Δελτίο τύπου786                                             Αθήνα, 31/10/2023

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ

Εδώ και σαράντα έτη η επιστημονική κοινότητα συζητούσε χωρίς να καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για την Ασπαρτάμη, το δημοφιλές συνθετικό γλυκαντικό (200 φορές γλυκύτερο από την ζάχαρη που χρησιμοποιείται κυρίως σε τυποποιημένα τρόφιμα), που δηλώνεται είτε το όνομα ασπαρτάμη είτε με το αριθμό E 951 και ανεκαλύφθη από τον

                                       ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗΣ

                Σε  ξηρή μορφή της είναι κρυσταλλική, άοσμη σκόνη λευκού χρώματος, πολύ σταθερή , αλλά αποικοδομείται σε υψηλές θερμοκρασίες, και σε υδατικά διαλύματα με την πάροδο του χρόνου. Η ασπαρτάμη είναι σταθερή σε ξηρές συνθήκες, ωστόσο σε διαλύματα υποβαθμίζεται με την θέρμανση. Ο ρυθμός υποβάθμισης εξαρτάται από το pH και την θερμοκρασία. Βέβαια η ασπαρτάμη δεν είναι κατάλληλη για τρόφιμα που πρόκειται να υποστούν ψήσιμο, αφού σε υψηλή θερμοκρασία διασπάται και χάνει την γλυκιά της γεύση. Σε αυτές τις περίπτωσεις αντικαθίσταται με μία άλλη γλυκαντική ουσία πιο σταθερή σε υψηλή θερμοκρασία, την ακεσουλφάμη Κ.

Την ευθύνη για να λάβει έγκριση ένα ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό προϊόν και να κυκλοφορήσει στην αγορά έχουν η Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, JECFA) της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization, FAO), η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, και παρέχει συμβουλές για τον διατροφικό κώδικα (codex alimentarius), αλλά και ο WHO ή ΠΟΥ ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Ασπαρτάμη και υγεία

    Κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην ασπαρτάμη και παρουσιάζουν ημικρανίες, αλλαγή στην διάθεση (επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα), ναυτία, διάρροια, γαστρεντερικές και γυναικολογικές διαταραχές (π.χ. διαταραχές στην εμμηνόρροια). Όλες οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν ήπιας μορφής και δεν παρουσίασαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Το σώμα αφομοιώνει την ασπαρτάμη που διαλύεται σε αντίθεση με την σακχαρίνη, η οποία δεν διασπάται στους ανθρώπους. Τα συστατικά της ασπαρτάμης ως διαλύματος μπορεί να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα και να εναποτεθούν σε οποιονδήποτε ιστό προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Ασπαρτάμη και διατροφή

Τα υποκατάσταση ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην υγεία, που συνδέονται τόσο με τον σακχαρώδη διαβήτη όσο και με την παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και παίρνει την ενέργειά του. . Είναι ένα χημικώς τροποποιημένο προϊόν «διαιτητής» που περιέχει πολλαπλά άλατα και ασπαρτάμη και που στην πραγματικότητα αναπτύσσει την επιθυμία κατανάλωσης υδρογονανθράκων. Είναι πολύ πιο πιθανό λοιπόν να έχουμε αύξηση σωματικού βάρους παρά μείωση. Πέρα από το ζήτημα του καρκίνου, ο ΠΟΥ πρόσφατα επισήμανε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν ωφελούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η αντικαρκινική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ισχυρίζεται ότι η ασπαρτάμη είναι «πιθανή καρκινογόνος ουσία», επικαλούμενη «περιορισμένα στοιχεία» για έναν «τύπο καρκίνου του ήπατος». Όμως, σύμφωνα με την δική της ταξινόμηση κινδύνου, η εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση ήταν χαμηλή, παραδεχόμενη ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

                                                                                            Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ