ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ KAI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 765 ΑΘΗΝΑ 15/09/2023
Νεκρά ζώα στη λίμνη Κάρλα, σημαίνει μολυσμένο νερό στο Βόλο.
Το κλάμα της κυρίας Λέλας και ο πόνος της κας Κόκκαλη. Η αγωνία του κου Αλέξανδρου στη Λάρισα και η οργή του κ. Κυριάκου από τη Μακρινίτσα. Το ΠΑΚΟΕ οργάνωσε την Τριτη 12-9-2023 εθελοντική επιστημονική αποστολή στην πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Συγκέντρωσε δείγματα από στάσιμα νερά όμβριων και πόσιμου νερού. Όμως, το πιο σημαντικό από τις μετρήσεις ήταν αυτό που εμείς, για πρώτη φορά στα 44 χρόνια λειτουργίας του ΠΑΚΟΕ, ζήσαμε. Αυτό που σε κάνει να γίνεσαι ένα με το συναίσθημα του συνανθρώπου σου. Σύσσωμη η οικογένεια Κόκκαλη μας υποδέχτηκε στο καφενείο της στην πλατεία του Παλάμα. Τρεις γενιές γυναικών. Η γιαγιά, η κόρη και η εγγονή. Το νερό ήταν ακόμα κομμένο, άρα υπήρχε μόνο το εμφιαλωμένο. Και καφές μόνο ελληνικός, με το καμινέτο. Ψύχραιμες και οι τρεις κυρίες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα το είχε η γιαγιά. Το σπίτι της, πλίθινο, έπεσε. Τα οικόσιτα της πνίγηκαν στο νερό. Η ίδια φιλοξενείται πλέον από την κόρη της. Περιμένει από το γιο της να κάνει της ενέργειες για την αποζημίωση για το σπίτι της. Μας περιέγραψε το πρόβλημά της: «Για τα οικόσιτα μου με στέλνουν από τον έναν στον άλλο. Από τον ΕΛΓΑ, στο Δήμο και από εκεί στο… πουθενά». Και οι τρεις κυρίες μας περιέγραψαν το βράδυ του τρόμου: «Μας ήρθε το μήνυα από το 112. Αλλά τι κάνουμε, που να πάμε. Κανείς δεν ήρθε να μας καθοδηγήσει. Πού ήταν η πολιτική προστασία, που ήταν ο δήμος. Εμείς φύγαμε από τα σπίτια μας και ξαφνικά βρεθήκαμε μέχρι το λαιμό στο νερό. Έπρεπε πρώτα να σωθούμε και μετά να βοηθήσουμε, όπως στο κέντρο υγείας, όπου μετέφεραν τους αρρώστους σε ποιο ασφαλή σημεία για να έρθει μετά η ΕΜΑΚ να τους σώσει».
Ρωτήσαμε για τις ενέργειες διάσωσης και μας είπαν: «Πρώτα ήρθαν τα ελικόπτερα, μετά από μισή, μία ημέρα και έκαναν αναγνώριση. Μετά από επιπλέον μισή μέρα ήρθαν οι πρώτες βάρκες».
Λίγο πιο κάτω, σε κατάστημα νεοτερισμών βρήκαμε την κα Λέλα. Μας ζήτησε να φωτογραφίσουμε τον κάδο με τα σκουπίδια, όπου πετούσε κατεστραμμένα πουκάμισα. «Παλικάρι μου, 70 χρόνια είναι αυτό το μαγαζί εδώ, τέτοια καταστροφή δεν έχει γίνει». Η κα Λέλα δεν ήθελε να τη φωτογραφίσουμε. Βάζει τα κλάματα. «Εγώ έχω βγει στη σύνταξη, αλλά κρατώ το μαγαζί για το γιο μου, που κάνει αιμοκάθαρση, για να τον συντηρώ. Δεν ξέρω αν μου έχει απομείνει δύναμη».
Ζητούμε να μπούμε στο μαγαζί για να πάρουμε φωτογραφίες. «Το νερό είχε φτάσει στο μισό μέτρο, τουλάχιστον». Την ρωτήσαμε αν υπάρχει πόσιμο νερό. Μας απάντησε: «Όχι μόνο το εμφιαλωμένο που μας δίνουν. Με αυτό έχω κάνει μπάνιο». Και για το μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνη τη στιγμή που μιλάγαμε, μας τόνισε: «Δεν βλέπεις πόσο σκουπίδια έχουν μαζευτεί έξω, πόσα φερτά υλικά;. Πότε θα τα μαζέψουν; Γιατί καθυστερούν;»
ΕΣΠΑΣΕ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Από τον Παλαμά φύγαμε για την Λάρισα μέσω της οδού Καρδίτσας – Λάρισας. Στο κόμβο, στο μπλόκο της αστυνομίας, ένας αστυνομικός μας είπε να δούμε την περιοχή της Κυψέλης. Του είπαμε ότι στον Παλαμά οι κάτοικοι μας ανέφεραν πως τα έργα μετά τον Ιανό έγιναν για να θωρακιστεί η Καρδίτσα και αφέθηκαν στο έλεος του θεού τα υπόλοιπα μέρη. Μας απάντησε: «Η Καρδίτσα δεν πλημμύρησε, αυτή τη φορά άντεξε».
Στη διαδρομή από τις τέσσερις λωρίδες του δρόμου, λειτουργούσαν οι δύο. Οι μπαριέρες είχαν ξηλωθεί. Ήταν άραγε τοποθετημένες 1,20μ. μέσα στο έδαφος, όπως αναφέρουν οι διεθνείς προδιαγραφές για να μην ξηλώνονται ούτε με σεισμό;
Στη Λάρισα προσπαθήσαμε να πάμε στη Γιάννουλη; Ο δρόμος ήταν κλειστός και δεν μας άφησαν. Επισκεφτήκαμε τον Αγ. Θώμα. Οι πολίτες μόνοι, με ιδιώτες που έχουν ειδικά αυτοκίνητα άντλησης υδάτων, δηλαδή, με έξοδά τους προσπαθούσαν να αδειάσουν τα σπίτια τους. Πέντε, έξι ημέρες με τα νερά στα υπόγειά τους. Ο Μπουμπουνάρης μας είπε: «Καλούσαμε εδώ και μέρες το 112 για να έρθουν. Δεν ήρθαν ποτέ. Κανείς δεν ήρθε. Που είναι οι υποψήφιοι; Που είναι ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, οι σύμβουλοι. Όλοι εξαφανίστηκαν. Το αποχετευτικό στον Αγ. Θωμά έσκασε. Το φημισμένο έργο Λαμπρούλη, εδώ δεν φτιάχτηκε ποτέ σωστά. Το ήξεραν, αλλά δεν το διόρθωσαν για δεκαετίες τώρα». Να σημειώσουμε ότι μαζί έσκασε και ο βιολογικός καθαρισμός και τα λύματα μπήκαν μέσα στα σπίτια!
Στο κέντρο της Λάρισας μιλήσαμε με αρκετό κόσμο. Μας είπαν ότι δεν έγιναν ποτέ τα μεγάλα έργα που απαιτούνται στην περιοχή. Ούτε οι υδρολεκάνες που είχε προτείνει το ΠΑΚΟΕ, ούτε τα μεγάλα φράγματα στα βουνά, έργα με τα οποία θα εξοικονομηθεί και νερό για τις καλλιέργειες. Αντίθετα οι καλλιέργειες συρρικνώνονται για να φτιαχτούν ολοένα και περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στο τέλος ο κάμπος δεν θα παράγει τίποτα άλλο εκτός από ρεύμα για να κερδίζουν αυτοί που τα κατασκευάζουν. Και το ρεύμα δεν θα διατίθεται πουθενά.
Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε τον πρώην αντιπεριφερειάρχη αθλητισμού και νυν περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Λιούπα. Τον ρωτήσαμε για τα έργα και μας απάντησε: «Αυτά τα έργα είναι κοστοβόρα. Υπάρχουν μελέτες και άλλες, όπως του Αχελώου, έργα που μπορούν να δώσουν λύσεις για να συγκρατούν τα νερά. Δεν είναι, όμως, της Περιφέρειας, είναι της Κεντρικής Πολιτείας, της Κυβέρνησης».
Μιλήσαμε με το Σωτήρη Κέλλα, δημοσιογράφο της εφημερίδας Ελευθερία και πρόεδρο του Επικουρικού Ταμείου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας. Μας είπε: «Το νερό που έπεσε δεν το περίμενε κανείς. Οι δήμαρχοι παρ’ ότι έλαβαν εντολές δεν τις εκτέλεσαν όπως έπρεπε. Εντολές εκκένωσης, εντολές απομάκρυνσης του κόσμου. Το 112 χτύπησε αμέσως, αλλά στην Ελλάδα δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ενώ χτύπησε το 112, ενώ δόθηκαν από την Περιφέρεια οδηγίες, οι πολίτες δεν τις τήρησαν. Οι δήμαρχοι δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία. Τα ρέματα είχαν καθαριστεί και υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Τα φρεάτια είχαν καθαριστεί και γι’ αυτό άντεξε το κέντρο της πόλης και δεν πλημμύρισε. Εκτιμώ, όμως, ότι στις συνοικίες υπήρχε πρόβλημα, ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως πρέπει».
Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας είδαμε ομάδα εθελοντών, σε περίπτερο, να συγκεντρώνει υλικό βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς, εκεί ήταν η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, Ευγγελία Λιακούλη, η οποία στο ερώτημά μας να μας πει ποιος έχει ευθύνες, μας παρέπεμψε στην ερώτησή της στη Βουλή, στον υπουργό μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο ρωτά: «δεδομένου ότι οι Θεσσαλοί πολίτες δεν έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση, ως προς το ποιος αποφάσισε τα αντιπλημμυρικά έργα, ποιος τα χρηματοδότησε και ποιος τα κατασκεύασε, για το ποιος είναι αρμόδιος να τα συντηρεί, ποιος είναι αρμόδιος ειδικά για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων, αλλά και για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κράτους, ποιες της Περιφέρειας και ποιες των Δήμων στη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων”, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον υπουργό να την ενημερώσει στη Βουλή για το:
-Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά, έργα υδρονομίας κ.λπ.) έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια, ποιος τα σχεδίασε, ποιος τα υλοποίησε και ποιος τα συντηρούσε;
-Ποια έργα βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης και σε ποιο στάδιο ακριβώς (χρονοδιάγραμμα);
Θα περιμένουμε και εμείς την απάντηση…
Κατά την παρουσία μας εκεί, πολίτες αντιλήφθηκαν ότι είμαστε το ΠΑΚΟΕ και ένας εξ αυτών, ο κ. Αλέξανδρος μόνος του μας έφερε από τη βρύση του καταστήματός του ένα μπουκάλι νερό. Το έκανε διότι συγγενής του από το χημείο του είπε πως έκανε έρευνα η ΔΕΥΑΛ και έδειξε ότι το πόσιμο νερό είναι καθαρό, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, οπότε θα περιμένει τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ για να σιγουρευτεί. Αυτά δηλαδή που κανονικά έπρεπε να τα κάνει η Πολιτεία, η οποία εισπράττει τα λεφτά των φορολογούμενων, τα κάνει το ΠΑΚΟΕ. Έλεος.
Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ
Φεύγοντας από τη Λάρισα αποφασίσαμε να κάνουμε το γύρο προς την Γιάννουλη, ξεκινώντας από την περιοχή της Λαχαναγοράς της Λάρισας. Όμως κι εκεί ο δρόμος ήταν κλειστός. Φτάσαμε με τα πόδια στο σημείο, όπου δεν μπορούσες να περπατήσεις άλλο. Μας είπαν ότι στη Γιάννουλη πόσιμο νερό δεν είχε. Οι αποκλεισμένοι έφευγαν με τις μπουλντόζες στοιβαγμένοι στις λεπίδες σα να είναι μπάζα. Στην περιοχή της λαχαναγοράς, μία απέραντη λίμνη, μία θάλασσα πια, όπου μύριζες τη μυρωδιά από τα ψόφια ζώα, τα ψοφίμια. Οι κίνδυνοι για μολύνσεις, για βαριές ασθένειες είναι τεράστιοι.
Βιβλική καταστροφή στην περιοχή Βρυσίων στη Λάρισα.
ΨΟΦΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ
Αναχωρώντας για το Βόλο, από την Ελευθερία μας προμήθευσαν τις φωτογραφίες με τα ψόφια μοσχάρια μέσα στην λίμνη Κάρλα, φωτογραφίες που έβγαλε ο ανταποκριτής της Ελευθερίας στην Αγριά Μαγνησίας Νίκος Γουργιώτης.
Η υδροδότηση του Βόλου γίνεται από την λίμνη Κάρλα, αλλά τα απαραίτητα έργα εδώ και οκτώ χρόνια έχουν κολλήσει. Στο Βόλο κανείς δεν πίνει νερό. Σε καφετέρια του Βόλου οι πολίτες ρωτούσαν αν υπάρχει ειδικό φίλτρο που να έχει στην παροχή της η επιχείρηση για να πιουν το νερό της βρύσης, αλλιώς αγόραζαν εμφιαλωμένο.
Ο κ. Κυριάκος από τη Μακρυνίτσα μας έλεγε ότι έμεινε μία εβδομάδα σε πλημμυρισμένο σπίτι, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Οι κύριοι Σάββας και Κώστας τσακώνονταν αν έκανε σωστά τη δουλειά του ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος λίγα χιλιόμετρα παρακάτω από εκεί όπου ήμασταν παρά λίγο να έρθει στα χέρια με μέλη του ΚΚΕ, που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του. Και όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ και δημοσιεύτηκε παντού, υπήρξαν και όμορφοι διάλογοι: «Νούμερο» αποκάλεσε ο δήμαρχος τον πολίτη και αυτός του απάντησε: «μαλ.. χοντρέ».
Η ουσία, όμως, είναι ότι αντικρίσαμε μία πόλη γεμάτη λάσπη που έχει ξεραθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περνούν τα αυτοκίνητα και η σκόνη σηκώνεται και γίνεται ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο δήμαρχος Βόλου που ευθύνεται για το έργο της Κάρλας, που γυρίζει από κανάλι σε κανάλι να λέει χοντράδες, που τσακώνονται δημοσίως με τον οποιοδήποτε, όπως με τα μέλη του ΚΚΕ, αντί να σκιστεί να βρει τρόπους να καθαρίσει την πόλη του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να στέλνει αγωγές εκατομμυρίων στο ΠΑΚΟΕ για τις μετρήσεις που έκανε το καλοκαίρι για τα κολυμβητικά νερά του Βόλου. Όταν η πόλη του δεν έχει σωστό βιολογικό καθαρισμό, αποχετευτικό σύστημα και σύστημα ύδρευσης, τα λύματα θα πέφτουν στη θάλασσα και οι ακτές του Βόλου θα είναι μολυσμένες. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια δήμαρχε του Βόλου.
Ο Βόλος γεμάτος λάσπες πολλές ημέρες μετά την καταιγίδα.
ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
Δύο ημέρες μετά το οδοιπορικό μας, η Ελλάδα παραμένει κομμένη στα δύο. Τα νερά δεν έχουν αντληθεί. Στη λίμνη Κάρλα υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Οι πληγέντες βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε πως ούτε ένα σώβρακο δεν τους έχει δώσει η πολιτεία. Αγώνας δρόμου γίνεται για να συλλεχθούν όλα τα ψόφια ζώα για να καούν έτσι ώστε να μην έχουμε, που θα έχουμε και αυτό είναι βέβαιο, μολυσματικές ασθένειες. Και όλα αυτά με την ενημέρωση να είναι με το σταγονόμετρο. Οι δήθεν υπεύθυνοι λένε νούμερα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Και οι εξαφανισμένοι δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες και ο περιφερειάρχης θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Ουσιαστικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στους συναδέλφους της Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να εξετάσουν τι δεν έγινε από τον Ιανό και μετά, από την περίοδο του 2020 μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και να διακρίβωσουν «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».
1. Ποιά ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.
2. Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.
3. Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την «Daniel».
4. Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με Άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.
5. Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.
6. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου.
7. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.
8. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.
9. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.
10. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.
11. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων.»
Και τώρα που έρχεται η ώρα του εισαγγελέα αρχίσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Παλαμά τα βάζει με την ΓΕΚ Τέρνα λέγοντας ότι πληρώθηκε, αλλά δεν καθάρισε τα ρέματα. και το ερώτημα είναι «κύριε Δήμαρχε εσύ τι έκανες για αυτό προκαταβολικά».
Οι τρεις κυρίες στον Παλαμά μας το είπαν αμέσως. Για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα, τρύπησαν το ανάχωμα στον ποταμό Καλέτζη. Και τώρα ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Νούσιας και ο Δήμαρχος Παλαμά, Σακελλαρίου ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο για την απόφαση. Και για τους δύο ο μόνος δρόμος είναι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Το ΠΑΚΟΕ τήρησε την πρώτη του δέσμευση για τις εθελοντικές του δράσεις με στόχο της στήριξη των πληγέντων της Θεσσαλίας. Το τριμελές συνεργείο του αποτελούμενο από τη καθηγήτρια Πανεπιστημίου κα Μαρία Παπαδοπούλου, την χημικό κα Μαρία Σοφού και το δημοσιογράφο κο Παντελή Περιβολάρη πραγματοποίησε ένα ερευνητικό οδοιπορικό σε όλες τις πληγείσες περιοχές, όπου συνέλεξε 42 δείγματα από πόσιμο νερό και λιμνάζοντα νερά, ξεκινώντας την Τρίτη 12/9/2023 στις 7.15 και επιστρέφοντας στην Αθήνα στις 23:50, σε μία συνολική απόσταση 729 χιλιόμετρα.
Μετά την παρούσα έρευνα, το ΠΑΚΟΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηλεφωνήσει σε αυτούς που μας έδωσαν τη δυνατότητα να λάβουμε δείγματα για τα πόσιμα νερά για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, όπως επίσης να ενημερώσει τους δήθεν αρμόδιους φορείς, γιατί καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από την Περιφέρεια, από τους Δήμους και το Υπουργείο Υγείας για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες. Ακόμα και η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ στο Βόλο, στις 13/9/2023 δεν αναφέρει στοιχεία. Η ανακοίνωση είναι η εξής: «Είχαμε ανακοινώσει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Από την δειγματοληψία στην οποία προβήκαμε την Δευτέρα 11/9, επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, καθώς υπήρχαν υπερβάσεις στο μικροβιακό φορτίο. Στις δειγματοληψίες της Τρίτης 12/9, που έγιναν από κοινού με την Δ/νση Υγείας, στο σύνολο των δειγμάτων εντοπίστηκε υπολειμματικό χλώριο, που παραπέμπει στην απουσία μικροβίων.
Επειδή το δίκτυο ύδρευσης δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι δειγματοληψίες – αναλύσεις δεν καλύπτουν ακόμη το σύνολο των περιοχών, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι ακόμη το νερό δεν είναι πόσιμο».
Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων:
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Από τους παρακάτω πίνακες των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε:
Επιτόπιες οργανοληπτικών μετρήσεων
Η θολερότητα στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης είναι σχεδόν στα ανώτατα επιτρεπτά όρια, στα λιμνάζοντα νερά το ph είναι σχεδόν όξινο, τα διαλυμένα στερεά σωματίδια είναι δεκάδες φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, η αγωγιμότητα στα πόσιμα νερά στο Βόλο μερικές φορές ξεπερνάει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, η δε θολερότητα στα λιμνάζοντα νερά με όριο το 1 φτάνει μέχρι το 300, η δε οσμή είναι ίδια με την αποσύνθεση οργανικών υλικών.
Μικροβιολογικές αναλύσεις
Οι μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν στην πηγή του ιερού ναού Αγίας Αικατερίνης πολύ αυξημένες τιμές στα κολοβακτηριοειδή, escherichia coliκαι εντερόκοκκους.
Από τα 11 δείγματα του δήμου Λάρισας στα 4 βρέθηκαν αυξημένες τιμές μικροβίων πάνω από τα όρια που είναι το 0, μάλιστα σε ένα, το 3ο δείγμα (οδός Αρτεμισίου) παρατηρήθηκαν και ψευδομονάδες.
Στο Βόλο σε όλα τα δείγματα (5) παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές μικροβίων και μάλιστα σε ένα (οδός Μητροπολίτου Γρηγορίου) παρατηρήθηκε και ψευδομονάδα.
Στα λιμνάζοντα ύδατα και στα 24 δείγματα οι προσδιορισμένοι αριθμοί μικροβίων, όπως φαίνεται στον πίνακα, είναι εξωφρενικά πάνω από τα όρια.
Χημικές αναλύσεις
Οι τιμές των θειϊκών, φωσφορικών και νιτρικών ήταν εντός των ορίων (πόσιμο νερό).
Στα λιμνάζοντα ύδατα τα νιτρικά, θειϊκά και φωσφορικά ξεπέρασαν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι η ποιότητα των νερών στην έρευνα που διενήργησε επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ στις 12-09-2023 είναι πολύ βεβαρημένη και χρειάζεται τουλάχιστον ένα 15νθήμερο συνεχή έλεγχο και το βασικότερο από όλα ενημέρωση του πληθυσμού.
Το ΠΑΚΟΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή αλλά πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να απολυμανθούν πολύ καλά, και στη Λάρισα μέσα, οι χώροι που λειτουργεί το ανθρωπογενές οικοσύστημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ