Δελτίο Τύπου 812
Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2024
Σήμερα, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, το ΠΑΚΟΕ σας ενημερώνει για τα οικο-γεγονότα που επέλεξε, από 22 Ιανουαρίου έως 26 Ιανουαρίου 2024.
Σήμερα θα διαβάσετε για τις εγκληματικές παραλείψεις της ΕΥΔΑΠ στην σωστή διαχείριση τοξικών αποβλήτων στην Δυτική Αττική, την καταστροφική παρέμβαση της πολιτείας στο Κίνημα για Ελεύθερες Παραλίες, την παράνομη ιδιωτική λίμνη της Σιθωνίας στην Χαλκιδική του τέως δημάρχου Ι. Τζίτζιου, όπως και τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα και το νερό.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ!
Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για την σωστή αποθήκη και διαχείριση των τοξικών αποβλήτων που προκύπτουν από τις επισκευές διαφόρων έργων της ΕΥΔΑΠ.
Το ΠΑΚΟΕ δηλώνει ότι θα προβεί σε επιτόπια έρευνα των καταγγελλομένων και θα απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι αυτά τα απόβλητα έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 1 ή 2 χρόνια πριν. Οι αρμόδιοι τώρα είδαν το πρόβλημα; Το ΠΑΚΟΕ θα επέμβει!
Χωρίς κανέναν έλεγχο αποκατάστασης των αποβλήτων των επισκευών των εγκαταστάσεων του δικτύου ύδρευσης! Αποτέλεσμα; Η Εσωτερική Επιθεώρηση διεπίστωσε στις 30-31 Οκτωβρίου 2023 καρκινογόνα απόβλητα και κίνδυνο θανάτου από εισπνεόμενη σκόνη αμιάντου, από τις κομμένες και εκτεθειμένες σωλήνες του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.
Καρκινογόνες ίνες αμιάντου.
Στο σχετικό έγγραφο ελέγχου που έγινε στους χώρους προσωρινής αποθήκευσης του Περισσού και του Μενιδίου αλλά και στα απόβλητα αποχέτευσης στου Ρέντη, στα προϊόντα εκσκαφής, παρατηρήθηκαν αποξηλωμένα τμήματα σωλήνων αμιαντοτσιμέντου! Παρατημένα και αναμεμειγμένα μπάζα μέσα στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, σε έκθεση, με κομμένες σωλήνες αμιάντου να προβάλλονται δημοσίως, χωρίς να βρίσκονται σε σάκκους, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΕΥΔΑΠ έστειλαν το πόρισμα στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, στις 7 Νοεμβρίου 2023, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Λένε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων, τα παραπάνω προϊόντα εκσκαφής λόγω του ότι περιέχουν κομμάτια αμιαντοτσιμέντου, χαρακτηρίζονται ως “Μπάζα εκσκαφής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες”».
Αυτό σημαίνει ότι η αρμόδια Διεύθυνση της ΕΥΔΑΠ, η Διεύθυνση Υγείας, Aσφάλειας και Περιβάλλοντος, γνωρίζουν το πρόβλημα και είναι εγκαίρως ενήμερες. Το ερώτημα είναι τι γίνεται σήμερα με την απομάκρυνση των μπαζών, ύστερα από το πέρας 3 μηνών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, στο οποίο πρέπει να καταχωρίζονται τα φαινόμενα που εντοπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι απορίας άξιον εάν οι κάτοικοι των περιοχών Περισσού και Μενιδίου και των όμορων Δήμων ήταν ενήμεροι για τις επικίνδυνες υγειονομικές ζώνες και για τα έργα αποκατάστασης βλαβών, με ειδικές σημάνσεις…
Η έκλυση ινών αμιάντου είναι επιβλαβής όχι μόνον για τους κατοίκους αλλά και για τους εργαζομένους της δημοσίας υπηρεσίας. Ειδικώς για τους τελευταίους, απαιτούνται μέτρα προστασίας και προφύλαξης από το τοξικό υλικό, σχετικά με την συλλογή και την μεταφορά του αμιάντου, με βάση τον νόμο 4819/2021. Η σκόνη του αμιάντου είναι πολύ βλαβερή, προκαλώντας αμιάντωση, μεσοθηλίωμα και καρκίνο του πνεύμονα.
Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
ΣΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΤΣΕΤΑΣ»
ΤΟ ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει τις ωμές παρεμβάσεις ιδιωτών, τρισάθλιων επιχειρηματιών, που για να αισχροκερδίσουν, καταλαμβάνουν παράκτιους χώρους πλουτίζοντας με τις παράνομες δραστηριότητές τους.
Τρανταχτό παράδειγμα ο «ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ» κάτω από το «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στο Παλαιό Φάληρο.
Χρόνια τώρα, από το 2015, το ΠΑΚΟΕ αγωνίζεται να απαλλαγεί η παραλία των λουομένων από τον «Σαλαπάτα», αλλά δυστυχώς, όπως μάς λένε αρκετοί, αυτός έχει «δόντι». Το ΠΑΚΟΕ συνεχίζει τον αγώνα για να βγάλει το «δόντι»…
Αίσχος, κύριοι της εξουσίας!
Η συζήτηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο για την χρήση των αιγιαλών και παραλιών έχει προκαλέσει την παρέμβαση των Κινήσεων Πολιτών.
Καταπάτηση παραλίας από την τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα «Σαλαπάτας».
Έτσι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου «Αρχίλοχος», η Κίνηση Πολιτών Πάρου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες, παρενέβησαν με κείμενό τους στο οποίο δηλώνουν τα εξής:
- Οι παραλίες δεν είναι δημόσια περιουσία αλλά δημόσιο αγαθό προς προστασία και όχι προς προσοδοφορία.
- Η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς.
- Οι παραλίες αποτελούν ζωτικά οικοσυστήματα και προστατεύονται συνταγματικά. Καμμία παραλία υπό την προστασία της Natura δεν θα πρέπει να εκμισθώνεται.
- Σε όλα τα στάδια της οικονομικής παραχώρησης, πρέπει να τηρούνται οι όροι της απόλυτης διαφάνειας. Δηλαδή:
*πριν από την ανάρτηση των προκηρύξεων και την επιλογή όσων επιλέγονται προς παραχώρηση, να απαιτείται έγκριση από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.
* στο στάδιο της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, να γίνονται σαφείς και εύκολα προσβάσιμοι οι όροι και τα όρια της κάθε παραχώρησης.
* στο στάδιο των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές να πληροφορούνται οι πολίτες ποιες παραλίες ηλέγχθησαν και τι διεπιστώθη από τους ελέγχους.
* στο στάδιο των κυρώσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρέχουν απρόσκοπτη πληροφόρηση στους πολίτες για το είδος των κυρώσεων και την τελική εφαρμογή τους.
Οι Κινήσεις Πολιτών απέστειλαν κείμενο προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία.
Εν ολίγοις, οι ευθύνες πρέπει να βαρύνουν αυτόν που γνωρίζει τα τοπικά χαρακτηριστικά, έχει δυνατότητα άμεσης εποπτείας και παρέμβασης, και λογοδοτεί στους πολίτες και την Δημοτική Αρχή.
Σε αυτό το κείμενο τονίζουν τα εξής:
- Την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης και μίσθωσης αιγιαλού σε ικανό διάστημα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στις 30.03 αντί στις 31.07, όπως ορίζει η τελευταία ΚΥΑ 38609/2023 (άρθρο 6).
- Τον σαφή προσδιορισμό χρόνου λήξης χρήσης (όχι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου), κατά τον οποίον οι ομπρέλλες και οι ξαπλώστρες θα πρέπει να αποσύρονται από την παραλία, μαζί με τις βάσεις τους. Η πάκτωση πρέπει να απαγορεύεται ρητώς.
- Η παραχώρηση της εκμεταλλεύσιμης ζώνης πρέπει να γίνεται στο 40%.
- Οι περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 πρέπει να εξαιρούνται.
- Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων ένας δήμος θα μπορεί να δημοπρατεί τμήματα παραλιών. Πρέπει να υπάρχουν παραλίες πλήρως ελεύθερες.
Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΗΝ ΣΙΘΩΝΙΑ
Δήμαρχος να σου πετύχει!
Με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Και την ανοχή της κρατικής μηχανής
Η Σιθωνία με τις ατελείωτες ομορφιές της (καβουρότρυπες κ.λπ.) χωλαίνει στην διοίκηση και την διαχείρισή της. Πριν από 10 χρόνια το ΠΑΚΟΕ είχε επισκεφθεί την περιοχή και είχε διαπιστώσει μερικά προβλήματα όσον αφορά τις καταπατήσεις δασών και παραλιών.
Εν τούτοις, ο …ανεκδιήγητος τέως Δήμαρχος εκμεταλλευόμενος την …εξουσία του, μέχρι και προσωπική λίμνη έφτιαξε.
Το ΠΑΚΟΕ θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για αυτές τις παρανομίες του …τέως.
Λοιπόν, μία νέα λίμνη απέκτησε η Σιθωνία της Χαλκιδικής. Από τα μέσα του 2022 και μετά…
Η περιβόητη ιδιωτική λίμνη του πρώην δημάρχου Ι. Τζίτζιου.
Μία τεχνητή λίμνη (70×90 μ. μαζί με τα αναχώματα), με γλυκό νερό, και πιθανώς πόσιμο, χωρίς όμως να αποθηκεύει το βρόχινο, μια δεξαμενή επί της ουσίας, που γεμίζει με μία ή περισσότερες γεωτρήσεις και ηλεκτροδοτείται από τις πέριξ κατοικίες.
Η έκταση της λίμνης δεν είναι καταχωρισμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Πώς εξηγείται η παρουσία μιας δεξαμενής στα ορεινά, για την …ελαιοκαλλιέργεια, την στιγμή που τα πεδινά (περιοχή Νικήτη) υποφέρουν από λειψυδρία; Ιδιοκτήτης της λίμνης είναι ο υπόδικος πρώην Δήμαρχος Ι. Τζίτζιος. Το έργο μάλιστα δεν διαθέτει και περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης!
Η εισαγγελική παρέμβαση κρίνεται επιτακτική!
Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Το ΠΑΚΟΕ έχει τονίσει επανειλημμένως τον κίνδυνο από την ύπαρξη στα τρόφιμα βαρέων μετάλλων. Ταυτόχρονα έχει καταγγείλει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, ιδιαίτερα του εξασθενούς χρωμίου σε διάφορες περιοχές (Λουτράκι, Άργος, Ναύπλιο, Οινόφυτα κ.α.), από δικές του έρευνες.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», όμως, γιατί παρά το γεγονός αυτό, οι δήθεν αρμόδιοι δεν θέλουν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των παιδιών.
Σε συνέχεια του προηγούμενου τεύχους του Ιανουαρίου 2023 για τις επικίνδυνες χρωστικές στα τρόφιμα, τώρα έρχονται να προστεθούν και τα βαρέα μέταλλα, ως ύποπτα για την δημιουργία καρκίνου.
Οι περιβαλλοντικοί όροι δεν τηρούνται στην βαριά βιομηχανία και τα θερμοκήπια, με αποτέλεσμα τα βαρέα μέταλλα μέσω της ρύπανσης του νερού, του αέρα και του εδάφους από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, να μεταφέρονται στα προϊόντα και τα τρόφιμα.
Ο γνωστός διατροφολόγος από το Ρέθυμνο, Χάρης Χαρωνίτης, ανεφέρθη στις νέες μελέτες που συσχετίζουν την έκθεση στα βαρέα μέταλλα με τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο καρκίνου όσο και άλλων παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι απειλείται άμεσα η υγεία των καταναλωτών. Σημαντικά ήταν και τα πορίσματα του Συνεδρίου της Εταιρείας Ανάλυσης Κινδύνου για το 2023, όπου τονίσθηκε ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης βαρέων μετάλλων είναι περισσότερο έντονες στα παιδιά.
Ίχνη μολύβδου, αρσενικού και καδμίου βρίσκονται σε κοινά τρόφιμα, όπως το ρύζι και τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και το σπανάκι. Ο μόλυβδος παρουσίασε μέτρια έως υψηλή βαθμολογία κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εγκεφάλου. Έχει αιμοποιητικές, αναπαραγωγικές, νευρολογικές, νεφρικές και αναπνευστικές επιδράσεις. Πηγές του καδμίου είναι τα λιπάσματα, οι εκπομπές εργοστασίων, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, οι σπόροι, τα δημητριακά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και ο καπνός του τσιγάρου.
Στην ίδια Μελέτη Ανάλυσης επισημάνθηκε ότι κάθε χρόνο περισσότερες από 6.000 επί πλέον περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα και πάνω από 7.000 περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος, μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση ανόργανου αρσενικού στις ΗΠΑ.
Στο περιοδικό «Nature Communications» διαπιστώνεται ότι τα καρκινογόνα βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο, μπορεί να αποτελούν υποτιμημένο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, από τις δασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, αναλύοντας τα εδάφη και την στάκτη μετά τις πυρκαγιές του 2019 και του 2020 στην Β. Καλιφόρνια, οι ερευνητές παρατήρησαν επικίνδυνα επίπεδα βιοδιαθέσιμου αντιδραστικού χρωμίου.
Ακόμη και στην νότια Κρήτη, όπου δεν υπάρχει βαριά βιομηχανία, αρκούν τα θερμοκήπια -με την χρήση χημικών λιπασμάτων και φαρμάκων- για να προκαλέσουν καρκινογενέσεις, έστω και αν σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί! Αυτό οφείλεται κατά ένα λόγο και στην στροφή προς την βιολογική καλλιέργεια για την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων.
Για αυτόν τον λόγο, προτείνεται η στροφή των καταναλωτών στα εποχικά και τα παραδοσιακά προϊόντα, τα μικρά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, ως μέρος μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.
Από την Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ