Δελτίο Τύπου 780

Αθήνα, 16 – 10 – 2023

Το διήμερο 12 -13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ εθελοντισμού «Voluntary Action» στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, υπό την οργάνωση του Skywalker.gr. Το ΠΑΚΟΕ συμμετείχε στο διήμερο φεστιβάλ, ενώ ήταν και από τις οργανώσεις που βραβεύτηκαν για το έργο τους. 

Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ  βραβεύτηκε στο πλαίσιο του διήμερου φεστιβάλ για τις πολυετείς και συνεχείς δράσεις του και ο πρόεδρος, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, τόνισε  το πόσο σημαντικό είναι να «ακούγεται» η δράση του Οργανισμού μας.

«Η δράση του ΠΑΚΟΕ αναφέρεται συγκεκριμένα σε πρωτογενή στοιχεία που παράγει το ίδιο στα δικά του εργαστήρια, χημικά και μικροβιολογικά, ως προς τον αέρα που αναπνέουμε, τις θάλασσες που κολυμπάμε και το νερό που πίνουμε, αλλά και τα σκουπίδια που ανεχόμαστε.

Είναι καιρός πια, το γράφω εδώ και 44 χρόνια, να δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα, όσο θα έπρεπε. Δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, που θα έπρεπε αντί να πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση 3.500 Αθηναίοι, να πεθαίνουν μόνο 100. Θα μπορούσε να γίνει και αυτό. Το θέμα είναι το εξής:

Δυστυχώς, παρά το ότι εδώ και 44 χρόνια αγωνιζόμαστε για καλύτερη ποιότητα ζωής, και ενώ ο ελληνικός λαός μας έχει εμπιστευτεί, συγκρινόμαστε με την κρατική μηχανή. Κάθε καλοκαίρι που κάνουμε την έρευνα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, έχουμε 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας, σε αντίθεση με την κρατική μηχανή που ξοδεύει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την έρευνα αυτή και η επισκεψιμότητα δεν ξεπερνά τους 15.000 επισκέπτες.

Τα στοιχεία που παράγουμε είναι πρωτογενή και τα δημοσιεύουμε στα Δελτία Τύπου που ανακοινώνουμε. Τρεις φορές την εβδομάδα βγάζουμε Δελτίο για κάθε τι που είναι προβληματικό, αυτό γίνεται μετά από καταγγελίες των μελών μας και των συνδρομητών, που είναι 35.000 σε όλη τη Ελλάδα.

 Πιστεύουμε ότι όλα αυτά δείχνουν την αδράνεια και την «κακομοιριά» της εκάστοτε κυβέρνησης και της σάπιας κρατικής μηχανής. Και για αυτό τον λόγο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνική ευθύνη εκτός από εταιρική, είναι και ατομική, είναι και ομαδική. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι και να πιστέψουμε ότι μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον ως Έλληνες πολίτες».

Οδοιπορικό στις συμμετέχουσες οργανώσεις

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με αρκετές ομάδες και αρκετούς οργανισμούς (σ.σ. συμμετείχαν συνολικά 56 οργανισμοί και ομάδες)ως προς τη δράση τους και τη σημασία του εθελοντισμού στη ζωή μας.

Στο περίπτερο της ΧΕΝ Ελλάδος μας υποδέχθηκε η Αθηνά Γουδιά, που μας έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνουμε στο ΠΑΚΟΕ και μας είπε χαρακτηριστικά «μακάρι να συνεχίσετε έτσι». Στη συνέχεια μας εξήγησε ότι η ΧΕΝ παλεύει σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Είμαστε μια γυναικεία εθελοντική οργάνωση, είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ΧΕΝ. Η οργάνωση μας διοικείται από εθελόντριες και “τρέχει” από εθελόντριες. Οι δράσεις μας  έχουν ως σκοπό να αφυπνιστούν οι γυναίκες και να γνωρίσουν τα δικαιώματα που έχουν. Ανάμεσα σε άλλα, παλεύουμε να αναγνωριστεί ποινικά αυτόνομα ο όρος “γυναικοκτονία“, παλεύουμε για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών σε περιπτώσεις κακοποιητικών γάμων και διαζυγίων, έχουμε ταχθεί αντίθετα στο νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Είμαστε μέλη στην Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και για την συναινετική συνεπιμέλεια».

Στο «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», η Ιωάννα μας είπε πως στηρίζονται μόνο στους εθελοντές, που μπορούν να γνωρίσουν από κοντά μέλη της συγκεκριμένης ΜΚΟ στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σολωμού 25, ενώ στάθηκε στη συνέπεια που παρουσιάζουν σε βάθος ετών.

«Δρούμε από το 1989. Είναι μια οργάνωση αφιερωμένη στη νομική και ψυχοκοινωνική προστασία και υπηρεσία για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους που διώκονται από τις πατρίδες τους λόγω πολέμων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, λόγω θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων και γενικότερα λόγω “ιδιαιτεροτήτων” που τους βάζουν στο περιθώριο. Σε εμάς μπορούν να πάρουν, ανάμεσα σε άλλα,  δωρεάν νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση σε δικαστήριο, σε νοσοκομείο και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστείς.. Είναι σημαντικό να γνωρίσει ο κόσμος τις δυσκολίες που περνούν αυτοί οι άνθρωποι».

Η Τζωρτζίνα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μας μίλησε για την μακρόχρονη δράση τους, την ώρα που μοίραζε χαμόγελα σε μαθήτριες και μαθητές σχολείου που περνούσαν μπροστά από το περίπτερο τους.

«Ξεκινήσαμε το 1995. Ξεκίνησε όλο αυτό από ένα παιδί, τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, που ήταν δέκα χρονών όταν διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Οραματίστηκε το να υπάρχει ένας σύλλογος που να είναι δίπλα σε όποιο παιδί που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Έτσι πορευόμαστε από τότε, δίπλα σε κάθε παιδί, όπου υπάρχουν παιδιά που έχουν ανάγκη. Έχουμε πολύπλευρες δράσεις».

Στον «Βενιαμίν», μας υποδέχτηκε η Έλενα και μας εξήγησε για τη δράση τους: «Είμαστε σύλλογος προστασίας παιδιών με έδρα την Κατερίνη. Υποστηρίζουμε μονογονεϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Πραγματοποιούμε μηνιαία διανομή τροφίμων στις οικογένειες της Πιερίας, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο αποστέλλουμε δωροεπιταγές τροφίμων.

Μοιράζουμε σχολικά δώρα και καινούργια ρούχα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Στηριζόμαστε σε χορηγίες και δωρεές Από το 1994 μέxρι και σήμερα, στηριζόμαστε στους ανθρώπους που μας στηρίζουν σε 30 πόλεις όλης της χώρας».

Στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», η Καίτη μας είπε πως η δράση τους ξεκινά από το 1976 και έχει να κάνει με «παροχή υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας σε αθλητικούς συλλόγους. Τον τελευταίο καιρό κάνουμε δωρεές σε νοσοκομεία, για να πιάσουμε όλο το κομμάτι του αθλητισμού και της αθλητικής ευεξίας».

Στο περίπτερο του «Connect Your City», ο Αλεσάντρο από την Ιταλία φάνηκε πολύ διστακτικός στην αρχή της γνωριμίας μας, επειδή «τα ΜΜΕ δεν επικοινωνούν ποτέ αυτά που τους λέμε», αλλά αφού μιλήσαμε για το ΠΑΚΟΕ και τις δράσεις του, μας μίλησε για τον σκοπό του  οργανισμού.

«Είμαι εθελοντής του οργανισμού. Ασχολούμαστε κυρίως με την πνευματική υγεία των ανθρώπων. Με εργαστήρια, σεμινάρια, αθλητικά δρώμενα και πολύπλευρες δράσεις, στοχεύουμε στο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο. Είμαστε εδώ για αυτό τον λόγο, είναι πολύ όμορφο αυτό που γίνεται και θέλουμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος πως δεν υπάρχουν στερεότυπα στην ψυχική υγεία. Μιλήστε, ανοιχτείτε, είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε».

Ο Στέλιος Τσαλίκης, από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ)  τόνισε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εθελοντισμού στη ζωή μας.

«Μακάρι τέτοιες διοργανώσεις για τον εθελοντισμό να γίνουν σταθερή αξία στην Ελλάδα, να μπορέσει ο κόσμος να το αντιληφθεί αυτό. Να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε μέτρα πρόληψης και να έχουμε κάποια εκπαίδευση, έστω για τα στοιχειώδη, ώστε να σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας. Εθελοντισμός σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο και κόπο χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα».

Οι «Άγγελοι της Χαράς», μέσω της Μικαέλας Κωνσταντέλου, μας μίλησαν για την πολυετή δράση τους.

«Είμαστε μια εμψυχωτική ομάδα, που στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες μέσω καλλιτεχνικών δράσεων. Πηγαίνουμε σε ιδρύματα και νοσοκομεία με τη θεατρική μας παράσταση, σε ιδρύματα παιδικής προστασίας το ίδιο. Προσφέρουμε αφιλοκερδώς τη δράση μας σε ανθρώπους που χρειάζονται χαρά στη ζωή τους».

Ο Ηλίας και η Σοφία από το Equal Society μας είπαν ότι σκοπός τους είναι να κάνουν τον κόσμο να καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εμάς.

«Είμαστε Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, ασχολούμαστε με την ένταξη και επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Όραμα μας είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Ασχολούμαστε με την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Οι δομές μας είναι σε Αθήνα, Λευκάδα και Κέρκυρα. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος πως χρειάζεται να δίνει, ώστε να μπορέσει και να πάρει πίσω πράγματα».

Κατά τη διάρκεια της γνωριμίας μας με Ομάδες, Οργανώσεις και Συλλόγους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ήχησαν στα αυτιά μας και παιδικές φωνές. Προσωπάκια χαρούμενα και ενθουσιασμένα για όσα έβλεπαν στο πλαίσιο της δράσης του εθελοντισμού. Η κυρία Κωνσταντίνα Σαράντου, εκπαιδευτικός σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας, μας μίλησε την ώρα που «μάζευε» τα παιδιά έξω από το περίπτερο του ΠΑΚΟΕ.

«Τα παιδιά έχουν έρθει πολύ ενθουσιασμένα. Έχουν κάνει μαθήματα για τον εθελοντισμό. Καταλαβαίνουν και γνωρίζουν πράγματα και δράσεις για τον εθελοντισμό, βλέπουν και τόσες ομάδες που βρίσκονται εδώ. Είναι πολύ όμορφο αυτό που γίνεται σαν δράση. Μακάρι να έχει διάρκεια και να διαδοθεί και περισσότερο. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα».

Η Σοφία και η Λίζα μας είπαν εκ μέρους του «Α Drop in the Ocean», ότι «πρόκειται για νορβηγική οργάνωση ΜΚΟ από το 2015. Έχουμε παρουσία στην Ελλάδα σε διάφορα μέρη και κάνουμε μαθήματα αγγλικών και ελληνικών υπολογιστών σε ανθρώπους με προσφυγικό και μεταναστευτικό προφίλ».

Στο περίπτερο της ΜΕΤΑδρασης, η Έλλη στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το να μπορούν οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης απέναντι σε ανθρώπους που τους θεωρούμε λανθασμένα ξένου

«Ασχολούμαστε με τις ανάγκες του προσφυγικού και του μεταναστευτικού πληθυσμού κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση και στην ένταξη. Ασχολούμαστε και με παιδία και με ενήλικες, προσπαθώντας να τους εντάξουμε στη δική μας κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπo.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ