ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΟ 2013 ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 761

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η Κυβέρνηση ξύπνησε και άρχισε να λέει αυτά που το ΠΑΚΟΕ υπέγραφε το 2013, αλλά εδώ και χρόνια δεν εισακούστηκε με αποτέλεσμα να ζούμε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο των πυρκαγιών ως θεατές.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει αρχές του φθινοπώρου το σχέδιό της για την πλήρη κι ενεργή διαχείριση των δασών. Στόχος, όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες θα είναι η εξεύρεσης πιο έξυπνων και βιώσιμων λύσεων από την συνηθισμένη και καθιερωμένη συνταγή των περισσότερων προσλήψεων στην πυροσβεστική υπηρεσία και την αγορά κι άλλων εναέριων και επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης. Την πολιτική ευθύνη για την εκπόνηση του σχεδίου που θα κινείται όπως λένε κυβερνητικές πηγές στη στρατηγική της πρόληψης έχει αναλάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός μιλώντας και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης είπε ότι για δεκαετίες έχει συγκεντρωθεί στα δάση βιομάζα, καύσιμη ύλη, η οποία υπό συνθήκες καύσωνα και σε συνδυασμό με την εκδήλωση μία φωτιά πυροδοτούν τις υπερ-πυρκαγιές (mega fires). Και γι’ αυτό πρέπει να καθαριστούν τα δάση με μία οργανωμένη και ενεργή διαχείριση. Τι είπε ακόμα, όμως; Ότι τη δραστηριότητα, της απομάκρυνσης μέρους της βιομάζας από τα δάση πρέπει να την ασκούν οι δασικοί συνεταιρισμοί αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και μία νέα οικονομική δραστηριότητα από τον ιδιωτικό τομέα.  

Όμως, εδώ κρύβονται πολλά. Από επιδοτήσεις – μαϊμού μέχρι και παράνομο εμπόριο βιομάζας στο εξωτερικό (συμβαίνει ήδη στη βόρειο Ελλάδα) μέχρι και μπίζνες στα καμένα, αφού φημολογείται ότι οι αναδασώσεις θα γίνονται από ιδιώτες με χρήματα του δημοσίου, που σημαίνει κίνητρο για να έχουμε και άλλες φωτιές.

Το ΠΑΚΟΕ λέει ναι στην αειφορική διαχείριση του δάσους και όχι στις μπίζνες πάνω στα καμένα. Και επειδή στο ΠΑΚΟΕ δεν ξυπνήσαμε σήμερα, μετά τις φωτιές σε Πάρνηθα, Ρόδο, Δαδιά, αναδημοσιεύουμε κείμενο που είχαμε αναρτήσει στις 7-6-2013, δηλαδή, δέκα χρόνια νωρίτερα για τη διαχείριση των δασών:

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Η αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ως πρωταρχικό μέσο για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αποτελεί εδώ και χρόνια διακηρυγμένο στόχο της διεθνούς κοινότητας. Η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η εξάντληση φυσικών πόρων, η εξαφάνιση ειδών και η μόλυνση του αέρα και των υδάτων, αποτελούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός κοινωνικό-οικονομικού μοντέλου που θέτει ως πρώτο στόχο το κέρδος και για το σκοπό αυτό εκμεταλλεύεται μέχρι εξαντλήσεως ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον. Τα δάση, ως σημαντικότερα και πλέον εκτεταμένα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν ύψιστο δημόσιο αγαθό, υπερεθνικού μάλιστα χαρακτήρα. Στη χώρα μας όπως και στις φτωχές «αναπτυσσόμενες» χώρες, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον  αντί να αντιμετωπίζονται ως πολύτιμο δημόσιο αγαθό, βρίσκονται πάντα σε σχέση υποτέλειας ως προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι ασκούμενες πολιτικές έχουν αποτέλεσμα το σταδιακά μειούμενο βαθμό προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων προκειμένου νε διευκολυνθεί η, προβαλλόμενη ως επιτακτική, οικονομική μεγέθυνση αντί μια ανάπτυξης βιώσιμης με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες του ανθρώπου. Η πολιτική στον τομέα των δασών τις τελευταίες δεκαετίες ήταν καταστροφική αλλά στα χρόνια των μνημονίων γίνεται πλέον εγκληματική. Η Δασική Υπηρεσία, κάποτε πρότυπο οργάνωσης δημόσιας υπηρεσίας, που στο παρελθόν προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της υπαίθρου, από τη σταδιακή εγκατάλειψη οδηγείται πλέον στην πλήρη διάλυση. Η διαχείριση των δασών μας για την παραγωγή ποιοτικών δασικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προστασία τους από τις πυρκαγιές και τις ασθένειες και την εν γένει ενίσχυση του προστατευτικού τους ρόλου στην οικολογική ισορροπία, μετά την υποβάθμιση της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών, έχει εγκαταλειφθεί. Σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως είναι τα ειδικά δασοτεχνικά έργα γίνονται σε περιορισμένη κλίμακα. Το προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο για τα δάση ξηλώνεται μέρα με τη μέρα ώστε κάθε επέμβαση, ανεξαρτήτως περιβαλλοντικού κόστους, να επιτρέπεται και να αδειοδοτείται.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΣΩΣΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟΝ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ

Την ώρα που η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η ελληνική Πολιτεία δείχνει για μια ακόμη φορά ανήμπορη να αντεπεξέλθει με αποτελεσματικότητα στην προστασία των δασών- και όχι μόνο- με τα κενά στο πυροσβεστικό προσωπικό και τις ελλείψεις στις υποδομές να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Περισσότερες από 1.700 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων που βρίσκονται ακόμα στον αέρα. Καθηλωμένα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων, παλιά λάστιχα και ελλιπή συντήρηση που πλήττουν το αξιόμαχο των μηχανισμών δασοπροστασίας. Συντονισμός που βελτιώνεται μόνο στα σημεία, αλλά δεν οριοθετείται σε θεσμικό επίπεδο. Δάση που κινδυνεύουν για μια ακόμη χρονιά. Αυτή είναι η εξίσωση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι εν όψει μια ακόμη αντιπυρικής περιόδου με τις πρώτες πυρκαγιές να μας χτυπούν ήδη την πόρτα. Την ίδια ώρα η ανεκδιήγητη γραφειοκρατία είναι ένας ακόμα λόγος που η δασοπροστασία χαρακτηρίζεται και φέτος ώς επιεικώς ανεπαρκής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, φέτος οι ΟΤΑ έλαβαν έγκαιρα τα σχετικά με τη δασοπροστασία κονδύλια(μειωμένα κατά 20%), αλλά η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία. Παρότι υπάρχει επιτέλους κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίησή του.

ΔΑΣΟΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΘΕ ΖΩΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ. ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΧΑΘΗΚΑΜΕ

Το δημοσίευμα είναι ανηρτημένο στο: https://www.pakoe.gr/2013/06/07/7-6-2013-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B5-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CE%B9/

 (δείτε και φωτογραφίες παρακάτω).

Όλα αυτά το ΠΑΚΟΕ τα έλεγε πριν από δέκα χρόνια και γι’ αυτό  δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε πολιτική που θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους εμπρησμούς, για μεγαλύτερες φωτιές. Ήταν είναι και θα είναι διαχρονικά απέναντι σε καταστροφικές πολιτικές για τη διαχείριση των δασών.

                                                                        Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ