ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 759/04-09-2023

Με την ελπίδα ότι η υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα θα ήταν καλύτερη απ’ αυτήν του Ιουλίου, επιστρέψαμε από τις διακοπές του Αυγούστου και δυστυχώς αντιμετωπίσαμε τα χειρότερα.
Δυστυχώς και πάλι δικαιωνόμαστε επειδή εδώ και δυο χρόνια βροντοφωνάζουμε ότι η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή έχει ονοματεπώνυμο.
Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα μιας κυβέρνησης – με μηδενική ανοχή, όπως η ίδια έκανε «ριτσέτα» αυτό το σύνθημα – είναι τα εξής:
- ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ
Δέκα χρόνια τώρα το ΠΑΚΟΕ με τις επιτόπιες μετρητικές έρευνες του ότι τις δημοσιεύει τις απευθύνει με τη μορφή καταγγελιών στην δικαιοσύνη, στην κυβέρνηση, στις περιφέρειες και στους δήμους αυτών ούτως ώστε να παρέμβουν ουσιαστικά και να λύσουν τα προβλήματα της ρύπανσης – μόλυνσης, των καταπατήσεων, της καθαριότητας.
Στα δέκα αυτά χρόνια έχει εκδώσει τριάντα οχτώ (38) δελτία τύπου και δέκα έξι (16) καταγγελίες.
Οι παρεμβάσεις από τη δικαιοσύνη μηδενικές, της κυβέρνησης μηδενικές κι από την Περιφέρεια Αττικής απλά σε μερικές – τέσσερις τον αριθμό – οι παρεμβάσεις είναι λεκτικές – διαβιβαστικές χωρίς καμία παρέμβαση. Ενδεικτικά παραθέτουμε την πιο πρόσφατη.
Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι ΑΜΕΣΑ πρέπει να παρθούν χωρίς καθυστερήσεις τα μέτρα που έχουν προταθεί από το ΠΑΚΟΕ κι από άλλους φορείς. Επειδή το ονοματεπώνυμο της κλιματικής αλλαγής είναι Περιφέρεια, Δήμοι, ΕΥΔΑΠ.
2. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ
Νέες πυρόπληκτες λέξεις και φράσεις, όπως «θερμικές καμινάδες, θερμοστροβιλος, ανακύκλωση πύρινης φλόγας» κ.ά. έχουν μπει στη ζωή μας.
Όμως ένα είναι το γεγονός: ότι τα δάση μας που αποτελούν το 26% της έκτασης στη χώρα μας με το ελλειπέστατο προσωπικό και την υποβαθμισμένη δασική υπηρεσία είναι οι βασικές αιτίες για την ξεχασμένη λέξη «καθαρισμός» στα δάση μας. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα με την παραμικρή αιτία δημιουργίας εστίας φωτιάς τη θερμική ύλη από τα δευτερογενή προϊόντα στα δάση μας να γίνεται «παρανάλωμα» και με τις κατάλληλες συνθήκες να δημιουργείται το «ΜΕΤΩΠΟ».
Από τις 18 Ιουλίου μέχρι και σήμερα δημιουργήθηκαν 380 μέτωπα που πολλές φορές αποδείχθηκαν μη αντιμετωπίσιμα και το μόνο που όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε έκαναν, ήταν απλά να παρακολουθούν.
Θα μπορούσαν οι φορείς του Δημοσίου (Υπουργείο, Περιφέρειες, Δήμοι) να έχουν καθαρίσει τα δάση και να αποτρέψουν την περίπτωση της ύπαρξης καύσιμης ύλης για τις πυρκαγιές.
Και στην περίπτωση αυτή η κλιματική αλλαγή έχει ονοματεπώνυμο – Περιφέρεια, Δήμοι, Υπουργείο.

3. ΖΩΝΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα με μήκος περίπου 3500 km. Οι αριθμοί είναι συνταρακτικοί. Σ’ αυτό το μήκος υπήρχαν μόνο 750 ζώνες πυρόσβεσης, ενώ θα έπρεπε με βάση τα διεθνή δεδομένα να υπάρχει τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός.
Είναι τραγικό να βλέπουμε την ώρα μιας πυρκαγιάς να δημιουργούνται ζώνες πυρόσβεσης.
Το ΠΑΚΟΕ προτείνει άμεσα να γίνει μια ενδελεχής χωροταξική μελέτη και να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες ζώνες πυρόσβεσης.
Και στο αμάρτημα αυτό η κλιματική κρίση έχει το ονοματεπώνυμό της: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειες, Δήμοι και Πυροσβεστικό Σώμα.
4. ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η οργάνωση κι η λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι άμεση κι επιτακτική ανάγκη.
Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο οργανωτικό σχήμα λειτουργικό κι αποτελεσματικό, που να έχει αρχή και τέλος, ώστε να γνωρίζει ο κάθε υπάλληλος που υπηρετεί το ΔΗΜΟΣΙΟ συμφέρον με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία κι εάν χρειασθεί η προσθήκη νέας, χωρίς εξαρτήσεις από διάφορα κέντρα αποφάσεων – ιδιαίτερα της πολιτικής εξουσίας-.
Τα αρνητικά στην οργάνωση δυστυχώς υπερτερούν των θετικών για πολλούς λογούς.
Μερικοί απ’ αυτούς είναι: ο κατακερματισμός των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση των επιχειρήσεων, η έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών εξαιτίας της φοβικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι οι ποινικές κι αστικές ευθύνες έχουν σχεδόν … καταργηθεί, η έλλειψη στελεχωμένου κι εξειδικευμένου προσωπικού, δασοπυροσβέστες και δασολόγοι κι όχι απλοί πυροσβέστες κι άλλοι πολλοί λόγοι δευτερευούσης σημασίας αλλά συνθέτουν κι αυτοί το σκηνικό του 50% των πυρκαγιών του 2023 (Ιουλίου – Αυγούστου), δηλαδή δεν θα είχαν καεί περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα εάν δεν υπήρχαν οι προαναφερόμενοι λόγοι.
Τα μέσα για την επίτευξη έστω και του 50% του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ελλιπή και μερικές φορές ανύπαρκτα – αυτό αποδεικνύεται από την οργή των κάτοικων που αφέθηκαν μόνοι τους πολλές φορές με «κλαδιά» να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
5. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ;
Σ’ αυτό πρέπει να απαντήσει η ηγεσία της πολιτικής προστασίας. Πώς γίνεται η γείτονά μας Τουρκία να διαθέτει τέτοια μέσα κι εμείς όχι;
Περιμένουμε απάντηση.
6. ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ
Πριν χρόνια το ΠΑΚΟΕ έκανε αγώνα μεγάλο να μην προχωρήσει το σχέδιο της ένταξης των δασολόγων στην πυροσβεστική υπηρεσία.
Δυστυχώς αυτή η πολιτική επιλογή έφερε πολλά δεινά, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πυροσβέστες χωρίς την καθοδήγηση των ειδικών δασολόγων – δασοπυροσβεστών έκαναν πολλά λάθη στην εφαρμογή υπηρεσιακών σχεδίων – είχαν μάθει σε κατάσβεση πυρκαγιών αστικών χώρων – όχι δασικών.
Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι η επαναφορά κι η δυναμική ανασύσταση των δασικών καθαρά υπηρεσιών κι ειδικοτήτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Κι εδώ το ΠΑΚΟΕ διακηρύσσει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ονοματεπώνυμο και στην περίπτωση αυτή καλείται «πολιτική διαπλοκή».
7. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει Ελπίς, αρκεί όλοι οι φορείς του δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα να ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ σ’ αυτό που όλοι ονομάζουμε ΕΛΛΑΔΑ.
Από τη Γραμματεία του ΠΑΚΟΕ