Δελτίο Τύπου792                                   Αθήνα 13/11/2023

Οι μετρήσεις ποσοστών ραδιενέργειας σε περιοχές της Αττικής δικαιώνει το ΠΑΚΟΕ για τους περιβαλλοντικούς αγώνες του και τους κινδύνους των μετρήσεων που καταγράφει για την δημόσια υγεία. Και ιδιαίτερα για την ζοφερή περίοδο της άνοιξης του 1986, που οι τιμές του καισίου και του στροντίου ήταν πολύ υψηλές και οι τότε κρατούντες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Γεώργιος Γεννηματάς (Υπουργός Υγείας) και Γιάννης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος του «Δημόκριτου») για να εφησυχάσουν τους πολίτες, έβγαιναν στην τηλεόραση και έτρωγαν φράουλες. Όμως εξ αιτίας αυτής της εγκληματικής πολιτικής 14.500 Έλληνες πολίτες έχασαν την ζωή τους. (Βλ. μελέτη του ΠΑΚΟΕ και του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξάς-1989.)

 Το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ κατέγραψε ποσοστά ραδιενέργειας (παρουσία καισίου 137/Cs-137) σε 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Αυτό το στοιχείο αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη προ ϊόντα σχάσης του ουρανίου και σχετίζεται με το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ το 1986. Και τότε τόσο ο «Δημόκριτος» όσο και το ΕΜΠ είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά ραδιοϊσότοπων, δηλαδή ραδιοκαισίου, ιωδίου και τελλουρίου.

Οι τιμές συγκέντρωσης καισίου, επειδή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, όπου δεν είναι ανησυχητικά για την δημόσια υγεία. Για τις τιμές που παρουσίασε η έρευνα του καισίου, το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι έχοντας το νομοθετικό πλαίσιο, το σύστημα «ALARA» που εφαρμόζεται παγκοσμίως δεν αφήνει σε κανέναν επιστήμονα το δικαίωμα να γράφει για χαμηλά επίπεδα άνευ σημασίας, επειδή σε προτάσεις αναφέρονται «μηδενικά επίπεδα».

Κατά τον κ. Θεόδωρο Μερτζιμέκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ, για την καταγραφή των μετρήσεων επελέγησαν περιοχές αδιατάρακτες από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ώστε να γίνει πιο αντικειμενική η εκτίμηση των στοιχείων που τότε εναποτέθηκαν. Δηλώνει ότι τα δείγματα που μετρήθηκαν, μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με σύγχρονους ανιχνευτές ακτινοβολίας, με ένα καλά βαθμονομημένο σύστημα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του κ. Φοίβου Γελάτσορα. Αυτό το γεγονός μαρτυρεί πώς η επιστημονική έρευνα και τα επιστημονικά στοιχεία ενισχύουν την κοινωνική γνώση και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενημέρωση του κοινού. Με τον ερευνητή κ. Παύλο Κρασσάκη δημιουργήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης, ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα γεωχωρικής κατανομής με δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης των δεδομένων.

Πυρηνική Ενέργεια: Όχι, ευχαριστώ

Αυτό το γεγονός της επικαιρότητας φέρνει πάλι στο προσκήνιο την συζήτηση για την αξία της πυρηνικής ενέργειας. Το ΠΑΚΟΕ, ήδη στο τεύχος 153 του Περιοδικού «Οικονομία για το Περιβάλλον» του Ιουνίου 2023, είχε αναφερθεί στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Η συζήτηση και ο σχεδιασμός της κρατικής πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση έχουν ανοίξει το πλαίσιο του διαλόγου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια. Αυτή η συζήτηση λοιπόν τίθεται στο πλαίσιο της επίλυσης του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος.

Χώρες της Ευρώπης εμμένουν στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Η Γερμανία ανέβαλε την απόφασή της για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, το κλείσιμο των οποίων σχεδιάζετο έως το τέλος του 2023. Βέλγιο και Ισπανία ακολουθούν το παράδειγμα της «αποπυρηνικοποίησης». Η Αυστρία, με δημοψήφισμα του 1978, είχε πει «όχι» στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τήρησε μια αυστηρή στάση απειλώντας με μηνύσεις την ΕΕ όσον αφορά στον πιθανό χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης ενέργειας». Η νέα τεχνολογία των πυρηνικών αντιδραστήρων ως αυτοτελών συναρμολογούμενων μονάδων ενισχύει την άποψη στα lobbies της χρησιμότητας της πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία εξακολουθεί να παραγάγει ηλεκτρική δια της πυρηνικής, είναι γεγονός όμως ότι έχει μειωθεί τόσο η ασφάλεια όσο και ο χρόνος ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η Μεγάλη Βρεταννία προβαίνει σε αντικατάσταση υποδομών, ενώ και άλλες χώρες εισέρχονται στο παιχνίδι. Η Ολλανδία θέλει να αυξήσει τα εργοστάσιά της, η Πολωνία θέλει να εισέλθει στην πυρηνική παραγωγή, ενώ η Φινλανδία ξεκινά την λειτουργία του νέου πυρηνικού εργοστασίου της.

Το ΠΑΚΟΕ δεν εγκρίνει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο. Η έκρηξη του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ και το πυρηνικό νέφος -για το οποίο μίλησε ανοικτά και απετύπωσε τις επιπτώσεις του, που σκέπασε την Ευρώπη σε 48 ώρες, είναι ένα πρώτο παράδειγμα. Το ΠΑΚΟΕ δίνει έμφαση στην άποψη των πολιτών και τους πολυετείς αγώνες τους. Οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται και με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις μάχες γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ως το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, και με το νέο στην Μεσόγειο, στην βάση του Ακκουγιού στην Τουρκία. Οξείες δηλητηριάσεις, καρκίνοι και τερατογενέσεις είναι από τις πρώτες αρνητικές περιβαλλοντικές και υγειονομικές βόμβες. Το ΠΑΚΟΕ έχει πρωτοστατήσει στους αντιπυρηνικούς αγώνες του 1979 με συζητήσεις, συγκεντρώσεις και πληθώρα ενημερωτικών δράσεων προς τους πολίτες για τις επικίνδυνες συνέπειες της κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο. Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει την στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που ψήφισαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη ενέργεια», στην ψηφοφορία ντροπής της 6ης Ιουλίου 2022. 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ