ψήφισμα έθεσε, επίσης, μια νέα σύσταση: μια διεθνή έρευνα για την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, θα διαβιβάσει αυτό το ψήφισμα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στα κράτη μέλη και στο κινεζικό καθεστώς.
Το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει δημόσια σε αυτό το ψήφισμα, από τις 19 Ιανουαρίου 2024…
Ειρηνική Διαμαρτυρία για το Φάλουν Γκονγκ στην Ρώμη. |
Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ