Εφιάλτης το οδοιπορικό στην Ελευσίνα  , Μάνδρα, Ασπρόπυργο με μαρτυρίες  “φωτιά”

 Ελευσίνα.. Βιομηχανίες και κυκλοφορικό το δίδυμο της καταστροφής

Δελτίο τύπου 778                                                   Αθήνα 12/10/2023

Επιστημονική και δημοσιογραφική ομάδα του ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες πολιτών, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου βρέθηκε στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο, προκειμένου να πραγματοποιήσει μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και να συνομιλήσει με κατοίκους και εργαζόμενους στις παραπάνω περιοχές.

Η κυρία Χριστίνα εργάζεται σε κατάστημα επί της Ιεράς Οδού στην Ελευσίνα και όπως τονίζει η ίδια επηρεάζεται πολύ από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ακόμα και αν δεν είναι κάτοικος της περιοχής και δεν «αναγκάζεται» να περάσει όλο το 24ωρο εκεί.

«Με ρωτάς αν επηρεάζομαι, ε ρίξε μια ματιά (γέλια). Σίγουρα επηρεάζομαι και εγώ και όσοι φυσικά βρίσκονται στην περιοχή. Οι άνθρωποι δηλαδή που ζουν εδώ, βιώνουν μια κατάσταση που δεν είναι φυσιολογική».

Ως κάτοικος άλλης περιοχής, που έχει το «πλεονέκτημα» να εντοπίσει τις διαφορές στην ατμόσφαιρα, μας λέει πως νιώθει την αλλαγή πριν καν μπει μέσα στην Ελευσίνα.

«Την αλλαγή της ατμόσφαιρας δηλαδή σίγουρα μπορείς να τη νιώσεις. Εγώ έρχομαι από Μπουρνάζι και από τη στιγμή που πλησιάζω και μπαίνω στην Ελευσίνα, νιώθω ότι η ατμόσφαιρα γίνεται πιο βαριά, το νιώθεις και στον τρόπο που ανασαίνεις. Βέβαια τα διυλιστήρια βρίσκονται εκεί που βρίσκονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι δηλαδή κάτι το καινούργιο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είναι καλό να συνηθίζεις σε τέτοια ατμόσφαιρα».

Η κυρία Χριστίνα θίγει και το θέμα της επίπτωσης που ενδεχομένως μπορεί να έχει η ατμόσφαιρα στην περιοχή. «Εγώ δεν είμαι γιατρός, αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας να είμαι γιατρός για να καταλάβω ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω καλά και ότι η ατμόσφαιρα μου δημιουργεί δυσφορία. Εδώ φυσικά δεν είναι μόνο τα διυλιστήρια, είναι γενικά και από άλλους παράγοντες επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα».

Ο κύριος Νίκος, που διατηρεί περίπτερο επί της Ιερά Οδού και Μουρίκη, εξέφρασε την αγανάκτηση του για την ατμόσφαιρα, ενώ μας «άνοιξε» και λίγο περισσότερο το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Φυσικά και επηρεάζομαι από την ατμόσφαιρα και δεν είναι μόνο αυτό. Η Ελευσίνα είναι φορτισμένη από βιομηχανίες, από βιομηχανικές δραστηριότητες. Είναι τόσα τα προβλήματα εδώ και άντε να τα θυμηθώ όλα τώρα… Έχουμε τη χειρότερη παραλία της Ελλάδας, που την έχουν κάνει οικογενειακή υπόθεση και κοιτάνε να «επενδύσουν» εκεί με επαγγελματικές δραστηριότητες. Είναι για εμένα λυπηρό που μένω στην Ελευσίνα.

Εσύ με ρωτάς για την ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά πόσο με επηρεάζει, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και τόσα άλλα. Είναι λες και ζούμε σε μια ζούγκλα. Μην πιάσω τώρα και το θέμα της οδικής κυκλοφορίας εδώ, που είναι ανεξέλεγκτη σε όλους τους δρόμους εδώ και πιάνουν τα 200 χιλιόμετρα. Ούτε δημαρχεία, ούτε τροχαία, ούτε τίποτα δεν υπάρχει. Δεν φροντίζει κανείς για τίποτα».

Σε καφετέρια της περιοχής συναντήσαμε τον Μπάμπη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος από το 2018 και όπως μας τόνισε, η κατάσταση σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βελτιώνεται, όπως άλλωστε θα επίτασσε η εξέλιξη της τεχνολογίας.

 «Η ατμόσφαιρα εδώ δεν είναι καλή, φαντάζομαι το βλέπεις. Δεν είναι βέβαια πάντα αποπνικτική, αυτό εξαρτάται και από το πώς θα είναι η μέρα και προς τα πού φυσάει. Τις άσχημες μέρες μυρίζει έντονα γκάζι. Δεν θα έλεγα ότι αυτό προκαλεί προβλήματα στη δουλειά μου, ασχολούμαι με καλλιτεχνικές δραστηριότητες».

Η καθημερινότητα των κατοίκων επηρεάζεται άμεσα, αφού υπάρχουν κάποιοι που σκέπτονται να εγκαταλείψουν την Ελευσίνα, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Κάτι που έκανε και ο ίδιος.

«Υπάρχουν και άνθρωποι βέβαια που επηρεάζονται. Κάποιοι που ξεκινούν να δημιουργούν οικογένειες, σκέφτονται και τα παιδιά τους και το πώς μεγαλώνουν. Και εγώ δηλαδή όταν έκανα την κόρη μου μετακόμισα έξω από την Ελευσίνα, στην Αγία Σωτήρα. Έχω φύγει από το 2009 από την Ελευσίνα».

Ο Μπάμπης δηλώνει ότι η κατάσταση παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια και δεν χειροτερεύει, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει απαισιόδοξος ως προς το αν θα υπάρξει αλλαγή στο μέλλον.

«Δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή η κατάσταση, δεν πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των διυλιστηρίων, αφού πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης. Ωστόσο, με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, θα μειωθεί λίγο η παραγωγή. Έχω την εντύπωση ότι τον μέσο πολίτη της Ελευσίνας δεν τον ενδιαφέρει το περιβάλλον. Ενδιαφέρεται περισσότερο για έργα βιτρίνας, τύπου πλατείες και πεζοδρόμια, ενώ δεν ενδιαφέρεται για τη μόλυνση, που είναι και το ουσιαστικό πρόβλημα της περιοχής».

Εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

«Φυσικά υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών. Και βραχυπρόθεσμα,μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για τις κινήσεις των αρμόδιων φορέων που με ρωτάς, δεν έχουν κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Μόνα τους τα διυλιστήρια μειώνουν την παραγωγή λόγω της στροφής προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ακόμα και έτσι, το πετρέλαιο θα αποτελεί για πολύ καιρό ακόμα, ίσως και για τους επόμενους αιώνες, βασική πηγή ενέργειας. Οπότε, δεν θα υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή εδώ, μόνο μια μικρή μείωση της παραγωγής».

«Η πολιτιστική πρωτεύουσα μας μάρανε»

Έξω από το δημαρχείο της Ελευσίνας, η Μαρίνα μας πλησίασε έχοντας δει την επιστημονική μας ομάδα να κάνει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι δράμα», πράγμα ανεπίτρεπτο για μια περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα.

«Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση είναι δράμα. Τα βλέπετε τώρα και εσείς και τα ψάχνετε, ευτυχώς δηλαδή να ασχοληθεί και κάποιος. Δεν είναι φυσιολογικό γενικά να είσαι σχεδόν δίπλα στην πρωτεύουσα ευρωπαϊκής πόλης και να  το βλέπεις αυτό. Να το βλέπεις και να το μυρίζεις δηλαδή.

Διαφημιζόμαστε στους τουρίστες και είμαστε τρομάρα μας και κέντρο του πολιτισμού της Ευρώπης (σ.σ. η Ελευσίνα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023), αυτό μας μάρανε. Είμαστε σαρανταπέντε λεπτά από το κέντρο της Αθήνας δηλαδή και η περιοχή είναι πλήρως υποβαθμισμένη».

Η Μαρίνα θεωρεί πως η ρύπανση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών της Ελευσίνας. Σε τέτοιο βαθμό, που η ίδια επιθυμεί να φύγει από την πόλη.

«Η κατάσταση χειροτερεύει με τον καιρό. Εντάξει, εγώ δεν έχω τα εργαλεία για να ψάξω και να μετρήσω κιόλας και να έχω στοιχεία που βλέπετε εσείς, αλλά το καταλαβαίνεις. Είναι και στην ατμόσφαιρα, είναι και η μυρωδιά. Έχω μεγαλώσει εδώ, αλλά πλέον στα 32 μου σκέφτομαι να φύγω».

Η άλλη «όψη του νομίσματος»

Αν και στα μάτια των «απέξω» μπορεί να φαντάζει περίεργο, η άποψη των ανθρώπων στην άνω Ελευσίνα, μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση από τα σημεία που μας μίλησαν οι παραπάνω πολίτες, δείχνει να είναι αρκετά διαφορετική.

Στην πλατεία Δημοκρατίας συναντήσαμε μια παρέα παιδιών ηλικίας 15 – 19 ετών, κάτοικοι της περιοχής, που δεν θεωρούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής αποτελεί πρόβλημα στην καθημερινότητα τους.

Ο Άντι, (18 ετών) μας είπε ότι «δεν πολυασχολούμαι με αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι εδώ. Δεν το έχω παρατηρήσει να σου πω την αλήθεια επειδή δεν μου κάνει διαφορά ο αέρας από εδώ που είμαστε μέχρι ας πούμε πιο κάτω ή πιο πάνω στην Ελευσίνα. Εντάξει οι πυρκαγιές που ήταν τώρα (σ.σ. τον Αύγουστο) μας είχαν ενοχλήσει, που είχαν φτάσει μέχρι Μάνδρα, αλλά μέχρι εκεί».

Ο Λευτέρης (17 ετών), στάθηκε στις πυρκαγιές του Αυγούστου «που εκεί είχαμε πρόβλημα είναι αλήθεια, το καταλάβαινες δηλαδή», αλλά δεν βλέπει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως κάτι που τον επηρεάζει στην καθημερινότητα του. «Δεν έχω παρατηρήσει κάτι, ούτε οικογένεια, φίλοι και γνωστοί βλέπω να λένε κάτι και να ενοχλούνται. Κανονικά τα βλέπω τα πράγματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γεώργιος (19 ετών), που δεν θεωρεί ότι υπάρχουν απτά προβλήματα στην καθημερινότητα του από την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Δεν επηρεάζομαι καθόλου. Και για αυτό που μας ρώτησες, ούτε συγγενείς, ούτε φίλοι και γνωστοί νομίζω παραπονιούνται».

Σε σχέση με τα λεγόμενα των υπόλοιπων παιδιών, διαφοροποιήθηκε λίγο ο «Βενιαμίν» της παρέας, Στέργιος (15 ετών), που μας είπε πως υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα ρύπανσης στην Ελευσίνα. «Δεν μπορώ να τη δω και να την καταλάβω την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά για μένα εδώ το πρόβλημα στην Ελευσίνα είναι με τα σκουπίδια. Έχουμε πολλά σκουπίδια, βλέπω και τον κόσμο που δεν ενδιαφέρεται και συχνά τα πετάει και έξω από τους κάδους».

Αφού αφήσαμε την παρέα να έχει «βουτήξει» στα κινητά, προκειμένου να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το ΠΑΚΟΕ, φτάσαμε στην ψησταριά στην οδό Πετράκη, όπου οι κάτοικοι ή πελάτες δεν θέλησαν να σχολιάσουν το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή και αρκέστηκαν σε φράσεις όπως «δεν υπάρχει πρόβλημα» και «εντάξει όλα ίδια είναι, δεν έχει αλλάξει κάτι προς το χειρότερο».

Ωστόσο, ο κύριος Κώστας δέχθηκε να μας μιλήσει και χαρακτήρισε «υπερβολές» τα όσα μας είπαν οι πολίτες που είχαμε συνομιλήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω.

«Η κατάσταση είναι αυτή που είναι εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει χειροτερεύσει κάτι στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια, ίσως η υγρασία μόνο. Γεννήθηκα και ζω εδώ 77 χρόνια, δεν έχω καταλάβει να αλλάζει κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι υπερβολές νομίζω. Στην ατμόσφαιρά δεν μπορώ να παρατηρήσω αλλαγές, είναι δουλειά άλλων αυτή. Ούτε μυρωδιές, ούτε τίποτα υπάρχουν εδώ πέρα».

Ηπιότερη η κατάσταση στη Μάνδρα

Στη Μάνδρα, σε καφετέρια επί της Στρατηγού Νικολάου Ρόκα, ο κύριος Γιάννης μας είπε ότι η κατάσταση «δεν είναι και τόσο άσχημη», αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση «σίγουρα έχει αυξηθεί λόγω των αυτοκινήτων». Όπως μας είπε, «εδώ η κατάσταση είναι καλύτερη, δεν είναι όπως στην Ελευσίνα».

Ο κύριος Λευτέρης, με τη σειρά του μας τόνισε πως «δεν έχουμε εδώ τόσο μεγάλα προβλήματα όπως η Ελευσίνα ή ο Ασπρόπυργος, ότι υπάρχει θέμα, ναι υπάρχει. Όμως δεν είναι κάτι που μας δημιουργεί πρόβλημα, να πεις ότι ανασαίνουμε με το ζόρι». Όπως μας είπε, δεν εκτιμά ότι για τους κατοίκους της Μάνδρας τίθεται ζήτημα προβλημάτων υγείας, αφού «εδώ έχουμε άλλα προβλήματα, αυτό είναι ίσως και από τα μικρότερα».

Σε φούρνο της περιοχής, στην οδό Αγία Αικατερίνη, συναντήσαμε τη Μαρκέλλα που δήλωσε ότι «υπάρχει σίγουρα ένα θέμα εδώ στην ατμόσφαιρα μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Τις πρώτες δύο εβδομάδες ήταν δύσκολα, αλλά από τότε σταδιακά γίνονται καλύτερα τα πράγματα».

Ο κύριος Παναγιώτης, που διατηρεί επιχείρηση επί της Στρατηγού Νικολάου Ρόκα, βλέπει ότι τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει τα τελευταία χρόνια ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Είναι ανάλογα και με τις μέρες και με το πόσο θα φυσήξει και προς τα πού. Δηλαδή, μας επηρεάζει αρκετά μερικές μέρες, άλλες μέρες είναι ανεπαίσθητο. Σίγουρα όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γίνεται πιο έντονο.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός στην περιοχή εδώ, κυρίως για το πόσο θα εξελιχθεί και το που θα φτάσει. Δεν είναι ας πούμε όπως στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο, αλλά σίγουρα κάπως ανησυχούμε. Κυρίως για το μέλλον».

Πολύ έντονο το πρόβλημα στον Ασπρόπυργο

Στον Ασπρόπυργο οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έντονη κακοσμία που επικρατεί στην περιοχή.

Στην Λεωφόρο Δημοκρατίας και Μεγαρίδος, συναντήσαμε τον κύριο Βαγγέλη τη στιγμή που πότιζε τα φυτά έξω από το σπίτι του. Τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους είναι πολύ μεγάλα.

«Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη. Είναι οι βιομηχανίες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, η καύση απορριμμάτων από τους Αθίγγανους και γενικά είναι μεγάλα τα προβλήματα στην περιοχή μας.

Συνεχώς βρομίζουν οι τοίχοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, μυρίζουν τα ρούχα. Δημιουργούνται προβλήματα αναπνευστικά και είναι λογικό και επόμενο να ανησυχούμε και για την υγεία μας. Οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται, δεν τους απασχολεί. Πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα η περιοχή δεν θα μπορεί να προσφέρει πολλά στους πολίτες της και για να είμαι ειλικρινής, αν είχα τη δυνατότητα θα μετακόμιζα».

 Ο κύριος Γιώργος εργάζεται στον Ασπρόπυργο και τονίζει πως η διαφορά είναι αισθητή όταν μπαίνεις στην πόλη.

«Η μυρωδιά είναι αρκετά ενοχλητική, είναι πολύ δυσάρεστο το αίσθημα που σου προκαλείται, καταλαβαίνεις δηλαδή άμεσα τη διαφορά αν έρχεσαι από άλλο μέρος, το βιώνεις κατευθείαν στην ατμόσφαιρα. Ειδικά όταν κάνει πολλή ζέστη, τα πράγματα είναι αποπνικτικά.

Τώρα, για θέματα υγείας, σίγουρα τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Αν έμενα εδώ, σίγουρα θα ανησυχούσα και για τη δική μου υγεία και για του παιδιού μου την υγεία και γενικότερα φαντάζομαι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι το περνάνε όλο αυτό το πράγμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει, αλλά εκτιμώ πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Την κυρία Ιωάννα Χήντα τη συναντήσαμε στην πλατεία του δημαρχείου, μαζί με το μωρό της, που μάλιστα άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα πριν από μερικές μέρες. Στην ερώτηση μας για το πόσο επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, κοίταξε με νόημα το μωρό της και μας είπε:

«Είναι δύσκολα. Για τώρα δεν έχουμε κάποιο θέμα υγείας αλλά είναι φυσιολογικό και να ανησυχούμε. Τα πρωινά, ιδίως όταν έχει υγρασία, η ατμόσφαιρα είναι πολύ δυσάρεστη λόγω της μυρωδιάς. Αντίστοιχα, είναι δύσκολα και με την έντονη ζέστη το καλοκαίρι.

Είναι γενικότερο θέμα στην περιοχή, δεν είμαι μόνο στον Ασπρόπυργο το πρόβλημα. Είναι και η καύση των σκουπιδιών που έρχεται μέσα σε όλο αυτό και το κάνει χειρότερο. Είναι λογικό να ανησυχούμε για τα παιδιά μας».

Ο Γιόσι Αμπάς, που επίσης εργάζεται στον Ασπρόπυργο, μας λέει ότι «είναι πολύ περίεργο αυτό με τη μυρωδιά και είναι ανάλογα με τις μέρες. Την βλέπεις και την καταλαβαίνεις την αλλαγή στην ατμόσφαιρα όταν μπαίνεις στον Ασπρόπυργο.

Υπάρχουν μέρες που απλά μυρίζει και είναι και κάπως σαν συνήθεια, σταματάς να δίνεις σημασία. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι μέρες που αν κάνει πολλή ζέστη ή φυσάει πολύ, όλη η μυρωδιά γίνεται πολύ έντονη εδώ γύρω».

Συμπερασματικά, έχοντας περάσει αρκετές ώρες σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι εμφανέστατη η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Η κατάσταση στη Μάνδρα είναι σαφώς ηπιότερη και όπως μας είπαν και οι κάτοικοι το πρόβλημα εκεί δεν είναι τόσο μεγάλο που να δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, ενώ και οι ίδιοι ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον παρά για το σήμερα.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε και από κοντά η επιστημονική και δημοσιογραφική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, σε ορισμένα κομμάτια της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου η ατμόσφαιρα δημιουργεί όντως ένα κλίμα δυσφορίας, κυρίως λόγω της πολύ έντονης δυσοσμίας.

Ως ΠΑΚΟΕ, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών της Ελευσίνας, της Μάνδρας και του Ασπροπύργου, ενώ μέσα από την εξονυχιστική έρευνα της επιστημονικής μας ομάδας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στοιχεία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση των περιοχών αυτών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ   ΚΑΙ   ΕΚΤΙΜΗΣΗ  ΤΟΥΣ

Πρόσφατη Έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Guardian απέδειξε τα παρακάτω

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Για την πιο σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας στην Ευρώπη κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian που αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου, εκτός ενός 2%, μένουν σε περιοχές που μαστίζονται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν- συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών δορυφορικών εικόνων και μετρήσεων από 1.400 σταθμούς παρακολούθησης- αποκαλύπτει πως το 98% των Ευρωπαίων ζουν σε περιοχές όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα λεπτών σωματιδίων είναι υψηλότερα από το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα. Μάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα είναι υπερδιπλάσια από τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με υπερτετραπλάσια ρύπανση, ενώ σε τέσσερις περιοχές διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν εξαπλάσια, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα, τα Σκόπια.

Η Ανατολική Ευρώπη είναι σημαντικά χειρότερη από τη δυτική Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στην κοιλάδα του Πάδου και τις γύρω περιοχές στα βόρεια της χώρας αναπνέουν αέρα που είναι τέσσερις φορές πάνω από το όριο κινδύνου του ΠΟΥ σχετικά με τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια.

Ο Guardian συνεργάστηκε με ειδικούς σε θέματα ρύπανσης για να δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη που αποκαλύπτει τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στην ήπειρο.

Οι μετρήσεις αναφέρονται στα PM2,5 – μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, μερικά από τα οποία μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).

Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Roel Vermeulen, καθηγητής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών σε όλη την ήπειρο που συγκέντρωσε τα δεδομένα. «Αυτό που

βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα».

Πίνακες θέσεων επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων  στην Ελευσίνα, Μάνδρα  και στον Ασπρόπυργο
Ημερομηνία:  10/10/2023
1.  Ελευσίνα , Οδός   Ιερά  οδός, Πλατεία προς τιμήν του Ελ. Εργάτη
2. Ελευσίνα, Δημαρχείο
3. Ελευσίνα ,Οδός  Ρήγα Φεραίου , πλατεία Δημοκρατίας.
4.  Ελευσίνα, Οδός  Πίνδου
5. Ελευσίνα   , Έξοδος  Πόλης
6.  Μάνδρα ,Οδός  Αθανασίου Διάκου
7. Μάνδρα ,Οδός  Στρ Ρόκα
8.  Μάνδρα ,Οδός  Στρ Ρόκα και Μενελάου
9.  Ασπρόπυργος Οδός Μεγαρίδου , Λαογραφικό μουσείο
10.  Ασπρόπυργος Οδός  Εθνικής Αντιστάσεως
11. Ασπρόπυργος Οδός 28ης Οκτωβρίου

\

ΣΗΜΕΙΟ 1 Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Ελευσίνα , Οδός   Ιερά  οδός, Πλατεία προς τιμήν του Ελ. Εργάτη
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
114:3118230,120,3429,6954,345
214:0225430,120,31  23
314:3341600,120,27  43
414:3457680,110,25  39
514:3524980,120,26  35
614:3639480,10,25  45
714:3724720,10,23  49
814:3826510,110,18  43
914:3936590,120,21  36
1014:4020610,120,18  38
1114:4125420,10,18  38
1214:4238510,10,21  42
1314:4336620,10,18  38
1414:4432640,10,18  38
1514:4532610,10,18  42
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,020,31  20
ΣΗΜΕΙΟ 2   Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων  . Ελευσίνα, Δημαρχείο
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
115:1131520,140,1330,955,276
215:1218350,120,13  78
315:1318230,120,12  97
415:1425460,110,15  134
515:1528490,120,12  92
615:1632580,120,12  118
715:1736670,140,12  139
815:1832590,120,12  93
915:1936690,120,12  86
1015:2036720,110,13  93
1115:2128750,120,13  89
1215:2228650,140,13  95
1315:2332710,140,13  91
1415:2429530,140,13  27
1515:2528610,140,14  97
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή)  5500,020,31  20
ΣΗΜΕΙΟ 3  Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων . Ελευσίνα ,Οδός  Ρήγα Φεραίου , πλατεία Δημοκρατίας
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
115:4016320,120,1231,35216
215:4130510,10,09  16
315:4220390,090,06  18
415:4317330,120,06  18
515:4421370,120,15  21
615:4524450,120,09  16
715:4626460,090,14  16
815:4721420,150,16  16
915:4821390,140,14  16
1015:4924490,120,14  18
1115:5027510,150,14  21
1215:5128560,150,16  23
1315:5221380,120,16  21
1415:5320390,120,16  18
1515:5420320,120,16  18
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,02   20
ΣΗΜΕΙΟ 4.Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Ελευσίνα, Οδός  Πίνδου
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
116:0019340,120,3627,75710
216:0126420,110,33  10
316:0219350,140,26  7
416:0320410,120,26  10
516:0420250,110,25  9
616:0516310,110,27  9
716:0618380,110,23  10
816:0717350,10,16  12
916:0816310,130,23  15
1016:0923390,130,21  10
1116:1019340,090,2  10
1216:1119350,120,23  12
1316:1218350,110,17  15
1416:1329450,110,21  12
1516:1420460,10,19  12
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 25500,02   20
ΣΗΜΕΙΟ 5 Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Ελευσίνα   , Έξοδος  Πόλης
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
116:4721450,10,1126,56343
216:4819420,160,08  53
316:4928550,140,05  18
416:5050850,130,16  17
516:5135630,110,08  18
616:5236620,10,16  21
716:5357790,160,16  25
816:5443750,130,12  18
916:5532680,130,16  25
1016:5629490,160,17  23
1116:5721450,140,18  25
1216:5825410,140,18  17
1316:5925480,130,15  24
1417:0029520,130,19  21
1517:0524530,10,2  21
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,02   20

Οι  μετρήσεις  των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ποιότητας αέρα  όπου πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της  Ελευσίνας έδειξαν  την αρκετά επιβεβαρυμμένη κατάσταση του αέρα.

 Έτσι , για την παράμετρο PM2,5  οι μέγιστες τιμές που σημειώθηκαν είναι  34 -36 -30 -29 -57 μg/ m3 οι ελάχιστες τιμές  29 -18 -16 -16- 19 μg/ m3  ήταν πάνω από το ανώτατο ημερήσιο  επιτρεπτό όριο (5 μg/ m3). (αναφορά στον πίνακα 1 ,πίνακα 2 ,πίνακα 3, πίνακα 4 και στον πίνακα5 )

Για την παράμετρο PM 10  η μέγιστη τιμή είναι 98-75-56-46-85μg/ m3 ,η ελάχιστη τιμή είναι 23-23-32-25-41 μg/ m3, ενώ το Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) για τη μέση ημερήσια τιμή είναι  50 μg/ m3. (αναφορά στον πίνακα 1 ,πίνακα 2 ,πίνακα 3, πίνακα 4 και στον πίνακα5)

Για την παράμετρο  TVOC η μέγιστη τιμή είναι  0,340 -0,150 -0,160- 0,360 -0,200mg/m3 , η ελάχιστη τιμή είναι 0,180 -0,120 -0,060 -0,160 -0,050 mg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 0, 31 mg/m3 . (αναφορά στον πίνακα 1 ,πίνακα 2 ,πίνακα 3, πίνακα 4 και στον πίνακα5)

Για την παράμετρο  HCHO η μέγιστη τιμή είναι 0,120 -0,140 -0,150 -0,140 -0,160 mg/m3 ,η ελάχιστη τιμή είναι 0,100 -0,110 -0,090 -0,090 -0,100 mg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 0, 02 mg/m3 . (αναφορά στον πίνακα 1 ,πίνακα 2 ,πίνακα 3, πίνακα 4 και στον πίνακα5)

Για την παράμετρο  H/A  η μέγιστη τιμή είναι 49 -139-23 -15 -53 n Tesla , η ελάχιστη τιμή είναι 23 -16-76-7 -17n Tesla και η μέση τιμή είναι 434-467n Tesla, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 20  n Tesla(αναφορά στον πίνακα 1 ,πίνακα 2 ,πίνακα 3, πίνακα 4 και στον πίνακα5)

ΣΗΜΕΙΟ 6 Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Μάνδρα ,Οδός  Αθανασίου Διάκου
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α 
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla 
117:1021390,10,1326,6607 
217:1121410,150,1  8 
317:1229560,160,04  7 
417:1326500,140,17  8 
517:1425440,10,07  9 
617:1525450,110,18  12 
717:1624420,170,16  9 
817:1725480,120,1  9 
917:1824470,140,18  8 
1017:1925460,170,2  7 
1117:2028510,130,2  7 
1217:2124450,160,2  8 
1317:2226530,140,14  9 
1417:2327520,140,22  12 
1517:2426510,10,21  9 
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,02   20 
ΣΗΜΕΙΟ 7. Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Μάνδρα ,Οδός  Στρ Ρόκα
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
117:2725450,10,1526,164975
217:2826540,140,12  1025
317:2929490,180,03  1079
417:3028570,150,18  1237
517:3148550,090,06  1835
617:3251950,120,2  1617
717:33551030,180,16  1255
817:3431580,110,08  1275
917:3527570,150,2  1048
1017:3626510,180,23  1212
1117:3725490,120,22  1205
1217:3826480,180,22  1078
1317:3925520,150,13  1077
1417:4027470,150,25  1097
1517:4128540,10,22  1027
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,020,31  20
ΣΗΜΕΙΟ 8. Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Μάνδρα ,Οδός  Στρ Ρόκα και Μενελάου
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
117:4526470,060,1325,561,8112
217:4620390,070,11  108
317:4724460,140,02  107
417:4824460,10,07  105
517:4929460,04-0,01  137
617:5024520,10,08  185
717:5123480,110,02  105
817:5226450,040,02  135
917:5328470,110,14  142
1017:5425510,090,14  141
1117:5526490,050,14  104
1217:5624500,120,14  102
1317:5724470,10,05  101
1417:5824490,10,18  102
1517:5926580,080,12  93
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 550,020,31  20

Οι  μετρήσεις  των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ποιότητας αέρα  όπου πραγματοποιήθηκαν στη  Μάνδρα έδειξαν  την  εξίσου επιβαρυμμένη κατάσταση του αέρα.

 Έτσι , για την παράμετρο PM2,5  οι μέγιστες τιμές που σημειώθηκαν είναι 29 -55 -29 μg/ m3 οι ελάχιστες τιμές 21 -25 -20   μg/ m3  ήταν πάνω από το ανώτατο ημερήσιο  επιτρεπτό όριο (5 μg/ m3). (αναφορά στον πίνακα 6 ,πίνακα 7 ,πίνακα 8)

Για την παράμετρο PM 10  η μέγιστη τιμή είναι   56 -103 -58 μg/ m3 ,η ελάχιστη τιμή είναι 39 -45 -39 μg/ m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι  50 μg/ m3. (αναφορά στον πίνακα 6 ,πίνακα 7 ,πίνακα 8)

Για την παράμετρο  HCHO η μέγιστη τιμή είναι  0,220 -0,250 -0,180mg/m3 , η ελάχιστη τιμή είναι 0,100 -0,090 -0,040 mg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 0,03  mg/m3 . (αναφορά στον πίνακα 6 ,πίνακα 7 ,πίνακα 8)

Για την παράμετρο  TVOC η μέγιστη τιμή είναι 0,220 -0,250

-0,180 mg/m3 ,η ελάχιστη τιμή είναι 0,012-0,030 -0,010 mg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 0, 31 mg/m3 . (αναφορά στον πίνακα 6 ,πίνακα 7 ,πίνακα 8)

Για την παράμετρο  H/A  η μέγιστη τιμή είναι  12 -1835 -185 n Tesla , η ελάχιστη τιμή είναι 7 -975 -93 n Tesla, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 20  n Tesla(αναφορά στον πίνακα 6 ,πίνακα 7 ,πίνακα 8)

ΣΗΜΕΙΟ 9. Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Ασπρόπυργος Οδός Μεγαρίδου , Λαογραφικό μουσείο
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
119:0048880,060,1124,75411
219:0131580,080,09  12
319:0221410,120,03  13
419:0323420,090,06  12
519:0426560,050,01  15
619:0529560,090,06  13
719:0625450,10,02  12
819:0725440,050,04  12
919:0825400,10,12  13
1019:0920370,080,11  12
1119:1023420,060,12  15
1219:1135530,10,12  12
1319:1238550,090,06  12
1419:1324470,090,15  12
1519:1429610,080,11  12
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,020,31  20
ΣΗΜΕΙΟ 10. Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπωνΑσπρόπυργος Οδός  Εθνικής Αντιστάσεως
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
119:2041900,060,0923,76972
219:2135720,090,07  98
319:2238780,10,04  165
419:2341840,080,05  169
519:2413880,060,01  205
619:2546950,080,04  228
719:26511070,090,02  205
819:27671380,060,06  236
919:28501070,090,1  238
1019:2948990,070,08  227
1119:30481000,070,1  169
1219:3146920,080,1  230
1319:3238780,080,07  205
1419:3335630,080,12  207
1519:34501140,080,1  238
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,020,31  20
ΣΗΜΕΙΟ 11. Πίνακας επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων Ασπρόπυργος Οδός 28ης Οκτωβρίου
Α/ΑΏραPM2,5PM10HCHOTVOCTEMPERATUREHUMIDITYΗ/ Α
 μg/ m3μg/ m3mg/m3mg/m3°C%n Tesla
120:0037640,060,072376,842
220:0131560,060,05  45
320:0240770,080,05  58
420:0332630,070,04  72
520:0439770,070,02  58
620:0553900,070,02  42
720:06107910,080,02  38
820:071001660,070,08  42
920:0844880,080,08  42
1020:0931560,060,05  42
1120:1029570,080,08  42
1220:1130560,060,08  18
1320:1232610,070,08  42
1420:1335660,070,09  48
1520:1432630,080,09  52
Ανώτατο επιτρεπτό όριο ( Μέση ημερήσια τιμή) 5500,020,31  20

Οι  μετρήσεις  των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ποιότητας αέρα  όπου πραγματοποιήθηκαν στον Ασπρόπυργο έδειξαν  την  εξίσου επιβαρυμμένη κατάσταση του αέρα.

 Έτσι , για την παράμετρο PM2,5  οι μέγιστες τιμές που σημειώθηκαν είναι 48 -67 -107 μg/ m3 οι ελάχιστες τιμές 20 -13 -29  μg/ m3  ήταν πάνω από το ανώτατο ημερήσιο  επιτρεπτό όριο (5 μg/ m3). (αναφορά στον πίνακα 9 ,πίνακα  10 ,πίνακα 11)

Για την παράμετρο PM 10  η μέγιστη τιμή είναι 88-138 -166μg/ m3 ,η ελάχιστη τιμή είναι 39 -37 -63 μg/ m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι  50 μg/ m3.

(αναφορά στον πίνακα 9 ,πίνακα  10 ,πίνακα 11)

Για την παράμετρο  HCHO η μέγιστη τιμή είναι 0,120-0,100-0,080 mg/m3 , η ελάχιστη τιμή είναι mg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 0,03  mg/m3 . (αναφορά στον πίνακα 9 ,πίνακα  10 ,πίνακα 11)

Για την παράμετρο  TVOC η μέγιστη τιμή είναι 0,150 -0,120 -0,090 mg/m3 ,η ελάχιστη τιμή είναι 0,010-0,010 -0,020 mg/m3, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 0, 31 mg/m3 . (αναφορά στον πίνακα 9 ,πίνακα  10 ,πίνακα 11)

   Για την παράμετρο  H/A  η μέγιστη τιμή είναι15 -238 – 72  n Tesla , η ελάχιστη τιμή είναι 11 -82 -18   n Tesla, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 20  n Tesla (αναφορά στον πίνακα 9 ,πίνακα  10 ,πίνακα 11)

Διαγράμματα         μέσων όρων των      επιτόπιων μετρήσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ


Ενδεικτικά σχόλια από την σελίδα μας στο Fb