• ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΘΡΑΚΑ
  • ΡΕΚΟΡ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 760                       Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2023

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένως έχει διατυπώσει την άποψη ότι η «κλιματική αλλαγή» είναι απλά ένας τίτλος, μία ταμπέλα, για να κρύβουν ορισμένοι τις ευθύνες τους για την ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία προκαλεί αλλαγή στο κλίμα. Η «κλιματική αλλαγή» έχει ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο των βιομηχανιών, που παγκοσμίως ρυπαίνουν με την αυξημένη παραγωγή άνθρακα. Όταν με τεκμηριωμένα στοιχεία αποδεικνύεται ότι οι αυτές οι βιομηχανίες συμμετέχουν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος επικίνδυνα, τότε πρέπει να άμεσα να παίρνονται μέτρα εις βάρος τους.

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022 και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο φέτος καθώς η ισχυρή αύξηση στην Ασία αντισταθμίζει τις μειώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, υποστηρίζει Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η κατανάλωση άνθρακα πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,3% στους 8,3 δισεκ. τόνους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά άνθρακα.

Φέτος και την επόμενη χρονιά, οι μικρές μειώσεις στην παραγωγή ενέργειας από την καύση άνθρακα πιθανόν να αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις στη βιομηχανική παραγωγή του άνθρακα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, η ζήτηση για άνθρακα μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 24% και 16%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η ζήτηση από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, την Κίνα και την Ινδία, αυξήθηκε περισσότερο από 5%, υπεραντισταθμίζοντας τις μειώσεις που σημειώθηκαν αλλού. Η μετατόπιση της ζήτησης άνθρακα προς την Ασία συνεχίζεται. Το 2021, η Κίνα και η Ινδία αντιπροσώπευαν ήδη τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης, που σημαίνει ότι μαζί χρησιμοποιούσαν διπλάσιο άνθρακα από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί. Το 2023 το μερίδιό τους θα είναι κοντά στο 70%. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση –που μαζί αντιπροσώπευαν το 40% πριν από τρεις δεκαετίες και πάνω από το 35% στις αρχές αυτού του αιώνα– αντιπροσωπεύουν πλέον λιγότερο από το 10%. Η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μαζί είναι υπεύθυνες για τους 3 από τους 4 τόνους άνθρακα που καταναλώνονται παγκοσμίως το 2023.

Οι στρατοί και σκοτώνουν και ρυπαίνουν

Την ώρα, λοιπόν, που ο πλανήτης «καίγεται» κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες γενικά και αόριστα στο κλίμα, δηλαδή, στο πουθενά. Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για καμπάνιες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρήματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και όχι την ουσία. Γιατί η ουσία είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως, πώς να μειωθούν οι εκπομπές όταν οι εκπομπές αερίων παγκοσμίως από τις ένοπλες δυνάμεις σημειώνουν άνοδο; Οι στρατοί και σκοτώνουν και ρυπαίνουν.

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν δεσμεύονται από τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα να γνωστοποιούν ή να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ όσα στοιχεία δημοσιεύονται είναι αναξιόπιστα. Οι πρώτοι 12 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία  προκάλεσαν αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, κατά 120 εκατομμύρια τόνους,  ποσότητα που ισοδυναμεί με την ετήσια παραγωγή της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας και της Συρίας μαζί. Και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα στον πόλεμο που έκαναν στην Σερβία το 1999 και στον βυθό του Αιγαίου έχουν πέσει βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Στις βλαβερές συνέπειες της χρήσης αυτών των όπλων είναι και οι τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ 1 γραμμάριο απεμπλουτισμένου ουρανίου έχει διάρκεια ζωής 1.300 χρόνια.

Οι πλούσιοι ρυπαίνουν

Το 1% των πιο πλούσιων του κόσμου ευθύνεται για το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με το Stockholm Environment Institute. Φυσικά το 1% των πλουσίων του κόσμου, δεν είναι η νοικοκυρά της διπλανής πόρτας, είναι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου. Συνεπώς η «κλιματική αλλαγή» έχει ονοματεπώνυμο, όπως το ΠΑΚΟΕ διαμαρτυρήθηκε πρώτο και συνεχίζε ινα καταγγέλει όλα τα τελευταία χρόνια, το ονοματεπώνυμο αυτών των βιομηχανιών.

                                                                        Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ