Ρέματα της Αθήνας.. Ο Εφιάλτης

Δελτίο Τύπου 774                                      Αθήνα,04-10-2023

Επιστημονική και δημοσιογραφική ομάδα του ΠΑΚΟΕ μετά από συνεχείς καταγγελίες τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου πραγματοποίησε επισταμένη έρευνα σε αρκετά ρέματα της Αθήνας. Η κατάσταση απελπιστική.

Η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί με τα ρέματα στην Αθήνα είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, με το ΠΑΚΟΕ να βρίσκεται εδώ και 44 χρόνια στην πρώτη γραμμή και δίπλα στους πολίτες με συνέπεια, ώστε να αναδεικνύει το πρόβλημα στην ολότητα του με ρεπορτάζ και με έρευνα (δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις χημικές και μικροβιολογικές), φωτογραφικό υλικό και καταγγελίες για όσους αρμόδιους συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα.

Έχουμε αναδείξει εδώ και χρόνια τα προβλήματα που επικρατούν στα ρέματα και στα παραρέματα της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, καταθέτοντας μάλιστα το 2015 αναφορές – καταγγελίες και στον Άρειο Πάγο.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά αγκάθια, και συνάμα υγειονομική βόμβα, εντός της Αττικής είναι και το ρέμα του Ποδονίφτη. Μόλις στα μέσα Ιουλίου, το ΠΑΚΟΕ είχε πραγματοποιήσει εξονυχιστική έρευνα στο ρέμα του Ποδονίφτη και είχε καταγράψει την αποτρόπαια κατάσταση που επικρατεί στο ρέμα που ενώνει τους Δήμους Αθηναίων και Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας.

Σκουπίδια παντού, σύριγγες από τη χρήση που κάνουν εκεί ναρκομανείς και γενικότερα μια κατάσταση δύσκολο να περιγραφεί ακόμα και μέσα από τον φωτογραφικό φακό. Κάτοικος της περιοχής μας είχε τονίσει πως η κατάσταση είναι δραματική.

«Τα βράδια δεν τολμάει να περάσει άνθρωπος από εδώ γιατί είναι στέκι ναρκομανών. Δείτε τις σύριγγες μέσα στα σκουπίδια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έρχονται εδώ ανώμαλοι και συνευρίσκονται με μικρά παιδιά. Έχω καταγγείλει προσωπικά στην αστυνομία και μου λένε να πάρω το Δήμο. Τηλεφωνώ στο Δήμο Αθηναίων και μου λένε να πάρω στο Δήμο Νέας Χαλκηδόνας και το ανάποδο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κάτοικος της περιοχής, Γιώτα Ευαγγέλου.

Παράλληλα, είχαμε στείλει τα στοιχεία άμεσα στον εισαγγελέα και καταγγέλλει την Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμο Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας και το Δήμαρχο Γιάννη Βούρο για εγκληματική αδιαφορία.

Στον απόηχο των τρομακτικών καταστροφών που έχουν αφήσει πίσω τους οι πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας, το ΠΑΚΟΕ επισκέφθηκε για δειγματοληπτικούς ελέγχους ρέματα στην Αττική και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με συμπολίτες μας για το πώς βιώνουν στην καθημερινότητα τα παρατημένα ρέματα.

Στα πρόσωπα των ανθρώπων που συνομιλήσαμε ήταν έκδηλη η απογοήτευση, ενώ υπήρξαν και αρκετοί που όταν τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν, αρκέστηκαν σε φράσεις όπως «δεν έχω να πω κάτι» ή «παιδιά τι να σας πω τώρα, με πιάνει πίκρα και μόνο που το βλέπω».

Υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν συγχαρητήρια για τη δουλειά μας, αλλά δεν θέλησαν να μας μιλήσουν, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ήταν τέτοια η αγανάκτηση τους, που δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν με κόσμιο τρόπο για τις αρμόδιες Αρχές, που έχουν παρατήσει στην τύχη τους τα ρέματα.

Χαρακτηριστικότερο όλων ίσως το παράδειγμα μιας κυρίας, που θέλησε να μείνει ανώνυμη, με το μωρό της στο καρότσι στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου πλησίασε και μας είπε «εσείς τα γράφετε, αλλά θα σας ακούσουν; Μας έχει φάει η βρωμιά που βγαίνει από το ρέμα».

Ο κύριος Βασίλης, κάτοικος της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την κατάσταση που επικρατεί στο ρέμα του Ποδονίφτη, τονίζοντας πως ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι καθημερινός φόβος των κατοίκων, ενώ έκανε λόγο και για υγειονομική βόμβα.

Ομοίως και ο κύριος Λευτέρης, εργαζόμενος σε συνεργείο αυτοκινήτων στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κύριος Λευτέρης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα βλέπετε ρε παιδιά πως είναι, τι να πούμε. Είναι κατάσταση αυτή;», δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στον κύριο Βασίλη που ζει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κύριος Βασίλης, φανερά δυσαρεστημένος τόνισε πως δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν έβρισκε ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.

«Εγώ δεν το έχω καταγγείλει, τι να καταγγείλω και σε ποιον κιόλας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος από εδώ από τους γείτονες που να το έχει κάνει».

– Έχει πέσει στην αντίληψη σας αν έχουν προκύψει προβλήματα υγείας των πολιτών λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ρέμα;

«Δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου, βλέπεις όμως πως είναι τα πράγματα εδώ, που μου λες για υγειονομικά. Όποιος έχει μάτια βλέπει».

– Έχετε δει μπαζώματα εδώ;

«Όχι ιδιαίτερα, κάποια λίγα μπορείς να δεις, όχι κάτι φοβερό»

– Θα σας ενδιέφερε να μπείτε στη λίστα καταγγελιών του ΠΑΚΟΕ για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση;

Τι να καταγγείλω, το θέμα είναι καθαρό, είναι πρόβλημα από τον δήμο Αθηναίων. Πολύ μεγάλα προβλήματα έχουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα».

– Έχουν έρθει από τις αρμόδιες Αρχές του δήμου και της Πολιτείας, προκειμένου να μπορέσετε να τους μεταφέρετε τα παράπονα σας;

«Ποιος να μας μιλήσει; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα. Έχεις δει εσύ να καθαρίζει κανείς; Γιατί πλημμυρίζει όλη η χώρα και πάμε κατά διαόλου; Τίποτα, δεν έχει έρθει κανείς σε εμάς από την Πολιτεία. Τόσα χρόνια είναι αυτό το πρόβλημα με τα ποτάμια και τα ρέματα. Από το 2004 δηλαδή τι έχει γίνει; Πήγαινε στον Κηφισό, βλέπεις εδώ στον Ποδονίφτη τι γίνεται. Είναι όλα ανοικτά. Σκεπάσανε εκεί λίγο στα πρακτορεία στον Πειραιά και αυτό ήτανε. Γιατί αυτό εδώ το κομμάτι είναι ανοικτό τόσα χρόνια και μας έχει φάει η βρωμιά; Θα έρθει κανένας άνθρωπος, θα πέσει μέσα. Εδώ είμαστε μέσα στη βρωμιά»

– Έχει προκαλέσει δηλαδή κινδύνους το ρέμα…

«Φυσικά και έχει προκαλέσει, πώς να μην προκαλέσει προβλήματα; Είμαστε εδώ μέσα στη βρωμιά και λέμε κάθε τόσο πότε θα φουσκώσει εδώ, να δούμε τι θα πάθουμε. Είδες και στη Θεσσαλία τι έγινε, θα μου πεις εδώ δεν κάνουν τα αυτονόητα στην Αθήνα, θα τα κάνουν εκεί, που τους έχουν γραμμένους η κυβέρνηση και οι περιφερειάρχες. Πώς να σωθούν μετά οι άνθρωποι; Δεν βλέπετε το ΟΑΚΑ που είναι έτοιμο να πέσει; Είναι κράτος αυτό που ζούμε;».

Ένας ακόμα κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας, ο κύριος Πέτρος, εξέφρασε την απογοήτευση του για την κατάσταση που επικρατεί με το ρέμα, αλλά και συνολικά την αντιμετώπιση που έχουν οι πολίτες από τις Αρχές της χώρας.

«Δεν έχω καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί και να σου πω δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας εγώ ή κάποιος που ξέρω, όχι ότι σημαίνει κάτι αυτό».

– Έχετε δει εδώ μπαζώματα;

«Όχι να σου πω την αλήθεια, δεν είναι ότι ασχολούμαι πολύ».

– Θα σας ενδιέφερε να μπείτε στη λίστα καταγγελιών του ΠΑΚΟΕ για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση;

«Όχι»

– Υπάρχει κάποιος από την Πολιτεία που να έχει ενδιαφερθεί για το ρέμα και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής; Σας έχουν προσεγγίσει;

«Δεν υπάρχει Πολιτεία και δεν υπάρχει και κράτος. Ποιος να ενδιαφερθεί; Βλέπεις εσύ να υπάρχει κράτος; Πάρε για παράδειγμα αυτό που γίνεται με το ΟΑΚΑ. Δεν υπάρχει κράτος. Κατά τύχη ζούμε. Μιλάμε για το ΟΑΚΑ που έχει φιλοξενήσει τώρα 120.000 κόσμο για αγώνες, ενώ έχει φιλοξενήσει και συναυλίες».

– Άρα εισπράττετε αίσθηση αδιαφορίας από το κράτος;

«Εσύ τι λες; Στην ίδια χώρα δεν ζούμε; Αδιαφορία και ανευθυνότητα εισπράττω. Τώρα για το ρέμα τι άλλο να πω; Απλά μας ανησυχεί μην πλημυρίσει και πνιγούμε, αυτό μόνο.

– Πιστεύετε ότι χρειάζεται παρέμβαση της Πολιτείας;

«Ναι, αλλά γενικά χρειάζεται επέμβαση της Πολιτείας, όχι μόνο για το ρέμα. Τι να πω; Από τύχη ζούμε».

Την ίδια εικόνα απογοήτευσης εισπράξαμε και από τον κύριο Μιχάλη, που ζει και εργάζεται στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, βρισκόμενος καθημερινά μπροστά στη θέα του εκεί ρέματος.

 – Έχετε καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί εδώ με το ρέμα;

«Όχι, να κάνω καταγγελία για πλημμύρα; Παλιά είχε πλημυρίσει, τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Στην πραγματικότητα, εγώ εδώ πάνω που είμαι δεν έχω θέματα με αυτό».

 – Δηλαδή, δεν σας απασχολούν τα υγειονομικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν;

«Εντάξει, είναι παρατημένο το ρέμα. Τώρα, πέρα από κουνούπια δεν έχω κάποιο θέμα».

– Έχετε δει εδώ πέρα στο ρέμα μπαζώματα;

«Όχι, δεν έχω παρατηρήσει μπαζώματα»

– Θα σας ενδιέφερε να μπείτε στη λίστα καταγγελιών του ΠΑΚΟΕ για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση;

«Δεν θα είχα πρόβλημα»

– Έχετε δει κάποιον από την Πολιτεία ή τελοσπάντων από τις αρμόδιες Αρχές να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το ρέμα;

«Όχι. Γενικά δεν έρχονται σε επαφή. Εγώ θυμάμαι πριν δεκαπέντε χρόνια που είχα ανοίξει το μαγαζί, είχε ανοίξει εδώ ο δρόμος. Δεν φαίνεται να ασχολούνται γενικότερα. Εδώ πιο παλιά που είχε πλημμυρίσει, το νερό έφερνε τάφους από πάνω από το νεκροταφείο».

– Δεν ασχολούνται δηλαδή οι αρμόδιοι ούτε τώρα που είναι προεκλογική περίοδος;

«Όχι όχι. Ειδικά τώρα καθόλου».

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η απουσία των αρμόδιων φορέων είναι εκκωφαντική, ακόμα και λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου παραδοσιακά θέλουν να «φαίνονται» όσοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Όσο εκκωφαντική είναι όμως η απουσία των φορέων, άλλο τόσο έκδηλη είναι και η αγανάκτηση των πολιτών που βλέπουν την ιστορία των παρατημένων ρεμάτων να συνεχίζεται και όπως είναι φυσικό ανησυχούν για την ύπαρξη αυτών των υγειονομικών «βομβών» μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το ΠΑΚΟΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να αναδεικνύει τις εγκληματικές ελλείψεις της Πολιτείας και των εκάστοτε υπευθύνων, που προφανώς δεν δείχνουν ικανοί να κινητοποιηθούν και να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, εκτός βέβαια και αν υπάρξει κάποια τεράστια καταστροφή, προκειμένου να «θυμηθούν» τον κόσμο…

Συννημένοι είναι οι πίνακες των αποτελεσμάτων από την έρευνα του ΠΑΚΟΕ, όπου διαπιστώνεται η μεγάλη μόλυνση και ρύπανση των ρεμάτων που κάθε άλλο παρά αποτελούν πηγές πρασίνου και ψυχαγωγικής επίσκεψης των Αθηναίων πολιτών

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων  μικροβιολογικών προσδιορισμών σε ρέματα Αττικής από Μοσχάτο έως  Αγίους Αναργύρους ,  στις  2 / 10 / 2023

Α/ AΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ    ΩΡΑΣυντεταγμένες ΔειγματοληψίαςΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ cfu/ 100
E. coliΕντερόκοκκοι
1ΜοσχάτοΕκβολή ποταμού Κηφισός 8:4537.943699 23.674073.90102
2ΚαλλιθέαΛεωφόρος Ποσειδώνος.  Εκβολή  Ιλισού9:10  37.942190 23.68234810201116
3Πειραιάς.Ποταμός  Κηφισός.  Γέφυρα οδού  Πειραιώς και λεωφόρος  Κηφισού.9:3037.954806 23.673918540994
4ΑχαρνώνΡέμα  Ποδονίφτη. Γωνία οδός Αγ. Ανάργυρων και Περισσού.9:4038.026325 23.7320241600900
5Αχαρνών Ρέμα  Ποδονίφτη.  Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα  οδού Χαλκίδας.9:5038.026795 23.7329751400560
6ΑχαρνώνΡέμα  Ποδονίφτη.  Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας. Γέφυρα οδού   Περισσού 159 10:0038.027013 23.7332601000640
7ΑχαρνώνΡέμα Ποδονίφτη.  Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα  οδός Περισσού και Ελ. Βενιζέλου.10:1038.028109 23.7367001000560
8ΑχαρνώνΡέμα  Ποδονίφτη . Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα οδού  Μεγακλέους  και Επικλέους.10:2038.028782 23.7369011600580
9ΧαλκηδόναςΡέμα  Περισσου.  Δήμος Νέας Χαλκηδόνας. Πεζογέφυρα Λάμπωνος  οδού  Επικλέους. 10:5038.029759 23.737178700840
10Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα της Χελιδονούς. Χελιδωνού και Καλυφτάκη.  Οδός Δεκελείας.   Δίπλα  στο κτήμα Diamond. Δεξιά11:3038.091067 23.78339012001220
11Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα Χελιδονούς. Χελιδονού και Καλυφτάκη.  Οδός Δεκελείας.   Δίπλα  στο κτήμα Diamond. Αριστερά.11:4038.091314 23.7832101000900
12Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα της Χελιδονούς.  Χελιδονού και Καλυφτάκη. Οδός Δεκελείας.  Δίπλα   Εγκαταστάσεις  ΕΥΔΑΠ.11:5538.091727 23.781177398490
13  Αγ. ΑθανασίουΡέμα Χελιδονούς.  Δημοτική κοινότητα  Άνοιξη . Οδός Αγ. Αθανασίου.12:1038.126688 23.840400310134
14Αγ. ΑθανασίουΡέμα της Χελιδονούς Δημοτική κοινότητα  Άνοιξη . Οδός Αγ. Αθανασίου.  Βιοτεχνία12:30 38.126914 23.841853300122
15Αγ. ΣτεφάνουΡέμα Βρυσάκι. κάτω από τη γέφυρα δεξιά από εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, λεωφόρος Κρυονερίου12:4538.140049 23.8432396096
16Αγ. ΣτεφάνουΡέμα Βρυσάκι. Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, λεωφόρος Κρυονερίου12:5538.139912 23.84313890090
17ΜεταμόρφωσηΡέμα Ποδονίφτη .  Γέφυρα  οδού  Τατοίου.  Κοντά κατάστημα λιανικής Hamilton.13:0538.076215 23.761806700780
18ΜεταμόρφωσηΡέμα Ποδονίφτη . 500 μέτρα μετά από γέφυρα οδού  Τατοίου13:2038.076135 23.761744900364
19Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη.  Οδός Παρ. Παπανικολή14:10  38.046892 23.736511760850
20Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Στη μέση της γέφυρας ανάμεσα στις Οδούς Υψηλάντου και Κατσώνη14:3038.045526 23.736925598510
21Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Οδός Κατσώνη14:5038.045240 23.736465574820
22Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Γέφυρα οδού Λέσβου & Ανδρούτσου Κηφισός15:1038.046969 23.7361561040780
23Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Γέφυρα οδού Λάμπρου Κατσώνη και Υμηττού15:5038.041945 23.733986900560
24Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Γέφυρα Λάμπρου Κατσώνη& Γ. Παπανδρέου. Στάση λεωφορείου Γ. Παπανδρέου16:1038.041945 23.733986800620
 25Κόκκινος ΜύλοςΠοτάμι Κηφισός.  Στη μέση της γέφυρας ανάμεσα στις Οδούς Λάμπρου Κατσώνη και Κηφισού16:3038.040312 23.73375610001020
26Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Οδός Λάμπρου Κατσώνη17:00 38.022381 23.7237921080700
27Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Οδός Λάμπρου Κατσώνη ΕΥΔΑΠ17:2038.03001 23.727891020370
28Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Οδός Λάμπρου Κατσώνη 129 και Παυλέλης . 18:0038.02768 23.72657760560
29Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . οδός Λάμπρου Κατσώνη & Μαραθώνος.  Ένωση Κριτών.18:3038.02570 23.725801220980
30Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Γέφυρα οδού Λάμπρου Κατσώνη.  19:0038.03081 23.728511040820
Επιτρεπόμενα όρια : αριθμός cfu /100ml νερού,  σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/E.Κ.  για την Ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (ΚΥΑ Η. Π. 8600/416/Ε 103 (ΦΕΚ 356/Β/26.02.2009)  και ΥΑ 46399/1357/1986. Για τα παράκτια ύδατα και τα μεταβατικά ύδατα.  250 / 100 ml100/ 100 ml

Οι μιροβιολογικοί  προσδιορισμοί έδειξαν ότι  ο αριθμός των αποικιών  είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Πιο συγκεκριμένα  οι  αποικίες της Escherichia Coli ( E. Coli)   ξεπερνούν το νομοθετημένο όριο σε υπερβολικό βαθμό και στα 28 δείγματα  (συνολικά  λήφθησαν 30 δείγματα). Ακόμη ο αριθμός αποικιών των Εντερόκοκκων  ξεπερνούν το νομοθετημένο όριο σε υπερβολικό βαθμό και στα 28 δείγματα εκτός από δύο δείγματα από το ρέμα  Βρυσάκι.

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων μετρήσεων οργανοληπτικών  παραμέτρων σε ρέματα  Αττικής από Μοσχάτο έως  Αγίους Αναργύρους ,

στις2 / 10 /2023.

Α/  ΑΠεριοχήΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣΣυντεταγμένεςΏραpHΣυγκέντρωση
TSS * mg/lΑγωγιμότητα μS/cmΘολερότητα NTU
1ΜοσχάτοΕκβολή ποταμού Κηφισός 37.943699 23.674073.8:007,13  37,6596,2
2ΚαλλιθέαΛεωφόρος Ποσειδώνος.  Εκβολή  Ιλισού37.942190 23.6823488:30  6,7737,257,66,8
3Πειραιάς.Ποταμός  Κηφισός.  Γέφυρα οδού  Πειραιώς και λεωφόρος  Κηφισού.37.954806 23.6739189:006,82  37,258,14,5
4ΑχαρνώνΡέμα  Ποδονίφτη. Γωνία οδός Αγ. Ανάργυρων και Περισσού.38.026325 23.7320249:407,644461005,2
5Αχαρνών Ρέμα  Ποδονίφτη.  Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα  οδού Χαλκίδας.38.026795 23.7329759:507,834459486,5
6ΑχαρνώνΡέμα  Ποδονίφτη.  Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας. Γέφυρα οδού   Περισσού 159 38.027013 23.73326010:007,94429905,2
7ΑχαρνώνΡέμα Ποδονίφτη.  Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα  οδός Περισσού και Ελ. Βενιζέλου.38.028109 23.73670010:107,854269675,8
8ΑχαρνώνΡέμα  Ποδονίφτη . Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα οδού  Μεγακλέους  και Επικλέους.38.028782 23.73690110:207,9    4168385,8
9ΧαλκηδόναςΡέμα  Περισσου.  Δήμος Νέας Χαλκηδόνας. Πεζογέφυρα Λάμπωνος  οδού  Επικλέους. 38.029759 23.73717810:507,624178375
10Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα της Χελιδονούς. Χελιδωνού και Καλυφτάκη.  Οδός Δεκελείας.   Δίπλα  στο κτήμα Diamond. Δεξιά38.091067 23.78339011:307,834219475,6
11Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα Χελιδονούς. Χελιδονού και Καλυφτάκη.  Οδός Δεκελείας.   Δίπλα  στο κτήμα Diamond. Αριστερά.38.091314 23.78321011:407,944244485,7
12Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα της Χελιδονούς.  Χελιδονού και Καλυφτάκη. Οδός Δεκελείας.  Δίπλα   Εγκαταστάσεις  ΕΥΔΑΠ.38.091727 23.78117711:558,012155468,1
13Αγ. ΑθανασίουΡέμα Χελιδονούς.  Δημοτική κοινότητα  Άνοιξη . Οδός Αγ. Αθανασίου.38.126688 23.84040012:108,322115237,5
14Αγ. ΑθανασίουΡέμα της Χελιδονούς Δημοτική κοινότητα  Άνοιξη . Οδός Αγ. Αθανασίου.  Βιοτεχνία38.126914 23.84185312:308,432105317,8
15Αγ. ΣτεφάνουΡέμα Βρυσάκι. κάτω από τη γέφυρα δεξιά από εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, λεωφόρος Κρυονερίου38.140049 23.84323912:458,442155265,8
16Αγ. ΣτεφάνουΡέμα Βρυσάκι. Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, λεωφόρος Κρυονερίου38.139912 23.84313845112:557,954545486,2
17ΜεταμόρφωσηΡέμα Ποδονίφτη .  Γέφυρα  οδού  Τατοίου.  Κοντά κατάστημα λιανικής Hamilton.38.076215486 23.76180647013:057,8145499912,5
18ΜεταμόρφωσηΡέμα Ποδονίφτη . 500 μέτρα μετά από γέφυρα οδού  Τατοίου38.076135485 23.76174448413:207,9245190912,8
19Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη.  Οδός Παρ. Παπανικολή38.046892485 23.73651147114:107,794869959,7
20Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Στη μέση της γέφυρας ανάμεσα στις Οδούς Υψηλάντου και Κατσώνη38.045526 23.73692514:307,7747096510,3
21Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Οδός Κατσώνη38.045240 23.73646514:507,76485100115,6
22Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Γέφυρα οδού Λέσβου & Ανδρούτσου Κηφισός38.046969 23.73615615:107,5547199114,5
23Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Γέφυρα οδού Λάμπρου Κατσώνη και Υμηττού38.041945 23.73398615:507,6245496117,2
24Κόκκινος ΜύλοςΡέμα Ποδονίφτη. Γέφυρα Λάμπρου Κατσώνη& Γ. Παπανδρέου. Στάση λεωφορείου Γ. Παπανδρέου38.040312 23.73375616:107,8342896617,2
25Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός.  Στη μέση της γέφυρας ανάμεσα στις Οδούς Λάμπρου Κατσώνη και Κηφισού38.022625 23.72406916:307,8641794519,8
26Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Οδός Λάμπρου Κατσώνη 38.022381 23.72379217:007,945696519,1
27Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Οδός Λάμπρου Κατσώνη ΕΥΔΑΠ38.03001 23.7278917:207,764288835,3
28Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Οδός Λάμπρου Κατσώνη 129 και Παυλέλης . 38.02768 23.7265718:007,814179606,8
29Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . οδός Λάμπρου Κατσώνη & Μαραθώνος.  Ένωση Κριτών.38.02570 23.7258018:307,844569806,1
30Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Γέφυρα οδού Λάμπρου Κατσώνη.  38.03081 23.7285119:007,8148619886,5
Επιτρεπόμενα όρια :  Επιτρεπόμενα όρια : σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015).  Για την Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ 39381 Αρ. Φύλλου 3282. 19/09/ 2017). Υ2/2600/2001.≥ 6,5 και ≤ 9,5150ml/l2500 μS/ cm-11 NTU

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Τόσο οι μετρήσεις της αγωγιμότητας όσο και οι μετρήσεις της   θολερότητας ξεπέρασαν σε υπερβολικό βαθμό τα επιτρεπόμενα όρια των
  •   2500 μS/ cm-1     και αντίστοιχα των1 NTU.
  • H αγωγιμότητα των  27   δειγμάτων   ξεπέρασε  το ανώτατο επιτρεπτό όριο των  150ml/l εκτός από  3 δείγματα ( σύνολο 30 δειγμάτων).

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων μετρήσεων οργανοληπτικών  παραμέτρων σε ρέματα Αττικής από Μοσχάτο έως  Αγίους Αναργύρους ,στις 2 / 10 / 2023

Α/ A  ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ    ΩΡΑΣυντεταγμένες ΔειγματοληψίαςΣυγκέντρωση
COD mg/LΧρώμιο (VI) g/L)Νιτρικών NO3(mg/L)Θειικών SO42+ (mg/L)Φωσφορικών   (Ρ2O5) (mg/L)
1ΜοσχάτοΕκβολή ποταμού8:0037.943699 23.674073.23214  1,61690,18
2Καλλιθέαλεωφόρος Ποσειδώνος.  Εκβολή Ιλισού8:30  37.942190 23.682348252140,31810,16
3Πειραιάς.Γέφυρα οδός Πειραιώς και λεωφόρος  Κηφισού9:0037.954806 23.673918196160,61350,16
4ΑχαρνώνΠοτάμι Ποδονίφτης. Γωνία οδός Αγ. Ανάργυρων και Περισσού.9:4038.026325 23.73202414111,1690,41
5Αχαρνών Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα  οδός Χαλκίδας.    Ποτάμι Ποδονίφτης.9:5038.026795 23.73297514141,0660,37
6ΑχαρνώνΔήμος Νέας Φιλαδέλφειας. Οδός περισσού 159 απέναντι από μαγαζί με ρούχα Apparelπρος στα δεξιά στη γέφυρα ποτάμι Ποδονίφτης10:0038.027013 23.73326014151,2620,39
7ΑχαρνώνΔήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Γέφυρα  οδός Περισσού και Ελ. Βενιζέλου Ποτάμι  Ποδονίφτης .10:1038.028109 23.7367004121,3700,41
8ΑχαρνώνΔήμος Νέας Φιλαδέλφειας.  Ποτάμι  Ποδονίφτης . οδός Επικλέους και Μεγακλέους.10:2038.028782 23.73690115131,4620,41
9ΧαλκηδόναςΔήμος Νέας Χαλκηδόνας. Εκκλησία Αγ. Ευφημίας. Οδός Επικλέους.  Πεζογέφυρα Λάμπωνος10:5038.029759 23.73717815101,1510,25
10Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΡέμα Χελιδωνούς. Χελιδωνού και Καλυφτάκη δίπλα στο κτήμα Diamond. Δεξιά    11:3038.091067 23.78339015111,1520,20
11Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΧελιδωνού και Καλυφτάκη δίπλα στο κτήμα Diamond. Αριστερά  Ρέμα Χελιδωνούς11:4038.091314 23.78321034121,3530,21
12Χελιδονούς και ΚαλυφτάκηΧελιδωνού και Καλυφτάκη ΕΥΔΑΠ εγκαταστάσεις. Δεκέλειας δεξιά  Ρέμα Χελιδωνούς11:5538.091727 23.78117734151,3540,24
13  Αγ. ΑθανασίουΟδός Αγ. Αθανασίου, Ρέμα Χελιδωνούς, οικισμοί Ρέμα Χελιδωνούς12:1038.126688 23.84040034160,2570,06
14Αγ. ΑθανασίουΡέμα Χελιδωνούς . Οδός Αγ. Αθανασίου, μαγαζί  οικίσκοι PadoBox. Βιοτεχνία Ρέμα Χελιδωνούς12:3038,126914 23,84185333170,5560,21
15Αγ. ΣτεφάνουΑγ. Στέφανος κάτω από τη γέφυρα δεξιά από εθνική λεωφόρος Κρυονερίου12:4538.140049 23.84323938190,7520,11
16Αγ. ΣτεφάνουΑγ. Στέφανος κάτω από τη γέφυρα αριστερά από εθνική  12:5538.139912 23.84313838210,1530,47
17ΜεταμόρφωσηΜετά από γέφυρα ποτάμι κατάστημα λιανικής Hamilton Οδός Τατοίου13:0538.076215 23.76180644180,7930,53
18ΜεταμόρφωσηΜετά από γέφυρα ποτάμι κατάστημα λιανικής HamiltonΟδός Τατοίου13:2038.076135 23.76174438170,7890,44
19Κόκκινος ΜύλοςΟδός Παρ. Παπανικολή14:10  38.046892 23.73651138220,8910,33
20Κόκκινος ΜύλοςΣτη μέση της γέφυρας ανάμεσα στις Οδούς Υψηλάντου και Κατσώνη14:3038.045526 23.73692544200,9890,76
21Κόκκινος ΜύλοςΟδός Κατσώνη14:5038.045240 23.73646545220,9830,71
22Κόκκινος ΜύλοςΠοτάμι Κηφισός . Οδοί Λέσβου & Ανδρούτσου Κηφισός15:1038.046969 23.73615644230,9790,68
23Κόκκινος ΜύλοςΠοτάμι Κηφισός . Λάμπρου Κατσώνη και Υμηττού15:5038.041945 23.73398644240,9850,65
24Κόκκινος ΜύλοςΠοτάμι Κηφισός . Λάμπρου Κατσώνη& Γ. Παπανδρέου. Στάση λεωφορείου Γ. Παπανδρέου  16:1038.041945 23.73398644161,4790,77
 25Κόκκινος ΜύλοςΣτη μέση της γέφυρας ανάμεσα στις Οδούς Λάμπρου Κατσώνη και Κηφισού16:3038.040312 23.73375644221,4830,65
26Άγιοι ΑνάργυροιΟδός Λάμπρου Κατσώνη17:00 38.022381 23.72379245231,3720,48
27Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Λάμπρου Κατσώνη ΕΥΔΑΠ17:2038.03001 23.7278944251,1830,47
28Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Λάμπρου Κατσώνη 129 Παυλέλης  Daihatsu18:0038.02768 23.7265745221,0720,45
29Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Λάμπρου Κατσώνη & Μαραθώνος, Ένωση Κριτών.18:3038.02570 23.7258044211,0890,65
30Άγιοι ΑνάργυροιΠοτάμι Κηφισός . Λάμπρου Κατσώνη   Γέφυρα19:0038.03081 23.7285145241,3890,65
 Επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα μεΑρ. οικ. 46399/1352. Αρ. φ 438. 3-07-1986,  ΦΕΚ: 630, 26-04-2007, Αρ. Φύλλου 749. Αρίθμ. 20488/31 Μαΐου 2010 και Οδηγία 2008/105/ΕΚ  σχετικά  με  πρότυπα  ποιότητας  περιβάλλοντος  στον  τομέα  της   πολιτικής  των  υδάτων.12537  150-250  0.4 – 0.7

 Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Η  συγκέντωση  του χημικά καταναλισκώμενου οξυγόνου (COD)  3 μετρήσεις βρέθηκαν πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 125 mg/l
  • H συγκέντρωση του εξασθενές χρωμίου  όλων  των δειγμάτων  ξεπέρασε το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 3 μg/l.
  • Η συγκέντρωση των νιτρικών όλων  των δειγμάτων  δεν ξεπέρασε το ανώτατο επιτρεπτό όριο των  7 mg/l
  • Η συγκέντρωση των   Θειικών όλων  των δειγμάτων  δεν ξεπέρασε το ανώτατο επιτρεπτό όριο των   150-250mg/l
  • H συγκέντρωση των    φωσφορικών 28   δειγμάτων  δεν ξεπέρασε μεν  το ανώτατο επιτρεπτό όριο των   0.4 -0.7 mg/l αλλά οι περισότερες έτειναν στο όριο. Η συγκέντρωση  των φωσφορικών 2 δειγμάτων ξεπέρασε το ανώτατο επιτεπτό όριο.
    • Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Ενδεικτικά σχόλια από την σελίδα μας στο FB