ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 785Αθήνα 27.10.2023

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά όταν ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

 Το πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας επηρεάζει πλούσιες και φτωχές χώρες, με το μεγαλύτερο φορτίο σε αναπτυσσόμενες χώρες (από τα 43 εκατομμύρια των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα 39 εκατομμύρια ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες).

Σε «σπορ πολυτελείας» εξελίσσεται η καθημερινή σίτιση των πολιτών της Ελλάδας, καθώς η τιμή των προϊόντων φτάνει στα ύψη, με την κυβέρνηση να μένει στα «Θα» και τα «βλέποντας και κάνοντας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών (BEUC) προτρέπει να εισακουσθούν άμεσα τα αιτήματα της για τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής των πολιτών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, προτρέπει σε απαγόρευση των υπερφθοριομένων αλκυκλιώμενων υλικών ουσιών (PFAS) των συσκευασιών τροφίμων. Η BEUC τονίζει σε ανακοίνωση της πως προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών των τροφίμων, έχουν «κατακλυστεί από επιβλαβείς χημικές ουσίες».

Παράλληλα, η Οργάνωση καταγγέλλει ότι «μεταξύ των χημικών ουσιών που εντοπίσθηκαν από μέλη της, είναι μερικές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και αναπαραγωγικές βλάβες, ή που παραμένουν επ’ αόριστον στη φύση και συσσωρεύονται στις  τροφικές αλυσίδες».

Ακρίβεια – ποιότητες και τιμές

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε προ ημερών έρευνα στη Βαρβάκειο Αγορά και στα σούπερ μάρκετ, σχετικά με τις τιμές των κρεάτων, των ψαριών, και των θαλασσινών. Ενδεικτικά, σε συνεντεύξεις που πήραμε, πολίτες μας μίλησαν με απογοήτευση για την ακρίβεια και εκτίμησαν ότι η κατάσταση με την ακρίβεια δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Στην ιχθυαγορά της Βαρβάκειου, ενδεικτικά και συγκεκριμένα, οι πολίτες μας είπαν πως έχουν  τα πράγματα. Η κυρία Αγγελική Κώτσιου μας είπε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα ρε παιδιά, δεν βλέπετε τον κόσμο εδώ πέρα; Οι περισσότεροι έρχονται και κοιτάνε και άντε να πάρουν μια σακούλα και εδώ και στην κρεαταγορά. 

Η ποιότητα είναι φυσικά πολύ καλύτερη από αλλού και δεν είναι και ακριβές οι τιμές. Όμως κοιτάζουν όλοι να κόψουν από όπου μπορούν και ένα και δύο ευρώ στις αγορές τους. Δεν περισσεύει τίποτα. Δηλαδή για να αγοράσεις τώρα ελαιόλαδο πρέπει να κόψεις από πολλά άλλα πράγματα. Είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα, δεν βλέπω να φτιάχνουν άμεσα».

Ο κύριος Λευτέρης τόνισε ότι αν συνεχίσει αυτό το κύμα ακρίβειας, θα πεινάσει πολύς κόσμος. «Δύσκολα είναι τα πράγματα παιδιά, πολύ δύσκολα. Έρχεσαι και ψάχνεις γύρω γύρω μπας και βρεις κάτι να πάρεις. Αξίζει καλύτερα εδώ στην αγορά βέβαια γιατί έχουν φρέσκα πράγματα.

Και πάλι δύσκολα είναι. Μια γύρα να κάνεις στους πάγκους και θα ακούσεις τον κόσμο να το λέει. Αν συνεχιστεί αυτό θα πεινάσει πολύς κόσμος. Κόβουνε όλοι από παντού μπας και φτάσουν τα λεφτά μέχρι τέλος του μήνα, αλλά δεν βγαίνει. Κόβεις από βενζίνες, κόβεις από θέρμανση, κόβεις από παντού, στο τέλος θα κόβεις και από το φαγητό.

Δεν έχουν λεφτά οι άνθρωποι. Πήγαινε πάρε λάδι τώρα, που έχουν βάλει και τα μαραφέτια (σ.σ. αντικλεπτικοί μηχανισμοί) και τα δίνουν όσο κάνουν τα ακριβά τα ποτά. Λες είναι πολυτέλεια το λάδι δηλαδή… Δεν βλέπω να αλλάζουν τα πράγματα, από αυτά που λένε κυβερνήσεις μην εμπιστεύεσαι τίποτα. Τον χειμώνα ο κόσμος δεν θα έχει ούτε πατάτα να βράσει με αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία».

Μία από τα ίδια στα Supermarket

Περίπου ίδια εικόνα πήραμε και από την έρευνα μας σε γνωστές αλυσίδες supermarket στο κέντρο της Αθήνας, με τους καταναλωτές να είναι εμφανώς δυσαρεστημένοι με τις τιμές.

Συγκεκριμένα, η κυρία Θάλεια μας τόνισε πως «όλα έχουν φτάσει στα ύψη, δεν πλησιάζεις εύκολα. Κρέατα και ψάρια κατεψυγμένα αντέχουμε και μέχρι εκεί. Αλλαντικά, τυριά με το ζόρι και αυτά. Τι να φάμε κιόλας; Όλα στον Θεό είναι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κύριος Θάνος, έδειχνε ιδιαίτερα απογοητευμένος έξω από την πόρτα του Super Market και χαριτολογώντας δήλωσε πως θα γίνει χορτοφάγος.

Έτσι όπως μας πάνε δηλαδή, θα κόψουμε και το κρέας και το ψάρι και όλα, θα γίνουμε χορτοφάγοι να μασάμε μαρούλια και μαϊντανούς. Το Καλάθι του Νοικοκυριού είναι αστείο, άσε να τα λέει αυτά ο Άδωνις. Θα έρθει εδώ να ψωνίσει, με την τσέπη να του κρέμεται έξω από το παντελόνι; Άσε τους υπουργούς και τους πρωθυπουργούς να λένε, εμείς θα είμαστε στη δίαιτα».

Στην αλυσίδα «ΑΒ Βασιλόπουλος» επί της οδού Ολυμπιονικών, συναντήσαμε την ίδια κατάσταση.

Η κυρία Βάσια είχε μόλις βγει από το κατάστημα, όταν μας δήλωσε πως οι τιμές είναι απαγορευτικές. «Που να τα βρει ο κόσμος τα λεφτά ρε παιδιά για να πάρει κρέας και ψάρι και ό,τι άλλο είναι χρήσιμο; Απαγορευτικές οι τιμές, απλησίαστες. Δεν σε φτάνουν να φας αν είσαι μόνος σου, αν βάλεις και στόματα να θρέψεις τότε γίνεται πανηγύι».

«Χρυσές δουλειές» για τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, τους πρώτους εννέα μήνες παρουσίασαν αύξηση παραγγελιών κατά 9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (ευρώ) online αγορών ήταν +30% σε προϊόντα για κατοικίδια, +18% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +14% σε ποτά και αναψυκτικά, +14% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, +11% σε φρέσκα τρόφιμα, +10% σε βρεφικά είδη, +9% σε είδη αρτοποιίας, +8% σε συσκευασμένα τρόφιμα, +7% σε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, ενώ τα λοιπά είδη αυξήθηκαν σε αξία (ευρώ) online αγορών κατά 12%.

Όπως αναδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα, η Δευτέρα αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για τα οnline ψώνια του νοικοκυριού, αφού το 16,7% των συνολικών παραγγελιών γίνονται τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε παρόμοια τάση κινείται και η Παρασκευή, με το ποσοστό των συνολικών παραγγελιών να ανέρχεται, αντίστοιχα, σε ποσοστό 16,3%.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος που μετρά η Convert Group μέσω της πλατφόρμας της eRetail Audit δεν περιλαμβάνει Q-Commerce καταναλωτές με δικές τους αποθήκες, όπως για παράδειγμα οι eFood Market, Pop Market, Rabbit & Wolt Market, αλλά και όσους συνεργάζονται με τοπικά καταστήματα grocery όπως το Box και το Instashop που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εποχή», τρεις γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου έτυχαν έγκρισης για χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές, όχι για καλλιέργεια, ενώ ανανεώθηκε η έγκριση μίας ακόμη ΓΤ ποικιλίας αραβοσίτου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ο αρμόδιος φορέας, ανακοίνωσε ότι της έγκρισης των νέων ποικιλιών προηγήθηκε διεξοδική και αυστηρή διαδικασία ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Αφού τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν στην απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία, ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης, εναπόκειται στην Επιτροπή η έκδοση της απόφασης (οι άδειες ισχύουν για 10 χρόνια, ενώ οι αυστηροί κανόνες αναγνωρισημότητας και ιχνηλασιμότητας σπανίως τηρούνται).

Αντίθετα, η ανάπτυξη και η παραγωγή τους, αντί να συμβάλλουν στη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, ευνοούν τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και την εδραίωση του ελέγχου των μεγάλων εταιρικών ομίλων στην παραγωγική αλυσίδα. Με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύεται, ούτε διασφαλίζεται το εισόδημα των μικρών αγροτών και η ελευθερία τους να επιλέγουν τι θα καλλιεργήσουν.

Οι ΓΤΟ τείνουν να καθιερώσουν ένα μοντέλο γεωργίας που βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια και τη συστηματική χρήση φυτοφαρμάκων, μια προσέγγιση που θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και την υγεία των αγροτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολυεθνικές βιοτεχνολογίας ισχυρίζονται ότι η επεξεργασία γονιδίων είναι ασφαλής, επειδή μιμείται τους φυσικούς μηχανισμούς γενετικής εξέλιξης και αναπαραγωγής της φύσης (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των φυτών, των μικροοργανισμών και των ζώων), με μόνη διαφορά ότι εφαρμόζει μηχανισμούς επιτάχυνσης των φυσικών διαδικασιών.

Είναι κοινό και μόνιμο αίτημα όλων των οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος η διασφάλιση της αναγνωσιμότητας, της ιχνηλασιμότητας των ΓΤΟ (μέσω ειδικής ετικέτας επι του προϊόντος), η ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας εγκρίσεων ακαταλληλότητας και ο έλεγχος της διαδικασίας, παραγωγής και διανομής.

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί αποτελούν απειλή για την επισιτιστική κυριαρχία, τα εισοδήματα των αγροτών, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Η απαίτηση ευρωβουλευτών για μείωση των φυτοφαρμάκων
κατά 50% έως το τέλος του 2023

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, σε κείμενο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ, σχετικά με τα μέτρα για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων, ζητείται η μείωση του κατά 50%.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να θέσει στόχο για την αύξηση των πωλήσεων φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου, αλλά και να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των γεωργικών και αγροδιατροφικών προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ.

Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 2 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν  ότι έως το 2030, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά τουλάχιστον 50% και τη χρήση των λεγόμενων «πιο επικίνδυνων προϊόντων» κατά 65%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2013-2017. Γι’ αυτό η Επιτροπή πρότεινε ως στόχο τη μείωση κατά 50% και για τα δύο με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017.

Οι βιοκαλλιεργητές της Ευρώπης ζητούν να συνεχιστεί το «βέτο»
της απαγόρευσης των νέων γονιδιωματικών τεχνικών

Όπως μεταφέρει το ypaithros.gr, οι βιοκαλλιεργητές της ΕΕ ζητούν, μέσω του οργανισμού IFOAM Organics Europe, τη διατήρηση απαγόρευσης σε όλες τις νέες γονιδιοματικές τεχνικές (NGT).

 Ο συγκεκριμένος φορέας έχει επανειλημμένως διατυπώσει την άποψη του, σχετικά με το συμφέρον των βιοκαλλιεργητών. Η Ευρωπαϊκή IFOAM, τονίζει πως μέχρι σήμερα «η χρήση τεχνικών επεξεργασίας γονιδίων δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται από τον ίδιο φορέα πως «είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν νομικά και τεχνικά μέτρα στους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή IFOAM,  το κίνημα των βιολογικών τάσσεται ενάντια σε ένα εκ νέου άνοιγμα του Κανονισμού Βιολογικών της ΕΕ.

«Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ακεραιότητα της βιολογικής αλυσίδας εφοδιασμού, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των βιολογικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής IFOAM, Jan Plagge.

    Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ