ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ, ΛΑΥΡΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΡΑΦΗΝΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΥΣ

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΑΛΛΑΣΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 763                                 Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2023

Το ΠΑΚΟΕ για μία ακόμα φορά στέλνει μήνυμα SOS, προς πάσα κατεύθυνση, σε Υπουργεία, Περιφέρεια, Δημοτικές Αρχές και στη Δικαιοσύνη, όπως πάντα κάνει στα 44 χρόνια της αδιάλειπτης και ανεξάρτητης λειτουργίας του, όταν ανακαλύπτει σοβαρά περιβαλλοντικά περιστατικά. Το ΠΑΚΟΕ εκπέμπει SOS γιατί οι θάλασσες της Αττικής, όπου μέχρι και τον Οκτώβριο θα συρρέουν χιλιάδες κολυμβητές και κολυμβήτριες, είναι μολυσμένες, γεμάτες κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους. Το ΠΑΚΟΕ εφιστά προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας που θα κολυμπούν το φθινόπωρο.

Η καλή εικόνα το περασμένου Μαίου αποτελεί μακρινό παρελθόν. Από τον Πειραιά, στη Βουλιαγμένη και από την Κερατέα έως τη Ραφήνα η κατάσταση είναι απελπιστική. Όλοι και ειδικά οι δήμαρχοι εφησύχασαν και προφανώς μέσα στο καλοκαίρι δεν έγινε κανένας έλεγχος, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να μην πέφτουν λήμματα στα κολυμβητικά ύδατα.

Όλοι τρέχουν δεξιά και αριστερά για χαιρετούρες και ψήφους ενόψει των εκλογών και κανείς δεν ασχολείται με τα πιο σοβαρά θέματα, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας των θαλασσών μας. 

Οι δειγματοληψίες και οι μετρήσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ ήταν τρίτες επαναληπτικές.  Οι πρώτες έγιναν τον περασμένο Μάιο οι δεύτερες τον Ιούνιο, όπου είχε διαπιστωθεί επιβάρυνση και τώρα η ρύπανση είναι μεγάλη. Οι τελευταίες δειγματοληψίες του ΠΑΚΟΕ έγιναν υπό καταρρακτώδη βροχή. Συμπεραίνουμε ότι λόγω της βροχής διάφοροι ανάλγητοι επιχειρηματίες (ταβέρνες, ξενοδοχεία, μπαρ κλπ) βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν τα λήμματά τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιακών αναλύσεων  σε θαλασσινό νερό από παραλίες Πειραιά, Βουλιαγμένη, Κερατέα, μέχρι και τις Παραλίες Ραφήνας,  που πραγματοποιήθηκαν στις 5/09/2023  μόνο τα  15 δείγματα  από τα  51  χαρακτηρίστηκαν  κατάλληλα. Το 70,6 %   των δειγμάτων  παρουσίασαν  αυξημένες ποσότητες μολυσματικού μικροβιακού φορτίου. 

Δείγματα  νερού από παραλίες  του Πειραιά , Λαυρίου, Κερατέας παρουσίασαν αυξημένη σχεδόν δυο φορές  πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια,  ποσότητα Κολοβακτηριδίου E. coli.  

Σε αρκετά δείγματα θαλασσινού νερού ακτών κολύμβησης (Πειραιά , Παλαιού  Φαλήρου, Γλυφάδα , Δήμος Σαρωνικού –  Παραλία Άγιος Νικόλαος,  Παραλία Σαρωνίδα,  Λαυρίου, Κερατέα  ) ο αριθμός Εντερόκοκκων (cfu/ 100) έχει ξεπεράσει κατά 50% τα νομοθετημένα όρια (100/

100 ml).

Επίσης σε  σύγκριση με  τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών μετρήσεων  στις 13/06/2023 και 19/06/2023 όταν ελέγχθηκαν ίδιες παραλίες φαίνεται  ότι η μόλυνση  αυξήθηκε κατά πολύ. 

Η  υποβάθμιση των ακτών είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από μικροοργανισμούς των οικιακών αποβλήτων την   απελευθέρωση σε θάλασσες των ανεπεξέργαστων λυμάτων και αποβλήτων από δομημένες ακτές.  

Παλαιότερη φωτογραφία (Απρίλιος 2023), που δείχνει πως πέφτουν λήμματα στη θάλασσα της Βουλιαγμένης.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ  


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *