ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΤΑΜΟΣ: ΤΟ ΡΕΜΑ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ (ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΜΑΝΔΡΑΣ) ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΔΙΧΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τα τοξικά υλικά στα εργοστάσια που παρανόμως έχουν κατασκευαστεί μέσα στο ρέμα του Σαρανταπόταμου ακόμα καίγονται – Ο αέρας είναι τοξικός, γεμάτος καρκινογόνα σωματίδια – Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε μισή δουλειά, αφού το ρέμα είναι ακόμα γεμάτο πίσσα και λάδια – Οι εργαζόμενοι της κατεστραμμένης DENVER καταγγέλλουν την αστυνομία και την πυροσβεστική, η αστυνομία διαψεύδει – Η χώρα μας έχει γίνει ένας ατελείωτος οίκος…

Το εργοστάσιο Eco Recovery ακόμα καίγεται και κανείς δεν το σβήνει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 754                                                                        ΑΘΗΝΑ 26-7-2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παντελής Περιβολάρης

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Ματίς Καμπίρο

Η κόλαση ακολουθεί την κόλαση της φωτιάς. Το ΠΑΚΟΕ βρέθηκε στην δασική περιοχή της Μάνδρας, όπου η φωτιά κατέκαψε τα πάντα. Για να κάνει τη δουλειά του. Για να μετρήσει τον αέρα. Αλλά τα πράγματα είναι πιο συγκλονιστικά από τους αριθμούς που θα σας παραθέσουμε. Γιατί βλέπεις με τα μάτια σου την ολική καταστροφή του περιβάλλοντος. Με τα μάτια σου να κλαίνε. Όχι από τον πόνο ψυχής. Αλλά από τον τοξικό, επικίνδυνο αέρα. Νιώθεις το κάψιμο μέσα στο στήθος σου. Και αναζητάς να πιεις ένα ποτήρι γάλα για να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο που μπαίνει στο σώμα σου. Και πατάς πάνω στη γη που ακόμα καίγεται. Νιώθεις τις σόλες των παπουτσιών σου να λιώνουν. Αυτό είναι το βίωμα των μελών του επιστημονικού προσωπικού που πήγε την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 στη Μάνδρα για να κάνει τις μετρήσεις, αλλά και ρεπορτάζ στα καμένα.

Από το Θριάσιο νοσοκομείο μέχρι τα καμένα στο ρέμα του Σαρανταπόταμου είναι λίγα χιλιόμετρα, λίγα λεπτά δρόμος. Και μέσα σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα διαπιστώνεις τη γύμνια και την παρανομία του ελληνικού κράτους ειδικά στην παράνομη βιομηχανική περιοχή που ανήκει στο Δήμο Τανάγρας, ΔΕ Δερβενοχωρίων, ΠΕ Βοιωτίας:

1) Μέσα στο ρέμα υπάρχουν ένα σωρό παράνομα χτισμένες βιομηχανίες, που λειτουργούν χωρίς άδεια με την ανοχή των κατοίκων της περιοχής, στο βωμό της δήθεν κλιματικής αλλαγής με κορωνίδα το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ.

2) Δύο από αυτές τις βιομηχανίες κάηκαν ολοσχερώς. Η DENVER SLOTS και η ECO RECOVERY. Και οι δύο ασχολούνται με την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων, επικίνδυνων για το περιβάλλον τοξικών πετρελαιοειδών.

3. Τα υλικά αυτά λόγω της φωτιάς έπεσαν στο ρέμα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Δελτίο Τύπου της 24ης Ιουλίου πανηγύριζε ότι τα καθάρισε όλα. Το ΠΑΚΟΕ μία ημέρα μετά παραθέτει τις φωτογραφίες από τα λάδια, την πίσσα, το πετρέλαιο που ακόμα υπάρχουν στο ρέμα. Η δουλειά ήταν μισή; Υπήρχε και άλλο τοξικό υλικό από τα εργοστάσια που συνεχίστηκε να πέφτει στο ρέμα και μετά τον καθαρισμό από το Υπουργείου;

Πετρέλαιο, λάδια και πίσσα στο ποτάμι παρά τον καθαρισμό που έκανε το Υπουργείου.

4. Το εργοστάσιο της ECO RECOVERY συνεχίζει να καίγεται. Ο τοξικός καπνός αναδεύεται. Το είδαμε με τα μάτια μας. Το μαρτυρά ο φωτογραφικός καπνός. Ένα όχι της πυροσβεστικής βοηθούσε μαζί με μία μπουλντόζα στις μετακίνηση των καμένων. Οι άνθρωποι της εταιρίας στην είσοδο αρνήθηκαν να μας μιλήσουν και να μας απαντήσουν γιατί ακόμα καίγεται το εργοστάσιο και δεν σβήνει. Το μόνο που μας απάντησαν ήταν πως τα λάδια στο ποτάμι έχουν χυθεί από τη DENVER.

5. Το εργοστάσιο της DENVER καταστράφηκε ολοσχερώς. Έξω από αυτό τρεις εργαζόμενοι σε ένα αυτοκίνητο φυλάνε το χώρο. Μας είπαν τα εξής, χωρίς να μας δώσουν τα ονόματά τους ή να μας επιτρέψουν να τους φωτογραφίσουμε: «Στο κτίριο είχαμε μία δεξαμενή νερού 500 τόνων. Επίσης είχαμε γεώτρηση για πυρασφάλεια. Όταν ειδοποιηθήκαμε για τη φωτιά φτάσαμε αμέσως μέχρι το σημείο στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, όπου ήταν το μπλόκο της αστυνομίας. Δεν μας άφησαν να ανέβουμε παραπάνω. Τους εξηγήσαμε, αλλά δεν μας άφησαν. Η πυροσβεστική δεν έκανε τίποτα. Αν ήμασταν την ώρα της φωτιάς στο εργοστάσιο θα το είχαμε σώσει. Τώρα η εταιρία έκλεισε και δεν θα αποζημιωθούμε καν, αφού για τη φωτιά ο νόμος δεν προβλέπει αποζημίωση».

Το κατεστραμμένο εργοστάσιο της DENVER με όλα τα τοξικά υλικά

6. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επικοινωνήσαμε με την εκπρόσωπο της αστυνομίας κα Κωνσταντίνα Δημογλίδου και μας διέψευσε όλα αυτά λέγοντας ότι η αστυνομία δεν είχε κλείσει το δρόμο, τονίζοντας: «Τα μέσα ενημέρωσης είχαν περάσει για να παίρνουν πλάνα».

ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Οι δειγματοληψίες και μετρήσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ απέδειξαν αυτό που νιώσαμε. Ο αέρας είναι τοξικός και καρκινογόνος. Οι ελάχιστες τιμές PM2,5 και PM10, καθώς και TVOC ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Οι μέγιστες τιμές δείχνουν ότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Και όχι μόνο στα καμένα. Ακόμα και έξω από το νοσοκομείο Θριάσιο υπάρχει η ίδια κατάσταση. Άρρωστοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν τον μολυσμένο αέρα.

Την ώρα των μετρήσεων η θερμοκρασία έφτανε τους 46 βαθμούς κελσίου!

Για όλα τα προαναφερθέντα το ΠΑΚΟΕ κατέθεσε άμεσα, με αριθμό πρωτοκόλου 2038, καταγγελία στον Εισαγγελέα, δείχνοντας ως υπαίτιους τη συμφοράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Τανάγρας, που δεν έβγαλε κανένα σήμα επικινδυνότητας για τα λάδια την πίσσα στο ρέμα και τον Δήμαρχο Βασίλη Περγιάλα, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, την αστυνομία, την πυροσβεστική και τις εταιρίες που υπάρχουν στην ρέμα του Σαρανταπόταμου. Να θυμίσουμε σε όσους το αμελούν ότι στο ρέμα, στις πλημμύρες της Μάνδρας έχασαν τη ζωή τους Πακιστανοί που δούλευαν με «μαύρη εργασία» στην περιοχή και επειδή ήταν αδήλωτοι εργαζόμενοι οι θάνατοί τους έμειναν αδήλωτοι. Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει ότι είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από φερτά υλικά και κανείς «αρμόδιος» δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες.

Η γη ακόμα καπνίζει στη Μάνδρα

Η έρευνα συνεχίζεται…

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ